Προς το περιεχόμενο

Μόνο 3 από τα 4 GB RAM αναγνωρίζονται

g1annis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω βάλει στο pc μου 2 μνήμες από 2GB η κάθε μία. Στο βιβλιάράκι του κατασκεθαστή λέει ότι ενώ παίρνει έως 4GB μόνο τα 3GB αναγνωρίζονται, εκτός κι αν τρέχω Vista.

Αυτός ο περιορισμός ξέρετε αν μπορεί να ξεπεραστεί;

Ευχαριστώ.

Αν δεν είναι ζήτημα του Linux, το topic μπορεί να μεταφερθεί στο αντίστοιχο hardware section.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα βιβλιαράκια του hardware κατά κανόνα είναι γραμμένα λες και το hardware πρόκειται να χρησιμοποιηθεί αναγκαστικά σε Windows. Πιθανότατα θα αναφέρεται στον περιορισμό των 32bit Windows XP Professional να διαθέτουν μέχρι 3GB ανά εφαρμογή.

Το Linux πόση μνήμη βλέπει;

Από το BIOS, το μόνο που ίσως χρειαστεί να κάνεις είναι αυτό:

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=302006

[EDIT] Αν θέλεις 32 bit λειτουργικό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις PAE

Βασικά ούτε τα vista εκμεταλλεύονται τα 4gb, απλά τα βλέπουν. Μόνο το 64bit vista ή 64bit xp τα χρησιμοποιούν όλα. Λογικά κάτι αντίστοιχο ισχύει και στα linux...

Ειναι θεμα 32bitου λειτουργικου συστηματος.

Τα ιδια θα ειχες και με xp 32bitα, και με vista* 32bita, και με οποιαδηποτε διανομη 32bitη.

Κανε το αλμα για τα 64bit, εφτασε η ωρα.

Επειδη εχω σκεφτει και εγω για το ιδιο αλμα, παρολο που ειμαι μια χαρα βολεμενος με τα 2GB μου, και ειδα οτι δεν με παιρνει να κανω format και επανεγκατασταση το debian ολο, σκεφτηκα να αλλαξω πυρηνα και να κανω ενα dist-upgrade.

Καλη σαν ιδεα, αλλα...

Εστω οτι το apt αναβαθμιζει ολα τα πακετα στις 64bitες εκδοσεις τους, θα μπορεσει να αναβαθμισει τον ιδιο του τον εαυτο? Μαλλον οχι. Γιαυτο εμεινα στα 32 :(

*Τα vista 32bit με SP1 αναγνωριζουν οτι υπαρχει εγκατεστημενη μνημη ακομα και πανω απο 4GB, αλλα δεν την αξιοποιουν. Marketing by MS!

jim_p, ναι το apt αν χρειαστεί θα αναβαθμίσει και τον ίδιο του τον εαυτό. Για την υπόλοιπη διαδικασία δεν ξέρω πώς θα πάει γιατί θα πρέπει να αντικατασταθούν σημαντικές βιβλιοθήκες του συστήματος με τις 64bit εκδόσεις τους.

Όσο για το θέμα με τη μνήμη, για να δούμε ότι υπάρχει support στον kernel για μνήμη μεγαλύτερη των 3Gb. Κάνε τα εξής:

>zcat /proc/config.gz | grep CONFIG_HIGHMEM64G

άν αυτό ΔΕΝ σου επιστρέψει CONFIG_HIGHMEM64G=y σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει recompile τον kernel σου με αυτό το option ενεργοποιημένο. Αν πάλι ο kernel σου το έχει αυτό το option τότε μπες στο BIOS και ενεργοποίησε το Memory Remap.

EDIT: Άν δεν υπάρχει το αρχείο /proc/config.zg τότε η παραπάνω εντολή θα γίνει κάπως έτσι.

>cat /usr/src/linux/.config | grep CONFIG_HIGHMEM64G

Άν και πάλι δέν υπάρχουν τα sources του kernel σου (δέν υπάρχει δηλαδή το directory /usr/src/linux), κατέβασέ τα.

Άν πάλι μέσα στο /usr/src/ δέν υπάρχει symbolic link με όνομα linux που να δείχνει στο directory που έχει τα sources του running kernel αλλά υπάρχουν directories που έχουν και kernel version δίπλα στη λέξη linux, δοκίμασε με

>cat /usr/src/linux-`uname -r`/.config | grep CONFIG_HIGHMEM64G

Έχω την εντύπωση ότι η μη αξιοποίηση μνήμης πάνω των 4 Gbytes δεν έχει να κάνει με την φύση των 32 bit λειτουργικών συστημάτων. Γίνετε από επιλογή. Έχω την εντύπωση ότι ο Linux kernel (32 bit) με τις κατάλληλες επιλογές ενεργοποιημένες μπορεί να "δει" μέχρι 64 Gbytes μνήμης. Επίσης η άδεια χρήσης των Windows (ακόμη και η Ultimate για τα Vista) δε επιτρέπει στο σύστημα να "δει" περισσότερη μνήμα από αυτή των 4 Gbytes.

