Gigenis Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Και επιπλέον προτιμώ να είμαι γρανάζι του συστήματος και να αμοίβομαι έτσι ώστε να μπορώ να καλύπτω όλες μου τις ανάγκες έτσι ώστε όλο το balance της πιστωτικής μου να εξοφλείται εις το ακέραιο κάθε μήνα, παρά να είμαι όψιμος επαναστάτης με 4 καταναλωτικά, 2 τερματισμένες πιστωτικές και παρόλα αυτά να έχω μούτρα να μιλάω για το κακό τραπεζικό σύστημα που η πουτάνα η κοινωνία με έκανε να χωθώ μέχρι τα αυτιά μέσα. Σου εύχομαι να μη μείνεις ούτε μια μέρα χωρίς δουλειά... γιατί τότε θα καταλάβεις πόσο εύκολο είναι να τινάξεις τα οικονομικά σου στον αέρα, καθώς θα πρέπει να πληρώσεις νοίκι, λογαριασμούς, τροφή κλπ με ανύπαρκτα λεφτά. Όπως επίσης σου εύχομαι πότε να μη χρειαστεί να δουλέψεις για 700 ευρώ όταν οι ανάγκες σου μπορεί να είναι ίσως οι διπλάσιες. Εγώ δυστυχώς (και αρκετοί σαν κι εμένα) δεν ήμουν τόσο τυχερός σαν κι εσένα... και κατάντησα επαναστάτης με καταναλωτικά και κάρτες. Χαίρομαι όμως γιατί μπόρεσα να υπηρετήσω αρκετά καλά όπως φαίνεται αυτό το τέλειο σύστημα!!! Και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο αποφάσισα να διπλασιάσω τα χρέη μου προς τις καλές μας τράπεζες... αφού μετά τη μάχη μου με τον καρκίνο θεωρώ γελοίο να ασχολούμαι με τα μηδενικά της βάσης δεδομένων των τραπεζών. Ας τα πάρουν όλα!!! Χάρισμα τους!!!! Τουλάχιστον όμως μην υποτιμάς τη νοημοσύνη μας!!! Το ξέρουμε ότι είμαστε θύματα... αλλά σε διαβεβαιώνω ότι δεν το κάνουμε από χόμπι!!!
washcloud Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Kαι όχι μόνο ,αλλά και στην ζωή των λαών φτωχών κρατών που τους απομυζεί αυτό το σύστημα . ...γιατί, οι φτωχοί λαοί δεν έχουν τσέπες; wash καμία παρεξήγηση. Δε με ενδιαφέρει πως ακούγομαι αρκεί να μην παραβιάζω κάποιο κανόνα(και αυτό όχι όσο συχνά θα ήθελα). Και δε συμφωνείς και συ πως είναι τουλάχιστον γελοίο να κατηγορείς τις τράπεζες και παράλληλα να παίζεις το παιχνίδι τους και μετά να τις κατηγορείς για τα δεινά που η δική σου ηλιθιότητα προκάλεσε; Προσωπικά προτιμώ να δουλεύω σε τράπεζα και όχι να δουλεύω για την τράπεζα, αυτό λέω. ...το καταλαβαίνω ότι δε σ' ενδιαφέρει - αλλά προσπάθησα να σου εξηγήσω ότι εφ' ενός πολλούς τους ενδιαφέρει κι αφ΄ετέρου δεν τους ενδιαφέρει που δεν σ' ενδιαφέρει. Με λίγα λόγια, δεν ήταν το θέμα μου η προσβολή της αισθητική των άλλων. Όσο για το "ζήτημα", σαφώς και από τη μια είναι γελοίο ο άλλος να χρεώνεται σα μαλάκας, και μάλιστα για να βγάλει γούστα (το διακοποδάνειο πχ δεν το θεωρώ "ανάγκη ζωής κι ανάσας"....ανωμαλία το θεωρώ), ή αν τεσπα δεν έκανε καλή διαχείριση, από την δε άλλη υπάρχουν και όσοι δανείζονται για πραγματικά ζωτικής σημασίας καταστάσεις, και σ' αυτό το μπλέξιμο υπάρχει το τραπεζικό σύστημα, που ναι μεν κινεί τον κόσμο, από την άλλη δε τον κινεί με αρρωστημένο τρόπο. Και το κακό αρχίζει στη ρίζα του, στην ένοια της δημιουργίας "πλασματικού" χρέους δηλαδή. Θα μου πεις χαίρω πολύ, όμως αυτό ακριβώς λέμε εδώ : ποιός φταίει για την πρέζα ή την πορνεία πχ, φταίνε οι νταβατζήδες κι οι ντήλερς ή οι πόρνες και τα πρεζάκια ; Εσύ απλά σηκώνεις τα χέρια ψηλά και λες παιδιά, εγώ έκανα την επιλογή μου, όποιος θέλει ας την κάνει επίσης. Κυνική αντιμετώπιση δηλαδή, και τί να πω τώρα εγώ. Απλά σαν άνθρωπος θα πω ότι η κυνική αντιμετώπιση είναι αυτή που ευθύνεται για τη φτώχεια των λαών που είπε και η @@sos@@ ....%%& τα παπάκια σου μέσα εσύ στην πιο πάνω παράθεση, πως να το κάνουμε. Όσο και "οργανωμένος" και καλοντυμένος να είναι ένας κλέφτης, δεν παύει να είναι κλέφτης, και φτάνουμε στο φωνάζει αυτός για να φύγει ο νοικοκύρης - ακόμα κι αν ο νοικοκύρης είναι μαλάκας ολκής. Και δεν είναι καθόλου δικιολογία, "άντε εγώ σας την πούλησα την πρέζα....εσείς πάλι, τί θέλατε και την πήρατε;". Πώς. [...] δυστυχώς αδερφέ, είναι αυτό που λέγανε κάποτε "στη νέα τάξη πραγμάτων....τα πράγματα είμαστ' εμείς!" Τις ευχές μου....
