Προς το περιεχόμενο

Συλλογικές αυταπάτες ή αλήθεια;Ο ιστορικός Ιησούς

Ptolemy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Sorry αλλα δεν χρειαζομαι καποια θρησκεια να μου πει οτι πρεπει να ειμαι καλος, να συμπονω τον συνανθρωπο μου και να μην βγω εξω με ενα αλυσοπριονο και οποιον παρει ο χαρος.

Εχω λογικη, και δεν μου την εδωσε κανενας θεος.

Αυτή η ηθική ή λογική όπως λές είναι αποτέλεσμα εξέλιξης της κοινωνίας του ανθρώπου, στην οποία η θρησκεία έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό. Το αν συνολικά η συμβολή αυτή ήταν θετική ή όχι δεν μπορώ να το απαντήσω με ασφάλεια, αλλά πιστεύω πως ναί. Θα ήταν ενδιαφέρον να γραφτούνε και άλλες απόψεις στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά προς θεού ( :P ) μήν αρχίσουμε τα οπαδιλίκια και εδώ.

• Απαντ. 412
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Το ουσιαστικό θέμα δεν είναι αν πιστεύει κανείς ότι Θεός, Χριστός, Αλλάχ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο είναι οντότητες υπαρκτές. Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, είτε πιστεύει είτε όχι.

Το θέμα είναι κατά πόσον ασπάζεται τις "κατευθύνσεις" που δίνει η κάθε θρησκεία (και όχι το μακρύ και το κοντό που λέει ο κάθε παπάς) για το πώς είναι σωστό να ζούμε και να συμπεριφερόμαστε. Αυτή είναι η επιρροή που επιδιώκει στον άνθρωπο μια θρησκεία και εκεί είναι που σηκώνει κριτική.

δηλαδη χωρις θρησκεια θα βιαζαμε και θα σφαζαμε ?

και επισης τα ζωα κανουν κοινωνιες και ομαδες ακομα και μεταξυ διαφορετικα ειδων.

Δημοσ.

Christopher Hitchens @ FreedomFest

- Χμμμ, μήπως δε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες στο μήνυμα σας ;

- D'oh!... en.wikipedia.org/wiki/D'oh!

Δημοσ.

Την λέξη "δηλαδή" την έβαλες γιατί έβγαλες αυτό το συμπέρασμα από αυτά που γράφω? :rolleyes:

Δημοσ.

...μια και το είπες, είναι τραγικό το ότι υπάρχει (ποιός ξέρει πόσος, χωρίς να έχω καμμία αίσθηση ότι είναι λίγος, έχοντας μάλιστα γνωρίσει παρόμοιους) αριθμός "πιστών", των οποίων η πίστη έχει ως ακρογωνιαίο λίθο ακριβώς αυτή την κουβέντα : χωρίς θρησκεία, χωρίς πίστη σε θεό και άλλη ζωή, θα έσφαζα.

Και δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό η θρησκεία να παίζει το ρόλο του αστυνόμου στα ένστικτα (θα προτιμούσα το ρόλο αυτό να τον διαχειρίζονται η επιστήμη και η εκπαίδευση), πάντως όντως το κάνει. Γι' αυτό αν ξυπνούσα αύριο κι έβρισκα στην πόρτα μου αποδείξεις για την μη ύπαρξη του θεού, έτσι όπως τον αντιλαμβάνονται οι κλασσικές θρησκείες και πιστοί, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έτρεχα να τις δημοσιοποιήσω.

Πράγματα, όλα τα προηγούμενα, που στοιχειοθετούν μια καλή βάση για να αναλογιστεί κανείς, πόσο ανώριμος είναι ακόμη ο άνθρωπος σε σχέση με την ύπαρξή του...

Και μια χαριτωμενιά : είναι σχεδόν απίστευτο ίσως, το πόσο πιο δύσκολα αποδέχεται κανείς την ύπαρξη ενδείξεων κι αποδείξεων για τη μη ύπαρξη θεού, όπως τον θέλει και τον καταλαβαίνει, παρά το να αποδεχτεί κάποιος μη πιστός, αποδείξεις για το αντίθετο...

