Προς το περιεχόμενο

[INFO] Ubuntu Jaunty Jackalope 9.04- Απορίες συζητήσεις

chek2fire

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 242
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Τελικά έβγαλα το Kubuntu και έβαλα Ubuntu.

Οι διαφορές εμφανείς ακόμα και κατα την εγκατάσταση. Στο Kubuntu ο graphic installer χρησιμοποιούσε γραμματοσειρά μεγέθους 1 ή 2, με αποτέλεσμα να θέλεις μικροσκόπιο σε 40-άρα οθόνη για να δείς τα γράμματα.

Στο Ubuntu όλα κανονικά, αν και είχα το περίεργο bug όπου στα windows ο installer λέει ότι δεν υπάρχει δίσκος στο drive και πρέπει να πατήσεις καμιά 50-αριά cancel.

Εν πάση περιπτώση, κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω. Απο την αρχή τα βίντεο παίζαν πιό ομαλά στο Ubuntu και μετά από τη διαδικασία που παραθέτω παρακάτω, τα βίντεο παίζουν σχεδόν τέλεια.

Υπάρχει ακόμα tearing, αλλά πιό νορμάλ πράματα.

Από κεί και πέρα το λειτουργικό με απογοητεύει αφάνταστα με την κλειστοφοβική συντηρητικότητα που το διακατέχει, όσον αφορά τα προνόμια των users και τη δυσκολία με την οποία μπορείς να λειτουργήσεις ως root user.

Ακόμα και τα πιό εύκολα πράγματα γίνονται απίστευτα περίπλοκα. Παράδειγμα?

Χρησιμοποιώ τον μtorrent στα windows, χρησιμοποιώ τον Deluge στο Ubuntu. Θέλω ένα κοινό NTFS partition που να το βλέπουν καί τα δύο και εκεί να πηγαίνουν όλα τα downloads, ουτως ώστε είτε έχω XP είτε Ubuntu, οι clients να αποθηκεύουν και να seed-άρουν από τον ίδιο τόπο.

Ε, εντάξει, εδώ αρχίζει το πανηγύρι, μιάς και κάθε φορά που ανοίγω το Ubuntu θα πρέπει να κάνω Mount το partition, αλλιώς ο Deluge δεν το βλέπει.

Και είπα ο καημένος να βάλω το pysdm storage device manager για να διορθώσω το πρόβλημα και να κάνει automount το partition, αλλά το pysdm μπορεί να το κάνει μόνο ως read-only partition, μιάς και χρειάζεται να είμαι root user για να το ρυθμίσω διαφορετικά.

Και από εκεί που τουλάχιστον έπρεπε να κάνω manual mount το partition για να είμαι εντάξει, τώρα με το pysdm, όλα τα NTFS partitions έγιναν read-only.

Αφαιρώ τον pysdm, αλλά οι αλλαγές παραμένουν, οπότε δοκιμάζω από τους χιλιάδες οδηγούς εκεί έξω να χρησιμοποιήσω το NTFS config utility και το αποτέλεσμα είναι να έχω NTFS partitions που όχι μόνο είναι read-only, αλλά τώρα δεν μπορώ καν να τα κάνω unmount διότι, μαντέψτε, δεν είμαι root user.

Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να μου δίνουν την επιλογή να γίνω root user, χωρίς πολλά πολλά, να δώσω τα permissions που θέλω, να καθορίσω τη συμπεριφορά του συστήματος και μετά να ξαναγίνω απλός user?

Εν κατακλείδι, για αυτόν που θέλει κάτι παραπάνω από απλό σερφάρισμα στο νέτ, το Ubuntu απαιτεί πάρα πάρα πολύ προσπάθεια από μέρους του χρήστη.

Και σε 2-μιση βδομάδες παντρεύομαι και άντε βρές το χρόνο τώρα να ασχοληθείς σοβαρά με το Ubuntu.

Μας βλέπω να επιστρέφουμε στα Windows προσωρινά, εκτός και αν γίνει το θαύμα...

H μέθοδος που ακολούθησα και βελτίωσα κατα πολύ την απόδοση στα βίντεο:

HowTo fix Intel video in Jaunty (alternative way)

Αλλά η ενεργοποίηση του UXA δεν μου επέτρεπε να boot-άρω, οπότε και έκανα την ακόλουθη αλλαγή:

Section "Device"

Identifier "Configured Video Device"

# Option "AccelMethod" "uxa"

Option "EXAOptimizeMigration" "true"

Option "MigrationHeuristic" "greedy"

EndSection

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Yπάρχει ένας οδηγός εδώ για όσους έχουν μειωμένη απόδοση στο kubuntu με τους τωρινούς intel driver

https://wiki.kubuntu.org/ReinhardTartler/X/RevertingIntelDriverTo2.4

Με τον οδηγό κάνετε εγκατάσταση την προηγούμενη έκδοση των driver.