@@sos@@ Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Ας τα πάρουν όλα!!! Το ξέρουμε ότι είμαστε θύματα... αλλά σε διαβεβαιώνω ότι δεν το κάνουμε από χόμπι!!!Καλημέρα και τα καλύτερα και από μένα .Θα τα πάρουν και από τις τράπεζες όμως γιατί κάποα θύματα σε άλλα κράτη ξύπνησαν Eν εξελίξει βρίσκεται σκάνδαλο δομημένων ομολόγων στην Iταλία με τις αρχές της πόλης του Mιλάνου να προχωρούν στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας τουλάχιστον 476 εκατ. ευρώ από τέσσερις πολυεθνικές τράπεζες, τις JP Morgan Chase, Deutsche Bank, UBS και Depfa. Eίναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ξένων τραπεζών στην Iταλία. [...] Οπως υπογραμμίζει η αναλύτρια Pέιτσελ Σάντερσον, η νομιμότητα στην πώληση ομολόγων από τις Deutsche Bank, JP Morgan Chase και UBS αποτελεί αντικείμενο έρευνας και στις HΠA. H ίδια κάνει αναφορά και στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων με την JP Morgan στην Eλλάδα το 2007. Σύμφωνα με την κ. Σάντερσον, το υπουργείο Oικονομικών της Iταλίας δεν έχει ακόμη υπολογίσει το τελικό κόστος που θα έχει η υπόθεση αυτή για το ιταλικό κράτος. ΠΗΓΉ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100086_29/04/2009_312528 Δηλαδή περίπου και απατεώνες τα "καλά" golden boys . @ Στο σύννεφο , εννοούσα στην ζωή κυριολεκτικά
Absinthe Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Πολυ βιαστικα γιατι η ανακριβεια παει συννεφο. Ο λογιστικος πολλαπλασιασμος του τραπεζικου χρηματος δε βλαπτει κανεναν, εφοσον ελεγχονται ικανοποιητικα οι επισφαλειες. Χωρις πολλαπλασιασμο του τραπεζικου χρηματος και χωρις τραπεζικο δανεισμο, στηριζομενοι μονο στην παραγωγη η Ελλαδα ΕΙΔΙΚΑ θα ειχε παντου χωματοδρομους, θα ημασταν ολοι μας αγροτες ή ψαραδες (πραγμα οχι απαραιτητα κακο) και θα πλεναμε τα ρουχα στο ποταμι με λουλακι. Πολυ βιαστικα. Ξερω, διαφωνειτε αλλα δεν εχω χρονο να εξηγησω περισσοτερα. Τραστ μι ομως.
million_voices Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Πολυ βιαστικα γιατι η ανακριβεια παει συννεφο. Ο λογιστικος πολλαπλασιασμος του τραπεζικου χρηματος δε βλαπτει κανεναν, εφοσον ελεγχονται ικανοποιητικα οι επισφαλειες. Χωρις πολλαπλασιασμο του τραπεζικου χρηματος και χωρις τραπεζικο δανεισμο, στηριζομενοι μονο στην παραγωγη η Ελλαδα ΕΙΔΙΚΑ θα ειχε παντου χωματοδρομους, θα ημασταν ολοι μας αγροτες ή ψαραδες (πραγμα οχι απαραιτητα κακο) και θα πλεναμε τα ρουχα στο ποταμι με λουλακι. Πολυ βιαστικα. Ξερω, διαφωνειτε αλλα δεν εχω χρονο να εξηγησω περισσοτερα. Τραστ μι ομως. θελετε και τα λετε? ποιος ελεγχει η μπορει καλυτερα να ελεγξει τους ιδιωτες οι οποιοι δημιουργουν χρημα και το μονο που τους νοιαζει ειναι η μεγιστοποιηση του κερδους,ετσι χωρις σχεδιασμο και χωρις να τους ενδιαφερουν οι επιπτωσεις στην οικονομια μεσομακροπροθεσμα,η τωρινη οικονομικη κριση το εχει αποδειξει περιτρανα αυτο ωραια ας φεσωσουμε λοιπον οσο δεν παιρνει τις επομενες γενιες και ας φορολογησουμε αγριως μονο οσους μπορουμε και θελουμε να τα παρουμε για να μην συζητησουμε για την αναπτυξη και τι σημαινει τελικα αυτη η ατακα
Ptolemy Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Οι οικονομικές πυραμίδες (Ponzi schemes), για να συνεχίσουν την ανάπτυξη τους έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση οι εισροές στο σύστημα να είναι μεγαλύτερες από τις εκροές, διαφορετικά καταρρέουν ως χάρτινος πύργος. Η πυραμιδική ανάπτυξη των δυτικών οικονομιών από το 1971, (έτος αποδέσμευσης της σχέσης χαρτονομίσματος ως προς το χρυσό), μέχρι και σήμερα βασίστηκε στη διαρκή αύξηση του δημοσίου χρέους σε πρώτη φάση και στην αχαλίνωτη αύξηση του δανεισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές σε δεύτερη φάση. Η φάμπρικα του δανεισμού ήταν μια γλυκιά σειρήνα για όλους. Οι επιχειρήσεις είδαν τα μεγέθη τους να αυξάνουν λόγω της υπερκατανάλωσης. Οι τράπεζες ως μεσάζοντες του αγαθού που ήθελαν πάντα όλοι, δηλαδή του χρήματος, πολλαπλασίασαν τις αξίες τους διακινώντας το και στις ευρείες μάζες. Οι πολιτικοί δεν αντιμετώπισαν εξεγέρσεις από το λαό που δεν έλαβε ποτέ μισθολογικές αυξήσεις ανάλογες του πληθωρισμού. Το πόπολο ως αγέλη συνήθως υπερδανείστηκε όχι απλά για να αντισταθμίσει την απώλεια των εισοδημάτων του λόγω πληθωρισμού αλλά για να ανεβάσει το καταναλωτικό επίπεδο της ζωής του πέρα από τις πραγματικές του δυνατότητες. Το παραμύθι ήταν ωραίο και διήρκεσε αρκετά, όμως, το τέλος ήρθε διότι το σύστημα έφτασε στο σημείο που αδυνατεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο χρέος από αυτό που καλείται να αποπληρωθεί. Αυτό είναι και το τέλος της πυραμίδας που γκρεμίζεται γρήγορα και δυστυχώς λίγα μπορεί να γίνουν για να ανακοπεί η ορμή. Το δυστύχημα είναι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος έχει ως βάση τη δημιουργία νέου χρέους! Η υποκρισία συνεχίζεται και το πόπολο κραυγάζει για παροχές με τους ταγούς να συσκέπτονται για να αποφασίσουν το ύψος του νέου δανεισμού. Ο λαϊκισμός με τις κακές τράπεζες που δεν δίνουν το χρήμα για να ανασάνει η οικονομία περισσεύει. Οι τράπεζες με ίδια κεφάλαια 1 ευρώ έχουν έκθεση σε επενδυτικούς κινδύνους και χορηγήσεις από 10 ευρώ οι πιο συντηρητικές έως 30-50 ευρώ για τις πιο επιθετικές. Αυτό σημαίνει ότι πτώση του ενεργητικού τους 2-10% μηδενίζει τα ίδια τους κεφάλαια, δηλαδή της καθιστά χρεοκοπημένες. Με τα χρηματιστήρια 50% χαμηλότερα, τη στεγαστική αγορά σε