Δημοσ.
Christopher Hitchens @ FreedomFest

- Χμμμ, μήπως δε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες στο μήνυμα σας ;

- D'oh!... en.wikipedia.org/wiki/D'oh!

Ο ιδιος εχει βγαλει προσφατα και ενα βιβλιο με τιτλο "God Is Not Great", το οποιο θα βρουν σιγουρα ενδιαφερον οσοι ασχολουνται με αυτα τα θεματα.

Επισης το παλιοτερο:

Timothy Freke, Peter Gandy - The Jesus Mysteries

Αξιζει να το διαβασει κανεις. Εκει διαβασα για πρωτη φορα οτι η ιστορια της ζωης του Ιησου, οπως μας εχει παρουσιαστει δεν ηταν πρωτοτυπη αλλα υπαρχουν δεκαδες (στην κυριολεξια) παρομοιες φιγουρες στη θρησκεια και μυθολογια ανα τον κοσμο, και μαλιστα αρκετα παλαιοτερες. Μιλαω για χαρακτηριστια οπως παρθενογενεση, σταυρωση και ανασταση, τις ημερομηνιες γεννησης και θανατου, ακομα και το οτι ειχε δωδεκα μαθητες. Το εργο δηλαδη εχει ξαναπαιχτει πολλες φορες.

Η υπαρξη δε αυτων θεοτητων (σαν μυθοι φυσικα, οχι σαν ιστορικα προσωπα) ειναι αποδεδειγμενη και η επισημη θεση της εκκλησιας για το θεμα ειναι οτι ο σατανας (ναι!) επειδη ειχε προβλεψει τον ερχομο του Ιησου, φροντισε να βρουν οι ανθρωποι αυτες τις ενδειξεις (δηλαδη σαν να τις τοποθετησε οπως ενας εγκληματιας προσπαθει να παγιδευσει εναν αθωο για ενα εγκλημα με ψευτικες ενδειξεις) για να σπειρει την αμφιβολια στους πιστους.

Δημοσ.

Θα ήθελα να προσθέσω στο αρχικό κείμενο, ότι θα πρέπει να εκλάβουμε και την θρησκεία του Ζωροαστρισμού στην υπόθεση, όπου Αρχιερέας της τον 3ο αιώνα ήταν ο Κωνσταντίνος.

Ήταν θρησκεία αρκετά διαδεδομένη στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, και παρά το ότι είναι θρησκεία που εμφανίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. το δόγμα της, ζωή του Μύθρα (Υιού του Θεού)-Μεσσία, 12 μαθητές, είναι πανομοιότυπη με αυτής του Ιησού, και χριστιανισμού που δημιουργήθηκε αιώνες αργότερα. Ακόμα και γεωγραφικά, η περιοχή της Περσίας που εμφανίστηκε είχε αντίστοιχα στοιχεία. Δύο μεγάλες λίμνες κλπ.

Η μόνη τους διαφορά είναι ότι ο Χριστιανισμός βασίζεται στον Ιουδαϊσμό, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από εκεί και μετά είναι γνωστό ότι τα 3 από τα 4 Ευαγγέλια είναι γραμμένα από τον ίδιο ακριβώς συγραφέα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Και φυσικά την "Καινή Διαθήκη" την δημιούργησαν στα μέσα του 4ού αιώνα μ.Χ επιλέγωντας συγκεκριμένα "Ευαγγέλλια" από την πληθώρα που υπήρχαν μέχρι τότε. Ας μην ξεχνάμε ότι κανένα Ευαγγέλιο δεν είναι ολοκληρωμένο, και σε όλα λείπουν γεγονότα που υπάρχουν στα άλλα. Η Εκκλησία στο τελετουργικό αναγνώσκει από συγκεκριμένα κομμάτια, τα γεγονότα, που φυσικά μέσα στο ίδιο βιβλίο δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Αν είχε κερδίσει ο Μαξέντιος αντί ο Κωνσταντίνος, θα είχαμε κατά 1300 χρόνια πιο ανεπτυγμένο πολιτισμό, χωρίς μισαλόδοξες και παρανοϊκές θρησκόληπτες ιδέες και νοοτροπίες.

