Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μάλλον το πάραπάνω είναι προσωπική άποψη/συμπερασμα του αρθρογράφου. Αν δεν κάνω λάθος το φαινόμενο της ακαριαίας αλλαγής ("πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός") έχει δικαιολογηθεί με κάποιο φυσικά αποδεκτό τρόπο.

ΟΙ θεωρίες αυτές ανήκουν σε ένα "παράξενο" χώρο της κβαντομηχανικής ο οποίος ελέγχεται μόνο από τα μαθητικά και τις κυματοσυναρτήσεις , και είναι τελείως αντίθετος με τις δική μας ανθρώπινη λογική. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τις καταλάβει κάποιος θεωρητικός φυσικός, οπότε όσοι δεν κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις, ας μην φιλοσοφούν και να μπερδεύουν και τους υπόλοιπους.

Ωραίος. Όντως έχει προβλεφθεί θεωρητικά και πολύ συχνά μάλιστα τα ονομάζουν και "ερωτευμένα φωτόνια" κάποιο θεωρητικοί. Αυτό που λες οτι έχει δικαολογηθεί δεν θυμάμαι πως, και το ψάχνω αυτή τη στιγμή, αν θυμάσαι μπορείς να μου το πεις; Δεν έχουμε και μαθήματα στη σχολή να ρωτήσω...Εκεί που σταματά η λογική αρχίζει η κβαντομηχανική, και το περίεργο είναι πόσο καλά στέκεται αυτή η θεωρία με τα μαθηματικά

Δημοσ.

Γεια σας παιδιά/κύριοι/κυρίες

Είμαι νέος εδώ αλλά επειδή μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον το θέμα,έγραψα τα εξείς σχόλεια

Απ'ότι φαίνεται εφαρμόζεται μία νέα θεωρία περί "παλμών" φωτός,οι οποίοι "διαδίδονται" πιο γρήγορα απ'ότι αν θεωρούσαμε ότι υπήρχε φως μέσα,πράγμα που καταρίπτει την θεωρία του Einstein.

Το άρθρο δεν έχει ανακρίβειες,αυτό που του λείπει είναι μία πιο συγκεκριμένη και λεπτομερής επιστημονική προσσέγγιση (για όσους θεωρούν ότι θα βρουν κάτι σοβαρό να σχολιάσουν).

Υ.Γ. μπορεί να μου δώσει κάποιος την ακριβή διεύθυνση του άρθρου?θα του/της ήμουν υπόχρεως :-D

Δημοσ.
Έλεος ρε παιδιά. Τη φυσική, δεν μπορείς να τη Φιλοσοφήσεις. Ειδικά τις θεωρίες της Κβαντομηχανικής. Καταρχήν το άρθρο έχει αρκετές ασάφειες και θα ήταν καλό να δούμε τις αρχικές του πηγές πριν γίνει αυτή η "μετάφραση" για να καταλάβουμε τι εννοεί ο ποιητής.

Επίσης το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στους αγωγούς, ΔΕΝ κινείται ταχύτερα από το φως στο κενό. Βασικά τίποτα το οποίο έχει μάζα δεν μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα από το φως στο κενό (τα ηλεκτρόνια έχουν μάζα). Ακόμη χρόνοι της τάξης που χρειάζεται για να ταξιδέψει το φως 18 Km, μπορούν να μετρηθούν. Τα ατομικά ρολόγια έχουν ακρίβεια γύρω στο 10^-9 δευτερόλεπτα για παράδειγμα.

Ακόμη το φαινόμενο που προσπαθεί να παρουσιάσει το άρθρο, την Ακαριαία αλλαγή στην κατάσταση μεταξύ δυο φωτονίων (τα φωτόνια δεν έχουν χρώμα όπως αναφέρει το άρθρο για παράδειγμα), έχει προβλεφθεί από τη θεωρητική φυσική είδη από τη δεκαετία του 30 περίπου. (ονομάζεται Quantum entanglement γι' αυτούς που θέλουν να το ψάξουν).

