kng Δημοσ. 18 Απριλίου 2009 Δημοσ. 18 Απριλίου 2009 Καλησπέρα και καλό Πάσχα. Είχα εναν 80αρη WD τον οποίο έβαλα πάνω σε μια Μ/Β EliteGroup P4VXAS με Ρ4 στα 1,5. Το πρόβλημα είναι πως οταν βάζω εναν 250αρη WD (καινούργιος) ως master, με τον 80αρη slave, δεν ξεκινάει το σύστημα. Δηλαδή μετράει μνήμη, αναγνωρίζει τι εχω ως Primary, Secondary, Master και slave και κολλαει εκεί. Ο 250αρης μόνος του φορτώνει κανονικά. Φορμάρισα τον 80αρη αλλα το σύμπτωμα επιμένει. Δεν βολεύει να τον βάλω σαν secondary λογω κι αλλων IDE συσκευών που έχω. Μετα απο σύντομη έρευνα στο νετ έκανα έλεγχο Smart Drive Capability και εαν είναι DMA και ειναι οκ. Δεν ξερω τι άλλο να κάνω (εχω δοκιμάσει και με αλλη καλωδιοταινία). Επίσης δοκίμασα να τον βάλω ως secondary αλλα αναγκάστηκα να συνδέσω τις καλωδιοταινίες στο μεσαίο βύσμα και μου εμφανίστηκε μήνυμα: IDE CHANNEL NO80 CONDUCTOR CABLE INSTALLED και για Primary και για Secondary. Έχει κανεις καμία ιδέα;
coreygaylas Δημοσ. 18 Απριλίου 2009 Δημοσ. 18 Απριλίου 2009 κατα 80% μπορει να τα εχει πεξει και η μητρικη... μετα απο ενα χρονικο διαστημα οι μητρικες ακομα και να μην καουν, αρχιζουν και κανουν ταρζανιες... η δικια μου (albatron PX865PE PRO) underclockaρει καθε βδομαδα απο μια φορα τον P4 μου απο τα 3,2 στα 1,6 και θελει να βγαλω ολες τις sata συσκευες απο τη μητρικη , να μπω Bios, ρυθμισω το fsb στα 401 (!!!) ωστε να ξαναγυρισει στα 3,2 , και μετα να ξανασυνδεσω τα sata ωστε να ξεκινησει το pc... συμβουλη μου, πουλα το pc για κανα 100άρικο και παρε ενα E5200 - G31 - 2gb ddr2 στα 120 ευρώ... Καλό πάσχα
washcloud Δημοσ. 19 Απριλίου 2009 Δημοσ. 19 Απριλίου 2009 coreygaylas, και γιατί απλά δεν αλλάζεις την μπαταρία της μητρικής, αφού είναι οφθαλμοφανές ότι έχει πέσει το βολτάζ της, και έτσι γυρνάει το ΒΙΟS στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις ; ...Δεν είναι όλα τόσο ταρζανικά με τις μητρικές ...kng , ειδικά οι WD, έχουν συνήθως pins για "Master with slave present" όπως και για "Μaster or single drive" ...Eίσαι σίγουρος ότι τα τζαμπεράκια και των 2 δίσκων, βρίσκονται στις σωστές θέσεις ; Για πες πριν πάμε παρακάτω. (επίσης, ξεχωριστά οι δίσκοι, αναγνωρίζονται κανονικά και οι 2; ) (έχεις δοκιμάσει να τους συνδέσεις και τους 2 μαζί στο secondary channel, βγάζοντας από εκεί τα πιθανώς DVD-RW και ROM που έχεις; ) αυτό IDE CHANNEL NO80 CONDUCTOR CABLE INSTALLED σημαίνει ότι έχεις τα "σωστά" καλώδια : "80άρια" (και όχι τα προγενέστερα - τα "40άρια" δλδ...) ...μήπως όμως σου λέει, ΝΟΤ installed ; ; αλλα αναγκάστηκα να συνδέσω τις καλωδιοταινίες στο μεσαίο βύσμα αυτό δεν είμαι σίγουρος ότι το πιάνω : "να συνδέσεις τις καλωδιοταινίες στο μεσαίο βύσμα" ;! (εννοείς μήπως, να συνδέσεις τον μεσαίο κονέκτορα της καλωδιοταινίας, στον ένα από τους 2 IDE κονέκτορες της μητρικής ; ...Όχι ότι καταλαβαίνω τη χρησιμότητα του να κάνεις κάτι τέτοιο, αλλά απλά ρωτάω, γιατί αυτό "βγαίνει" από αυτά που λες... )
kng Δημοσ. 19 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2009 Ναι την πρόσεξα την επιλογή Master with Slave present. Επίσης και οι δυο σκληροί μόνοι τους "παίζουν" κανονικά (και οι δυο εχουν μεσα λειτουργικό). Οσον αφορά τη σύνδεση των καλωδιοταινιών στο μεσαίο βύσμα εννοώ πως σύνδεσα τον μεσαιο κονέκτορα πάνω στη Μ/Β (για χωροταξικούς λόγους-δεν έφτανε αλλιώς το καλώδιο και στις δυο συσκευές), κατι που τοσα χρόνια που ασχολούμαι δεν είχε τύχει/χρειαστεί να δοκιμάσω. Να δοκιμάσω ως master/slave (και οι δυο δίσκοι μαζί) στο secondary δεν το σκέφτηκα και δεν το δοκίμασα. Ο μόνος τρόπος που λειτούργησε τελικά ήταν με τον 80αρη στο secondary και ως slave (ως master πάλι κολλούσε) και φυσικά καταργώντας το ενα dvd rom. Τέλος είμαι αρκετά σίγουρος πως δεν έγραφε "NOT INSTALLED". Το αποκορύφωμα είναι πως ενας Maxtor 40αρης παίζει κανονικά ως slave στο primary!!! Θα μας τρελλάνουν αυτοί οι WD!
