Προς το περιεχόμενο

Συνδρομο ΑΚΦ

Γιάννης Platano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Πραγματικα δεν ειμαι σε θεση να ξερω, φοιτητης ειμαι οποτε καλυτερα ας απαντησει καποιος ιατρος...απλα αν θυμαμαι καλα, ο καρκινος του πνευμονα διηθει ευκολα το λεμφικο συστημα και αντιμετωπιζεται (οσο αφορα την προγνωση) απο την στιγμη της διαγνωσης ως πρωτογενης που εχει δωσει μεταστασεις..Τωρα μπορει να ειμαι εντελως λαθος, οποτε ας μας πει καποιος που να ξερει καλυτερα..

Απο αποψη θεραπειας, εχω ακουσει για χειρουργικη αφαιρεση τμηματος του πνευμονα μεχρι και ακτινοθεραπειες..προσωπικα πονταρω στο 2ο..

Υ.Γ. Ας μην αποκλεισουμε την πιθανοτητα να μην προκειται για καρκινο (εκτος αν δεν εχω καταλαβει εγω καλα), μεχρι τουλαχιστον να βγουν οι εξετασεις..Ειναι και τα κατω ακρα πρησμενα?

Ευχαριστω.τα ακρα δεν νομιζω να ειναι πρησμενα αλλα δεν ειμαι σιγουρος.Καθετηρακι για ενεσεις κλπ ομως δεν της εχουν στα χερια αλλα στην "βελανιδα" οπως ξερω να το λενε το σημειο ψηλα στο μπουτι.

Δημοσ.

Πιθανοτητες ιασης απο καρκινο πνευμονα εχουμε μονο αν μιλαμε για σταδια Ι και ΙΙ.Απο κει και περα(σταδια ΙΙΙ και IV) οχι,θα δοθει η "μαχη" αλλα για οσο γινεται παραταση της επιβιωσης με καλη ποιοτητα ζωης..Αν και ειναι πολυ ακαιρο και ακυρο μερος για τετοιου ειδους εκτιμησεις, θα πω οτι ΑΝ μιλαμε για κακοηθεια η οποια προκαλεσε συνδρομο ανω κοιλης τοτε μαλλον εχουμε ξεφυγει απο το σταδιο ΙΙ.Εννοειται οτι τα πραγματα ειναι ακομα χειροτερα αν μιλαμε και για μικροκυτταρικου τυπου καρκινο.

Αυτα σε (πολυ) γενικες γραμμες.

Δημοσ.

Αν υποθεσουμε οτι ειναι καρκινος και μαλιστα προχωρημενος ειναι φυσιιολογικο μεχρι και πριν 15 μερες να μην υπαρχει κανενα συμπτωμα ???

Η γυναικα δουλευε στο κυλικειο της ΔΕΗ και ανεβοκατεβαινε τις σκαλες με τα ποδια παρολο που ηταν καπνιστρια ενω εγω 4 χρονια μικροτερος και καπνιστης μετα την πρωτα σκαλα τα παιζω ελαφρα ???

Ευχαριστω.

Δημοσ.

Δυστυχως τιποτα δεν αποκλειεται.Στις περισσοτερες περιπτωσεις ο καρκινος αργει να δωσει συμπτωματα.Γιαυτο εξαλλου πεθαινει και τοσος κοσμος.Αν εδινε νωρις συμπτωματα θα τον αναγνωριζαμε με καλες πιθανοτητες ιασης...

Να θυμισω οτι μιλαμε γενικολογα και υποθετικα ετσι?(αν και νομιζω οτι κατι τετοιο ειναι φανερο,κουβεντα σε φορουμ κανουμε,δεν υπαρχει θεμα ιατρικης συμβουλης/αδηγιας)

Δημοσ.

Φίλε Γιάννη,

εκτιμώ το ανθρώπινο ενδιαφέρον που δείχνεις για μια συνάδελφο σου που περνάει δύσκολες στιγμές και μακάρι όλοι να είχαμε την ίδια ευαισθησία για τον διπλανό μας. Φοβάμαι όμως πως όλη αυτή η παραφιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από τα συμπτώματα και άλλες λεπτομέρειες αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος, χωρίς να υπάρχει ακόμα διάγνωση, χωρίς να έχουμε πιάσει στα χέρια μας ούτε μια ακτινογραφία που λέει ο λόγος, μάλλον δεν οδηγεί πουθενά.