Δύο στοιχεία θα αναφέρω που θα είχαν κάνει τον κόσμο καλύτερο χωρίς την ύπαρξή τους.

Ρατσισμός και "ηθικά" διλλήματα στις επιστήμες.

Κατά τα άλλα οι λοιποί ζήστε στο σκοτάδι τις Θρησκείας, αλλά αφήστε τους υπόλοιπους να να προχωρίσουν.

Δημοσ.
...μια και το είπες, είναι τραγικό το ότι υπάρχει (ποιός ξ χωρίς θρησκεία, χωρίς πίστη σε θεό και άλλη ζωή, θα έσφαζα.

που να μην υπήρχε και κράτος, νόμοι κι αστυνόμοι. Εκεί να δεις πόσοι θα κλεβανε, θα βιάζανε και θα σφάζανε.

Αν είχε κερδίσει ο Μαξέντιος αντί ο Κωνσταντίνος, θα είχαμε κατά 1300 χρόνια πιο ανεπτυγμένο πολιτισμό, χωρίς μισαλόδοξες και παρανοϊκές θρησκόληπτες ιδέες και νοοτροπίες.

Αν εννοείς τις κάμερες που καταγράφουν τη ζωή σου ως πολιτισμό θα διαφωνήσω. Ούτε τις αμερικανικές διαφημίσεις που δείχνουν μια ευτυχισμένη(?) οικογένεια να πηγαίνει βόλτα στην εξοχή με το σκύλο της θεωρώ πολιτισμό. Γενικά ο πολιτισμός δεν είναι ποσοτικό μέγεθος. Πάρε παράδειγμα τις αμβλώσεις που συμφωνώ με την εκκλησία. Για όσες γυναίκες σκοτώνουν τα μωρά (που δεν τους ανήκουν, απλά τα φιλοξενούν), νομίζω ότι η φυλάκιση είναι το λιγότερο που θα πρέπει να υφίστανται. Βέβαια θα μου πεις, δεν τα ρίχνουν για πλάκα, αλλά επειδή θέλουν "καρίερα", άλλο πολιτισμικό στοιχείο. Τελικά ο πολιτισμός μας δεν είναι και τόσο λάρτζ τελικά.

Εγώ πάντως πάντα πηγαίνω Μ. Παρασκευη στην εκκλησία και γιατί πάνε πολλοί φίλοι και πρώην συμμαθητές και γιατί έχει ωραία τροπάρια. Και άλλο η ορθόδοξη θρησκεία και άλλο οι εβραιοκρατούμενοι ευαγγελικοί στις ΗΠΑ.

Δημοσ.

Εγώ πάντως πάντα πηγαίνω Μ. Παρασκευη στην εκκλησία και γιατί πάνε πολλοί φίλοι και πρώην συμμαθητές και γιατί έχει ωραία τροπάρια. Και άλλο η ορθόδοξη θρησκεία και άλλο οι εβραιοκρατούμενοι ευαγγελικοί στις ΗΠΑ.

το κακο ειναι οτι ο Χριστοδουλος πεθανε πριν προλαβει να εισαγει Paradise lost στις δοξολογιες:-D

υπαρχουν πολλα πραγματα που κανουμε χωρις να υπαρχει λογικη,η μεγαλυτερη αυταπατη ολων ισως ειναι ο ερωτας,φανταστειτε ομως ποσο μιζερη,σκληρη και χωρις σκοπο θα ηταν η ζωη μας χωρις διαφορα τετοια παραμυθια

για πολλους η πιστη ειναι αναγκη,ανθρωπινη και κατανοητη για αλλους ειναι αλλη μια βλακεια,οπως την βρισκει κανεις

το κακο ειναι οταν αυτη η βλακεια ειναι εργαλειο χειραγωγησης,πολυς κοσμος ομως θελει να οδηγειται απο αλλους

only humans

Δημοσ.
Βέβαια θα μου πεις, δεν τα ρίχνουν για πλάκα, αλλά επειδή θέλουν "καρίερα", άλλο πολιτισμικό στοιχείο. Τελικά ο πολιτισμός μας δεν είναι και τόσο λάρτζ τελικά.

