FilipposMD Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Ομολογώ ότι έχω διαβάσει λίγο διαγώνια το thread, αλλά διαπιστώνω μια επιχειρηματολογία από την μεριά των θρησκευόμενων σχετικά με την επιλεκτική τους πίστη, που είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και αδυνατώ να την κατανοήσω. Λοιπόν, ο χριστιανισμός, όπως όλες οι θρησκείες, είναι δόγμα. Τουλάχιστον αυτό έχω αντιληφθεί εγώ. Δόγμα σημαίνει ένα σύνολο πληροφοριών, τις οποίες ο πιστός υιοθετεί απόλυτα και στο σύνολό τους. Στο δόγμα του χριστιανισμού περιλαμβάνεται και η Παλαιά Διαθήκη και η Καινή Διαθήκη. Για να είναι κανείς πιστός, πρέπει να τα πιστεύει ΟΛΑ. Αν πιστεύει μερικά μόνο και τα υπόλοιπα όχι, κατά την κρίση του, λέγεται ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ. Αυτή είναι πχ η διαφορά ανάμεσα σε ορθοδόξους και καθολικούς, ευαγγελικούς και προτεστάντες κτλ. Άρα, όταν γίνεται μια συζήτηση και κάποιος μιλάει ως ορθόδοξος π.χ., ο συνομιλητής του οφείλει να θεωρεί ότι όλα όσα λέει το ορθόδοξο δόγμα, ο ορθόδοξος τα ενστερνίζεται. Αν νομίζει κάποιος ότι η ΠΔ είναι παραμύθι ή χαζομάρα και μετράει μόνο η Καινή, για παράδειγμα, πολύ απλά δεν είναι ορθόδοξος χριστιανός. Το καλό στην περίπτωση των δογμάτων είναι ότι αρκεί να διαψεύσεις μία από τις, πάμπολλες συνήθως, διδαχές ενός δόγματος για να το καταρρίψεις, ακριβώς γιατί είναι στη λογική του όλου ή του μηδενός. Τώρα, στην πράξη, η μεγάλη πλειονότητα των "πιστών" είναι αιρετικοί και ο καθένας έχει το δικό του, προσωπικό δόγμα, μόνο που δεν το αποδέχονται, γιατί ίσως θα τους στερούσε την ψευδαίσθηση ότι είναι πιστοί. Κατανοητό, αλλά έτσι δεν μπορεί να γίνει ποτέ σοβαρή συζήτηση. Α, και με αφορμή ένα σχόλιο του Lucifer, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τις 10 χώρες με τους περισσότερους θρησκευόμενους ανθρώπους. Είναι πολύ κολακευτική για τη χώρα μας: Σε επίπεδο χωρών, οι δέκα χώρες οι οποίες εμφανίζονται να έχουν το υψηλότερο ποσοστό θρησκευόμενων πολιτών είναι η Γκάνα (96%), η Νιγηρία (94%), η Σενεγάλη (90%), οι Φιλιππίνες (90%), η Κένυα (89%), ο Παναμάς (88%) η Ινδία (87%), η Ελλάδα (86%), το Κόσοβο (86%), και τέλος, το Καμερούν (86%).
boubou Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Αν πιστεύεις αυτά που λες γιατί ρωτάς;Εμείς θα αποδείξουμε την ορθότητα των δικών σου πιστεύω; Δυο ερωτήσεις που χρήζουν άμεσης απάντησης.. Αντί να αναπαράγετε εδώ μέσα τα κοπροεπιχειρηματα των ρασοφόρων που εμφανίζονται στα κανάλια και του απολογητή και της ορθοδοκης ομάδας δογματικής "ερευνας" δεν ανοίγετε κάνα βιβλίο μπας και ξεστραβωθείτε. Είστε και ανιστόρητοι, κάνετε την ιστορία λάστιχο, όπως και τον θεo σας τον έχετε κάνει λάστιχο. Και όταν δεν σας παίρνει, ξαφνικά παθαίνετε κρίση αμφιβολιτιδας. Μαλλον αυτος που χρειαζεται περισσοτερη μορφωση εδω μεσα ειναι αλλος που κ κακη γνωση της ελληνικης γλωσσας εχει αλλα κ ελλειψη ορθης συμπεριφορας κ κοινωνικων τροπων προς τους συνομιλητες του. Σε μια συζητηση υπαρχουν ερωτησεις κ απαντησεις οπως ξερουμε απο το δημοτικο. Ρωτατε εσεις...........ρωταμε κ εμεις Ποιος σου ζητησε να αποδειξεις την ορθοτητα των πιστευω μου? Αν διαβαζες καλυτερα θα εβλεπες οτι εγω εγραψα οτι τα πιστευω του καθενος ειναι δικαιωμα του κ σεβαστα κ το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν ζητησα να αποδειξετε την ορθοτητα των δικων μου πιστευω, ουτε εγω ουτε κανεις αλλος χριστιανος εδω μεσα. Εσεις ειστε αυτοι που ψαχνετε την επιβεβαιωση.....
