Προς το περιεχόμενο

Αυτοδικία

@@sos@@

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Aφορμή στάθηκε το παρακάτω video :

Eίναι η αυτοδικία μέσο άμυνας του απλού πολίτη ;

H νομοθεσία λέει :

Αυτοδικία

Η ικανοποίηση της αξίωσης από το δικαιούχο αυτοδύναμα και χωρίς τη βοήθεια της αρχής (αυτοδικία)επιτρέπεται μόνο όταν η βοήθεια της αρχής δεν μπορεί να φτάσει έγκαιρα και υπάρχει κίνδυνος από την αναβολή να ματαιωθεί ή να δυσκολευτεί σημαντικά η πραγμάτωση της αξίωσης.

Άρθρο 283

Όποιος αυτοδικεί χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις του νόμου ή υπερβαίνει το μέτρο που είναι αναγκαίο για την ανατροπή του κινδύνου, έχει υποχρέωση αποζημίωσης.

Την ίδια υποχρέωση έχει και αν νόμιζε από πλάνη ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις του νόμου.

Πολλές φορές για να λάβεις έστω και μια απάντηση από το κράτος περιμένεις μήνες φανταστείτε πόσο χρόνο θα πάρει να κινηθείς σε αυστηρά νομικά πλαίσια εναντίον του κράτους για να βρείς το δίκιο σου.

Δημοσ.

Το επιχείρημα του δημοσιογράφου ότι δεν άρπαξε την καρέκλα, αλλά τον ίδιο δεν ισχύει.

Πάντα καταφέρεσε εναντίον των βιολογικών φορέων της αδικίας και όχι των άψυχων αντικειμένων.

Ένας νέος που εξεγείρεται εναντίον του αυταρχισμού των γονιών του π.χ. θα πρέπει να εξεγερθεί εναντίον της παιδείας καυ του κοινωνικού προσανατολισμού;

Ένας φαντάρος θα πρέπει να τα βάλει με το ΓΕΣ ή με τους καραβανάδες που τον χώνουν;

Ένα κατοικίδιο πρέπει να επιτεθεί εναντίον του κατόχου του ή της έλλειψης παιδείας του;

Και άλλα πολλά..

Δημοσ.
Eίναι η αυτοδικία μέσο άμυνας του απλού πολίτη ;

εμ δεν είναι;

Αλλιώς η ερώτηση : ΠΡΕΠΕΙ να είναι ;

Απαντήσεις.......να φάνε κι οι κότες :

α) όχι γιατί θα γίνουμε Τσικάγκο

β) ναι γιατί αλλιώς θα γίνομε μπορντέλλο

γ) είμαστε μπορντέλλο γενικώς, ήδη

δ) όχι γιατί δεν προάγει τον πολιτισμό

ε) ναι γιατί προάγει το δίκιο μας

α βγάλε άκρη

(προσωπική άποψη : καλά έκανε επί του προκείμενου ο Κρητίκαρος, μια και φαίνεται να το 'χει το δίκιο του - άσε που μετά απ' το "παράδειγμά του" ίσως έτσι σφίγγουν και τίποτε χαλαροί κώλοι - αλλά όσον αφορά το να μπει σα μάθημα στα σχολεία (sic) ή να το διδάχνω εγώ στα παιδιά μου, ή ακόμα πρισσότερο να το κατοχυρώσω για τα άγνωστα σε 'μενα παιδιά....δεν ξέρω. Λεπτή ισορροπία.

Αν μπορούσε πάντως να κρατηθεί ένα μέτρο, και οι όποιες εξαιρέσεις -καλή ώρα- να μη διώκονται ούτε νομικά ούτε...ηθικά, ευχής έργο θα ήταν. Και νόμους χρειαζόμαστε....αλλά ΚΑΙ "τρελλούς" να τους σπάνε που και που :P.

H όλη φάση μου έφερε στο μυαλό κάτι από σχολικά χρόνια, ιστορία που είπε δάσκαλος για κάποιον Αμερικάνο πολιτικό, που ήταν ενθέρμως κατά της όποιας διάκρισης αναφορικά με τους μαύρους -ονόματα κτλ δε θυμάμαι- αλλά όταν ρωτήθηκε εάν θα έδινε την κόρη του σε μαύρο, απάντησε "δυστυχώς όχι...",,,από την ανάποδη : όχι στην "νομιμοποίηση" της αυτοδικίας λοιπόν,,,,αλλά παρ' ολ' αυτά καλά του έκανες του π.... .)

Δημοσ.

Τέτοια φάση. Καλό είναι να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά "ελαφρής" αυτοδικίας, που δε θα θέσουν τη ζωή και τη μακρυπρόθεσμη σωματική ακεραιότητα κανενός σε κίνδυνο -αλλά πάντα σε παράνομο πλαίσιο.

Θα ξεχάσω εγώ εκείνο το μπινέ στο πάρκινγκ.

Δημοσ.

Είναι γνωστό το κόνσεπτ στο πάρκινγκ με τον τύπου έκλεινε την είσοδο...