ελεύθερη πτώση και την επερχόμενη αδυναμία των καταναλωτών να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους χρέη υπάρχει αμφιβολία ότι χάθηκε το 2-10% του ενεργητικού των τραπεζών; Το τελευταίο ευρώ που εισρέει στα ταμεία τους είναι για να βουλώσει τρύπες και όχι να ανοίξει καινούργιες. Επιπρόσθετα έχεις να αντιμετωπίσεις τον κλασσικό τραπεζίτη ο οποίος αντιδρά όπως ο αδαής επενδυτής στο χρηματιστήριο, δανείζει αφειδώς στην καλή αγορά και δεν δίνει σεντ όταν η κρίση μπορεί να έχει δημιουργήσει κάποιες ευκαιρίες. Πηγή http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=3&id=662149&expand=1 Κοίτα ,δεν μου αρέσει αυτή η κουβέντα και να χρησιμοποιώ συστημικές πηγές αλλά φευ η ουσία είναι άλλη και είναι off topic. Να διευκρινήσω οτι η σύνδεση χαρτονομίσματος με τον χρυσό δεν έγινε το 1971 αλλά το 1929 στον δυτικό κόσμο και το 1932-33 στην Ελλάδα.Το 1971 έγινε η διάλυση της συνθήκης Bretton-Woods η οποία έδινε την ευκαιρία στις κεντρικές τράπεζες και σε ορισμένες μεγάλες ιδιωτικές να διακινούν χρυσό με την μέθοδο του short-trade. Δηλαδή για να δείχνει μια οικονομία οτι είναι σταθερή πρέπει η τιμή του χρυσού να κρατιέται σε σταθερά επίπεδα, που σημαίνει οτι η ποσότητα στην αγορά πρέπει να είναι ελεγχόμενη.Αν αυξηθεί η ποσότητα θα μειωθεί η τιμή, αν μειωθεί θα ακριβήνει. Οι μεγάλες τράπεζες λοιπόν με την μέθοδο short-trade(κοινοί σορτάκηδες που τους λένε και στα χρηματιστήρια) δανείζονται χρυσό απο τις κεντρικές τράπεζες και τον ρίχνουν στην αγορά και με τα έσοδα αυτά συνήθως αγοράζουν ομόλογα δημοσίου που μπορούν να τους αποφέρουν και 6% πχ.Αν έχουν δανειστεί με 1% αμέσως βγάζουν 5% κέρδος. Γι αυτό το λόγο κρατάνε σταθερή την τιμή του χρυσού ώστε να μην χάσουν οι μεγάλες τράπεζες όταν χρειαστεί να τον επιστρέψουν στις κεντρικές. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 17:37 ---------- Πολυ βιαστικα γιατι η ανακριβεια παει συννεφο. Ο λογιστικος πολλαπλασιασμος του τραπεζικου χρηματος δε βλαπτει κανεναν, εφοσον ελεγχονται ικανοποιητικα οι επισφαλειες. Χωρις πολλαπλασιασμο του τραπεζικου χρηματος και χωρις τραπεζικο δανεισμο, στηριζομενοι μονο στην παραγωγη η Ελλαδα ΕΙΔΙΚΑ θα ειχε παντου χωματοδρομους, θα ημασταν ολοι μας αγροτες ή ψαραδες (πραγμα οχι απαραιτητα κακο) και θα πλεναμε τα ρουχα στο ποταμι με λουλακι. Πολυ βιαστικα. Ξερω, διαφωνειτε αλλα δεν εχω χρονο να εξηγησω περισσοτερα. Τραστ μι ομως. Δεν έχει άδικο η Absinthe, να το πω ιστορικά για να το εξηγήσω. Οταν ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση και τα καθεστώτα δουλείας στον δυτικό κόσμο σιγά σιγά τελείωναν, οι μεγάλες χώρες αποφάσισαν οτι έπρεπε να πληρώνουν τους εργαζόμενους και παράλληλα να ξεκινήσουν μια μορφή ανάπτυξης.Για να γίνει αυτό είδαν οτι πρέπει να τυπώσουν χρήμα. Ετσι λοιπόν επειδή είχαν ο καθένας και ένα σωρό αποικίες απο τις οποίες είχαν καταληστεύσει οτι αποθέματα χρυσού είχαν συσσωρεύσει για αιώνες αλλά και συνέχιζαν να εξορύσουν απο τα χρυσορυχεία, αλλά και για να ελέγχονται μεταξύ τους, έφτιαξαν τον κανόνα της αναλογίας χρυσού και τυπωμένου χαρτονομίσματος.Οσο χρυσό είχαν, τόσο χαρτονόμισμα τύπωναν. Αυτό ακολουθήθηκε για χρόνια μέχρι το κράχ του 1929 στις ΗΠΑ, όπου στην πραγματικότητα κατέρρευσαν οι αγορές γιατί η κεντρική τράπεζα δεν είχε ρευστό να ρίξει στην αγορά( όπως κάνει τώρα ο Ομπάμα για στήριξη της οικονομίας) επειδή την περιόριζε ο "χρυσός κανόνας" δηλαδή η αναλογία χρυσού/νομίσματος. Αποφάσισαν λοιπόν να σταματήσουν τον κανόνα αυτό και να τυπώνουν με μέτρο σε περιόδους κρίσης όσο νόμισμα ήθελαν(η Ελλάδα ακολούθησε το 1932). Για να ελέγχονται και πάλι μεταξύ τους είπαν το χαρτονόμισμα που τυπώνουν να το καταγράφουν σε έναν λογαριασμό που θα τον λένε "δημόσιο χρέος". Μετά τον Β' Παγκ. Πόλεμο κι οταν τα αποθέματα χρυσού είχαν αλλάξει χέρια ή και είχαν χαθεί ειδικά στην Ευρώπη έφτιαξαν την συνθήκη του Bretton-Woods που προέβλεπε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες για τα νομίσματα του δυτικού κόσμου και παράλληλα για να ανοικοδομηθούν οι χώρες μετά τον πόλεμο άρχισε να τυπώνεται χρήμα αφειδώς το οποίο συνέχιζαν να εγγράφουν στον λογαριασμό που λέγεται "δημόσιο χρέος". Ετσι λοιπόν με το τυπωμένο χρήμα χτίζεται μεταξύ άλλων και η Ελλάδα έχοντας παράλληλα και ένα σταθερό νόμισμα λόγω Bretton-Woods(αλλιώς όπως γράφει η φίλη ακόμα θα είχαμε χωματόδρομους και κάρα). Το 1971 καταργείται η συνθήκη αυτή και λόγω πιέσεων της ΕΟΚ και αρχίζει και χάνεται η μπάλα αφού ο καθένας τύπωνε όσο ήθελε και ειδικά οι ΗΠΑ ανεξέλεγκτα. Εκεί γύρω στο 1980 αρχίζουν και θυμούνται οι ευρωπαίοι οτι εκείνος ο ξεχασμένος λογαριασμός του Δημοσίου Χρέους είναι πολύ χρήσιμος για πολιτικές σκοπιμότητες αφού θα μπορούσαν να ελέγχουν τις απαιτήσεις των πολιτών για ανάπτυξη-αυξήσεις κλπ. Δηλαδή λέγοντάς του οτι έχουμε ένα δημόσιο χρέος πχ 100 δισ δραχμές τι αυξήσεις να δώσω χωρίς να του διευκρινίζουν βέβαια οτι αυτό το χρέος είναι ένα χρέος του αέρα και κανείς δεν το χρωστάει πουθενά εκτός απο κάτι μελάνια για το τύπωμα σε κάποιους προμηθευτές. Για να μην πουν βέβαια τίποτα πονηροί, γιατί δεν τυπώνουμε χρήμα για να τρέξει η οικονομία, μαθαίνουμε στους φοιτητές μας δυο παραμυθάκια: -το τυπωμένο χρήμα γεννά πληθωρισμό - ακολουθούμε το κανόνα χρυσού/χαρτονομίσματος, άσχετα αν έχει καταργηθεί απο το 1932 Αυτό συνεχίζεται μέχρι το 1993-4 όπου με την συνθήκη του Μαστριχτ απαγορεύεται το τύπωμα χρήματος στα κράτη-μέλη και τα τυπογραφεία ξανανοίγουν όταν πει η ΕΕ οτι μας ελεεί με ενα πακέτο στήριξης, όπου στην πραγματικότητα κάνουμε αυτό που κάναμε πριν αλλά για το συγκεκριμένο ποσό του πακέτου.