Προς το περιεχόμενο

Μπορώ να αλλάξω το μέγεθος των χαρακτήρων στο τερματικό (μαύρη οθόνη);

mavroulis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έβαλα Fedora 10 στο φορητό μου και με εντυπωσίασε που στην κονσόλα είχε κανονικό μέγεθος χαρακτήρων (στο Ubuntu είναι τεράστιοι και με δυσκολεύαν πολύ).

Έβαλα και στο σταθερό πριν λίγο, αλλά δυσυχώς οι χαρακτήρες είναι τεράστιοι κι εδώ. :mad::mad:

Γίνεται να ρυθμίσω το μέγεθος;;

Ευχαριστώ

** Η οθόνη του φορητού έχει ανάλυση 1280*800 και του σταθερού 1680*1050.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

mavroulis καλημερα εγω που εχω ubuntu παω στο προβολη οπως ειναι το τερματικο επανω και αλλαζω τους χαρακτηρες οσο θελω φανταζομαι οτι το αυτο ισχυει και για fedora.

Το μέγεθος των χαρακτήρων στην κονσόλα έχει να κάνει με την ανάλυση της οθόνης. Η ανάλυση της οθόνης είναι εντελώς ανεξάρτητη με την ανάλυση όταν τρέχει το X. Για να επιτευχθεί ανάλυση διαφορετική από την στάνταρτ των 80x25 χαρακτήρων (=μεγάλοι και άσχημοι χαρακτήρες) απαιτείται κάποιος framebuffer driver. Με τις πρόσφατες εκδώσεις του πυρήνα συνήθως χρησιμοποιήται ο uvesafb. Δίνοντας

>cat /sys/bus/platform/drivers/uvesafb/uvesafb.0/vbe_modes

μπορείς να δεις τα υποστηριζόμενα modes του uvesafb. Επιλέγεις ένα και "ενημερώνεις" των πυρήνα για αυτή την επιλογή τροποποιώντας κατάλληλα την σχετική γραμμή στο /boot/grub/grub.conf (ή στο /boot/grub/menu.lst ανάλογα με την διανομή). Για παράδειγμα στο δικό μου pc έχω βάλει το εξής

>kernel /boot/kernel-2.6.27-gentoo-r8 root=/dev/sda6 video=uvesafb:[b]1280x800-32[/b],mtrr:3,ywrap

Αν μιλάμε για καθαρή κονσόλα και όχι gnome-terminal, τότε

>
sudo dpkg-reconfigure console-setup

και διαλέγεις μικρότερο μέγεθος γραμμάτων.

Αν μιλάμε για gnome-terminal, απλά διαλέγεις γραμματοσειρά από το μενού επιλογών...

@alkisg

Το console-setup μου επιτρεπει να αλλαξω και την κωδικοποιηση των χαρακτηρων? Γιατι εχω προβλημα με τα ελληνικα outputs των εντολων (πχ apt) οταν ειμαι σε tty.

@alkisg

Το console-setup μου επιτρεπει να αλλαξω και την κωδικοποιηση των χαρακτηρων? Γιατι εχω προβλημα με τα ελληνικα outputs των εντολων (πχ apt) οταν ειμαι σε tty.

Για ελληνικα σε tty εδω http://foss.ntua.gr/wiki/index.php/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%83%CE%B5_%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%83%CF%8C%CE%BB%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%BF_Debian_GNU/Linux

Εεε... το console-setup χρησιμοποιείται στο Ubuntu, τα console-tools σε Debian <= Lenny ΑΝ τα ξέρω καλά - δεν έχω δουλέψει αρκετά Debian. Νομίζω όμως ότι από το τρέχον sid και πέρα θα χρησιμοποιεί console-setup και το Debian. Ας με διορθώσει κάποιος αν τα λέω λάθος.

Επομένως καταρχάς προσοχή τι πάει πού.

Συνεχίζω λοιπόν για τις διανομές που χρησιμοποιούν console-setup:

ναι, επιτρέπει και την επιλογή font. Το "Greek" font παίζει παντού, το "Uni2" επίσης υποστηρίζει ελληνικά και έχει περισσότερα γράμματα (512 αντί για 256) αλλά μπορεί να μην παίζει σε κάποιες (ελάχιστες) κάρτες γραφικών.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...