Προς το περιεχόμενο

Acer Aspire One 110L + Επιλογή λειτουργικου

Nfountou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα παιδια! την τελευταια βδομαδα ειπα και εγω να παιξω λιγακι με ενα Acer One 110L...

Το βασικό προβλημα η επιλογή λειτουργικού... Σιγουρα εχουν γραφτεί διαφορα για το συγκεκριμενο θεμα αλλα ειπα να μαζεψω τις περισσοτερες και πιο important πληροφοριες που εχω βρει μεσα στο νετ. Ας αφησω όμως τα λογια και προχωρησω στο ζουμι:

Linpus το προεγκατεστημενο λειτουργικο

Το Προεγκατεστημενο Linpus αν και μπορειτε να το φέρετε σε αρκετα καλα επιπεδα (ξεκλειδωνει το μενου,μπορειτε να εγκαταστησετε προγραμματα, τελικα δουλευουν τα updates του Acer φτανει να δηλωσετε την σωστη διευθυνση του Server κτλπ κτλπ) μαλλον δεν μου αρεσε και τοσο διοτι για παραδειγμα εχει δημιουργησει SWAP partition (αν και δεν νομιζω οτι ποτε θα μπει σε λειτουργια), στηριζεται σε ενα παλιο Fedora Distribution, τα repositories μαλλον εχουν μπλεχτει γενικοτερα και φαινεται να μην λειτουργουν τα updates μεσα απο yum (μπορει και να διορθωνεται το θεμα αλλα δεν μπηκα στον κοπο να ασχοληθω παραπανω μιας και θεωρησα οτι σιγουρα θα βρω ενα καλυτερο λειτουργικο για να παιξω λιγακι μαζι του...

Δοκιμες με Xubuntu - Ubuntu

Αρχικα (πριν εγκαταστησω + 1GB μνημη)

ειπα να βάλω ενα Xubuntu για να μην πολυφορτωνω το συστημα... Σε γενικες γραμμές ολα πηγαν καλα αλλα μετα την εγκατασταση του 1Gb ειπα να δοκιμασω το Ubuntu το οποιο γενικοτερα μου αρεσει περισσοτερο, το Xubuntu η αληθεια να λεγεται ειναι λιγο γυμνο... Αναλυτικοτατος οδηγος υπάρχει εδω:

https://help.ubuntu.com/community/AspireOne#Install%20Ubuntu%20Intrepid%20Ibex%208.10%20on%20the%20Acer%20Aspire%20One

και σιγουρα σε πολλα αλλα λινκς...

Ολα πηγαιναν μια χαρα και απο πλευρας ταχυτητας και επιδοσης, τοσο το Xubuntu οσο και το Ubuntu εδειχναν να μην εχουν προβληματα, εμενα ομως κατι δεν μου πηγαινε καλα. Το μηχανανι το χρειαζομουν για PowerPoint Presentations και για διαφορους λογους θα με βολευαν καλυτερα τα Windows XP. Ειπα λοιπον να κανω μια δοκικμη (αν και σιγουρος οτι κατι δεν θα πηγαινε καλα με τoν φοβερο SSD "δισκο") και ξεκινησα να δοκιμαζω XP:

Windows XP Pro

Ξεκινησα λοιπον με μια κανονική εγκατάσταση η οποια μετα απο αρκετο κουτσουρεμα, το συστημα αρχισε να γινεται λειτουργικο αλλα και παλι δεν ηταν γρηγορο σαν το Linux, το λειτουργικο ολο και κατι εβρησκε να γραψει στoν lightning fast SSD του Acer.

Εκει που αρχισα λοιπον να ψαχνομαι περισσοτερο για τη δημιουργια μιας Lite εκδοσης των XP επεσε μπροστα μου αυτο το λινκ:

http://aspireonesoftware.wordpress.com/2008/09/30/rons-image/

Ο Ron λοιπον ενας φοβερος τυπας, αποφασισε για ολους τους χρηστες του Acer One 110 (προφανως και για 150) να μας βγαλει απο τον κοπο και να δημιουργησει μια lite εκδοση των XP η οποια και λειτουργει μια χαρουλα...

Ο Ron δινει οδηγιες για το πως να φορτωσετε το image στο ΑΑΟ αλλα υπαρχουν καποια προβληματακια τα οποια εχω σκοπο να αναφερω παρακατω. Το image θα το βρείτε σε τορρεντ search engines οπως πχ thepiratebay, ΠΡΟΣΟΧΗ, θα πρεπει να βάλετε ένα δικο σας γνήσιο key στα windows που θα κανετε download!