Δεν πιστεύω να νομίζατε οτι μας στέλνει λεφτά η ΕΕ; Ετσι λοιπόν από τότε αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε απο ξένες τράπεζες, πραγματικό χρήμα, το οποίο πραγματικά χρωστάμε. Με το ευρώ η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο αφού η ΕΕ μας επιτρέπει να τυπώσουμε μόνο περίπου 20 δισ ευρώ, τα οποία δεν φτάνουν ούτε για ζήτω, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αποταμίευση και αναγκαστικά οι τράπεζες να προσφεύγουν σε δανεισμό απο το εξωτερικό και αναγκαστικά να μας πουλάνε το χρήμα με υψηλά επιτόκια. Επίσης επειδή αυτά τα 20 δισ δεν φτάνουν να κινηθεί ουτε στο ελάχιστο η αγορά και ασφυκτιά, παρατηρείται στην Ελλάδα η παγκόσμια πατέντα της μεταχρονολογημένης επιταγής, που φτάνει πια το ποσοστό του ΑΕΠ, γιατί αλλιώς θα πάγωνε το σύμπαν.
MiltoZ Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 A Brief History of the Federal Reserve -- 1910-1971 .... One of the more prominent critics of the Federal Reserve and its continual growth in legal powers was Congressman Louis T. McFadden, Speaker of the House. His experience as a former bank cashier and president prepared him well to understand finance issues. He was quoted as saying in a famous speech delivered June 10, 1932, Some people think that the Federal Reserve Banks are United States government institutions. They are not government institutions. They are private monopolies. This could be mere coincidence, but Rep. McFadden was fired upon as he left a taxi in the Capitol. Later he became quite ill after a Washington banquet. Luckily a doctor friend was also present at the banquet and tended to McFadden by applying a stomach pump. [McFadden lived until 1936 when a bout of intestinal flu led to heart failure. This is pure speculation, but it is quite possible that the Fed rejoiced at the news of his passing.] [by the way, as long as I am talking about critics of the system, one of the critics way back in 1913, the year that the Federal Reserve was established, was Charles A. Lindbergh, Sr., father of the aviator and pilot of Spirit of St. Louis. He stoutly opposed the establishment of the Fed, and according to the Morrison County Record, he wrote Banking and Currency and the Money Trust, a 1913 book which argues that the system controlling the market price of commodities is controlled by manipulators and fundamentally wrong. When he ran for governor of Minnesota in 1917, he was attacked by the New York Times and federal agents raided his home and office. G-men also raided a printshop in Washington DC in 1918 and ordered the destruction of all the printing plates for Lindbergh,s books -- the main target was his anti-war book Why Is Your Country At War? but his earlier book was also destroyed in the visit. This tends to crimp ones campaign style. He did not win the governorship.] The next major event was the outbreak of World War II. How much money do you think the federal government needed to finance a war effort? Would you believe 87 billion dollars? The money supply tripled from 40 billion dollars to 127 billion dollars between 1940 and 1945. OK, maybe not all those dollars went into the war effort, maybe a couple bucks went into keeping the Capitol and White House spiffy. But remember that congressional staffs were far smaller, and there was no air conditioning or computers. Nope, the federal government was pretty lean compared to today. ...... Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον.
washcloud Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 @ Στο σύννεφο , εννοούσα στην ζωή κυριολεκτικά ...αμ' εγώ δεν κυριολεκτούσα ; τσέπες = (καλώς ή κακώς) η ζωή μας...
Ban.ShortTrader Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Δημοσ. 5 Μαΐου 2009 Gigenis καταρχάς περαστικά. Έχω πει και σε παρεμφερές τόπικ ότι διαχωρίζω τους λόγους δανεισμού. Μακάρι η κάθε τράπεζα να μπορούσε να δείξει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο ανα περίπτωση αλλά νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους με τον τελευταίο να είναι τα διαφυγόντα κέρδη απο μια τέτοια πολιτική. Ειλικρινά όμως πιστεύεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών είναι αυτή τη στιγμή σε δυσχερή θέση επειδή πήραν δάνεια για ανάγκες παραπλήσιες με τις δικές σου ή για να ικανοποιήσουν το καταναλωτικό τους ένστικτό; Ptolemy σορρυ αλλά σε κάποια στιγμή σε έχασα: α) Εφόσον καταλήθηκε ο χρυσός κανόνας τότε ποιος ο λόγος για να χρειαστεί κάποιος να δανειστεί χρυσό; Ποια η χρησιμότητα του χρυσού στο σύχρονο οικονομικό σύστημα; β) Οι μόνοι που δανείζονται χρυσό για κερδοσκοπικούς λόγους είναι οι Commodities traders εξ όσων γνωρίζω και ξέρω. Μόνο που αυτοί μπορού να σορτάρουν και αγελάδες στο Χρηματιστήριο Παραγώγων του Σικάγο, τι σημαίνει αυτό ακριβώς; γ) Ναι ΟΚ ακόμα και αν οι τράπεζες δανείζονται χρυσό με σκοπό το κέρδος (που όπως είπα συμβαίνει αλλά σε υποδεκαπλάσια κλίμακα απο αυτή που το παρουσιάζεις) θες λίγο να μου περιγράψεις το όλο κύκλωμα (δεν το λέω με καμία δόση ειρωνίας) σε ποιον ακριβώς πουλάνε τον χρυσό που δεν