Προς το περιεχόμενο

[INFO] Ubuntu Jaunty Jackalope 9.04- Απορίες συζητήσεις

chek2fire

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ας τα βαλουμε σε μια σειρα...

- Στο linux το "δεν εχω γραφικο περιβαλλον" δεν σημαινει "κατι δεν εγινε σωστα και πρεπει να κανω επανεγκατασταση ολου του λειτουργικου". Μπορει το γραφικο κομματι να μην παιζει για καποιο λογο, αλλα ολο το υπολοιπο να ειναι αψογο.

Πχ Εγω φοραω γυαλια. Αν για καποιο λογο τα χασω ή τα σπασω, δεν σημαινει αυτο οτι εμεινα τυφλος! Απλα δεν βλεπω και τοσο καλα και δεν μπορω να κανω ολες τις καθημερινες εργασιες μου το ιδιο ανετα.

Αρα, δεν χρειαζεται να κανεις επανεγκατασταση με το παραμικρο. Ψυχραιμια χρειαζεται και ενα live cd να σε βαλει online να ζητησεις βοηθεια.

- Ο fglrx του repo ειναι προβληματικος. Το εχω πει εδω.

- Αφου ο "μαμα" fglrx (αυτος που παρεχει το repo, o 9.3) δεν δουλευει, πας σε radeon. Ο radeon ειναι προεγκατεστημενος και για να τον βαλεις σε λειτουργια κανεις ενα υποτυπωδες xorg.conf σαν αυτο που λεω στο αλλο θεμα και απλα οριζεις για driver τον radeon.

- Αν για καποιο λογο θες fglrx βαζεις το envy οπως λεει ο chek2fire παραπανω. Αυτο θα αναλαβει να τραβηξει τον driver απο την ati και να τον εγκαταστησει οπως πρεπει.

Το κακο με αυτη τη διαδικασια ειναι οτι σε update του πυρηνα θα χρειαστει να κανεις την εγκατασταση ξανα.

Θυμαμαι ενα παλιοτερο θεμα που ελεγε οτι ο 9.7 τα παει πολυ καλυτερα. Αυτος ειναι ο τροπος να τον εγκαταστησεις.

- Στην περιπτωση που ειναι εγκατεστημενος ο fglrx, το συστημα επιλεγει αυτοματα αυτον σε βαρος του radeon (autodetection του hal και καλα). Ο μονος τροπος να εχεις και τους 2 και να επιλεγεις ποιον θες ειναι το xorg.conf οπως λεω παραπανω.

- Για τις θερμοκρασιες θα χρειαστεις το πακετο lm-sensors. Αφου το εγκαταστησεις, θα ανοιξεις ενα τερματικο και θα κανεις

>sudo sensors-detect

για να βρει τι εχεις και να πραξει αναλογα. Εκει απαντας σε ολες τις ερωτησεις Yes ή πατας απλα enter, με προσοχη ομως γιατι στην τελευταια εχει το No σαν κανονικη επιλογη.

Μετα απλα βαζεις το "πραγματακι" στο panel σου και εισαι ετοιμος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 242
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Ας τα βαλουμε σε μια σειρα...

- Στο linux το "δεν εχω γραφικο περιβαλλον" δεν σημαινει "κατι δεν εγινε σωστα και πρεπει να κανω επανεγκατασταση ολου του λειτουργικου. Μπορει το γραφικο κομματι να μην παιζει για καποιο λογο, αλλα ολο το υπολοιπο να ειναι αψογο.

Πχ Εγω φοραω γυαλια. Αν για καποιο λογο τα χασω ή τα σπασω, δεν σημαινει αυτο οτι εμεινα τυφλος! Απλα δεν βλεπω και τοσο καλα και δεν μπορω να κανω ολες τις καθημερινες εργασιες μου το ιδιο ανετα.

Αρα, δεν χρειαζεται να κανεις επανεγκατασταση με το παραμικρο. Ψυχραιμια χρειαζεται και ενα live cd να σε βαλει online να ζητησεις βοηθεια.