tacticalcube138 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Αυτό που συμβαίνει είναι ότι συνεχώς ρωτάτε προσπαθώντας να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να συμβιβάσετε τα ασυμβίβαστα. Και εμείς απαντάμε στα ίδια και στα ίδια.
pournaras Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Ποιο ειναι το προβλημα σας ειλικρινα αδυνατω να καταλαβω! Γιατι ασχολειστε με ''παραμυθακια'' και ''χιπιδες'' ? Η κοινη λογικη λεει οτι οταν κατι ειναι αποκρουστικο η' απεχθες για τον καθενα ειναι το τελευταιο πραγμα με το οποιο ασχολειται. Η μηπως θελετε να κανετε αυτο ακριβως που κοροιδευετε οτι κανει ο χριστιανισμος κ οι οπαδοι του??? Να επιβαλετε τα πιστευω σας, να κατευθυνεται τους ''πιστους'' και να αλλαξετε τα δεδομενα συμφωνα με τα γουστα σας? Ποτε σας καταπιεσε ο χριστιανισμος ή η εκκλησια ακριβως? Ακουω για αποβολες αν δεν πας εκκλησια ή δεν πεις προσευχη και σκεφτομαι.......μιλαμε σοβαρα? Σε ποιους απευθυνεστε? Μηπως δεν εχουμε περασει ολοι απο σχολεια? Ακομα κ αληθεια να ηταν (πραγμα εξαιρετικα σπανιο) υπευθυνος για κατι τετοιο ηταν ο εκαστοτε μ@@κας δασκαλος - καθηγητης κ σιγουρα οχι ο χριστιανισμος κ η εκκλησια. Ηρθε ποτε καποιος παπας στο σπιτι σας να σας βρισει που δεν πατε εκκλησια η' να σας ζητησει λεφτα η' οτιδηποτε αλλο? Εχετε καθε ελευθερια να μη μπειτε ποτε σε εκκλησια, να μην κανετε το σταυρο σας, να μην βαπτισετε το παιδι σας κ να το μεγαλωσετε με τις ''αρχες'' που εσεις θελετε. Μπορειτε να του εξηγησετε οτι οι προσευχες κ τα θρησκευτικα ειναι για ανθρωπους καθυστερημενους κ να τα μαθαινει ''αναγκαστικα δυστυχως'' σαν παπαγαλια χωρις να τους δινει καμια σημασια (οπως γινεται κ με πολλα αλλα θεματα). Αλλωστε για την καριερα του κ το επαγγελματικο του μελλον δεν παιζουν κανενα ρολο αυτα. Μπορειτε να παντρευτειτε με την ευλογια του κρατους μονο κ να θαφτειτε -κατοπιν οδηγιων που θα αφησετε- σε καποιο βουνο η' πεδιαδα. Για την δικη σας βαπτιση υπευθυνοι ειναι μονο οι γονεις σας κ σε αυτους θα πρεπει να εκφρασετε τα παραπονα σας. Κ τελος οσον αφορα την τηλεοραση κ τα αλλα μεσα.......ελεος......θα πρεπει να υπαρχουν χιλιαδες πραγματα σε αυτην που δεν συμφωνουν με τα πιστευω σας, που επιχειρουν να σας κατευθυνουν κ να σας εκμεταλλευτουν κ γιαυτο υπαρχουν πολλα κουμπακια με νουμερα που μας δινουν επιλογες καθως κ ενα κουμπακι που λεγεται turn off. Βεβαια αν προσεξει κανεις καλυτερα θα διαπιστωσει οτι οι αναφορες τους ειναι περισσοτερο σε κολασεις κ σαταναδες παρα σε χριστιανικα θεματα. Κατι