washcloud Δημοσ. 19 Απριλίου 2009 Δημοσ. 19 Απριλίου 2009 Μία "λογική" πιθανότητα είναι όταν συνδέσεις τους 2 δίσκους στο secondary channel, να κάνουν "μια απ' τα ίδια" - πράγμα που θα σημαίνει (φυσικά, αφού πχ με τον Μaxtor δεν υπάρχει πρόβλημα ως slave) ότι μητρική/controller = όλα οκ... Τί ζόρι τώρα τραβιέται........ Mε τον Maxtor master, και τον 80άρη slave, τί παίζει ; Αν πάλι κολλάει το BIOS P.O.S.T. , παίζει να έχουν "σμίξει" τα pins/να έχει χαλαρώσει το τζαμπεράκι του (οπότε εσύ να λες α οκ, τον έχω τζαμπερώσει κανονικά ως slave, ενώ το τζαμπέρωμα να μην υφίσταται, και να είναι στην ουσία "βραχυκυκλωμένος" για single/master...). Mου έχει τύχει και σταυροκοπιόμουνα : "..χαλάν τα τζαμπεράκια, ωρέ;!" ...Και όμως..... Αν όντως παίζει, είτε "άνοιξε" λίγο τα pins, είτε άλλαξε τζαμπεράκι, ή και τα 2.... Γενικά η όλη φάση μοιάζει κάπου κάτι να μην είναι συνδεδεμένο "σωστά" -αν και είπες ότι το τσέκαρες- μιας και γενικά οι WD και "εύκολο" τζαμπέρωμα έχουν (όχι όπως κάτι Μaxtor, Hitachi κλπ, που χρειαζόταν να κάνεις ιδιαίτερα για να καταλάβεις πού πάει τί.....), και μάλλον είναι δύσκολο το να μη συνεργάζονται καλά μεταξύ τους...... Τεσπα άμα δε βγάλεις άκρη, δε σε χαλάει να βάλεις το DVD-Rom primary slave, και το DVD-RW secondary master...
kng Δημοσ. 19 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2009 Για το οτι τα jumper μπαίνουν σωστά είμαι σίγουρος. Σε καποια απο τις πολλες δοκιμές εχω την εντύπωση πως έβαλα διαφορετικό jumper (απλα γιατι το είχα στο χέρι μου-δεν μου είχε παει το μυαλό πως μπορεί να είναι χαλάσμένο), χωρίς να είμαι σίγουρος. Τωρα για το αν είναι χαλαρά τα pins...ειναι πολυ πιθανό. Τελικά τον έβαλα ως slave στο secondary και το έκλεισα το κουτί αλλα με την ιδεα που μου έβαλες μαλλον θα το ανοίξω ξανα (για την τιμή των όπλων που λένε). Το DVD-ROM δεν μπορώ να το βάλω slave στο primary για καθαρά λόγους απόστασης (οπως και να γίνει θα πρέπει η μια καλωδιοταινία να ενώσει το πάνω DVD με τον κάτω σκληρό), οχι οτι μου είναι και απαραίτητο (απλα επειδή το έχω). Ευχαριστώ πάντως για το χρόνο και τις συμβουλές σας και αν τελικά δοκιμάσω τα pins θα ποστάρω ξανά. Καλό Πάσχα!
duffyduck Δημοσ. 20 Απριλίου 2009 Δημοσ. 20 Απριλίου 2009 Τα pinακια βρισκονται στο πισω μέρος του σκληρου, διπλα απο εκει που μπαινει το IDE καλωδιο. 9 7 5 3 1 * * * * * * * * * * Για τον 250αρη το jumperακι μπαινει στη θεση 5 (κατακορυφα - πανω κάτω), για τον 80αρη στη θεση 3 (κατακορυφα - πανω κάτω). Ετσι ο 250αρης ειναι master και ο 80αρης slave. Αν δεν τα βάλεις ετσι οπως ειπα δεν θα σου δουλεψει με καμια κυβερνηση. Υ.Γ. : Γιατί είναι κυβέρνηση αυτή που έχουμε? :lol: :lol:
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.