Κατα τα άλλα είμαι υπερ της αυτοδικίας. Η ιστορία έχει δείξει οτι η δικαιοσύνη δυστυχώς μόνο δίκαια δεν είναι... και αν τυχόν είναι, πρέπει να περιμένεις 5-6 χρόνια για να δικαιωθείς...

Αυτοδικία.. μήπως και κάτσει κανένα κ4#@$λόπαιδο να το σκεφτεί 3 φορές πρίν κάνει τη μλκεία..

Κανένα έλεος.. ιδιαίτερα σε όσους δεν παραδέχονται τις μ$#@$κείες τους.

Ξέρω δεν είναι η πρέπουσα άποψη... αλλα έχω κάκιστες εμπειρίες που διαμορφώνουν αυτή την άποψη μου.

Δημοσ.

...αυτοδικία ως προσωπική στάση ΑΠΕΝΤΑΝΤΙ στη ζωή - ή αυτοδικία ως θεσμοθετημένη πρόταση Γιώργο ;

Δημοσ.
Τέτοια φάση. Καλό είναι να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά "ελαφρής" αυτοδικίας, που δε θα θέσουν τη ζωή και τη μακρυπρόθεσμη σωματική ακεραιότητα κανενός σε κίνδυνο -αλλά πάντα σε παράνομο πλαίσιο.

Θα ξεχάσω εγώ εκείνο το μπινέ στο πάρκινγκ.

Στούς πόσους γρόθους θα πρέπει να σταματήσω δηλαδή,γιατρέ μου;:confused:

Δημοσ.

Απαντάω χωρίς να δω το βίντεο.

Είμαι 100% κατά της αυτοδικίας για 2 απλούς λόγους.

Δεν εμπιστεύομαι το κριτήριο του καθενός, δυστυχώς δεν διαθέτουν όλοι τη λεγόμενη "κοινή λογική" ούτε καν "λογική".

Η ανταπόδωση θα είναι σίγουρα πιο αυστηρή από όσο χρειάζεται επειδή γίνεται εν θερμώ χωρίς φραγμούς και αντικειμενική αξιολόγηση της πραγματικότητας. (πχ με έκλεψες σε σκοτώνω)

Συνεπώς, τα δικαστήρια που είναι κοινώς αποδεκτά είναι καλά έτσι όπως είναι.

Δημοσ.

Είμαι υπερ της αυτοδικίας αλλά μόνο εναντίον δημοσίων υπαλλήλων.Ενίοτε θα ήμουν και υπερ της ρίψης των προαναφερθέντων από το μπαλκόνι της υπηρεσίας τους,ώστε να μην υποφέρει άλλο η ανθρωπότητα.

Δημοσ.

Θα έκανα μόνο μία εξαίρεση. Μέχρι να καταργηθεί ο νόμος "απυρόβλητο" για τους υπουργούς, είμαι υπέρ του οποιουδήποτε είδους αυτοδικίας εναντίον τους.

Αυτό, μόνο και μόνο, γιατί δεν είναι σε θέση το παρόν σύστημα να δικάσει αυτούς τους ανθρώπους και κατά συνέπεια οι κύριοι δεν πληρώνουν για το όποιο αδίκημα διαπράξουν. Έχουμε δηλαδή μια ομάδα ατόμων η οποία εξαιρείται όλων των νόμων και ενεργεί κατά βούληση.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η αυτοδικία είναι απαράδεκτη.

Δημοσ.

Η μαζική αυτοδικία έχει κάποιο όφελος ενίοτε. Το κακό είναι πως δεν μπορείς να εμπιστευτείς τη μάζα για τίποτε. Η ατομική αυτοδικία από την άλλη είναι σωστή και δίκαιη μόνο όταν την διαπράττω εγώ.

Δημοσ.

Και εγώ είμαι αλλά μονάχα υπέρ της ατομικής αυτοδικίας θα ανταπωδώσω στον άλλον το κακό που μου έκανε με το ίδιο ή κάποιο άλλο ισάξιο νόμισμα.

Άν δέν προσπαθήσουμε απο μόνοι μας να βρούμε το δίκιο μας είναι αυταπάτη να νομίζουμε οτι θα μας το δώσει σίγουρα κάποιος άλλος έστω και άν αυτός είναι ο επαγγελματίας δικαστής.

Δημοσ.
Και εγώ είμαι αλλά μονάχα υπέρ της ατομικής αυτοδικίας θα ανταπωδώσω στον άλλον το κακό που μου έκανε με το ίδιο ή κάποιο άλλο ισάξιο νόμισμα.

Άν δέν προσπαθήσουμε απο μόνοι μας να βρούμε το δίκιο μας είναι αυταπάτη να νομίζουμε οτι θα μας το δώσει σίγουρα κάποιος άλλος έστω και άν αυτός είναι ο επαγγελματίας δικαστής.

Επειδή μάλλον δεν έγινα κατανοητός αυτοδικείς εσύ, αυτοδικεί κι αυτός. Κι οι δύο έχετε δίκιο αλλά τα μπούτια σας τα μπλέξατε

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...