PCharon Δημοσ. 16 Απριλίου 2009 Δημοσ. 16 Απριλίου 2009 [edit] Ώπα, ακυρώνω το προηγούμενο. Τελικά είναι SATA μεταλλαγμένος σε IDE, δείτε παρόμοια προβλήματα στα posts #14, #15 εδώ: http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=311250
screenshot Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 δες με το hdtune...αλλα δεν ειναι αποκλειστηκα για παλιες μητρηκες οι drivers... Σε παλιοτερες μητρικες που ειχα, αν ηθελα να εγκαταστησω τα ΧP σε sata σκληρο επρεπε να περασω και sata drivers μεσω floppy. Για συνδεση sata σκληρου ανευ λειτουργικου δεν χρειαζονταν drivers, αναγνωριζονταν κανονικα. Ετρεξα τωρα το HD Tach και στον μεν ενα σκληρο μου λεει 261 ΜΒ/s (κοκκινη γραμμη), στον δε αλλον μόνο 129 ΜΒ/s !! Πως εξηγειται αυτο?
PCharon Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Ετρεξα τωρα το HD Tach και στον μεν ενα σκληρο μου λεει 261 ΜΒ/s (κοκκινη γραμμη), στον δε αλλον μόνο 129 ΜΒ/s !!Πως εξηγειται αυτο? Ίδιοι είναι οι δίσκοι?
screenshot Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Ιδιοι ειναι σαν Sata2... απο κει και περα εχουν επιμερους διαφορές. Παιζουν ρολο?
PCharon Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Ιδιοι ειναι σαν Sata2... απο κει και περα εχουν επιμερους διαφορές. Παιζουν ρολο? Κάτι θα παίζουν. Επίσης είναι πιθανό ο ένας από τους δύο να δουλεύει σε SATA-I, αν έχει κάποιο βραχυκυκλωτήρα από πίσω για επιλογή mode που δεν έχει αλλαχθεί από την προεπιλογή.
screenshot Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Λες να του χω ξεχασει κανα τζαμπερακι?! Θα το ανοιξω να δω. Οι διαφορές που εχουν οι δισκοι ειναι οτι ο μεν ενας ειναι με rpm 10000 και cache 16, ο δε αλλος με rpm 7200 και cache 8... Eιναι δυνατον ο αργος να επηρεαζει τον γρηγορο?
PCharon Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Eιναι δυνατον ο αργος να επηρεαζει τον γρηγορο? Όχι...........
washcloud Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Σε παλιοτερες μητρικες που ειχα, αν ηθελα να εγκαταστησω τα ΧP σε sata σκληρο επρεπε να περασω και sata drivers μεσω floppy. Για συνδεση sata σκληρου ανευ λειτουργικου δεν χρειαζονταν drivers, αναγνωριζονταν κανονικα.Ετρεξα τωρα το HD Tach και στον μεν ενα σκληρο μου λεει 261 ΜΒ/s (κοκκινη γραμμη), στον δε αλλον μόνο 129 ΜΒ/s !! Πως εξηγειται αυτο? ...οι μητρικές παλιότερες-καινουριότερες, δεν παίζουν κανένα ρόλο. (μη πώ ότι όσο παλιότερες...τόσο περισσότερες πιθανότητες υπήρχαν θωρητικά να μην υπάρχει θέμα με SATA controller drivers). Διότι το θέμα είναι στα cd εγκατάστασης των windows. Όπου απλά κατά πάσα πιθανότητα δεν είχαν "απ' τη μάνα τους" SATA controller drivers. In other words, πρώτα κυκλοφόρησαν τα XP, και μετά το SATA πρωτόκολλο (γι αυτό και τα Vista ως μεταγενέστερο λειτουργικό, κουβαλάει SATA controller drivers στα ντιβιντάκια τουυυυυυυυυυυυυυ... ). Σε περιβάλλον windows τώρα, πέρναγες μια "τους drivers απ' το cd της μητρικής" (που φυσικά εμπεριείχαν και του SATA controller), γι' αυτό και "δίσκος άνευ λειτουργικού" , δεν χρειαζόταν τίποτε παραπάνω για να αναγνωριστεί.... Όσο για τις ταχύτητες των δίσκων σου, αυτά που σου είπε ο PCharon : o ένας τρέχει σε SATA-1 mode, και ΦΥΣΙΚΑ δεν ευθύνεται γι' αυτό ο άλλος..... Είτε είναι "απ' τη μάνα του" SATA-1, είτε έχεις (πιθανό) τζαμπεράκι σε λάθος pins. είτε η συγκεκριμένη θύρα αντιστοιχεί σε SATA-1 controller (καθόλου απίθανο να έχει 2 SATA controllers η μητρική - ο εις εκ των οποίων να είναι SATA-1...) είτε τον έχεις πάνω σε καμμία SATA-to-PCI controller card..... Aυτά.