έχουν; Διότι οι άτιμοι οι institutional investors έχουν ένα κακό. Μπορούν να κάνουν λοβιτούρες μόνο με αντίστοιχα entities. Γιατί το σύστημα να ευνοήσει το ένα μεγαθήριο έναντι του άλλου και αν είναι να το ευννοήσει γιατί να μη πλυμμηρίσει και η αγορά χρυσό έτσι ώστε να πέσει η τιμή του και αυτός που το shortαρε να κάνει ακόμα καλύτερη μπάζα; Επιπλέον αδυνατώ να αντιληφθώ το συλλογισμό σου σχετικά με το τύπωμα χρήματος. To σύμφωνο του BW υποχρέωνε τις κυβερνήσεις των κρατών να κρατούν τις ισοτιμίες σταθερές(1% διακύμανση σε σχέση με το νόμισμα αναφοράς) αυξομειώνοντας την παροχή χρήματος στη διεθνή αγορά. Και επισης αν τυπώνεις χρήμα για να ικανοποιήσεις εισαγωγές κτλ όταν η αντίθετη πλευρά έρθει και σου πει, μπορείς να μου κάνεις αυτές τις δραχμές δολλάρια τι θα κάνεις; Πως θα αντιμετωπίσεις την υπερπληθώρα δραχμής; Ή ακόμα χειρότερα πως θα αντιμετωπίσεις τον Φράγκο που θα σου πει "Δολλάρια ή άντε πνίξου"? Στο γεγονός ότι όλοι είχαν πίστη στο δολλάριο πάταγαν οι ΗΠΑ όταν τύπωναν αβέρτα ακόμα και οταν το BW καταργήθηκε. Θέλω να τους δω τι θα κάνουν αν η Κίνα αποφασίσει να ρίξει στην αγορά τα δολλάρια που έχει μαζέψει και ζητήσει Ευρώ(ή μάλλον δε θέλω και δε θέλετε). ***Και κάτι τελευταίο. Για να μη γίνει το τόπικ αυτό άλλο ένα Ιστορικός Ιησούς και @@ καμαρωτές με αέναους κύκλους γύρω απο τον εαυτό μας, θέλετε να πάρουμε σαν δεδομένο ότι οι τραπεζικοί είμαστε καθίκια του κερατά, ότι η κοινωνική ευαισθησία είναι δική μας αρμοδιότητα και όχι του κράτους και ότι την έχουμε γραμμένη στα αυτά μας και να συνεχίσουμε με το θέμα που αναγράφεται στο Τόπικ;
elven Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Στο γεγονός ότι όλοι είχαν πίστη στο δολλάριο πάταγαν οι ΗΠΑ όταν τύπωναν αβέρτα ακόμα και οταν το BW καταργήθηκε. Θέλω να τους δω τι θα κάνουν αν η Κίνα αποφασίσει να ρίξει στην αγορά τα δολλάρια που έχει μαζέψει και ζητήσει Ευρώ(ή μάλλον δε θέλω και δε θέλετε). Είναι οφ-τοπικ ή μάλλον όχι και τόσο αλλά Εγώ θέλω να μάθω τι θα γίνει αν κάνει το παραπάνω η Κίνα. Και γιατί θα μας επηρεάσει τόσο πολύ σαν χώρα ή σαν ΕΕ ενώ έχουμ ευρώ ps:Άσχετος είμαι με αυτά ε,οι ερωτήσεις δεν είναι του να στην πω στυλ
Ban.ShortTrader Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Αν γίνει κατι τέτοιο; Σκέψου το ως εξής Έχεις μαζέψει ένα σημαντικό κομμάτι απο τις ντομάτες που υπάρχουν σε ένα νησί. Μια μέρα σου τη βαράει και ζητάς να τις ανταλλάξεις με φασόλια. Τι θα γίνει; Βασικά επειδή θα έχουμε ραγδαία πτώση της τιμής του δολλαρίου και άνοδο του ευρώ αυτό θα πλήξει και την ίδια την Κίνα και απο οικονομικής απόψεως δεν είναι λογικό να βγει on the market και να πει, πουλάω δολλάρια πάρε κόσμε. Πριν προλάβει να πουλησει το 1/10 των δολλαρίων που έχει. η τιμή του δολλαρίου θα έχει ξεφτυλιστεί και άρα θα πρέπει να πουλήσει κοψοχρονιά τα υπόλοιπα. Θέλει τσαγανό να αποφασίσεις μόνος σου να φτωχύνεις κατα ένα 20-30%. Εκτός και αν ο άλλος σε φουρκίσει.
Absinthe Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 θελετε και τα λετε? ποιος ελεγχει η μπορει καλυτερα να ελεγξει τους ιδιωτες οι οποιοι δημιουργουν χρημα και το μονο που τους νοιαζει ειναι η μεγιστοποιηση του κερδους,ετσι χωρις σχεδιασμο και χωρις να τους ενδιαφερουν οι επιπτωσεις στην οικονομια μεσομακροπροθεσμα,η τωρινη οικονομικη κριση το εχει αποδειξει περιτρανα αυτο ωραια ας φεσωσουμε λοιπον οσο δεν παιρνει τις επομενες γενιες και ας φορολογησουμε αγριως μονο οσους μπορουμε και θελουμε να τα παρουμε για να μην συζητησουμε για την αναπτυξη και τι σημαινει τελικα αυτη η ατακα Προσωπικα δεν πολυψηνομαι που τα λεω γιατι εχω και δουλεια και χανω χρονο. Θα προτιμουσα να καθοταν ο καθεις σε πανεπιστημιακα εδρανα οσα χρονια εκατσα εγω και να δουλεψει ακολουθως αλλα τοσα για να μπορει στο τελος να εκφερει αποψη για ενα θεμα το οποιο αδυνατει να κατανοησει αν δεν ξερει βασικα πραγματα. Αντι αυτου, συνηθως διαφοροι ενημερωνονται απο δημοσιογραφους σε παραθυρα και απο μπλογκς. Ας ειναι. Η προσφορα χρηματος σε παγκοσμιο επιπεδο φυσικα και δεν ειναι ανεξελεγκτη. Αν ηταν ετσι, σημερα ενα καρβελι ψωμι θα κοστιζε μισο εκατομμυριο ευρω, οπως μεταπολεμικα. Πληθωρισμος. Πολυ απλοικα. Συγκεκριμενα, στην ΕΕ, η προσφορα χρηματος εντος του Ευρωσυστηματος και των 16 χωρων που αυτο περιλαμβανει,αλλα και των 11 που απεχουν, καθοριζεται απο την ΕΚΤ. Καταλαβαινεις λοιπον, οτι κανεις ιδιωτης δεν αποσκοπει σε μεγιστοποιηση κερδους στην ΕΕ με την κοπη χρηματος. Θα ηταν σκοπιμο να τονισθει εδω οτι η κοπη χρηματος ΔΕΝ εχει καμια σχεση με τον λογιστικο πολ/σμο του χρηματος μεσω του τραπεζικου δανεισμου. Η κοπη χρηματος εχει κυριως σαν σκοπο να ελεγξει την λεγομενη "νομισματικη πολιτικη" των χωρων και συνεπικουρουμενη απο τη δημοσιονομικη να θεσει τα ορια μεσα στα οποια θα κινηθει μια οικονομια. Χονδρικα. Πολυ χονδρικα. Αυτα στην περιπτωση που σαν ιδιωτες εννοουσες τις αρχες που ειναι υπευθυνες για την κοπη χρηματος. Ισως να παρεσυρθηκες απο την αναφορα στην τραπεζα των ροκφελερ στο τσαιτγκαιστ. Αν δεν εννοουσες αυτες και στοχευες στις εμπορικες τραπεζες και στον δανεισμο που κανουν, θα σου πω οτι δε γινεται να γινει ΤΙΠΟΤΑ χωρις δανεισμο. Αν επρεπε να περιμενεις να μαζεψεις τα χρηματα που απαιτουνται εις το ολον για να παρεις ενα σπιτι εσυ ή να κανει επεκταση παγιων μια επιχειρηση, ισως το σεναριο των χωματοδρομων και του αγροτη-ψαρα να μας ηταν και πολυ.