- Ο fglrx του repo ειναι προβληματικος. Το εχω πει εδω.

- Αφου ο "μαμα" fglrx (αυτος που παρεχει το repo, o 9.3) δεν δουλευει, πας σε radeon. Ο radeon ειναι προεγκατεστημενος και για να τον βαλεις σε λειτουργια κανεις ενα υποτυπωδες xorg.conf σαν αυτο που λεω στο αλλο θεμα και απλα οριζεις για driver τον radeon.

- Αν για καποιο λογο θες fglrx βαζεις το envy οπως λεει ο chek2fire παραπανω. Αυτο θα αναλαβει να τραβηξει τον driver απο την ati και να τον εγκαταστησει οπως πρεπει.

Το κακο με αυτη τη διαδικασια ειναι οτι σε update του πυρηνα θα χρειαστει να κανεις την εγκατασταση ξανα.

Θυμαμαι ενα παλιοτερο θεμα που ελεγε οτι ο 9.7 τα παει πολυ καλυτερα. Αυτος ειναι ο τροπος να τον εγκαταστησεις.

- Στην περιπτωση που ειναι εγκατεστημενος ο fglrx, το συστημα επιλεγει αυτοματα αυτον σε βαρος του radeon (autodetection του hal και καλα). Ο μονος τροπος να εχεις και τους 2 και να επιλεγεις ποιον θες ειναι το xorg.conf οπως λεω παραπανω.

- Για τις θερμοκρασιες θα χρειαστεις το πακετο lm-sensors. Αφου το εγκαταστησεις, θα ανοιξεις ενα τερματικο και θα κανεις

>sudo sensors-detect

για να βρει τι εχεις και να πραξει αναλογα. Εκει απαντας σε ολες τις ερωτησεις Yes ή πατας απλα enter, με προσοχη ομως γιατι στην τελευταια εχει το No σαν κανονικη επιλογη.

Μετα απλα βαζεις το "πραγματακι" στο panel σου και εισαι ετοιμος.

Πρώτο και βασικότερο,ενα μεγάλο ευχαριστώ που ασχολείστε με τα χαζά προβλήματα μου!

Δεύτερον,πως κάνω αυτό το xorg.conf?Στο πόστ που παραθέτεις,εκει που έχεις με bold το fglrx θα γράψω radeon?

Τρίτο,έκανα αυτάπου είπες για το lm-sensors στο τερματικό αλλά τωρα δεν το βλέπω πουθενά για να το βάλω στην top bar.

Edit:

Εβαλα στο χorg.conf τον radeon και φυσικά πάλι δεν εχω γραφικό περιβάλλον!!Εμφανίζεται μονο μια μπορντοροδοκόκκινη(!!!) γραμμή στο πάνω μέρος της οθόνης και η υπολοιπη είναι μάυρη!Μήπως έπρεπε να βάλω radeonhd (ATI Mobility Radeon 3650HD είναι η κάρτα μου).

Τον fglrx τον εβγαλες? Μαλλον αυτος* να προκαλει το προβλημα. Το ειχα και εγω μεχρι που τον εβγαλα και ησυχασα.

*(βασικα δεν το προκαλει ο ιδιος ο fglrx αλλα κατι με το ccc)

Δοκιμασε και με τον radeonhd αν και δεν νομιζω να δεις διαφορα.

Για να βλεπεις τις θερμοκρασιες σου στο panel πρεπει να προσθεσεις το αναλογο applet. Δεξι κλικ > Add to panel > Hardware Sensors (ή κατι τετοιο).

Για να βεβαιωθεις οτι κατι οντως μετραει τις θερμοκρασιες σου, τρεξε το sensors απο το τερματικο πρωτα.

Τον fglrx τον εβγαλες? Μαλλον αυτος* να προκαλει το προβλημα. Το ειχα και εγω μεχρι που τον εβγαλα και ησυχασα.

