darklordvader77 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 καλησπέρα.. θελω να ξεκινησω να μαζευω μερικα catriges που μουθ λειπουν.. εχω βρει μερικα απ το ebay.co.uk Δεν θυμαμαι ομως, θα παιζουν απροβληματιστα στην ευρωπαικη μου κονσόλα?
Giama Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Ψάχνεις για PAL κασέτες, όπως λέει και ο φίλος epsilon753. Οι αγγλικές είναι επίσης PAL όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές και προφανώς και οι ελληνικές. Επομένως θα παίζουν. (Το Mega Drive μάλιστα απ'όσο ξέρω δεν έχει region lock σε όλες τις κασέτες του και υπάρχει πιθανότητα ακόμα και αμερικάνικη/ιαπωνική να πάρεις να τύχει να παίζει)
Antretng Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Ψάχνεις για PAL κασέτες, όπως λέει και ο φίλος epsilon753. Οι αγγλικές είναι επίσης PAL όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές και προφανώς και οι ελληνικές. Επομένως θα παίζουν. (Το Mega Drive μάλιστα απ'όσο ξέρω δεν έχει region lock σε όλες τις κασέτες του και υπάρχει πιθανότητα ακόμα και αμερικάνικη/ιαπωνική να πάρεις να τύχει να παίζει) Νομίζω ότι είχαν διαφορετικό σχήμα - πάχος... έτσι εξασφάλιζαν το region lock:p . Πάντως στο SNES έτσι γινόταν
Giama Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Στο SNES υπήρχε lockout chip μέσα στην κασέτα που ήταν διαφορετικό για PAL και NTSC κονσόλες. Έτσι η PAL δεν μπορούσε έτσι κι αλλιώς να παίξει NTSC κασέτες. π.χ. Οι ιαπωνικές κασέτες που έχουν ίδιο ακριβώς σχήμα με τις ευρωπαϊκές δεν παίζουν σε ευρωπαϊκό SNES, ενώ οι αμερικάνικες που έχουν και διαφορετικό σχήμα δεν χωράνε καν. Μεταξύ της Ιαπωνικής και της Αμερικάνικης έκδοσης που είχαν το ίδιο lockout chip το region lock επιτυγχανόταν με το διαφορετικό σχήμα, όπως ανέφερες. Το Ν64 χρησιμοποιεί παρόμοιο σύστημα με lockout chip (άρα οι PAL κονσόλες και πάλι αυτόματα δεν μπορούν να παίξουν ιαπωνικές/αμερικάνικες κασέτες), όμως οι κασέτες δεν έχουν ριζικά διαφορετικό σχήμα όπως στο SNES, απλά έχουν κάποια βαθουλώματα στο πίσω κάτω μέρος σε διαφορετικές θέσεις. Μέσα έχουν ένα πλαστικό "εμπόδιο" στο οποίο αν δεν ταιριάζουν τα βαθουλώματα δεν μπορεί να σπρωχτεί η κασέτα μέχρι κάτω και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται το region lock μεταξύ αμερικάνικης και ιαπωνικής κονσόλας. Αν όμως ανοίξεις π.χ. ένα αμερικάνικο Ν64 και αφαιρέσεις αυτό το πλαστικό τότε μπορείς στο αμερικάνικο να παίζεις και ιαπωνικά παιχνίδια Ν64. Για το Mega Drive δεν ξέρω αν υπάρχουν διαφορετικά σχήματα αλλά δε νομίζω. Υπάρχουν διαφορετικά σχήματα cartridges που είχαν μνήμη για save επάνω ή υποδοχές για έξτρα joypads κλπ. αλλά δε νομίζω να είχαν διαφορετικά σχήματα για region lock. Ξέρω ότι για αρκετά παιχνίδια του Mega Drive έχει βγει μία και μόνο έκδοση για όλο τον κόσμο ή π.χ. για Ευρώπη/Αμερική και αυτά προφανώς δεν έχουν κλείδωμα. Ένας καλός τρόπος για να ξέρεις ποια παιχνίδια θα παίζουν σε ποιες κονσόλες είναι μια λίστα GOOD... για το Mega Drive και η ερμηνεία των κωδικών στο τέλος κάθε ονόματος (π.χ. [Ε], κλπ.). Έτσι μια σήμανση [E] και (που σημαίνει ότι η ίδια ακριβώς έκδοση κυκλοφορεί και σε ευρώπη και σε αμερική) σημαίνει ότι κι αν το πάρεις αμερικάνικο αυτό το παιχνίδι και το βάλεις σε ευρωπαϊκή κονσόλα τότε θα παίξει.
Antretng Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Στο SNES υπήρχε lockout chip μέσα στην κασέτα που ήταν διαφορετικό για PAL και NTSC κονσόλες. Έτσι η PAL δεν μπορούσε έτσι κι αλλιώς να παίξει NTSC κασέτες. π.χ. Οι ιαπωνικές κασέτες που έχουν ίδιο ακριβώς σχήμα με τις ευρωπαϊκές δεν παίζουν σε ευρωπαϊκό SNES, ενώ οι αμερικάνικες που έχουν και διαφορετικό σχήμα δεν χωράνε καν. Offtopic : Έχω την εντύπωση ότι υπήρχε μια επέκταση την οποία έβαζες στην υποδοχή του cartridge και εκεί έβαζες τη διαφορετικού region cartridge. Θυμάμαι καλά;
Giama Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Βεβαίως και υπάρχουν Universal Adapters που κάνουν αυτή τη δουλειά. Έχουν δύο υποδοχές για cartridges, μία για το cartridge που θέλεις να παίξεις και άλλη μία για να βάλεις ένα cartridge που δουλεύει ήδη στην κονσόλα σου. Από το δεύτερο cartridge ο αντάπτορας περνάει μόνο τα pins που αντιστοιχούν στο lockout chip και όλα τα υπόλοιπα περνάνε από το cartridge που θέλεις να παίξεις, με αποτέλεσμα να ξεγελιέται η κονσόλα ότι το παιχνίδι είναι της ίδιας περιοχής και να το παίζει. Βέβαια δεν έχουν 100% συμβατότητα και πολλές φορές έχουν διάφορα προβλήματα (π.χ. να σβήνονται τα αποθηκευμένα αρχεία παιχνιδιού στη μνήμη του cartridge και έτσι να πρέπει να ξεκινήσεις το παιχνίδι από την αρχή. Σκέψου το αυτό σε κάποιο Final Fantasy ας πούμε με 40 ώρες παιχνιδιού, τραβάς τα μαλλιά σου!) Υπάρχουν και για Mega Drive Universal Adapters αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένοι όσο στις κονσόλες της Nintendo που είχαν μανία με το κλείδωμα ενώ η Sega ήταν πιο χαλαρή.