Ptolemy Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Gigenis καταρχάς περαστικά.Έχω πει και σε παρεμφερές τόπικ ότι διαχωρίζω τους λόγους δανεισμού. Μακάρι η κάθε τράπεζα να μπορούσε να δείξει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο ανα περίπτωση αλλά νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους με τον τελευταίο να είναι τα διαφυγόντα κέρδη απο μια τέτοια πολιτική. Ειλικρινά όμως πιστεύεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών είναι αυτή τη στιγμή σε δυσχερή θέση επειδή πήραν δάνεια για ανάγκες παραπλήσιες με τις δικές σου ή για να ικανοποιήσουν το καταναλωτικό τους ένστικτό; Ptolemy σορρυ αλλά σε κάποια στιγμή σε έχασα: α) Εφόσον καταλήθηκε ο χρυσός κανόνας τότε ποιος ο λόγος για να χρειαστεί κάποιος να δανειστεί χρυσό; Ποια η χρησιμότητα του χρυσού στο σύχρονο οικονομικό σύστημα; β) Οι μόνοι που δανείζονται χρυσό για κερδοσκοπικούς λόγους είναι οι Commodities traders εξ όσων γνωρίζω και ξέρω. Μόνο που αυτοί μπορού να σορτάρουν και αγελάδες στο Χρηματιστήριο Παραγώγων του Σικάγο, τι σημαίνει αυτό ακριβώς; γ) Ναι ΟΚ ακόμα και αν οι τράπεζες δανείζονται χρυσό με σκοπό το κέρδος (που όπως είπα συμβαίνει αλλά σε υποδεκαπλάσια κλίμακα απο αυτή που το παρουσιάζεις) θες λίγο να μου περιγράψεις το όλο κύκλωμα (δεν το λέω με καμία δόση ειρωνίας) σε ποιον ακριβώς πουλάνε τον χρυσό που δεν έχουν; Διότι οι άτιμοι οι institutional investors έχουν ένα κακό. Μπορούν να κάνουν λοβιτούρες μόνο με αντίστοιχα entities. Γιατί το σύστημα να ευνοήσει το ένα μεγαθήριο έναντι του άλλου και αν είναι να το ευννοήσει γιατί να μη πλυμμηρίσει και η αγορά χρυσό έτσι ώστε να πέσει η τιμή του και αυτός που το shortαρε να κάνει ακόμα καλύτερη μπάζα; Επιπλέον αδυνατώ να αντιληφθώ το συλλογισμό σου σχετικά με το τύπωμα χρήματος. To σύμφωνο του BW υποχρέωνε τις κυβερνήσεις των κρατών να κρατούν τις ισοτιμίες σταθερές(1% διακύμανση σε σχέση με το νόμισμα αναφοράς) αυξομειώνοντας την παροχή χρήματος στη διεθνή αγορά. Και επισης αν τυπώνεις χρήμα για να ικανοποιήσεις εισαγωγές κτλ όταν η αντίθετη πλευρά έρθει και σου πει, μπορείς να μου κάνεις αυτές τις δραχμές δολλάρια τι θα κάνεις; Πως θα αντιμετωπίσεις την υπερπληθώρα δραχμής; Ή ακόμα χειρότερα πως θα αντιμετωπίσεις τον Φράγκο που θα σου πει "Δολλάρια ή άντε πνίξου"? Στο γεγονός ότι όλοι είχαν πίστη στο δολλάριο πάταγαν οι ΗΠΑ όταν τύπωναν αβέρτα ακόμα και οταν το BW καταργήθηκε. Θέλω να τους δω τι θα κάνουν αν η Κίνα αποφασίσει να ρίξει στην αγορά τα δολλάρια που έχει μαζέψει και ζητήσει Ευρώ(ή μάλλον δε θέλω και δε θέλετε). ***Και κάτι τελευταίο. Για να μη γίνει το τόπικ αυτό άλλο ένα Ιστορικός Ιησούς και @@ καμαρωτές με αέναους κύκλους γύρω απο τον εαυτό μας, θέλετε να πάρουμε σαν δεδομένο ότι οι τραπεζικοί είμαστε καθίκια του κερατά, ότι η κοινωνική ευαισθησία είναι δική μας αρμοδιότητα και όχι του κράτους και ότι την έχουμε γραμμένη στα αυτά μας και να συνεχίσουμε με το θέμα που αναγράφεται στο Τόπικ; Σου απαντώ όπως αρίθμησες: α)Στον ισολογισμό της του 2008 η Τράπεζα της Ελλάδος εγγράφει στο ενεργητικό της περίπου 3 δισ ευρώ σε χρυσό και απαιτήσεις σε χρυσό(οι κεντρικές τράπεζες έχουν μαζέψει γύρω στο 30-35% των παγκόσμιων αποθεμάτων τα τελευταία χρόνια), που σημαίνει οτι κάτι τον χρειάζεται για να τον έχει. Τι τον χρειάζεται; Για να μπορέσει ένα οικονομικό περιβάλλον να δείχνει ασφαλές, οτι το τυπωμένο χρήμα έχει αξιοπιστία πρέπει να υπάρχει ένα real exchange currency που διεθνώς είναι ο χρυσός το οποίο θα πρέπει να έχει σταθερή αξία, αλλά λιγότερη από την πραγματική που θα μπορούσε να έχει. β) χρυσό δανείζονται κυρίως οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού οι περιβόητες Bullion Banks σε μια αγορά εκτός χρηματηστηρίου που εδρεύει νομίζω στο Λονδίνο και στη Ν.Υόρκη, με τη μέθοδο του shortrading (που μάλλον ξέρεις καλά αν κρίνω απο το νικ). γ) το χρυσό αυτό τον διαθέτουν στην αγορά και με τα κέρδη αγοράζουν κυρίως αμερικάνικα ομόλογα.