που θα επρεπε να σας ικανοποιει. Κακα τα ψεματα εκμεταλλευση κ χειραγωγηση γινεται απ'ολους τους αλλους εκτος της εκκλησιας. Ισως ηταν καλυτερα λοιπον να εστιασουμε σε αυτους που μπορουν να θεσουν σε αληθινα μεγαλο κινδυνο τα παιδια μας κ το μελλον αυτης της χωρας κ να αφησουμε ησυχους επιτελους θεσμους κ ''παραμυθια'' που δεν εκαναν ουτε διδαξαν ποτε το κακο. Δεν ξερω ποτε τελειωσες (αν τελειωσες) το σχολειο, αλλα στην εποχη μου, και αποβολες ειχαμε, και ευπρεπη κουρεματα μια μερα πριν την εκκλησια, και πολλα αλλα τραγελαφικα, τα οποια μπορει να τα εκανε καποιος ψυχω καθηγητης, αλλα τα εκανε με τις πλατες των γονεων μας, που δεν μιλαγαν για να μην ξεχωρισουν απο το κοπαδι. Η βαπτιση και ο γαμος, τα τελυταια χρονια χαλαρωσαν λιγακι, και οχι τελειως. Ας πηγαινες πριν μερικα χρονια στο ληξειαρχιο να τους ελεγες για το παιδι σου οτι ειναι αβαπτιστο. Θα γελαγαν και τα γραφεια. Οσο για την ταφη... νομιζω οτι απαγορευεται να ταφεις οπου ναναι, ο παρεδωσε μπορει να χελπαρει εδω. Τελος τα χιλιαδες κακα πραγματα που επισης μεταφερονται μεσω της τηλεορασης (και πολλα ειναι πολυ πιο σημαντικα), μπορουμε να τα συζητησουμε σε χιλιαδες διαφορετικα τοπικσ που μπορουμε να ανοιξουμε εδω. Προβλημα η database δεν εχει, ανοιξε οσα θελεις, και θα τα κουβεντιασουμε. Σε αυτο ομως μιλαμε για το συγκεκριμενο θεμα, και οχι για τα χιλιαδες αλλα. Αφου εχει τοσο λιγη δυναμη κ εξουσια γιατι το κανετε τετοιο θεμα? Γιατι ασχολειστε τοσο κ προσπαθειτε να αποδειξετε την ψευτια του? Ειναι μια θρησκεια οπως εκατομμυρια αλλες κ στην τελικη τι το ιδιαιτερο εχει και σας ενοχλει μονο αυτη? Ειναι ''κατι περισσοτερο'' απο τον μωαμεθανισμο η' την σαϊντολογια? Θεμα το κανουμε για 2-3 σημαντικους λογους, και παντα για τους ιδιους. Δεν ειναι μια θρησκεια οπως ολες οι αλλες, ειναι η "δικη μας" θρησκεια, και μεσα απο τον μη διαχωρισμο της απο το κρατος, αναγκαζομαστε και πληρωνουμε του εκφραστες της μεσω της δικης μας φορολογιας, ενω θρασυτατα η δικη της περιουσια δεν φορολογειται. Αν εσυ εισαι πιστος, και θες κομματι των φορων σου να πηγαινει στην εκκλησια, μεγεια σου με χαρα σου, εγω ομως που δεν ειμαι, γιατι με αναγκαζεις να πληρωνω τα ιδια; Θελεις να μην εχω προβλημα μαζι σου καλη μου εκκλησια; Δωσε ολη την περιουσια σου στο κρατος, παψε να πληρωνεις τους παπαδες σαν δημοσιους υπαλληλους, και τοτε ουτε θα με ενοχλεις ουτε θα σε ενοχλω. Και να δουμε ποσοι παπαδες θα μεινουν να λειτουργουν, γιατι τωρα δεν τους φτανουν οι εκκλησιες, και ειναι απο 5-6 σε καθε μια.