Μάλλον το πάραπάνω είναι προσωπική άποψη/συμπερασμα του αρθρογράφου. Αν δεν κάνω λάθος το φαινόμενο της ακαριαίας αλλαγής ("πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός") έχει δικαιολογηθεί με κάποιο φυσικά αποδεκτό τρόπο.

ΟΙ θεωρίες αυτές ανήκουν σε ένα "παράξενο" χώρο της κβαντομηχανικής ο οποίος ελέγχεται μόνο από τα μαθητικά και τις κυματοσυναρτήσεις , και είναι τελείως αντίθετος με τις δική μας ανθρώπινη λογική. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τις καταλάβει κάποιος θεωρητικός φυσικός, οπότε όσοι δεν κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις, ας μην φιλοσοφούν και να μπερδεύουν και τους υπόλοιπους.

Ακριβώς όπως τα έγραψε ο Whargoul τα σκεφτόμουν.

Απλά να προσθέσω, ότι η θεωρία του μπάρμπα Αλβέρτου βαστάει πολύ καλά ακόμα, για να φοβηθεί την κβαντομηχανική.

@human soul: Και όταν βάζεις έναν μαγνήτη σε ένα σύστημα δημιουργείται ακαριαία ένα πεδίο. Δίνει μια ιδιότητα στον χώρο, δεν το περιορίζει κανένας νόμος ώστε να γίνει με ταχύτητα μικρότερη του φωτός.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εργασία ικανή που να ταράζει τον μπάρμπα.

Δημοσ.

@nikosl

χαίρομαι που απάντησες στο μήνυμά μου nikosl,όμως πρόσφατα ένας καθηγητής φυσικής (κ. Παντινάκης) μου είπε ότι υπάρχει ένας γνωστός Έλληνας *του οποίου δυστυχώς το όνομα μου διαφεύγει* ο οποίος διατύπωσε την θεωρία ότι το φως πρέπει να ακολουθεί την θεωρία dopler κάτι που ψιλοαποδείχθηκε ήδη πρακτικά μετρώντας αποστάσεις φωτός σε διαφορετικούς γαλαξίες αλλά επειδή ίσως υπάρχουν κάποιες θεωρίες/πρακτικές που αντικρούουν την σιγουριά των αποτελεσμάτων δεν τις ανακοινώνουν ακόμα.Παρόλ'αυτά αποδείχθηκε πειραματικά ότι όντως υπάρχουν ψευτοπαλμοί όπως ανέφερα προηγουμένος και στηρίζονται στην τεχνολογία των μεταυλικών (google κλπ δηλαδή :P )

Δημοσ.

Λες για τον Νανοπουλο. Η εργασία του περι μη σταθερής ταχύτητας του φωτός κατέπεσε λόγω σοβαρότατων λαθών στις πειραματικές του διατάξεις.

Γενικά, θα χρειαστεί μια συνταρακτική ανακάλυψη, για να κουνήσει την θεωρία του Αϊνσταϊν. Αν γίνει ποτέ αυτό, θα μας έχει βγάλει off σχεδόν όλη την θεωρητική φυσική που έχουν στήσει μέχρι σήμερα και σίγουρα θα το μάθει όλος ο κόσμος.

Δημοσ.

Σωστά. Απλά φαίνεται οτι η κβαντομηχανική κρατάει πολύ καλύτερα απο την σχετικότητα. Ίσως να μην καταρριφθεί η σχετικότητα, αλλά κατα κάποιον τρόπο να συμπληρωθεί

Δημοσ.

Η θεωρία του Αινστάιν ΔΕΝ καταρίπτεται. Όπως δεν καταρίφθηκε και η θεωρία του Νεύτωνα. Απλά θα αποδειχθεί ανεπαρκής.