Ετσι βγάζουν εύκολα κέρδος και το κυρότερο κρατούν τις τιμές του χρυσού σταθερά χαμηλά. Γιατί χαμηλά; Διότι έτσι συνεχίζει να υπάρχει εμπιστοσύνη στο χαρτοπόλεμο του τυπωμένου χρήματος(θυμίσου τι έγινε μόλις έσκασε η κρίση που όλοι έτρεχαν να κάνουν χρυσό). Επίσης ελέγχεται ο πληθωρισμός αλλά κυρίως οι χώρες έχουν ανάγκη για μεγαλύτερο δανεισμό( φαντάσου τα 3 δισ σε χρυσό της ΤΤΕ, αν ήταν ελεύθερη η αγορά θα άξιζαν 25 δισ και άρα δεν θα χρειαζόταν να καταφύγουμε στις γερμανικές πχ τράπεζες για δανεισμό). Σχετικά με το τύπωμα δεν είπα οτι μπορείς να καλύψεις εισαγωγές αλλά μπορείς να αναπτύξεις την εγχώρια παραγωγή με μεγάλα έργα, φτηνό εσωτερικό δανεισμό κλπ όπως έχει ακόμα ανάγκη η Ελλάδα. Ακόμα οταν ενταχθήκαμε στην Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1994 είχαμε δημόσιο χρέος 33 τρις δρχ απο τα οποία τα 7 τρισ ήταν εξωτερικό χρέος ενώ τώρα έχουμε φτάσει 90 τρισ δρχ απο τα οποία τα 65 είναι εξωτερικό χρέος.Υπενθυμίζω οτι το εσωτερικό χρέος δεν το χρωστάμε πουθενά ενώ το εξωτερικό πρέπει να το αποπληρώσουμε στις τράπεζες του εξωτερικού. ΥΓ γιατί ο ιστορικός Ιησούς παπαριές;είχε ανακρίβειες, γράφτηκε κάτι που δεν στέκει;(ρωτάω σαν topic starter) ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 17:38 ---------- Προσωπικα δεν πολυψηνομαι που τα λεω γιατι εχω και δουλεια και χανω χρονο. Θα προτιμουσα να καθοταν ο καθεις σε πανεπιστημιακα εδρανα οσα χρονια εκατσα εγω και να δουλεψει ακολουθως αλλα τοσα για να μπορει στο τελος να εκφερει αποψη για ενα θεμα το οποιο αδυνατει να κατανοησει αν δεν ξερει βασικα πραγματα. Αντι αυτου, συνηθως διαφοροι ενημερωνονται απο δημοσιογραφους σε παραθυρα και απο μπλογκς. Ας ειναι. Η προσφορα χρηματος σε παγκοσμιο επιπεδο φυσικα και δεν ειναι ανεξελεγκτη. Αν ηταν ετσι, σημερα ενα καρβελι ψωμι θα κοστιζε μισο εκατομμυριο ευρω, οπως μεταπολεμικα. Πληθωρισμος. Πολυ απλοικα. Συγκεκριμενα, στην ΕΕ, η προσφορα χρηματος εντος του Ευρωσυστηματος και των 16 χωρων που αυτο περιλαμβανει,αλλα και των 11 που απεχουν, καθοριζεται απο την ΕΚΤ. Καταλαβαινεις λοιπον, οτι κανεις ιδιωτης δεν αποσκοπει σε μεγιστοποιηση κερδους στην ΕΕ με την κοπη χρηματος. Θα ηταν σκοπιμο να τονισθει εδω οτι η κοπη χρηματος ΔΕΝ εχει καμια σχεση με τον λογιστικο πολ/σμο του χρηματος μεσω του τραπεζικου δανεισμου. Η κοπη χρηματος εχει κυριως σαν σκοπο να ελεγξει την λεγομενη "νομισματικη πολιτικη" των χωρων και συνεπικουρουμενη απο τη δημοσιονομικη να θεσει τα ορια μεσα στα οποια θα κινηθει μια οικονομια. Χονδρικα. Πολυ χονδρικα. Αυτα στην περιπτωση που σαν ιδιωτες εννοουσες τις αρχες που ειναι υπευθυνες για την κοπη χρηματος. Ισως να παρεσυρθηκες απο την αναφορα στην τραπεζα των ροκφελερ στο τσαιτγκαιστ. Αν δεν εννοουσες αυτες και στοχευες στις εμπορικες τραπεζες και στον δανεισμο που κανουν, θα σου πω οτι δε γινεται να γινει ΤΙΠΟΤΑ χωρις δανεισμο. Αν επρεπε να περιμενεις να μαζεψεις τα χρηματα που απαιτουνται εις το ολον για να παρεις ενα σπιτι εσυ ή να κανει επεκταση παγιων μια επιχειρηση, ισως το σεναριο των χωματοδρομων και του αγροτη-ψαρα να μας ηταν και πολυ. Διαφωνώ στο σημείο που λές οτι η κοπή χρήματος δημιουργεί πληθωρισμό. Είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη που ακόμα διδάσκεται βέβαια. Κι εξηγούμαι: πράγματι η κοπή χρήματος δημιουργεί πληθωρισμό αλλά μόνον αν πάει στην κατανάλωση.Δεν δημιουργείται πληθωρισμός οταν το χρήμα πάει σε αντίστοιχο παραγωγικό ισοδύναμο μέσα στην οικονομία. Με απλά λόγια αν κόψω χρήμα και το μοιράσω στον κόσμο ασφαλώς θα δημιουργήσω πληθωρισμό διότι η αύξηση της ζήτησης/κατανάλωσης θα ανεβάσει τις τιμές. Αν το κομένο χρήμα πάει όμως για πχ το χτίσιμο μιας γέφυρας, ενός δρόμου ενός εργοστασίου, τότε δεν δημιουργείται διότι τα ωφέλη απο αυτά τα έργα αντισταθμίζουν στην οικονομία την αύξηση των τιμών. Οσο για την κατοχή και το πληθωριστικό χρήμα που λες, αυτό συνέβη οχι λόγω τυπώματος χρήματος, αλλά επειδή υπήρχε απουσία προιόντων. Να στο πώ με ένα παράδειγμα: αν είσαι στην έρημο και πεθαίνεις με 1 εκ ευρώ στην τσέπη και έρθει κάποιος και σου πεί "σου δίνω ένα μπουκάλι νερό αλλά θα μου δώσεις το εκατομμύριο", το δίνεις. Πόσο είχε το μπουκάλι στην έρημο; Είχε 1 εκ ευρώ (σχεδόν τιμές Μυκόνου). αν σου έδινε δύο μπουκάλια, πόσο θα είχε το μπουκάλι;Θα είχε 500 χιλ. 3 μπουκάλια 333 χιλ κοκ.