washcloud Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Είπα κάτι πολύ παράλογο και χουντοβασιλικό Ο άλλος βγαίνει και λέει δε γουστάρω εικόνα στο σχολείο δε γουστάρω να γιορτάζουν ανάσταση δε γουστάρω να έρχεται άγιο φως και του λέω να προσπαθήσει να αλλάξει τους νόμους ή αν δεν μπορεί και δεν αντέχει άλλο να πάει αλλού Μεγάλος παραλογισμός Ότι ναναι ο καθένας ...μιας και δεν κάνεις τον κόπο να διαλογιστείς πάνω στα διάφορα που σου είπαν αυθόρμητα διάφοροι, και αντί να εφαρμόσεις την τακτική που περιγράφεις (οι μειοψηφίες ας πάνε αλλού), παραμένεις αρθρογραφώντας στο παρόν (πιθανώς προσπαθώντας να αλλάξεις την παρούσα κατάσταση σύμφωνα πάντα με τις τακτικές που αντιλαμβάνεσαι) (ενώ βέβαια κανείς δε σου δείχνει την πόρτα), μπορείς να μου πεις τί ακριβώς σε κάνει να πιστεύεις ότι α) δεν έχει κάποιος το δικαίωμα να αιτείται τη μη κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για θρησκευτικά τελετουργικά; Τη μη-υποχρεωτική παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στα κοινά ; Νομίζεις ότι δημοκρατία σημαίνει οι ολίγοι (λέμε τώρα...) πρέπει να το βουλώσουν; (δε ζήτησε πάντως ΚΑΝΕΙΣ "να μη γιορτάζουν ανάσταση". Κάπου τα μπέρδεψες). β) έχει ΜΟΝΟ η θρησκευτική πλειοψηφία το δικαίωμα παραμονής στη χώρα (διότι φαντάζομαι το "αλλού" σημαίνει "άλλη χωρα") ; ( Αντιλαμβάνεσαι πώς χαρακτηρίζεται/τι κατ' ουσίαν αποτελεί αυτό που επιθυμείς; Τον παραλογισμό αυτού, τον αντιλαμβάνεσαι; )
boubou Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Σε ικανοποιεί αφάνταστα γιατί μάλλον δεν καταλαβαίνεις ότι αν είμαι καλύτερος σε επιχειρήματα, είναι πολύ πιθανότερο να έχω δίκιο. Δεν πειράζει, κακό για σένα και για τη ζωή σου στο μέλλον το να μην καταλαβαίνεις. Υ.Γ.: Επειδή τώρα έπεσε το μάτι μου σε προαναφερθέν μαργαριτάρι, εγώ θα έστελνα τα παιδιά μου πολύ πιο ευχαρίστως σε έναν άθεο και μόνο αν δεν είχα επιλογή θα τα έστελνα σε χριστιανό. Μαλλον εσυ δεν καταλαβαινεις........καθενας που θεωρει οτι ειναι ο καλυτερος δε σημαινει οτι εχει κ δικιο! Ευχαριστω για το ενδιαφερον, αλλα αυτο που θα ειχε πραγματικη αξια ηταν να μπορουσαμε να ξανακαναμε τη συζητηση αυτη μετα απο 40-50χρονια κ να βλεπαμε τοτε απο άλλη σκοπια τη ζωη που εζησε ο καθενας μας αναλογα με τις επιλογες του.
