Whargoul Δημοσ. 22 Απριλίου 2009 Δημοσ. 22 Απριλίου 2009 Παιδιά έχω ένα μεγάλο πρόβλημα με το δίσκο του Laptop μου Dell Inspiron 6000 και θα ήθελα τη βοήθεια σας. Ο δίσκος είναι ένας Seagate ATA 80GB. Ο υπολογιστής κολλάει μετά την πρώτη εικόνα με τα Bios γράφοντας Loading PBR 2...Done ή μερικές φορές βγάζει Internal HDD HARD error! Strike the F1 to continue, F2 to run setup utility. Έχω βάλει το CD των Windows XP για να το κάνω Format αλλά μερικές φορές λέει ότι δεν βρίσκει σκληρό δίσκο, ή αν βρει, δείχνει 3 Partitions (1 για Recovery, 1 gia Windows, 1 αγνωστο πολύ μικρό) αλλά δεν με αφήνει ούτε να τα σβήσω, ούτε να κάνω εγκατάσταση πάνω τους. Eχω προσπαθήσει να εγκαταστήσω τα UBUNTU. Όταν ρωτάει για Partition του βάζω την επιλογή Guided - Use Entire Disk (βρίσκει το δίσκο) , αλλά κατά την εγκατάσταση μου βγάζει Failed to create swap space, The creation of swap space in partition #5 of SCS(1 (0,0,0)) (sda) failed. Επίσης από τα Bios μερικές φορές βρίσκει το δίσκο, μερικές φορές όχι. Να υποθέσω ότι ο δίσκος τα έχει παίξει ή μπορεί να είναι και κάτι χειρότερο? Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα να κάνω Boot από κει ώστε να προσπαθήσει να κάνει τον δίσκο όπως όταν ήταν καινούργιος (δηλαδή να σβήσει τελείως partitions και οτιδήποτε άλλο, fix but sectors klp) για να ξαναρχίσω τελείως από την αρχή? έχω βρει και άλλους με το ίδιο πρόβλημα που το διόρθωσαν με την εντολή Fixboot από το Repair των Windows, αλλα σε μένα δεν έιναι δυνατό επειδή δεν μπορεί να κάνει τπτ σε κανένα partition. * Δεν μπορώ να τον συνδέσω εξωτερικά με usb σε άλλο PC για να δω τη αναγνωρίζει και τι όχι ή να τα σβήσω όλα από κει.. ούτε να τον βάλω αλλού για να δω αν όντως είναι πρόβλημα του δίσκου.. Ευχαριστώ
washcloud Δημοσ. 23 Απριλίου 2009 Δημοσ. 23 Απριλίου 2009 έχω βρει και άλλους με το ίδιο πρόβλημα που το διόρθωσαν με την εντολή Fixboot από το Repair των Windows ..λίγο ΔΥΣΚΟΛΟ να είχαν πρόβλημα αναγνώρισης στο BIOS, και "το FIXBOOT" να το "διόρθωσε". Για την ακρίβεια, μιλάμε για τελείως άλλο πράμμα. Btw, δεν είπες αν έχεις ΑΡΧΕΙΑ στο δίσκο που σ' ενδιαφέρουν για σώσιμο - οπότε να υποθέσω ( ; ) ότι δεν έχεις. ...Παρακάτω τώρα, το πιό πιθανό είναι ο δίσκος σου να κοντεύει να ΨΟΦΗΣΕΙ. Και δε μιλάω για κάτι που έχει να κάνει με partitions κτλ. Μιλάμε για HARDWARE πλέον. ..."Δυστυχώς" το ΚΑΛΥΤΕΡΟ που θα είχες να κάνεις, θα ήταν να τον συνδέσεις ως ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ (και καλύτερα όχι εξωτερικό) σ' ένα "κανονικό pc". Λες βέβαια πως ΔΕΝ την έχεις αυτή τη δυνατότητα (..δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ένας γνωστός να εξυπηρετήσει;!) - αλλά ΑΝ βρεις, το μόνο που θα χρειαστείς για να τον συνδέσεις, είναι κάτι τέτοιο : http://www.priveshop.gr/product.php?code=509202 (αν έχεις ALEX PAK κατάστημα στην περιοχή σου, τα έχουν με 5€, αλλιώς μπορεί να χρειαστεί να σκάσεις και κανένα 10άρι - πάνε σε οποιοδήποτε κατάστημα pc βρεις, και λογικά...θα βρεις) (αν είναι πάνω από 10άρι πάντως, ίσως συμφέρει καλύτερα να πάρεις USB θήκη για εξωτερικό με 15€, θα σου μείνει και για άλλες χρήσεις - αλλά είναι λίγο επίφοβο το τί θα γίνει με την αναγνώριση του παρόντος δίσκου...) ..."Κάτι χειρότερο" που λες, ΜΑΛΛΟΝ δεν είναι (να υπάρχει πρόβλημα πχ με τη μητρική του laptop, και πιθανώς συγκεκριμένα στον disk controller) - αλλά......κρύβε λόγια. Κατά τ' άλλα, ΙΣΩΣ να έχει και κανένα πρόβλημα με τη σύνδεσή του ;; Τον έχεις ξαναβγάλει μήπως ; Τον έβαλες ΣΙΓΟΥΡΑ καλά στη θέση του ; Σήμα και ρεύμα ; Αν είσαι τυχερός, μπορεί να είναι κάτι τέτοιο...αλλά χλωμό το κόβω. Υπάρχει και μια περίπτωση, ΕΙΔΙΚΑ αν το λαπιτόπι είναι μερικών χρόνων, να τα έχει φτύσει η μπαταρία του "BIOS". Μια καλή ιδέα θα ήταν να το ανοίξεις από κάτω, και αν φαίνεται, να την αλλάξεις, έστω και "προληπτικά". Μια απλά μπαταρία λιθίου είναι (αυτή που μοιάζει με αναβράζον παυσίπονο ), και κάνει 2-3€, και ΙΣΩΣ αν έχει χάσει αρκετό βολτάζ, να ευθύνεται για "τσαλίμια" του BIOS (..αν και ΕΠΙΣΗΣ χλωμό το κόβω κάτι τέτοιο...ΙΣΩΣ όμως να εξηγεί το γιατί πότε ο δίσκος αναγνωρίζεται...και πότε όχι. Διότι οι δίσκοι, όταν ΨΟΦΑΝΕ οι ρημάδηδες, ψοφάνε μια και καλή, δεν συνηθίζουν να κάνουν "κολπάκια"...). Τεσπα, ΓΙ' ΑΥΤΟ όπως είπα, το ΚΑΛΥΤΕΡΟ θα ήταν να τον τσέκαρες ως εσωτερικό σε tower pc - ή έστω ν' αλλάξεις τη μπαταρία "του BIOS" (επίσης, ΑΝ ξέρεις πως να το κάνεις, και να ξαναβάλεις "τις σωστές ρυθμίσεις", το να κάνεις ένα reset του BIOS, δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα, για την περίπτωση. Θα στο επιβεβαιώσει και το μέλος liopyr, όταν διαβάσει αργότερα στην ημέρα το παρόν ποστ και τόπικ.... ) ...Κι όσο για τα "προγράμματα" που ρώτησες, ναι, υπάρχουν πχ τα "live cd", τα οποία είναι cd που εμπεριέχουν ένα "υποτυπώδες" λειτουργικό σύστημα (συνήθως βασισμένo σε linux - ή windows), όπως το GParted ή το BartPE. Τα βρίσκεις στο Web, κατεβάζεις (1-2 κατοστάρες MB), καις ένα cd, μπουτάρεις από αυτό, και δοκιμάζεις να τεστάρεις ή να φορμάρεις τον δίσκο. ...Εφ' όσον όμως υπάρχει (έστω και randomly) πρόβλημα αναγνώρισης/κόλλημα κατά την εκκίνηση του pc, ΔΕΝ νομίζω να βρεις γιατρειά ΟΥΤΕ μ' αυτά. Άλλωστε, την ίδια δουλειά πήγες να κάνεις και μέσα απ' το cd των windows, αλλά όπως είδες, τον δίσκο δεν τον βλέπει, σε επίπεδο HARDWARE....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.