Οσο για το κλειστοφοβικό χαρακτήρα αυτό είναι το τίμημα για να είμαστε απαλλαγμένοι από κάθε λόγης anti.. και να μπαίνουμε χύμα στο δύκτιο χωρίς να ανησυχούμε μήπως αρπάξουμε τπτ.

Φίλε μου, τον οδηγό αυτό τον έχω ποστάρει σε αυτό το τόπικ από χθές.

Από κεί και πέρα, το να περιορίζεις τις δυνατότητες του χρήστη σε τέτοιο βαθμό για χάρη της ασφάλειας είναι εν μέρη κατανοητό, από την άλλη δε όμως καθιστάς το λειτουργικό φιλικό μόνο σε αυτούς που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις.

Με λίγα λόγια, απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις για να κάνεις πράγματα για τα οποία δεν χρειαζόσουν τέτοιου τύπου γνώσεις.

Και το αποτέλεσμα? Το Ubuntu να μήν είναι για όλους.

Όλα αυτά βέβαια ανήκουν σε άλλο τόπικ, οπότε να ανακεφαλαιώσουμε ότι για τους κατόχους intel VGAs, οι μέθοδοι που μπορούν να ακολουθήσουν με σειρά πολυπλοκότητας από το πιό απλό στο πιό δύσκολο είναι:

HowTo fix Intel video in Jaunty (alternative way)

Reverting the Jaunty Xorg intel driver to 2.4

Και

HOWTO: Jaunty Intel Graphics Performance Guide

Καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν είναι εγγυημένο ότι θα σας βοηθήσει.

Και τέλος μιά ερώτηση για μένα.

Υπάρχει εύκολος τρόπος να αποκτήσω root πρόσβαση στο λειτουργικό και αφού κάνω τις ρυθμίσεις που θέλω να επιστρέψω ως κανονικός user?

Και χωρίς να πρέπει να μπαινοβγαίνω στο terminal αν αυτό είναι δυνατό?

Και τέλος μιά ερώτηση για μένα.

Υπάρχει εύκολος τρόπος να αποκτήσω root πρόσβαση στο λειτουργικό και αφού κάνω τις ρυθμίσεις που θέλω να επιστρέψω ως κανονικός user?

Και χωρίς να πρέπει να μπαινοβγαίνω στο terminal αν αυτό είναι δυνατό?

το πιο απλό κατά τη γνώμη μου είναι να κάνεις login ως χρήστης root.

Ο gdm δεν το επιτρέπει by default, οπότε χρειάζεται από το σύστημα ---> διαχείριση συστήματος ---> παράθυρο εισόδου, να τικάρεις το:

scrot.png

"Να επιτρέπεται η τοπική είσοδος διαχειριστή συστήματος"...

Απο χτές έχει αρχίσει το ubuntu open week που θα παρουσιαστούς διάφορα tutorial και μαθήματα από τους προγραμματιστές του ubuntu

https://wiki.ubuntu.com/UbuntuOpenWeek

Αυτή την στιγμή και για καμια ώρα ακόμα γίνετε συνεδρία με ερωτήσεις στον Mark Shuttleworth

Δεν ξέρω αν είναι θέμα drivers, codecs, κάρτας ή του ίδιου του λειτουργικού, αλλά το να δώσω λεφτά για κάρτα γραφικών με αμφίβολα αποτελέσματα (δές το πόστ του blackjim μία σελίδα πρίν με tearing σε 9600GT) ακυρώνει το σκοπό που εγκαθιστώ το ubuntu....
Οπως ειδα , αν κλεισω το compiz τελειως , τα βιντεο παιζουν αψογα. Δοκιμασα και ripped 1080p mkv και trailers απο το site της apple , και παιζουν κομπλε. Μηδεν tearing και μικρη χρηση CPU ( οχι οπως με hardware acceleration αλλα παλι μικρη ).

Στα 8.10 το ηξερα οτι παιζουν καλυτερα με κλειστο το compiz , αλλα καθε φορα που το εκλεινα και το ξανανοιγα το compiz, φορτωνε ολα τα default εφε και επρεπε να τα αλλαζω manually...