teo64x Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Μαλλον εσυ δεν καταλαβαινεις........καθενας που θεωρει οτι ειναι ο καλυτερος δε σημαινει οτι εχει κ δικιο!Ευχαριστω για το ενδιαφερον, αλλα αυτο που θα ειχε πραγματικη αξια ηταν να μπορουσαμε να ξανακαναμε τη συζητηση αυτη μετα απο 40-50χρονια κ να βλεπαμε τοτε απο άλλη σκοπια τη ζωη που εζησε ο καθενας μας αναλογα με τις επιλογες του. Πρώτον, δε με ενδιέφερε ποτέ να σε πείσω. Όπως είπα, η δική μου ζωή θα είναι μια χαρά με αυτά που έχω στο κεφάλι μου. Δεύτερον, η έλλειψη ικανότητάς σου στο διάλογο με επιχειρήματα φάνηκε στο ότι δεν προτίμησες (ή δεν κατάφερες) να κάνεις αυτό, αλλά χρησιμοποίησες μιας σούπα λέξεων και προτάσεων οι οποίες, όσο ωραίες κι αν είναι, δε στέκουν για να υποστηρίξουν ή να καταρρίψουν τίποτα. Τρίτον, είμαι αρκετά ώριμος για να μην περιμένω δεκαετίες για να αξιολογήσω τις επιλογές μου. Και, κυρίως, είμαι πολύ ευτυχισμένος που έχω αυτή την ικανότητα που άλλοι (δυστυχώς) δεν έχουν. Αν ήθελες μια ουσιαστική αντιπαράθεση του ποιος σκέφτεται ορθότερα, βεβαίως, δε θα περίμενες τις δεκαετίες για να δείξουν ποιος έχει δίκιο, αλλά θα προσπαθούσες να πεις κάτι ουσιαστικό εδώ και, στη χειρότερη, θα έκριναν οι υπόλοιποι συνομιλητές ποιος όντως έχει δίκιο. Αυτό με τα 40-50 χρονάκια, λοιπόν, είναι μια χαριτωμένη αλλά κακοδιατυπωμένη υπεκφυγή. Τέταρτον, θα καταλάβαινες πόσο ατυχής είναι η διατύπωση "καθένας που θεωρεί ότι είναι καλύτερος δε σημαίνει ότι έχει και δίκιο" αν συνειδητοποιούσες ότι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε ως άνθρωποι για να ξεκαθαρίζουμε το ποιος έχει δίκιο είναι ο διάλογος με επιχειρήματα. Άρα, μέχρι να μου καταρρίψεις τις πεποιθήσεις μου, έχω κάθε δικαίωμα να πιστεύω (λογικότατα) ότι μάλλον έχω δίκιο. Φυσικά, μπορείς πάντα και για οποιονδήποτε λόγο να μη συζητήσεις, κάτι που σέβομαι απόλυτα, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν έχεις κανένα δικαίωμα να κρίνεις αν έχω δίκιο ή όχι. Όλα τα παραπάνω, μπορεί απλά να μην τα καταλάβεις και να απαντήσεις με επιπλέον υπεκφυγές ή προτασούλες που δε σημαίνουν τίποτα. Ελπίζω, πάντως, να τα καταλάβεις.
washcloud Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 ...Προς την αυθόρμητη, αγνή, την από ανυστερόβουλα κίνητρα ορμώμενη χριστιανική ψυχή : Δεν σώζει μόνο ο Χριστός και η πίστη στον ένα και μοναδικό θεό, όσον αφορά την παρουσία στη ζωή. Δεν είναι προνόμια η δυνατότητα παροχής αγάπης προς τον πλησίον, η σύνταξη ηθικών κανόνων, η πνευματική ισορροπία, η εύρεση σκοπού, που απολαμβάνουν μόνο οι κοινωνοί θρησκευτικής πίστης.....
boubou Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Πρώτον, δε με ενδιέφερε ποτέ να σε πείσω. Όπως είπα, η δική μου ζωή θα είναι μια χαρά με αυτά που έχω στο κεφάλι μου. Παρόλα αυτά, θα καταλάβαινες πόσο ατυχής είναι η διατύπωση "καθένας που θεωρεί ότι είναι καλύτερος δε σημαίνει ότι έχει και δίκιο" αν συνειδητοποιούσες ότι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε ως άνθρωποι για να ξεκαθαρίζουμε το ποιος έχει δίκιο είναι ο διάλογος με επιχειρήματα. Άρα, μέχρι να μου καταρρίψεις τις πεποιθήσεις μου, έχω