*(βασικα δεν το προκαλει ο ιδιος ο fglrx αλλα κατι με το ccc)

Δοκιμασε και με τον radeonhd αν και δεν νομιζω να δεις διαφορα.

Για να βλεπεις τις θερμοκρασιες σου στο panel πρεπει να προσθεσεις το αναλογο applet. Δεξι κλικ > Add to panel > Hardware Sensors (ή κατι τετοιο).

Για να βεβαιωθεις οτι κατι οντως μετραει τις θερμοκρασιες σου, τρεξε το sensors απο το τερματικο πρωτα.

Ωραία.Πως θα αφαιρέσω τον fglrx?Πλέον μόνο σε recovery mode μπορώ να μπώ.

Με ενα απλο

>sudo apt-get autoremove *fglrx* --purge

Για να μην κανω καμια βλακεία,μπορείς να μου πείς τη διαδικασία?Μπαίνω στο recovery mode και μου δίνει κάποιες επιλογες.Τι επιλέγω και τι κάνω?

Δεν εχω ιδεα πως ειναι το recovery mode του ubuntu.

Αν σου δινει μια επιλογη για να σε βγαλει σε γραμμη εντολων, επελεξε αυτη.

Τζίφος η υπόθεση!Δεν έγινε τίποτα!Πάλι δεν έχω γραφικό περιβάλλον!

Δοκίμασες αυτό που σου είπα με το envyng πρόγραμμα. Oτάν δεν έχεις γραφικό περιβάλλων μπες σε recovery mode είναι μια απο τις επιλογές που υπάρχουν στο μενού που επιλέγεις λειτουργικό. Εκεί θα σε βγάλει σε μια οθόνη με κάποιες επιλογές.

Επέλεξε το fix xserver και μετά κανονική εκκίνηση.

Δοκίμασες αυτό που σου είπα με το envyng πρόγραμμα. Oτάν δεν έχεις γραφικό περιβάλλων μπες σε recovery mode είναι μια απο τις επιλογές που υπάρχουν στο μενού που επιλέγεις λειτουργικό. Εκεί θα σε βγάλει σε μια οθόνη με κάποιες επιλογές.

Επέλεξε το fix xserver και μετά κανονική εκκίνηση.

Ολα οκ.Τελικά είμαι με τους drivers της ati.Ισως κάτι δεν κάνω σωστά,αλλά με τον radeon πραγματικά μου βγαίνουν τα μάτια!Δεν παλεύεται με τίποτα!Με τον catalyst ολα λειτουργούν άψογα,εκτός φυσικά απ'τα εφφέ,τα οποία δε με πολυενδιαφέρουν κιόλας!Κατά τ'αλλα είμαι 100% ευχαριστημένος!Μέσω envy τον κατέβασα.

Έχω το Ubuntu Netbook Remix 9.04 στο netbook μου (Compaq 730ev) και όλα δουλεύουν τέλεια εκτός από τον Firefox(3.0 & 3.5) που σέρνεται και δεν εννοώ στο download αλλά στην περιήγηση σε μία σελίδα, π.χ. όταν κάνεις scrolling. Υπάρχει καμία ιδέα? Thanks.

Έχει την Intel GMA950, κλασσικό netbook.

Βασικά είναι σαν να τα κάνει όλα σε slow motion, ακόμα και δεξί κλικ όταν πατάς σε ένα link αργεί να βγάλει τις επιλογές, γενικώς οποιαδήποτε κίνηση αργεί υπερβολικά. Μόνο στον firefox όμως όλα αυτά, σε όλα τα άλλα προγράμματα δουλεύει κανονικά.

Μηπως ειναι καποιο προβλημα με το javascript ή τη java ή γενικα με καποιο απο τα plugins?

Δοκιμασε να τον ξεκινησεις σε safe mode να δεις αν κανει τα ιδια

>firefox -safe-mode

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...