Θα σου απαντήσω σε δυο τρία πράγματα που ρώτησες, τελείως γενικά, ελπίζοντας πως θα μπορέσω να σε κατατοπίσω μέσες άκρες. Θα μου επιτρέψεις όμως να μην συμμετέχω άλλο στη συζήτηση για τους λόγους που προανέφερα, εκτός και υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο οποίο νομίζεις πως θα μπορούσα να βοηθήσω.

Το ότι εμφανίστηκε σύνδρομο της άνω κοίλης φλέβας, αυτό σημαίνει πως κάτι (και μάλιστα μεγάλο) βρίσκεται στο μεσοθωράκιο (πίσω από το στέρνο χοντρικά) και πιέζει αυτή τη μεγάλη φλέβα. Αυτό από μόνο του δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν σημαίνει σώνει και καλά πως πρόκειται για κακοήθεια - μπορεί να προκαλείται και από φλεγμονώδεις ή κοκκιωματώδεις παθήσεις, αλλά δυστυχώς οι στατιστικές δείχνουν ότι κύριος υπαίτιος είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, η άνω κοίλη πιέζεται είτε από τον ίδιο τον όγκο, είτε από τις λεμφαδενικές μεταστάσεις στο μεσοθωράκιο, κάτι που χειροτερεύει την πρόγνωση. Γενικότερα μιλώντας, η πιθανότητα πλήρους ίασης στον καρκίνο του πνεύμονα (κύριος υπαίτιος του οποίου είναι το κάπνισμα) είναι πολύ μικρή κι αυτό γιατί δεν δίνει έγκαιρα συμπτώματα κι όταν δώσει συνήθως τα πράγματα δυσκολεύουν. Σκέψου ότι η πιο επιθετική μορφή του (ο μικροκυτταρικός) διπλασιάζεται σε όγκο κάθε 30 μέρες, ενώ το αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα κάθε 180 μέρες. Συνήθως χειρουργική επέμβαση, σε συνδυασμό ή μη με ακτινοθεραπεία, εφαρμόζεται στους μη-μικροκυτταρικούς όγκους, ενώ η χημειοθεραπεία προσφέρει κάτι (παράταση ζωής συνήθως) στον μικροκυτταρικό καρκίνο.

Τον πρώτο και τελευταίο λόγο βέβαια, για όλα αυτά, έχει ο θεράπων ιατρός και όσοι ακόμα μπορέσουν από κοντά να έχουν μια υπεύθυνη γνώμη. Εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ καλά αποτελέσματα για τη γυναίκα.

sorry doctorkostis που επαναλαμβάνω λίγο πολύ τα όσα είπες - μάλλον γράφαμε σχεδόν ταυτόχρονα...

Δημοσ.
Φίλε Γιάννη,

εκτιμώ το ανθρώπινο ενδιαφέρον που δείχνεις για μια συνάδελφο σου που περνάει δύσκολες στιγμές και μακάρι όλοι να είχαμε την ίδια ευαισθησία για τον διπλανό μας. Φοβάμαι όμως πως όλη αυτή η παραφιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από τα συμπτώματα και άλλες λεπτομέρειες αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος, χωρίς να υπάρχει ακόμα διάγνωση, χωρίς να έχουμε πιάσει στα χέρια μας ούτε μια ακτινογραφία που λέει ο λόγος, μάλλον δεν οδηγεί πουθενά.

Θα σου απαντήσω σε δυο τρία πράγματα που ρώτησες, τελείως γενικά, ελπίζοντας πως θα μπορέσω να σε κατατοπίσω μέσες άκρες. Θα μου επιτρέψεις όμως να μην συμμετέχω άλλο στη συζήτηση για τους λόγους που προανέφερα, εκτός και υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο οποίο νομίζεις πως θα μπορούσα να βοηθήσω.