Έχω την εντύπωση ότι η μη αξιοποίηση μνήμης πάνω των 4 Gbytes δεν έχει να κάνει με την φύση των 32 bit λειτουργικών συστημάτων. Γίνετε από επιλογή. Έχω την εντύπωση ότι ο Linux kernel (32 bit) με τις κατάλληλες επιλογές ενεργοποιημένες μπορεί να "δει" μέχρι 64 Gbytes μνήμης. Επίσης η άδεια χρήσης των Windows (ακόμη και η Ultimate για τα Vista) δε επιτρέπει στο σύστημα να "δει" περισσότερη μνήμα από αυτή των 4 Gbytes.

Σαφως και εχει να κανει με τη φυση 32bit λειτουργικων συστηματων

Υψωσε το 2 στη δυναμη του 32 και θα δεις ποση μνημη μπορει να διαχειριστει το συστημα σου

Τωρα μια λες αξιοποιηση, μια δει και με μπερδευεις

Σαφως και εχει να κανει με τη φυση 32bit λειτουργικων συστηματων

Υψωσε το 2 στη δυναμη του 32 και θα δεις ποση μνημη μπορει να διαχειριστει το συστημα σου

Τωρα μια λες αξιοποιηση, μια δει και με μπερδευεις

Αυτό είναι περίπου αληθές. Απόδειξη ότι τα 64bit λειτουργικά συστήματα, δεν υποστηρίζουν 2^64 bytes μνήμης αλλά 2^36=64Gb. Τα 4 extra bytes είναι που κάνουν τη διαφορά και ο λόγος εξηγείται ξεκάθαρα στο link που έδωσε ο nske.

Αυτό είναι περίπου αληθές. Απόδειξη ότι τα 64bit λειτουργικά συστήματα, δεν υποστηρίζουν 2^64 bytes μνήμης αλλά 2^36=64Gb.

ναι αλλα με τιποτα δε θα υποστηριζαν πανω απο 2^64 :P

Πού πού??:o:o

Εδώ διάβασε το σημείο που εξηγεί για τα 4 επιπλέον bytes που χρησιμοποιούνται για το μέγεθος του table που κρατάει τα memory locations καθώς και για τους registers που χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής για να διαβάσει αυτά τα tables.

jim_p, ναι το apt αν χρειαστεί θα αναβαθμίσει και τον ίδιο του τον εαυτό. Για την υπόλοιπη διαδικασία δεν ξέρω πώς θα πάει γιατί θα πρέπει να αντικατασταθούν σημαντικές βιβλιοθήκες του συστήματος με τις 64bit εκδόσεις τους.

Όσο για το θέμα με τη μνήμη, για να δούμε ότι υπάρχει support στον kernel για μνήμη μεγαλύτερη των 3Gb. Κάνε τα εξής:

>zcat /proc/config.gz | grep CONFIG_HIGHMEM64G

άν αυτό ΔΕΝ σου επιστρέψει CONFIG_HIGHMEM64G=y σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει recompile τον kernel σου με αυτό το option ενεργοποιημένο. Αν πάλι ο kernel σου το έχει αυτό το option τότε μπες στο BIOS και ενεργοποίησε το Memory Remap.

EDIT: Άν δεν υπάρχει το αρχείο /proc/config.zg τότε η παραπάνω εντολή θα γίνει κάπως έτσι.

>cat /usr/src/linux/.config | grep CONFIG_HIGHMEM64G

Άν και πάλι δέν υπάρχουν τα sources του kernel σου (δέν υπάρχει δηλαδή το directory /usr/src/linux), κατέβασέ τα.

Άν πάλι μέσα στο /usr/src/ δέν υπάρχει symbolic link με όνομα linux που να δείχνει στο directory που έχει τα sources του running kernel αλλά υπάρχουν directories που έχουν και kernel version δίπλα στη λέξη linux, δοκίμασε με

>cat /usr/src/linux-`uname -r`/.config | grep CONFIG_HIGHMEM64G

Το PAE όμως είναι ημίμετρο. Χίλιες φορές 64bit λειτουργικό.

Το PAE όμως είναι ημίμετρο. Χίλιες φορές 64bit λειτουργικό.

Δεν μπορώ να σου το πω με ασφάλεια αυτό γιατί ακόμα δεν έχω αξιωθεί να αγοράσω ένα 64bit σύστημα, το καλό μου σύστημα είναι ένας ταπεινός [email protected] :o

Από την άλλη, το 64bit OS δεν είναι (σε αυτό το επίπεδο, της διαχείρισης της μνήμης δηλαδή) παρά ο ίδιος 32bit kernel built με 64bit compiler και το PAE enabled από default.

Όσο για τα παρελκόμενα του 64bit λειτουργικού, δεν ξέρω, όσοι έχουν εμπειρία ας μας πούνε.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...