Τωρα βλεπω οτι με την επιλογη custom τα κραταει ολα , αρα κατι εγινε. :-)

btw , στα youtube videο εχει tearing ακομη και με κλειστο το compiz. Αλλα εκει ισως ειναι θεμα flash.

Panther δε ξερω αν εχουμε το ιδιο προβλημα ή οχι.

Τα παραπανω που λεω παντως αφορουν μηχανημα με c2d E8500 και nvidia 9600GT.

Και εχω περασμενους τους drivers 185.18.04 και τους ffmpeg codecs.

>video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264)

twiner, ευχαριστώ για τη βοήθεια, αλλά τελικά μόνο η απευθείας ρύθμιση του fstab έσωσε την κατάσταση, μιάς και το pysdm τα έκανε μαντάρα ανεξαρτήτως προνομίων χρήστη. To αφαίρεσα και manually ( gksudo gkedit /etc/fstab ) διόρθωσα τη κατάσταση.

Και όλα αυτά όταν μέχρι προχθές δεν ήξερα καλά καλά τί είναι το Ubuntu.....

Moυ θυμίζει τους καιρούς που ρυθμίζαμε τα autoexec.bat και config.sys στο DOS για να μπορούμε να παίξουμε κάποια "απαιτητικά" παιχνίδια ή για να ορίσουμε τις ρυθμίσεις της κάρτας ήχου..

Blackjim σίγουρα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε έχει διαφορετική αιτιολογία και είναι απολύτως ανάλογο των VGA καρτών που έχει ο καθένας μας. Το σύμπτωμα απλώς είναι το ίδιο. Οι λύσεις για τη περίπτωσή σου δεν είναι απαραίτητο να βοηθάνε εμένα και το αντίστροφο. Αλλα από αύριο θα δοκιμάσω αυτά που λές μπάς και δούμε κάποια έξτρα διαφορά.

Τουλάχιστον τώρα έχω βίντεο που παίζουν σχεδόν τέλεια και κατάφερα με πολύ πόνο και κόπο να ρυθμίσω σωστά τα NTFS partitions ώστε να κάνουν autoboot με read/write δυνατότητες.

Το Ubuntu γλίτωσε την απεγκατάσταση για την ώρα :-)

Μπορεί να μοιάζει άνευ ουσίας το παρακάτω πρόβλημα, αλλά, το παραθέτω έτσι κι αλλιώς, ώστε αν κάποιος γνωρίζει σχετικά, και έχει τη διάθεση, να με διαφωτίσει και μένα...

:)

Λοιπόν... Έχω εγκαταστήσει kubuntu 9.04. Επίσης, πρώτη μου κίνηση η εγκατάσταση kubuntu-resticted-extras.

Αποτέλεσμα: Μέσα από konqueror ακούω ριαδιοφωνικούς σταθμούς μια χαρά. Μέσα από firefox, τίποτα. Ένα παράδειγμα σταθμού, ο love radio. Youtube κανονικότατα. Και με τους δύο browsers...

Any ideas?

Τελικά, άμα δεν κουνήσεις τα χέρια σου, πνίγεσαι.

Η λύση δόθηκε με εγκατάσταση του mozilla-mplayer-3.55 plugin για τον firefox. Εγκατάσταση μέσω kpackagekit.

Τουλάχιστον τώρα έχω βίντεο που παίζουν σχεδόν τέλεια και κατάφερα με πολύ πόνο και κόπο να ρυθμίσω σωστά τα NTFS partitions ώστε να κάνουν autoboot με read/write δυνατότητες.
Για το automount των NTFS απο boot ,εχεις καποιο λινκ? ( με σε βαζω να γραφεις αν ειναι ολοκληρη ιστορια )

Για το automount των NTFS απο boot ,εχεις καποιο λινκ? ( με σε βαζω να γραφεις αν ειναι ολοκληρη ιστορια )

1. Δες το προγραμματάκι ntfs-config

2. Automount NTFS in Ubuntu 8.04

3. Introduction to fstab

Αν δε με προλάβει κάποιος άλλος, θα σου δώσω πληροφορίες μετά τις 6-7 το απόγευμα που θα έχω σχολάσει.

για αρχή κάνε ένα backup το fstab σου και τα υπόλοιπα τα βλέπουμε μετά.

από terminal:

sudo cp /etc/fstab /etc/fstab.bak

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...