Τώρα όσον αφορά τα φωτόνια, όπως και με το πείραμα της οπής στα ηλεκτρόνια, αν αλληλεπιδράσης με κάποιο από αυτά, χαλάς το πείραμα....οπότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ακόμα αν είναι εφικτή η τεχνολογική αξιοποίηση. Ίσως στο μέλλον.....

Δημοσ.
Σωστά. Απλά φαίνεται οτι η κβαντομηχανική κρατάει πολύ καλύτερα απο την σχετικότητα. Ίσως να μην καταρριφθεί η σχετικότητα, αλλά κατα κάποιον τρόπο να συμπληρωθεί

Η κβαντομηχανική δεν είναι ανεξάρτητη της σχετικότητας. Χρησιμοποιούνται πολλές φορές οι σχέσεις περι υλοενεργειας για να περιγράψεις κβαντικά φαινομενα....

Δημοσ.

@ Flick: Η εξήγηση που έδωσαν για τα "ερωτευμένα φωτόνια" είναι ότι οι φορείς αυτής της αλλαγής δεν ακολουθούν τους κλασσικούς δρόμους. Δηλ αυτά στο δικό τους σύστημα δεν έχουν να καλύψουν πχ 18Κm όπως το βλέπουμε εμείς σαν εξωτερικοί παρατηρητές αλλά μια πιο μικρή απόσταση (μπορεί και μηδενική γι' αυτό γίνεται ακαριαία) μέσω παράξενων φαινομένων του μικρόκοσμου... σκουληκότρυπες, καμπυλώσεις του χώρου κλπ. (δεν γνωρίζω ακριβώς πως..) γι αυτό έχουμε την ψευδαίσθηση ότι κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός.

Γενικά αυτά που λέτε είναι σωστά.. Οι μεγάλες θεωρίες που έχουν χιλιοαποδειχθεί δεν καταρρίπτονται αλλά συμπληρώνονται. όπως έγινε και με το Νεύτωνα. Σε μεγάλες μάζες και ταχύτητες έχει συμπληρωθεί από τις Σχετικότητες, σε μικρές διαστάσεις από τη Κβαντομηχανική, αλλά για το δικό μας κόσμο ισχύει με τεράστια ακρίβεια.

Τώρα για το αν έχει να φοβηθεί η μια θεωρία την άλλη ή το αντίθετο.... Οι θεωρίες είναι διαφορετικές και ανεξάρτητες (σε γενική μορφή) η μια με την άλλη. Η μια ασχολείται όπως είπα με μεγάλες μάζες (ειδική) , (Γενική )μεγάλες ταχύτητες και η άλλη με πολύ μικρές διαστάσεις. Το ότι είναι διαφορετικές θεωρίες όμως δεν σημαίνει και ότι δεν συμπληρώνει η μια την άλλη. Τα σωματίδια έχουν και ελάχιστες διαστάσεις, αλλά κινούνται κυρίως με ταχύτητες κοντά στο c γιαυτό χρειάζεται να μετατραπεί η μια θεωρία να καλύπτει την άλλη. \

Ο Einstein έδειξε τη σχέση μεταξύ ύλης-ενέργειας, ο de Broglie τη κυματική συμπεριφορά των σωμάτων, η κβαντομηχανική ότι τα σωματίδια περιγράφονται από κυμματοσυναρτήσεις και όλο αυτό θα οδηγήσει στους κβαντικούς υπολογιστές κάποια μέρα (το οποίο είναι και το θέμα του άρθρου).

Όπως λέει και μια σοφή κουβέντα... ΟΙ θεωρίες της φυσικής είναι σαν την βαρύτητα... Αν δεν πιστεύεις, πήδηξε από μια γέφυρα!

Δημοσ.
Η κβαντομηχανική δεν είναι ανεξάρτητη της σχετικότητας. Χρησιμοποιούνται πολλές φορές οι σχέσεις περι υλοενεργειας για να περιγράψεις κβαντικά φαινομενα....

Αυτό από την ειδική σχετικότητα, όχι μόνο εκεί, αλλά για τους ιδιοχρόνους των σωματιδίων κ.α. όπως και η γνωστή σχετικιστική εξίσωση του Dirac.