Absinthe Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Πτολεμαιε, η αυξηση της προσφορας χρηματος ετσι και αλλιως θα αυξησει τις τιμες των προιοντων. Οχι μονο στη θεωρια, αλλα και στην πραξη. Εστω οτι η ΕΚΤ "κοβει" 100 δις και μας τα δινει για επενδυσεις μεσω του ΠΔΕ. Ας υποθεσουμε οτι αυτα ειναι για κατασκευη σχολειων και δρομων, για το κοινωνικο οφελος δηλαδη. Αυτα τα εργα δε θα γινουν απο ιδιωτες? Απο κατασκευαστικες εταιρειες? Δε θα χρησιμοποιηθουν υλικα απο ιδιωτικα λατομεια? Δε θα πληρωθουν ολοι αυτοι? Δε θα κυκλοφορησει χρημα στην αγορα? Δε θα αυξηθει με αυτον τον τροπο η καταναλωση? Αυτο δε θα οδηγησει με τη σειρα του σε ποσοστιαια αυξηση του δεικτη τιμων? Οσο για το μεταπολεμικο χρημα και τον πληθωρισμο, πραγματι υπηρχε ελλειψη προιοντων αλλα δεν ειναι αυτος αποκλειστικα ο λογος. Απλως ηταν πολυ μεγαλη διαφορα απο τη μια χρονια στην αλλη οσον αφορα το εισοδημα των πολιτων γιατι το Κρατος στην προσπαθεια ανοικοδομησης και επαναφορας της καταστασης στην προ-κατοχης περιοδο, εκοβε αφειδως χρημα μη αναλογιζομενο οτι ουσιαστικα το μονο που εκανε ηταν να αυξανει την τιμη των προιοντων χωρις να αυξανει την ποσοτητα. Αν λοιπον, δεν ειχε γινει αυτη η αθροα εισαγωγη χρηματος στην αγορα, το μπουκαλι με το νερο θα ειχε 5 δρχ και οχι ενα εκατομμυριο οπως αναφερεις στο παραδειγμα, γιατι απλουστατα δε θα υπηρχε το ενα εκατομμυριο. Καποιος θα επρεπε να το ειχε "κοψει".
Ban.ShortTrader Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Δημοσ. 6 Μαΐου 2009 Προφανώς αναφέρεσαι στην LBΜΑ. Μίλησα με φίλους απο το Central Banks Desk. Δεν είμαστε Bullion Bank για να έχουμε πείρα στη συγκεκριμένη αγορά(αν ήθελες να μιλήσουμε για Fixed Income Swaps θα είχα περισσότερα να πω). Παρόλα αυτά οι αρχές εξακολουθούν να είναι ίδιες. Αναφέρθηκες σε κραυγαλαία εξαιρετικά χαμηλή τιμή που μια Bullion Bank δανείζεται χρυσό. Κοίτα λίγο σε παρακαλώ το παρακάτω link. Κοίτα το spread μεταξύ του Gold Forward και του LIBOR. http://www.lbma.org.uk/content/stats/dailies/lbma_gofolibor_2007.csv Πιστεύεις ότι με τα στοιχεία που έχει μια τέτοια συναλλαγή είναι άδικη η τιμή του fwd? Απλά νομίζω ότι επειδή συνήθως γίνεται quote το spread με το LIbor και όχι outirght η τιμή του fwd απέκτησες την εντύπωση ότι το πραγματικό επιτόκιο είναι το spread. Απο κει και πέρα κάποια στοιχεία που νομίζω υποδηλώνουν (με όλο το σεβασμό) ότι ο συλλογισμός σου είναι εξαιρετικά στατικός α) Επίσης ελέγχεται ο πληθωρισμός αλλά κυρίως οι χώρες έχουν ανάγκη για μεγαλύτερο δανεισμό( φαντάσου τα 3 δισ σε χρυσό της ΤΤΕ, αν ήταν ελεύθερη η αγορά θα άξιζαν 25 δισ και άρα δεν θα χρειαζόταν να καταφύγουμε στις γερμανικές πχ τράπεζες για δανεισμό). Καταρχάς μόνος σου είπες ότι άσχετα απο την κατάλυση του BW μοντέλου οι τράπεζες έχουν ανάγκη να διατηρούν αποθέματα σε χρυσό. Αυτό λοιπόν εκ προοιμίου αφαιρεί την δυνατότητα πχ στην τράπεζα της Ελλάδος να πουλήσει outright τον χρυσό που έχει! Αλλά ακόμα και αν είχε πρόσεξε τι κάνεις. Παίρνεις ένα μοντέλο περιορισμένης προσφοράς δίνεις μια τιμή που κατά τη γνώμη σου είναι η σωστή (ας πούμε για χάρη της κουβέντας ότι είναι) και λες η Ελλάδα θα μπορούσε να πουλήσει χρυσό και να μαζέψει τα φράγκα για τον δανεισμό της. Μα για όνομα του Θεού (τακτικαλοτέτοιε μη μου θυμώσεις) δεν παίρνεις υπόψη σου το σοκ που θα επέλθει στο οικονομικό σύστημα απο μια τέτοια αλλαγή στο status quo! β) Λες ότι αν τυπώσουμε χρήμα και το ρίξουμε σε επενδύσεις δε θα δημιουργηθεί πληθωρισμός. Ήμαρτον μοίρα του χρήματος είναι να φτάσει κάποια στιγμή στο εισόδημα του νοικοκυριού! Και επειδή i. δεν είμαστε αυτάρκης οικονομία και ii. Καμία οικονομία δεν είναι κλειστή ο πληθωρισμός είναι αναπόφευκτος σε περίπτωση που πάρει φωτιά ο printer. Και παρεπιπτόντως το internal debt το χρωστάς στους ιδιώτες που έχουν πχ τα ομόλογα σου. Το θέμα του Ιστορικού Ιησού δεν ήταν παπαριά καμαρωτή. Παπαριά καμαρωτή ήταν η εξέλιξη του τόπικ διότι κατα 99% αναλώθηκε στο κατηγορώ(πολλές φορές με άλλα αντι άλλων επιχειρημάτων) ενάντια στη Χριστιανική Παράδοση. Και βασικά στα αχαμνά μου διότι δεν έχω πρεμούρα να κάνω κανέναν Χριστιανό και μη όντας ιστορικός δεν είχα και πολλά να προσφέρω σε μια on topic συζήτηση. Επειδή όμως σαν ψωνισμένος και εριστικός που είμαι πιστεύω ότι έχω κάτι να πω σε τόπικ κοντά στο αντικείμενο δουλειάς μου θα ήθελα να μην παραστρατήσει. Οπότε πρότεινα να δέχτουμε καταρχής ότι είμαστε καθάρματα (σκεφτόμουν τις κατηγορίες για κυνικότητα και καθικοσύνη σήμερα όταν διάβαζα ένα paper σχετικά με επενδύσεις με βάση το swine flu και μπορώ να πω ότι μου δημιουργήθηκε ένα χαμόγελο Και να μην το ξεχάσω. Είπες ότι οι φοιτητές μαθαίνουν ακόμα τη χρυσή αναλογία. Όχι! Ακόμα και απο το insomnia αν κρίνεις, παιδιά με μη οικονομικό background αναφέρθηκαν σε αυτό το σύστημα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.