κάθε δικαίωμα να πιστεύω (λογικότατα) ότι μάλλον έχω δίκιο. Δεύτερον, η έλλειψη ικανότητάς σου στο διάλογο με επιχειρήματα φάνηκε στο ότι δεν προτίμησες (ή δεν κατάφερες) να κάνεις αυτό, αλλά χρησιμοποίησες μιας σούπα λέξεων και προτάσεων οι οποίες, όσο ωραίες κι αν είναι, δε στέκουν για να υποστηρίξουν ή να καταρρίψουν τίποτα. Τρίτον, είμαι αρκετά ώριμος για να μην περιμένω δεκαετίες για να αξιολογήσω τις επιλογές μου. Και, κυρίως, είμαι πολύ ευτυχισμένος που έχω αυτή την ικανότητα που άλλοι (δυστυχώς) δεν έχουν. Αν ήθελες μια ουσιαστική αντιπαράθεση του ποιος σκέφτεται ορθότερα, βεβαίως, δε θα περίμενες τις δεκαετίες για να δείξουν ποιος έχει δίκιο, αλλά θα προσπαθούσες να πεις κάτι ουσιαστικό εδώ και, στη χειρότερη, θα έκριναν οι υπόλοιποι συνομιλητές ποιος όντως έχει δίκιο. Αυτό με τα 40-50 χρονάκια, λοιπόν, είναι μια χαριτωμένη αλλά κακοδιατυπωμένη υπεκφυγή. Όλα τα παραπάνω, μπορεί απλά να μην τα καταλάβεις και να απαντήσεις με επιπλέον υπεκφυγές ή προτασούλες που δε σημαίνουν τίποτα. Ελπίζω, πάντως, να τα καταλάβεις. Ισως θα επρεπε να δεις τα post των praetorianos και pournaras (στους οποιους κ σκοπευω να απαντησω) και να συγκρινεις τη δικη σου απαντηση στο post μου για να καταλαβεις ποιος ξερει να κανει διαλογο κ ποιος οχι , ποιος ειναι ανοιχτος κ επιθυμει να ανταλλαξει αποψεις κ ποιος ειναι ηδη πεπεισμενος οτι ειναι ο σωστοτερος. Αναφορικα δε με την ωριμοτητα που αναφερεις αν ηταν οντως ετσι θα ηξερες οτι το αντικτυπο των πραξεων κ των επιλογων μας φαινεται πολυ περισσοτερο στο αυριο κ πολυ λιγοτερο στο σημερα.
@@sos@@ Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Οι θρησκευτικοί φανατισμοί με προεξέχοντα αυτή την στιγμή τον λεγόμενο «Ισλαμικό φονταμενταλισμό», παρουσιάστηκαν πολλές φορές στην ιστορία όλων των Θρησκειών, σε περιόδους κοινωνικών κρίσεων , που απόρρεαν από μαζική εξαθλίωση και απελπισία ευρέων λαϊκών στρωμάτων. Κάθε παροξυσμός εθνικός ή θρησκευτικός, είναι εκδήλωση βαθύτερης κοινωνικής κρίσης , χωρίς άμεση διέξοδο. Η «διέξοδος» επιχειρείται δια του παροξυσμού τέτοιων αρνητικών φαινομένων. Στο επίπεδο των θρησκευτικών παροξυσμών, πρέπει να γίνεται η βασική διάκριση ανάμεσα σε Θρησκεία και Εκκλησία, η Θρησκεία η οποιαδήποτε Θρησκεία, ως έκφραση ιδεολογική , η Εκκλησία ως έκφραση χρησιμοποίησης της θρησκευτικής ιδεολογίας από το εκάστοτε κοινωνικό καθεστώς και κατεστημένο . ΠΗΓΗ Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο) ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 15:30 ---------- [ΗΞΚΣΛΛ
teo64x Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Ισως θα επρεπε να δεις τα post των praetorianos και pournaras (στους οποιους κ σκοπευω να απαντησω) και να συγκρινεις τη δικη σου απαντηση στο post μου για να καταλαβεις ποιος ξερει να κανει διαλογο κ ποιος οχι , ποιος ειναι ανοιχτος κ επιθυμει να ανταλλαξει αποψεις κ ποιος ειναι ηδη πεπεισμενος οτι ειναι ο σωστοτερος.