1. Το μονο που χρειαζεται να κανετε ειναι να απενεργοποιησετε το D2D μεσα απο το Bios (εισοδος με F2 κατα την εκινηση) και να κανετε βοοτ απο το φλασακι πατωντας F12 κατα την εκκινηση.

2. Μετα τη εγγραφη του USB stick με τα απαραιτητα προγραμματα και την εισαγωγη του σε μια usb θυρα (οπως λενε και οι οδηγιες του Ron):

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Step by step instruction:

01) extract files 1 - 3 to your windows desktop.

02) format your USB stick with FAT (not FAT32) and leave it in the usb port.

03) run “unetbootin-windows-275.exe” by double click on the file -> RUN.

04) Select Distribution -> FreeDOS 1.0

05) check of Type: = USB Drive and that (IMPORTANT!) Drive: shows letter of the USB Stick.

06) hit the OK button and wait till program says REBOOT or EXIT -> EXIT to close program.

07) browse to the USB stick (start -> my computer -> click USB Drive.

08) copy GHOST.EXE to the USB stick

09) make a new folder (right click -> new ->folder) on the stick (i.e. IMAGE)

10) copy TINYXPAAO.GHO to the folder created in 09).

Congratulation: Your USB stick is ready for the AAO.

WARNING: 1st back up all the files you like to keep, the image will overwrite the total SSD!

11) put the USB stick into the AAO (the image takes care of format the SSD correctly)

12) start the AAO and hit F2 or F12 and make the USB stick first in the boot sequence.

13) when the USB sticks boot choos “default” in the 1st screen.

14) next screen choose option 1:Install to harddisk using FreeDOS SETUP (default).

15) when after an error and beep you see A:\>

16) type “c:” then [ENTER] (c: is the drive letter from the USB stick)

17) type “ghost” then [ENTER] (the program ghost starts)

18) hit 2x the OK button to open the menu.

19) your mouse doesn’t work in ghost cause no drivers installed. Use TAB/ARROWS and [ENTER].

20) choose LOCAL -> DISK -> FROM IMAGE then hit [ENTER].

21) CHOOSE FROM: select the folder made in point 09).

22) select the TINYXP.GHO -> open then hit [ENTER].

23) CHOOS LOCAL DESTINATION: select your SSD drive (part 2/size 7695) the hit [ENTER].

24) select OK then hit [ENTER]

25) select YES then hit [ENTER]

26) Sit back and wait till Ghost tells you the operation was succesful.

27) Reboot the system and enjoy!!!!!!!!!!!

Ron[nl]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εσεις το μονο που πρεπει να προσεξετε ειναι οτι το usb stick εχει γινει mount ως b: και οχι ως c:

To restore λειτουργει μια χαρούλα και έχετε ενα ετοιμο συστημα Windows XP το οποιο ειναι αρκετα γρηγορο και σταθερο.

Μετα την εγκατασταση

Απεγκατασταση AA1FanControl

Τι πρεπει τωρα να προσεξετε μετα την εγκατασταση... O Ron εχει εγκαταστησει ενα εργαλειο που εχει να κανει με το ανεμηστηρι του AAO και τα temps... Το προβλημα ειναι οτι το συγκεκριμενο εργαλειο κολαει το συστημα (τουλαχιστον το δικο μου), καπου διαβασα οτι οντως υπαρχει ενα θεμα και οτι λυνεται αν βαλετε παλιοτερο Bios, στην περιπτωση μου προτιμησα να απεγκαταστησω το εργαλειο (λεγεται AA1FanControl) μιας και το καινουριο bios κανει αρκετες διορθωσεις. Εκτος απο απεγκατασταση θα χρειαστει και να το βγαλετε απο το startup του msconfig (δεξι κλικ - msconfig - startup στο My Computer)

Ελληνικο Πληκτρολογιο

Αλλο ένα θέμα ειναι οτι δεν υπαρχει ελληνικο πληκτρολογιο. Το προβλημα λυνεται εύκολα αν ακολουθήσει κανεις τις παρακατω οδηγιες:

Για πλήρη υποστήριξη ελληνικών (δηλαδή και στα προγράμματα με ελληνικά μενού) στα XP Lite χρειάζονται τα παρακάτω:

1) Αντιγράφεις τα παρακάτω αρχεία από άλλον Η/Υ στην αντίστοιχη θέση των XP Lite:

C:\Windows\Inf\Intl.inf (αυτό υπάρχει ήδη, κάν' το overwrite)

C:\Windows\System32\c_737.nls

C:\Windows\System32\kbdhe.dll

2) Κατεβάζεις το συνημμένο HeKbdLayout_reg.txt, το μετονομάζεις σε HeKbdLayout.reg και με διπλό κλικ το εισάγεις στο μητρώο. Αυτό προσθέτει την επιλογή για ελληνικό πληκτρολόγιο, αν και η εγκατάστασή του γίνεται από το επόμενο βήμα.