Με τον κινδυνο του split thread που ενεχει η παρακατω δηλωση θα πω οτι:

Αμβλωσεις δεν κανουν μονο οσες θελουν καριερα.

Υπαρχουν πολλοι λογοι κατα την γνωμη μου δικαιολογημενα για να προβει καποια σε αυτο.

Και επειδη δεν γινεται να περνας απο επιτροπη ή να συμπληρωνεις δηλωση του νομου 105 ειμαι κατα της γενικης απαγορευσης των αμβλωσεων.

Δημοσ.
Με τον κινδυνο του split thread που ενεχει η παρακατω δηλωση θα πω οτι:

Αμβλωσεις δεν κανουν μονο οσες θελουν καριερα.

Υπαρχουν πολλοι λογοι κατα την γνωμη μου δικαιολογημενα για να προβει καποια σε αυτο.

Και επειδη δεν γινεται να περνας απο επιτροπη ή να συμπληρωνεις δηλωση του νομου 105 ειμαι κατα της γενικης απαγορευσης των αμβλωσεων.

Συμφωνω απολυτα..και καριερα να θελεις να κανεις, προτιμω την αμβλωση απο το να φερω στον κοσμο ενα παιδι που θα ειναι δυστυχισμενο λογω του οτι ηρθε σε ακαταλληλη στιγμη για το ζευγαρι.

Δημοσ.

υπαρχουν πολλα πραγματα που κανουμε χωρις να υπαρχει λογικη,η μεγαλυτερη αυταπατη ολων ισως ειναι ο ερωτας,φανταστειτε ομως ποσο μιζερη,σκληρη και χωρις σκοπο θα ηταν η ζωη μας χωρις διαφορα τετοια παραμυθια

Ο έρωτας έχουμε πλειστάκις τονίσει, ότι είναι αυθυποβολή, γενικά παντού στη φύση (θα ξέρει ο lucifer καλύτερα), το promiscuity υπερέχει. Τα θηλυκά γονιμοποιούνται από πολλούς άντρες και τα αρσενικά γονιμοποιούν πολλές θηλυκές. Βέβαια το αμερικάνικο όνειρο χρειάζεται ένα αντρογυνο, βασικό συστατικό για την επιβίωση του

Συμφωνω απολυτα..και καριερα να θελεις να κανεις, προτιμω την αμβλωση απο το να φερω στον κοσμο ενα παιδι που θα ειναι δυστυχισμενο λογω του οτι ηρθε σε ακαταλληλη στιγμη για το ζευγαρι.

Το πόσο ουμανιστικό είναι να σκοτώνεις ένα μικρό πλασματάκι για ατομικιστικές επιδιώξεις, το αφήνω σε σας να το κρίνετε. Αν μου πείτε πως ο μακιαβελισμός έχει πεθάνει και νίκησε ο Τζον Λοκ (όχι ο αναστάς εκ νεκρών), θα σας απαντήσω πως το ανθρώπινο πνεύμα έχει ηττηθεί. Πέρα από όλα αυτά υπάρχει η λύση της υιοθεσίας. Επίσης επειδή το παιδί δεν ήρθε τυχαία, αλλά ηθελημένα η συγκεκριμένη κυρία (και ο κύριος) για μένα είναι πρωτίστως ευθυνόφοβοι, μέγιστοι παρτάκηδες και καθόλου άνθρωποι. Είναι δολοφόνοι. Σκοτώνουν ένα ζωντανό οργανισμό, ο οποίος είναι ανίσχυρος, δεν μπορεί να προβάλλει αντίσταση και το σημαντικότερο δεν απειλεί αυτούς, αλλά τα μικροαστικά όνειρα τους.

Α και οι αμβλώσεις είναι hot topic στα εκκλησιαστικά. Πχ είχαν κάνει στην Πέυλιν ερώτηση για τα παιδιά των βιαστών. Αντί να φέρει παράδειγμα τόσα και τόσα είδη ζώων, όπου το ισχυρότερο αρσενικό υπερισχύει και γονιμοποιεί το θηλυκό (ο lucifer θα ξέρει πολλά τέτοια, δεν ξέρω αν υπάρχει η συγκατάβαση του θηλυκού), τα μάσαγε.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...