Αναφορικα δε με την ωριμοτητα που αναφερεις αν ηταν οντως ετσι θα ηξερες οτι το αντικτυπο των πραξεων κ των επιλογων μας φαινεται πολυ περισσοτερο στο αυριο κ πολυ λιγοτερο στο σημερα. Ίσως θα έπρεπε κι εσύ να δεις το post του Praetorianos, ο οποίος σε προκάλεσε να ψάξεις τα φιλοσοφικά επιχείρηματα που έχω διατυπώσει κατά του χριστιανισμού. Επίσης, αν προαποφασίζεις (επειδή έτσι σε συμφέρει) ότι δε θα βρούμε άκρη στο ποιος έχει δίκιο (όπως φαίνεται να κάνεις στην τελευταία πρότασή σου), τότε δε με ενδιαφέρει η γνώμη σου γενικώς, καθώς κάτι τέτοιο το θεωρώ προσόν των "αδύναμων" στην επιχειρηματολογία ανθρώπων, η αντιπαράθεση με τους οποίους δε θα μου προσφέρει κάτι, ούτε θα με βελτιώσει πουθενά (στην καλύτερη περίπτωση, θα βελτίωνε κάποιον που είναι ακόμα πιο αδύναμος από εκείνους). Ο λόγος που μπήκα στον κόπο να σου απαντήσω, είναι επειδή πήρες κάτι που έγραψα και ειρωνεύτηκες για την υποτιθέμενη έλλειψη επιχειρημάτων των άθεων. Εφόσον απευθύνθηκες σε εμένα (και μάλιστα χωρίς να είχες επαληθεύσει την υποτιθέμενη έλλειψη επιχειρημάτων), θεωρώ αυτονόητο πως θα απαντήσω. Κατά τα άλλα, έχεις το απόλυτα σεβαστό δικαίωμα του να μη μου απαντήσεις. Υ.Γ.: Και εννοείται ότι, ακόμα κι αν δε θέλεις να αντιπαρατεθείς μαζί μου, περιμένω με αγωνία να σε βλέπω να απαντάς στον Praetorianos και στον pournaras.
@@sos@@ Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Αναφορικα δε με την ωριμοτητα που αναφερεις αν ηταν οντως ετσι θα ηξερες οτι το αντικτυπο των πραξεων κ των επιλογων μας φαινεται πολυ περισσοτερο στο αυριο κ πολυ λιγοτερο στο σημερα.Συγγνώμη που επεμβαίνω αλλά τώρα το έπιασες καλά το θέμα , και αυτό λένε οι συνομιλητές σου , γράφουν γιατον αντίκτυπο των πράξεων και των επιλογών της εκκλησίας και των θρησκόληπτων που φάνηκε στην διάρκεια των τόσων αιώνων.
Chris_85 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Οσο για τη φτωχεια την ανεργια κ ολα τα αλλα δεινα που ζουμε νομιζω δεν ευθυνεται η μεταφορα μιας φλογας μια φορα το χρονο ε? αλλα οι παχυλοι μισθοι, οι μεταφορες με λιμουζινες κ συνοδιες κ οι υπεξαιρεσεις των ιδιων κ ιδιων.. Σ αυτα να προσθεσεις ομως και την αφορολογητη εκκλησιαστικη περιουσια, τις αφορολογητες εκκλησιαστικες μπιζνες και κυριως το καταπτυστο αλησβερισι επιδοξων πολιτικων-παπαδων του στυλ: ''Βοηθα με να σε βοηθω, ν ανεβουμε το βουνο''. Κοινως το οτι η θρησκεια αποτελει τον δουρειο ιππο καποιων, σε μια προσπαθεια να φυτρωσουν σε οποιοδηποτε πολιτικο μπαχτσε σαν γλαστρες, χωρις να εχουν ουσιαστικα κανενα προσον περαν της προωθησης απο την Εκκλησια. Και οι οποιοι βεβαια θα ανταποδωσουν τη χαρη, οδηγωντας την πολιτικη ζωη στο βουρκο. Οσο για τα υπολοιπα που γραφονται, το εχω ξαναπει οτι ορισμενοι χρειαζονται την προσωπικη τους ελευθερια για να μπορουν να αναπνευσουν, αλλοι χρειαζονται πρωτιστως να μην ειναι ελευθερος ο γειτονας τους για να ανασανουν οι ιδιοι. Και στη δευτερη κατηγορια απ οτι καταλαβαινω ανηκουν πολλοι, και θρησκευομενοι και αθεοι/αγνωστικιστες. Ο κοσμος νομιζω δε χρειαζεται αλλους επιδοξους σωτηρες, που θα μεταλαμπαδευσουν τις απολυτα σωστες γνωσεις τους ο ενας στον αλλον, ουτε αλλους φωστηρες. Ο κοσμος χρειαζεται αλληλοκατανοηση και κυριως να μη μπαινει ο ενας στα χωραφια του αλλου. Και αυτο το τελευταιο ειναι δυστυχως χαρακτηριστικο γνωρισμα της Εκκλησιας της Ελλαδος.