screenshot Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Λοιπον, τελικα υπηρχε ενα ξεχασμενο τζαμπερακι Το εβγαλα αλλα παλι δεν μου φαινονται ικανοποιητικα τα νουμερα του HD Tach. Τωρα εχουν ως εξης: - Ο ενας sata-2 (rpm10000, 16MB) ειναι 255 με average speed 108. - O αλλος sata-2(rpm 7200, 8MB) ειναι 168 με average speed 55. Eιναι φυσιολογικα αυτα τα νουμερα? Εσας παιδια πόσο σας λεει το HD Tach στους δικους σας δισκους? Περιμενω στοιχεια για να γινει συγκριση ...οι μητρικές παλιότερες-καινουριότερες, δεν παίζουν κανένα ρόλο.(μη πώ ότι όσο παλιότερες...τόσο περισσότερες πιθανότητες υπήρχαν θωρητικά να μην υπάρχει θέμα με SATA controller drivers). Διότι το θέμα είναι στα cd εγκατάστασης των windows. Όπου απλά κατά πάσα πιθανότητα δεν είχαν "απ' τη μάνα τους" SATA controller drivers. Oχι ακριβως... οι παλιοτερες μητρικες ειχαν τους sata drivers σε συνοδευτικη δισκετα (floppy). Τοτε οι sata σκληροι ηταν στα πρωτα τους βηματα και οι περισσοτερες μητρικες δεν ειχαν καν υποδοχη για sata. Eιναι γνωστο το πληκτρο f6 που πρεπει να πατηθει στην εναρξη της εγκαταστασης των XP προκειμενου να φορτωθουν οι sata drivers. Στις νεωτερες μητρικες μου δεν υπηρχε τετοιο ζητημα. Και για να μη σου μεινει καμμια αμφιβολια, σου λεω οτι με το ιδιο cd-rom των Windows στη παλια μητρικη μου ζητουσε f6/δισκετα ενω στη καινουργια μητρικη δεν μου ζηταει Όσο για τις ταχύτητες των δίσκων σου, αυτά που σου είπε ο PCharon : o ένας τρέχει σε SATA-1 mode, και ΦΥΣΙΚΑ δεν ευθύνεται γι' αυτό ο άλλος..... Είτε είναι "απ' τη μάνα του" SATA-1, είτε έχεις (πιθανό) τζαμπεράκι σε λάθος pins. είτε η συγκεκριμένη θύρα αντιστοιχεί σε SATA-1 controller (καθόλου απίθανο να έχει 2 SATA controllers η μητρική - ο εις εκ των οποίων να είναι SATA-1...) είτε τον έχεις πάνω σε καμμία SATA-to-PCI controller card..... Οπως ειπα, αφαιρεσα το ξεχασμενο τζαμπερακι, οποτε τωρα πρεπει να ειναι στη normal κατασταση. Και οχι, ουτε απ τη μανα του ειναι sata-1, ουτε ο controller της μητρικης ειναι sata-1, ουτε και τον εχω πανω σε καποια pci controller card.
PCharon Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Από το ίδιο πρόγραμμα σε SATA-II @7200rpm με 32MB buffer 258,1 MB/s με average 92,0 MB/s Δεν είναι όλοι οι δίσκοι ίδιοι. Οι τιμές που έχεις μια χαρά είναι.