3) Έναρξη->εκτέλεση->intl.cpl και διαλέγεις παντού, και στο advanced, Greek.

edit: Το παρακάτω δε χρειάζεται, το ελληνικό πληκτρολόγιο μπαίνει αυτόματα αν διαλέξεις Greek στο advanced.

Επίσης στη δεύτερη καρτέλα (Languages->Details->Add) εγκαθιστάς το ελληνικό πληκτρολόγιο.

Reboot και έτοιμος.

Επισυναπτόμενα Αρχεία

Τύπος Αρχείου: txt HeKbdLayout_reg.txt‎ (486 Bytes, 1139 εμφανίσεις)

τις οποιες θα τις βρείτε ολοκληρωμένες εδω:

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=152878

Η παραπανω διαδικασια δεν μου δουλεψε απολυτα σωστα... (βεβαια μπορει το προβλημα να βρισκεται αλλου, μιας και για διαφορους λογους δεν ακολουθησα την διαδικασια κατα βημα)

Στην περιπτωση μου γινοταν εγκατασταση το Ελληνικο πληκτρολογιο (Keyboard Layout/IME) μονο που δεν εμφανιζοταν στο input language. Οποτε πχ μπορεις να εγκαταστησεις Ελληνικα μονο αν επιλεξεις μαι γλωσσα (input language) οπως DE και στο Keyboard Layout/IME επιλεξεις Ελληνικα. Απλα οταν γραφεις Ελληνικα αντι για GR θα εμφανιζει DE. Υπαρχει περιτπωση σε εσας να λειτουργησει σωστα για λογους που δεν υπαρχει λογος να αναφερω...

Windows updates

Για να λειτουργησουν σωστα τα updates θα πρεπει πρωτα απ ολα να εγκαταστησετε το BITS Service.

Δυστυχώς τα DLLs δεν υπαρχουν καν οποτε θα πρεπει να τα βρείτε απο μια αλλη εγκατασταση οποτε και: run - cmd και γραφετε:

Regsvr32 qmgr.dll (enter)

Regsvr32 qmgrprxy.dll (enter)

καντε ενα restart και ενεργοποιηστε το service (δεξι κλικ - Services στο My Computer)

Επισης θα πρεπει να προσεξετε να είναι ενεργοποιημένα τα services:

Automatic Updates, Cryptographic Services, Windows Installer και μεσα απο το control panel - Automatic Updates να εχετε ενεργοποιηση τα Automatic Updates. Ισως χρειαστει να εγκαταστησετε και τον Windows Installer:

http://www.microsoft.com/DOWNLOADS/details.aspx?FamilyID=5a58b56f-60b6-4412-95b9-54d056d6f9f4&displaylang=en

χρειαζεστε το αρχειο WindowsXP-KB942288-v3-x86.exe

Για να κανετε update πηγαινετε control panel και πανω αριστερα πατηστε windows update. Το συστημα εχει μονο firefox,βεβαια μπορειτε να βάλετε και ΙΕ7 αλλα νομιζω οτι δεν χρειαζεται.

Μετα απο ενα update μπορειτε να απενεργοποιησετε τα Automatic Updates...

Επισης με το συνδιασμο μιας SDHC καρτας τα πραγματα δεν ειναι τελικα ασχημα... Αντε καλα installations και πανω απ ολα καλη διασκεδαση! : )

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

To Fedora είναι ασήκωτο για τα 512ΜΒ του Α110, το δοκίμασα εγώ. Τώρα έχω Ubuntu Jaunty και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Δημοσ.

εχω τα ΧΡ most wanted μπορω να τα βαλω στο ααο?

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 00:50 ----------

τα fedora τα κατεβαζω κ απλα τα βαζω?

η εκδοση 10?

λινουξ μπορω να βαλω?

παιδια θελω,να βλεπω ταινιες,να ακουω ραδιο μεσω νετ,κ μπλου τουθ...

ποιο προτεινετε?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...