Ptolemy Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Οι θρησκευτικοί φανατισμοί με προεξέχοντα αυτή την στιγμή τον λεγόμενο «Ισλαμικό φονταμενταλισμό», παρουσιάστηκαν πολλές φορές στην ιστορία όλων των Θρησκειών, σε περιόδους κοινωνικών κρίσεων , που απόρρεαν από μαζική εξαθλίωση και απελπισία ευρέων λαϊκών στρωμάτων. Κάθε παροξυσμός εθνικός ή θρησκευτικός, είναι εκδήλωση βαθύτερης κοινωνικής κρίσης , χωρίς άμεση διέξοδο. Η «διέξοδος» επιχειρείται δια του παροξυσμού τέτοιων αρνητικών φαινομένων. Στο επίπεδο των θρησκευτικών παροξυσμών, πρέπει να γίνεται η βασική διάκριση ανάμεσα σε Θρησκεία και Εκκλησία, η Θρησκεία η οποιαδήποτε Θρησκεία, ως έκφραση ιδεολογική , η Εκκλησία ως έκφραση χρησιμοποίησης της θρησκευτικής ιδεολογίας από το εκάστοτε κοινωνικό καθεστώς και κατεστημένο . ΠΗΓΗ Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο) ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 15:30 ---------- [ΗΞΚΣΛΛ Πιστεύω να εννοεί οτι διάκριση ανάμεσα στη θρησκεία( χριστιανισμό στο παρόν thread)και στην εκκλησία , μπορεί να γίνει μόνο σε επίπεδο ανάλυσης γιατί δεν μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα. Κι αυτό για έναν απλό λόγο: τα ευαγγέλια γράφουν αυτά που γράφουν όμως δεν είναι ξεκάθαρο τι γράφουν μια και(παρότι θεόπνευστα) έχουν πολλές ασυμφωνίες γεγονότων κλπ.Συνεπώς χρειάζονται ερμηνεία.. Οι ερμηνείες σημαίνουν αιρέσεις και κάποια στιγμή κάποια επικρατεί και ονομάζεται εκκλησία η οποία κατέχει την μια και μοναδική ορθή ερμηνεία, και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκλείσει τις άλλες ερμηνείες. Εγινε και γίνεται ακόμα με τα ευαγγέλια. Το αστείο είναι οτι αυτός είναι και ο λόγος που χριστιανισμός και κομμουνισμός στην βάση τους είναι ίδιοι!(τρίζουν τα κόκκαλα του Πάμπλο) Δηλαδή ακριβώς επειδή και τα κείμενα του Μάρξ δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρα, σήκωναν διάφορες ερμηνείες (Τρότσκι κλπ) όμως μόνο το κομμουνιστικό κόμμα υποτίθεται οτι είχε την ορθή ερμηνεία, άρα δημιουργία της γραφειοκρατίας, του σταλινισμού κλπ. Επειδή λοιπόν ακόμα δεν έχει υπάρξει θεωρία, κείμενο, ιδεολογία, που να είναι τόσο ξεκάθαρο και αψεγάδιαστο, που να μην σηκώνει ερμηνείες, δεν μπορεί να υπάρξει θρησκεία χωρίς εκκλησία σφιχταγκαλιασμένες.
anterovgaltis Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Δημοσ. 24 Απριλίου 2009 Οσο για τη φτωχεια την ανεργια κ ολα τα αλλα δεινα που ζουμε νομιζω δεν ευθυνεται η μεταφορα μιας φλογας μια φορα το χρονο ε? αλλα οι παχυλοι μισθοι, οι μεταφορες με λιμουζινες κ συνοδιες κ οι υπεξαιρεσεις των ιδιων κ ιδιων που επιλεγεις καθε φορα να σε κυβερνουν! Sorry, αλλα τι σχεση εχουν οι παχυλοι μισθοι, οι μεταφορες με λιμο και οι υπεξαιρεσεις? Κανεις δεν ειπε (απο οσο διαβασα) οτι η μεταφορα του Αγιου Φωτος ευθυνεται για ολα τα δεινα της κοινωνιας. Το θεμα ειναι αν θα πρεπει να γινεται.... ε?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.