darklordvader77 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 ευχαριστω!! βρηκα κ adaptors.. θα δειξει τι θα γινει! αν κ τα περισσότερα απο ebay.co.uk λογικα θα ναι αγγλικα, (αρα ΡΑL) θα ρωτησω κ τον πωλητη για σιγουρια..
Giama Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δεν θα έχεις πρόβλημα πιστεύω. Παιχνίδια για Mega Drive μπορείς να βρεις και στην Ελλάδα πάντως σε διάφορα καταστήματα, όπως τα Console Club σε Ν. Ηράκλειο και Καλλιθέα. Ένα καινούριο σχετικό κατάστημα είναι το Retromarket που έχει και ηλεκτρονικό κατάστημα (http://www.retromarket.gr), αν και έχει πολύ στοκ στο κανονικό του κατάστημα στη Δάφνη που δεν το έχει περάσει στην ηλεκτρονική του μορφή.
Antretng Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Κοίταξα μια τις τιμές στο retromarket... οι τιμες που χε στα snes με ξάφνιασε. Έχω τέτοια περιουσία στην αποθήκη μου και δεν το ξέρω; Έχω καμιά 30αριά παιχνίδια στο κουτί τους !!! Αυτά είναι, όταν θα κάνω παιδιά και τα στείλω πανεπιστήμιο θα πουλήσω τα games να καλύψω τα έξοδα
Giama Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Ναι, οι τιμές σε όλα τα καταστήματα αυτά (σ'αυτά που ανέφερα τουλάχιστον) εκεί παίζουν. Για SNES στο οποίο αναφέρθηκες αρχίζουν από 10-15 Ευρώ για σκέτες κασέτες και φτάνουν και τα 40 Ευρώ για καλά παιχνίδια με κουτιά και οδηγίες σε καλή κατάσταση. Για κάτι αμερικάνικα σπάνια στυλ Final Fantasy για το SNES θα φτάσουν και το 60άρι με κουτιά/οδηγίες κλπ. Δες τιμές και στο Game Explorers, εκεί είναι που παθαίνεις πλάκα (βγαίνουν κάτι 200ευρα παιχνίδια κλπ.)
Rebel21 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 είχαν άλλο σχήμα οι ntsc.όταν ήμουν μικρός είχαν κάποια ntsc και τον αντάπτορα.ένα βραδυ είχα πάει να βάλω βιαστικά την κασέτα με κλειστό φως στον αντάπτορα και την έβαλα ανάποδα και έτσι είχα κάψει το πρώτο μου snes στις αρχές του 90 το επόμενο το έχω μέχρι και σήμερα και δουλεύει κανονικά.
Giama Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Οι αμερικάνικες είχαν όντως άλλο σχήμα, οι ιαπωνικές είχαν το ίδιο σχήμα με τις ευρωπαϊκές. Πάντως δε νομίζω να καιγόταν αν τα έβαζες ανάποδα, απλά δεν συμφωνούσαν τα lockout chips της κονσόλας και της κασέτας (αφού βάζοντάς τα ανάποδα θα γινόταν χρήση του lockout chip της αμερικάνικης κασέτας) και άρα το παιχνίδι δεν θα ξεκινούσε ποτέ. Για να το λες φυσικά και θα έγινε, απλά νομίζω πως δεν θα είναι και ο κανόνας αυτός, μάλλον ήσουν και λίγο άτυχος μαζί. Χμμ... βλέπω για Mega Drive ξεκινήσαμε και όλο για SNES μιλάμε! (Εμένα μ'αρέσει, είναι η all-time favorite κονσόλα μου το SNES έτσι κι αλλιώς)
Bspus Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Αν και τα ευρωπαικα cartridges megadrive ειχαν οντως διαφορετικο σχημα, στη γιαπωνεζικη εκδοση κουμπωναν ολα και παιζαν καθως δεν ειχε region lock. Τα γιαπωνεζικα δεν ξερω αν κουμπωναν στην ευρωπαικη αλλα σιγουρα δεν παιζαν.
Giama Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Δημοσ. 2 Μαΐου 2009 Αν και τα ευρωπαικα cartridges megadrive ειχαν οντως διαφορετικο σχημα, στη γιαπωνεζικη εκδοση κουμπωναν ολα και παιζαν καθως δεν ειχε region lock. Τα γιαπωνεζικα δεν ξερω αν κουμπωναν στην ευρωπαικη αλλα σιγουρα δεν παιζαν. Έχεις δίκιο. Για να χωρέσουν τα Ιαπωνικά σε Ευρωπαϊκό Mega Drive/Αμερικάνικο Genesis πρέπει να μεγαλώσει λίγο η υποδοχή για το cartridge.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.