screenshot Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Ωστε τοση μεγαλη διαφορα εχουν τα 8 απ τα 32Μ buffer?! Ειχα ακουσει οτι το buffer ειναι αμελητεο. Επισης παρατηρω οτι οτι με τον 7200ρη σου δισκο εχεις το ιδιο νουμερο με τον δικο μου 10000ρη! Δηλαδη η buffer εχει μεγαλυτερη σημασια απ τα rpm? Ή μηπως στο HD Tach εχει περισσοτερη σημασια η Average Speed απ τη κεντρικη κοκκινη μπαρα? Η Write Speed που ειναι? Ευχαριστω που μου θυμισες το τζαμπερακι γιατι το ειχα ξεχασει
PCharon Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Μπα, δεν είναι θέμα buffer. Απλά δεν είναι όλοι οι δίσκοι ίδιοι, είναι διάφορα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν να διαφέρουν. Γι αυτό και αν δεν κάνεις benchmarks δεν μπορείς να συγκρίνεις δύο δίσκους από τα 2-3 νούμερα που αναφέρουν στα φυλλάδια, οι επιδόσεις φαίνονται στην πράξη. κόστος επαναφοράς μνήμης για το jumperάκι: ανεκτίμητο
washcloud Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Oχι ακριβως... οι παλιοτερες μητρικες ειχαν τους sata drivers σε συνοδευτικη δισκετα (floppy). Τοτε οι sata σκληροι ηταν στα πρωτα τους βηματα και οι περισσοτερες μητρικες δεν ειχαν καν υποδοχη για sata. Eιναι γνωστο το πληκτρο f6 που πρεπει να πατηθει στην εναρξη της εγκαταστασης των XP προκειμενου να φορτωθουν οι sata drivers. Στις νεωτερες μητρικες μου δεν υπηρχε τετοιο ζητημα. Και για να μη σου μεινει καμμια αμφιβολια, σου λεω οτι με το ιδιο cd-rom των Windows στη παλια μητρικη μου ζητουσε f6/δισκετα ενω στη καινουργια μητρικη δεν μου ζηταει Το έχεις κάπως λάθος - γι' αυτό και πήγα να στο διευκρινήσω πριν (όχι ότι θα αλλάξει κάτι.......απλά για την "ιστορία"). Στην καινούρια σου μητρική λοιπόν, αν δεν σου ζητάει για XP, είναι απλά ενεργοποιημένο το emulation mode από το ΒΙOS, ούτως ώστε να "δείχνει" ως IDE ο controller. Άρα το θέμα είναι να υπάρχει αυτή η επιλογή στο BIOS, και να είναι ρυθμισμένη σωστά. Διότι όπως το είχες θέσει, είναι θέμα "καινούριας μητρικής" = πήρες καινούρια μητρική, και σώθηκες. Ενώ το ζήτημα παραμένει στη βάση του πως τα XP λόγω παλαιότητας, δεν έχουν embedded SATA controller drivers... Όσο για τις τιμές ταχύτητας του 7200, κι ευχαριστημένος θα έλεγα να είσαι, υπάρχουν και πολύ χειρότερα, μιας και στην πράξη, το θεωρητικό ανώτατο 3Gbits του SATA-2 δεν πιάνεται στην πράξη, ούτε για πλάκα....
screenshot Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Eγω δεν ειχα πει "πηρες καινουργια μητρικη και σωθηκες"... Ειπα μόνο γεγονοτα απο την εμπειρια μου, δηλαδη οτι ειχα παλιοτερες μητρικες(5ετιας) που χρειαζονταν δισκετα με sata drivers για να εγκαταστησεις XP σε sata σκληρο. Στις μητρικες αυτες δεν τιθεται θεμα bios. Να ειμαι ικανοποιημενος με 168 και average speed 55 ?! Αστειευεσαι βεβαια, εδω ο Χάροντας εχει λεει 258 με average 92... Εσυ πόσο εχεις?
PCharon Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Δημοσ. 17 Απριλίου 2009 Μπορείς να δεις κάπου το μοντέλο του δίσκου? Μπορείς να βγάλεις κι ένα screenshot από το Everest (εκεί που δείχνει τους δίσκους) για ευκολία και να το ανεβάσεις εδώ (πατάς το πλήκτρο print Screen, ανοίγεις τη ζωγραφική, κάνεις επικόλληση, επιλέγεις το κομμάτι που ενδιαφέρει και το σώζεις ως jpg). Επίσης αν θες μπορείς να κατεβάσεις αυτό http://www.techpowerup.com/downloads/1137/ATTO_Disk_Benchmark_v2.34.html ...όπου στις επιλογές πάνω πάνω επιλέγεις Drive: (ένα γράμμα που ανήκει στο δίσκο που θες να ελέγξεις) Transfer Size: 8192 to 8192 kB Total Length: 2 ΜΒ ...και το τρέχεις, οπότε βλέπεις κάπως καλύτερα μερικές πραγματικές τιμές.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.