Το κομμάτι που εργάζεται ο Νανόπουλος, είναι η κβαντική θεωρία πεδίου. Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το κομμάτι αυτο, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, από τα λίγα που έχω ακούσει, δεν υπάρχει παρατηρητής (νομίζω ότι είναι λίγο αυθαίρετο).

Για αυτό που αναφέρθηκε νωρίτερα, για την σχέση ταχύτητας, με την συχνότητα του φωτονίου, η σχετικότητα λέει πως η το φως κινείται με ταχύτητα C στο "ΚΕΝΟ" για ολους τους παρατηρητές, και εάν δεν υπάρχει κενό, αλλάζει η ταχύτητα!

Είχα πάει σε μία διάλεξη που είχε δώσει πριν 1χρόνο περίπου για αυτήν την παρατήρηση, υπήρχαν αρκετοί αστροφυσικοί! οι οποία γνώριζαν μηχανισμούς άστρων που εξιγούν την παρατήρηση αυτη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

για να μην ξεχνιομαστε...η θεωρια του einstein εχει καταρριφθει απο τον Χρήστο Τσόλκα :P

http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%A4%CF%83%CF%8C%CE%BB%CE%BA%CE%B1%CF%82

http://www.tsolkas.gr/html/greek.html

για να γινει η ενοποιηση των δυναμεων θα πρεπει να ενωθει η γενικη θεωρια της σχετικοτητας με την κβαντομηχανικη. αυτες οι 2 δεν κολλανε οποτε αυτοματως καποια θα αποδειχθει ανεπαρκης. και υπαρχουν ενδειξεις οτι ο χωροχρονος δεν ειναι συνεχης οπως αναφερει ο einstein. οποτε εαν αποδειχθει η ολογραφικη αρχη η θεωρια του einstein θα βρεθει ανεπαρκης

επισης για οσους θελουν μπορουν να δουν αυτο το video

http://www.veoh.com/videos/v1317596r2s55ttd

Επεξ/σία από FarCry
Δημοσ.

Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση. Από τη θεωρία των συνεπλεγμένων φωτονίων (ή "ερωτευμένων φωτονίων" ή entangled photons κτλ) απορρέει ότι η μετάδοση της πληροφορίας γίνεται ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ από την ταχύτητα του φωτός ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βιολογικά είμαστε παντελώς ανεπαρκείς για να κατανοήσουμε τα μυστήρια του σύμπαντος. Μόνο με τη νόηση. Φανταστείτε τον Κολόμβο τυφλό που ξεκινάει να ανακαλύψει τις Ινδίες (Αμερική).

Τώρα σχετικά με τις θεωρίες π.χ. βαρύτητα Νεύτωνα, Αινστάιν κτλ, όλα αποτελούν προσεγγίσεις. Για κάποια πράγματα η απλή θεωρία του Νεύτωνα αρκεί, για άλλα η θεωρία του Αινστάιν και πολύ πιθανόν για κάποια άλλα θα χρειαστεί νέα θεωρία.

Δημοσ.

Εγώ το μόνο που έχω να συμπληρώσω είναι, ότι η εκλαΐκευση της επιστήμης είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο για να το κάνει ένας οποιοσδήποτε δημοσιογράφος. Ακόμα να συμπληρώσω ότι αυτοί οι τομείς της φυσικής βασίζονται τόσο πολύ σε πολύ υψηλού επιπέδου μαθηματικά που πολλές φορές οι ίδιοι οι φυσικοί απλά μπαίνουν σε ένα τρυπάκι (μαθηματικής) παραγωγής αποτελεσμάτων χωρίς ούτε οι ίδιοι να καταλαβαίνουν το νόημα αυτών που αποδεικνύουν. Είναι δύσκολο λοιπόν ακόμα και για έναν καταρτισμένο επιστήμονα να "βγάλει άκρη" απ'όλα αυτά, πόσο μάλλον για έναν δημοσιογράφο ή όλους εμάς.