Το ότι εμφανίστηκε σύνδρομο της άνω κοίλης φλέβας, αυτό σημαίνει πως κάτι (και μάλιστα μεγάλο) βρίσκεται στο μεσοθωράκιο (πίσω από το στέρνο χοντρικά) και πιέζει αυτή τη μεγάλη φλέβα. Αυτό από μόνο του δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν σημαίνει σώνει και καλά πως πρόκειται για κακοήθεια - μπορεί να προκαλείται και από φλεγμονώδεις ή κοκκιωματώδεις παθήσεις, αλλά δυστυχώς οι στατιστικές δείχνουν ότι κύριος υπαίτιος είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, η άνω κοίλη πιέζεται είτε από τον ίδιο τον όγκο, είτε από τις λεμφαδενικές μεταστάσεις στο μεσοθωράκιο, κάτι που χειροτερεύει την πρόγνωση. Γενικότερα μιλώντας, η πιθανότητα πλήρους ίασης στον καρκίνο του πνεύμονα (κύριος υπαίτιος του οποίου είναι το κάπνισμα) είναι πολύ μικρή κι αυτό γιατί δεν δίνει έγκαιρα συμπτώματα κι όταν δώσει συνήθως τα πράγματα δυσκολεύουν. Σκέψου ότι η πιο επιθετική μορφή του (ο μικροκυτταρικός) διπλασιάζεται σε όγκο κάθε 30 μέρες, ενώ το αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα κάθε 180 μέρες. Συνήθως χειρουργική επέμβαση, σε συνδυασμό ή μη με ακτινοθεραπεία, εφαρμόζεται στους μη-μικροκυτταρικούς όγκους, ενώ η χημειοθεραπεία προσφέρει κάτι (παράταση ζωής συνήθως) στον μικροκυτταρικό καρκίνο.

Τον πρώτο και τελευταίο λόγο βέβαια, για όλα αυτά, έχει ο θεράπων ιατρός και όσοι ακόμα μπορέσουν από κοντά να έχουν μια υπεύθυνη γνώμη. Εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ καλά αποτελέσματα για τη γυναίκα.

sorry doctorkostis που επαναλαμβάνω λίγο πολύ τα όσα είπες - μάλλον γράφαμε σχεδόν ταυτόχρονα...

Σε ευχαριστω πολυ φιλε μου...Το θεωρω δυσκολο να μην ενδιαφερθει καποιος γαι καποιον που επι 8 ωρες καθημερινα τον βλεπει πανω απο 10 φορες !!!! Ειδικα οταν αυτος ο ανθρωπος εχει τραβηξει πολλα στη ζωη του...Πριν 3 χρονια πεθανε ο αντρας της κυριας κοντα στα 55 που ηταν χρονια με εγκεφαλικο.Εχει μητερα χρονια αρωστη κλπ κλπ κλπ .

Εγω επειδη εχω χασει γονεις και πεθερο απο καρκινο θα ευχηθω να μην ταλαιπωρηθει και ποναει οπως ειδικα η μητερα μου με καρκονο στον ορθο και να φυγει αν χρειαστει τελικα ,οπως ο πεθερος μου που με καρκινο στον προστατη και μετα στα οστα και γενικευμενη καρκινωματωση δεν ειχε παρει πουε ασπιρινι για πονο.

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 07:01 ----------

Σημερα το πρωι η συναδελφισα θα μπει χειρουργειο για την τοποθετηση του stend. Βγηκε η βιοψια αλλα μαλλον δεν της λενε ακριβως τι εδειξε γιατι οταν την ρωτησα μου ειπε οτι της λενε κατι "μεσοβεζικα" ...

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Πηγα και ειδα πριν λιγο σπιτι της (βγηκε χθες) την συναδελφισα.Πολυ πρησμενη και αναπνεει με βοηθεια οξυγονου οξυγονο .

Δεν της εβαλα τελικα stend αλλα τις εκαναν 5 ακτινοθεραπειες και θα την επενεξετασουν με αξωνικη κλπ σε ενα μηνα.

Γνωματευση : Ca πνευμονα πλακωδες μεσοθωρακιου.

Η κυταρολογικη εξεταση μιλαει για αρκετα βρογχικα κυτταρα με μερικα απο αυτα με χαρακτηριστικα πλακωδους μεταπλασης , ευμεγεθεις πυρηνες με ανωμαλη πυρινικη μεμβρανη , πυρινιο και υπερχρωμασια.

Η παθολογοανατομικη εκθεση μιλαει για πεντε λευκοφαια ιστοτεμαχιδια μδ 0,1-0,15εκ Β1(ΟΕ).

Το αποσταλεν υλικο αφορα κυριως σε τμηματα χονδρου και συναποστελεται μικροτατο τεμαχισιο βρογχικου βλενογονου και επιθηλιακα αποτριματα.

Στοιχεια κακοηθειας δεν παρατηρηθηκαν στο αποσταλεν υλικο στις πολλαπλες ελεγχθεισες τομες.

Το τελευταιο δεν καταλαβαινω πως εξαγει το αποτελεσμα της νοσου οτι ειναι ca .

