Προς το περιεχόμενο

Για μια ακομη φορα ο εξωτερικος σκληρος δειχνει αδειος...

jannos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδια εχω συνδεδεμενο εναν εξωτερικο σκληρο που χρησιμοποιω που και που για backup.

Ειναι η 3η φορα που ξαφνικα δειχνει να εξαφανιζεται και τον εμφανιζει ως μη φορμαρισμενο!!

Τις αλλες εκανα φορματ νομιζοντας οτι φταιει ο δισκος.

Τωρα ειμαι σιγουρος οτι δεν ειναι ο δισκος αλλα το λειτουργικο!

Χρησιμοποιω Ubuntu-Kubuntu και σπανιως Xp x64...

Υπαρχει καποιο προγραμμα ανακτησης δεδομενων?

Πως μπορω να βγαλω ακρη?

To Gparted τον εμφανιζει σαν /dev/sdc και unallocated. Τον ειχα σε fat φορμαρισμενο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

φιλε εγώ το είχα πάθει πριν πολύ καιρό και μου τον εμφάνιζε σαν raw ,με το active undelete τα ΕΠΑΝΕΦΕΡΑ,δοκίμασε με αυτό,αν θυμάμαι καλά πρέπει να κανεις full scan για να τα δεις τα αρχεία και μετά κανεις επαναφορά,

Φαίνεται ότι κάτι έχει πάθει το partition table.

Αν είχε μόνο ένα partition όλο κι όλο, το οποίο ξεκινούσε από την αρχή και έφθανε μέχρι το τέλος, μπορείς να δοκιμάσεις το εξής:

- backup image το MBR

>$ sudo dd if=/dev/sdc of=/path/to/SDC-MBR.bkp bs=512 count=1

- Δημιουργία ενός partition με type 0C, από την αρχή ως το τέλος. Π.χ.:

>$ sudo cfdisk /dev/sdc
[ New ] -> [Primary]
μετά select το sdc1 από το menu και
[ TYPE ] -> 0C
[WRITE]
[QUIT]

Ύστερα δες αν μπορεί να γίνει mount το /dev/sdc1.

Ουσιαστικά κάνεις το ίδιο πράγμα με αυτήν την περίπτωση, μόνο που είναι πιο απλό γιατί το partition table είναι εντελώς εξαφανισμένο και υπήρχε μόνο ένα partition. Αρκεί βέβαια ο δίσκος να είχε όντως μόνο ένα partition, διαφορετικά μην το επιχειρήσεις (εκτός αν ξέρεις ακριβώς πού άρχιζε και πού τέλειωνε κάθε partition).

ΥΣ. Η cfdisk πειράζει μόνο το partition table, το οποίο θα έχεις κάνει backup, όμως αν δοκιμάσεις και κάτι άλλο (π.χ. recovery tools), είναι καλή ιδέα να πάρεις ένα πλήρες backup image τον δίσκο πρώτα.

Δοκιμαζω $ sudo dd if=/dev/sdc of=/path/to/SDC-MBR.bkp bs=512 count=1

αλλα βγαζει αυτο : dd: opening `/path/to/SDC-MBR.bkp': No such file or directory

Eχει να κανει με το οτι ειμαι σκραπας η με το οτι δεν μπορει να κανει mount τον εξωτερικο αφου πιστευει οτι ειναι αφορμαριστος?

Όχι, το "/path/to" το αντικαθιστάς με την τοποθεσία στην οποία θέλεις να αποθηκευτεί το backup. Έναν υπαρκτό κατάλογο στο filesystem. Θα μπορούσε να είναι π.χ. το /home.

Δυστυχώς τότε δεν είχε πειραχτεί μόνο το partition table αλλά και το filesystem.

Ίσως το fsck.vfat (εργαλείο επιδιόρθωσης fat32 filesystems που υπάρχει στα dosfstools) μπορέσει να κάνει κάτι, διαφορετικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποια εφαρμογή file recovery. Το Hiren's Boot CD έχει μερικές.

Όμως, αν τα αρχεία είναι σημαντικά, καλύτερα να κάνεις backup ολόκληρο τον σκληρό πριν επιχειρήσεις κάτι.

Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες! Ηδη τρεχω το active file recovery απο Win και εχω ηδη βρει πολλα απο τα αρχεια μου και μαζι καποια παλια partition απο την 1η φορα που κρασαρισε ο δισκος...

Το περιεργο βεβαια ειναι οτι δεν βρισκει το πιο καινουριο partition που ειχα αλλα...

Με ποια εφαρμογη μπορω να ελεγξω τον δισκο ομως?

Μη μου πεις ότι το έχεις ολόκληρο σε ένα partition... Αφού η ίδια η Microsoft προτιμά να μη χρησιμοποιεί FAT σε partitions > 32 Gb, καλύτερα να αποφεύγεται. Δεν το θεωρώ απίθανο η υλοποίηση της MS ή του Linux να έχει bugs που να εμφανίζονται σε τόσο μεγάλα διαμερίσματα FAT.

Καλύτερα κάν' το NTFS, είναι πιο αξιόπιστο και για Windows και για Linux για τόσο μεγάλα partitions.

Αν θες ντε και καλά FAT σπάσ' τον και κράτα ένα partition < 32 Gb.

http://en.wikipedia.org/wiki/File_Allocation_Table

"...the format program included in Windows 2000 and higher can only create FAT32 file systems of 32 GiB or less. This limitation is by design..."

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...