Δημοσ.

ΤΟ φως ειναι περιπου 1000 φορες πιο γρηγορο απο το ηλεκτρικο ρευμα.

Καποτε εκανα κ εγω αυτο το λαθος αλλα αλλο φωτονια κ αλλο ηλεκτρόνια. τώρα τα φωτονικα κυκλώματα υποτίθεται οτι αλλαζουν κατάσταση ανάλογα με τα φωτόνια κ οχι με τα ηλεκτρονια. οποτε η ταχύτητα τους αν γινει εφικτο οντως αλλαζει.Εως σήμερα το φως χρησιμοποιείται μονο για μετάδοση πληροφορίας που μετα μετατρέπεται σε κινηση ηλεκτρονιων .οποτε περα απο το bandwidth toy mesoy οχι δεν εχει καμια αλλαγη στην ταχύτητα

Δημοσ.
Ο χρονος που κανει το φως να διανησει 18 χιλιομετρα ειναι 0,00006 δευτερολεπτα. Δεν νομιζω οτι υπαρχει κατι να μετραει τετοιους χρονους με ακριβεια. Το λαθος μετρησης ειναι δεκαδες φορες πανω ή κατω απο την μετρηση, δε ξερω αν με καταλαβαινεις.

Οποτε το να λενε αυτοι οτι "συνεβησαν ακριβως την ιδια χρονικη στιγμη και στα δυο σημεια", οπου τα δυο σημεια απεχουν 18 χλμ και τα σωματα τρεχουν με ταχυτητα φωτος ειναι ψιλοακυρο, λογικο ειναι να αναρωτιεται κανεις πως το μετρησαν.

Μπορεί να χρησιμοποίησαν συγχρονισμένα ατομικά ρολόγια καισίου. Η ακρίβεια αυτών των ρολογιών ειναι τεράστια, παρ'ολο που δεν θυμάμαι πόση ακριβώς, νομίζω πως έχουν απόκλιση 1 δευτερολέπτου κάθε 20.000 χρόνια...

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 17:24 ----------

για να μην ξεχνιομαστε...η θεωρια του einstein εχει καταρριφθει απο τον Χρήστο Τσόλκα :P

http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%A4%CF%83%CF%8C%CE%BB%CE%BA%CE%B1%CF%82

http://www.tsolkas.gr/html/greek.html

για να γινει η ενοποιηση των δυναμεων θα πρεπει να ενωθει η γενικη θεωρια της σχετικοτητας με την κβαντομηχανικη. αυτες οι 2 δεν κολλανε οποτε αυτοματως καποια θα αποδειχθει ανεπαρκης. και υπαρχουν ενδειξεις οτι ο χωροχρονος δεν ειναι συνεχης οπως αναφερει ο einstein. οποτε εαν αποδειχθει η ολογραφικη αρχη η θεωρια του einstein θα βρεθει ανεπαρκης

επισης για οσους θελουν μπορουν να δουν αυτο το video

http://www.veoh.com/videos/v1317596r2s55ttd

Δεν θέλω να φανώ ανόητος και απόλυτος, αλλά έχω την πεποίθηση οτι ο Τσόλκας είναι τσαρλατάνος... Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δέχεται μέχρι στιγμής τη θεωρία του Αινσταιν, και ο μοναδικός που τόλμησε να την αμφισβητήσει είναι ο επίσης μεγάλος φυσικός Στήβεν Χώκινγκ. Ο οποίος ουσιαστικά δεν την αμφισβητησε αλλά έκανε κάποιες παρατηρήσεις πάνω σε αυτήν, και συγκεκριμένα στον τομέα της αβεβαιότητας, (η περίφημη φράση του Αινσταιν "Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το σύμπαν." και η απάντηση του Χώκινγκ: "Εγώ πιστεύω πως όχι μόνο παίζει, αλλά και ότι δεν ξέρει και πού τα ρίχνει").

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...