Απο οτι μου ειπε μια φιλη της που της συμπαραστεκεται οι γιατροι δεν αφησαν ελπιδα για μεγαλο χρονικο περιθωριο.

Δημοσ.

Η παθολογοανατομική έκθεση μιλάει για το αποσταλέν υλικό. Μπορεί λοιπόν το συγκεκριμένο σημείο να είναι οκ, αλλά ο όγκος να υπάρχει αλλού (λίγο πιο δίπλα) και να έχει γίνει πχ παλιότερη εξέταση ή η διάγνωση να βασίζεται στην κυτταρολογική.

Αν και νιώθω λίγο περίεργα για το γεγονός της δημοσίευσης της έκθεσης στο ινσόμνια.

Δημοσ.

Αν και νιώθω λίγο περίεργα για το γεγονός της δημοσίευσης της έκθεσης στο ινσόμνια.

Ευχαριστω.Αφου δεν γραφω ονοματα γιατρων και ασθενους νομιζω δεν υπαρχει προβλημα δεοντολογιας.

Δημοσ.
Ευχαριστω.Αφου δεν γραφω ονοματα γιατρων και ασθενους νομιζω δεν υπαρχει προβλημα δεοντολογιας.

Μόνο που την έχεις ψιλοφωτογραφήσει σε παλιότερο post. Εξάλλου δεν πρόκειται για πρόβλημα δεοντολογίας, αλλά για δημοσίευση πολύ ευαίσθητων και πολύ προσωπικών δεδομένων, αυτό που με άλλα λόγια ονομάζουμε ιατρικό απόρρητο.

Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τις καλές σου προθέσεις, νομίζω πως χωρίς τη συγκατάθεση της ασθενούς, είναι τουλάχιστον άκομψο να συμμετέχουμε στο κους κους σχετικά με το αν έχει όντως καρκίνο και πόσο θα ζήσει....

Αν μπορώ να βοηθήσω σε οτιδήποτε άλλο, πάντα στη διάθεση σου.

Δημοσ.
Μόνο που την έχεις ψιλοφωτογραφήσει σε παλιότερο post. Εξάλλου δεν πρόκειται για πρόβλημα δεοντολογίας, αλλά για δημοσίευση πολύ ευαίσθητων και πολύ προσωπικών δεδομένων, αυτό που με άλλα λόγια ονομάζουμε ιατρικό απόρρητο.

Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τις καλές σου προθέσεις, νομίζω πως χωρίς τη συγκατάθεση της ασθενούς, είναι τουλάχιστον άκομψο να συμμετέχουμε στο κους κους σχετικά με το αν έχει όντως καρκίνο και πόσο θα ζήσει....

Αν μπορώ να βοηθήσω σε οτιδήποτε άλλο, πάντα στη διάθεση σου.

Ευχαριστω για την προθεση σου.Δεν ξρω αν μπορεις να βοηθησεις.Αν μποεις φυσικα καθε βοηθεια ειναι ευπροσδεκτη.

Δεν μπορω να καταλαβω πως την εχω φωτογραφησει αναφεροντας ενα ατομο με καρκινο στον πνευμονα που εστω και με συνδρομο ΑΚΦ που νοσηλευτηκε στον Ευαγγελισμο χωρις αλλα στοιχεια...Μακαρι να ηταν η μοναδικη ....Η λεξη κους κους δεν ειναι ουτε του χαρακτηρα μου και δεν νομιζω οτι κανουμε κατι τετοιο εδω.

Δημοσ.

Με συγχωρείς αν φάνηκα επιθετικός, έχω μεγάλη ευαισθησία στο θέμα των ιατρικών δεδομένων, ειδικά τέτοιας μορφής. Μιλώντας όμως παλιότερα για το που δούλευε η γυναίκα και την ηλικία της, δεν είναι και τόσο ανώνυμο το θέμα.

Για τη λέξη κους κους πάντως, λάθος μου - ζητώ συγνώμη.

Δημοσ.
Με συγχωρείς αν φάνηκα επιθετικός, έχω μεγάλη ευαισθησία στο θέμα των ιατρικών δεδομένων, ειδικά τέτοιας μορφής. Μιλώντας όμως παλιότερα για το που δούλευε η γυναίκα και την ηλικία της, δεν είναι και τόσο ανώνυμο το θέμα.

Για τη λέξη κους κους πάντως, λάθος μου - ζητώ συγνώμη.

Κανενα προβλημα φιλε μου.....Αν παραβιασα εγω αθελα μου κατι συγνωμη.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...