Προς το περιεχόμενο

προβλημα με ξωτερικό σκληρό (δεν 'αναβει')

n!nj@

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

δε ξέρω αν με κατατοπίσατε μετά από όλα αυτά ή έχασα τη μπάλα τελείως ...

ευχαριστώ πάντως

στο μαγαζί που το πήγα μου είπαν επί λέξη "δε γυρνάει , έχει καεί "

δε μου διευκρίνησαν τι ακριβως δε γυρνάει .

το πράσινο λαμπάκι ανάβει μια φορά ,οπότε είναι δυνατόν να κάηκε το κουτί και όχι ο δίσκος ;

γενικά δε ξέρω τι :X να κάνω γιατί εδώ που μένω δε ξέρω καποιο αξιοπιστο μερος να το πάω β) θελω να σωθουν τα αρχεία που ήταν μέσα , τα οποία ήταν αρκετά σημαντικα .

Δημοσ.

...αφού χάλασε πλέον η εγγύηση, πάρε το δίσκο από το κουτί, και όλο και κάποιον γνωστό θα έχεις με "κανονικό" pc για να τον δοκιμάσεις, κι από μόνος σου. Έτσι για να σιγουρευτείς ότι δεν τον βλέπει το BIOS ( = άρα όντως κάτι έχει καεί στα ηλεκτρονικά του).

...Τώρα τι "άλλο" να κάνεις.........

Δεν ξέρουμε καν που μένεις, για να σου προτείνουμε κάτι - αλλά και να ξέραμε που....κατά πάσα πιθανότητα δε θα μας "έλεγε" κάτι (νησί, επαρχία), εκτός κι αν ΤΥΧΑΙΝΕ να είναι κάποιος απ' τα ίδια μέρη.

Κατά τ' άλλα, αν σου είπαν τπτ "στραβό" εκεί που τον πήγες, δε νομίζω να επαναληφθεί ΚΑΙ σε άλλον. Οπότε απλά παν' το σ' έναν ακόμα, να σου πει απλά τη γνώμη του.

Αν και μετά από τις επισημάνσεις/διευκρινήσεις του gtsamour, αυτό που μάλλον μένει να γίνει, είναι ν' αλλαχθεί πλακέτα

(...αν κι έχω μια επιφύλαξη για το αν δεν έχει πάθει και το μοτέρ - που βέβαια δεν έχει σημασία : δίσκο θα χρειαστείς ούτως ή άλλως, οπότε και να πάρεις άλλον και ν' αλλάξεις τις πλακέτες

Hard-Disk-Recovery-2.jpghdd_pcb.jpg

που βρίσκονται στο πίσω μέρος των δίσκων, δεν θα πάει "τζάμπα", αν τελικώς έχει πάθει και το μοτέρ και δε δουλεύει)

Η πιο "φθηνή" σου επιλογή είναι πλέον αυτή.

Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, χρειάζεσαι μόνο ένα Torx κατσαβιδάκι, Τ8 αν θυμάμαι καλά (στη χειρότερη T6 - πάνε με το δίσκο στα χέρια σε κάποιο σιδεράδικο, και δοκίμασε ποιό ταιριάζει επιτόπου κι αγόρασέ το, 2-3 € κάνει). Βγάζεις και τις 2 πλακέτες, και βάζεις τη νέα στον παλιό δίσκο.

Αν πάλι για ολ' αυτά, δεν "πιάνουν" τα χέρια σου, μπορείς να το ζητήσεις να στο κάνουν σε κάποιο μαγαζί υπολογιστών - αλλά είναι κρίμα να σου πετάξουν κανένα 40άρι-50άρι χρέωση....

Το παν εν τω μεταξύ, είναι να βρεις τον ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ δίσκο (πρέπει να τσεκάρεις το "MDL" - model ή "P/N"- product number που αναγράφεται στο sticker, πχ : )

11kpc.jpg

Είτε τον βρίσκεις "σκέτο" (ως εσωτερικό δλδ, κι έτσι θα σου έρθει και πιο φτηνά, ειδικά αν τελικά το κουτί δεν έχει πάθει καμμιά ζημιά), είτε ΣΙΓΟΥΡΕΥΕΙΣ ότι εμπεριέχεται ακριβώς αυτός σ' έναν "έτοιμο εξωτρικό", και παίρνεις αυτόν, τον ανοίγεις (του χαλάς και την εγγύηση κι αυτουνού μάλλον, εν τω μεταξύ :P ) και κάνεις την αλλαγή πλακέτας.

Ολ' αυτά μπορεί να είναι "πολλές πληροφορίες στα καλά καθούμενα", αλλά αν καθίσεις και τα διαβάσεις προσεκτικά, θα καταλάβεις τί ακριβώς πρέπει να κάνεις. Και φυσικά εδώ είμαστε και γι' άλλες απορίες...

* btw gtsamour, είσαι βέβαιος ότι εκεί που μπαίνει το βύσμα του τροφοδοτικού, μετά "ακολουθεί" ο δίσκος, ΧΩΡΙΣ να παρεμβάλλεται κάποιο "ηλεκτρονικό" που μπορεί να καεί, χωρίς να επηρρεαστεί ο ίδιος ο δίσκος ;

just a thought...

Δημοσ.

Πιστεύω πως έτσι είναι και αυτό γιατί το τροφοδοτικό (όλα τα τροφοδοτικά των εξωτερικών δίσκων) δίνουν ΑΚΡΙΒΩΣ την τάση και τα amps που δίνει και το τροφοδοτικό ενός PC εσωτερικά κατευθείαν στους δίσκους.

Δεν έχει λόγο να παρεμβάλεται κάτι όπως πχ μια πλακέτα USB controller γιατί 12V είναι πάρα πολλά για αυτήν και επιπλέον μπορεί να παρει ρεύμα απευθείας από τη USB.

Δημοσ.

oκ, για την "ιστορία" ρώτησα - άλλωστε στη θέση του φίλου μας, αν δεν έβλεπα ιδίοις όμμασι ότι ο δίσκος (ως εσωτερικός) είναι "ψόφιος", δεν θα εμπιστευόμουν τη "γνώμη" "ειδικών από μαγαζί"...

Οπότε, καλού-κακού, ας τον δοκιμάσει πρώτα σ' ένα desktop pc, κι ας είναι "χαμένος χρόνος".......

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

SOLVED .

το τροφοδοτικό κάηκε .

ο δίσκος επίσης . (πλακέτα - μοτέρ )

δε πειράζει , εμείς να είμαστε καλά ...

ευχαριστώ για τη βοήθεια πάντως .

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Να σας πώ κι εγώ τον δικό μου πόνο με τον εξωτερικό σκληρό που αγόρασα πριν 3 μέρες από e-shop:

Ο δίσκος είναι αυτός και αφού τον δούλεψα την πρώτη μέρα αρκετή ώρα αποθηκεύοντας πολλά δεδομένα από ένα desktop pc και ένα laptop, τη δεύτερη μέρα δεν τον άνοιξα καθόλου.

Σήμερα λοιπόν πήγα να το συνδέσω στο laptop και δεν άνοιγε καθόλου. Πειραματίστηκα λίγο με τα καλώδια (να δω αν φταίει το usb ή η θύρα του ή οτιδήποτε τέλος πάντων) και κατάλαβα ότι το πρόβλημα το είχε το καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος γιατί το συνέδεσα και με έναν εκτυπωτή που έχω και δεν έδινε καθόλου ρεύμα.

Έβαλα το καλώδιο του εκτυπωτή στον εξωτερικό σκληρό και δούλεψε μια χαρά αλλά μόνο για 5 περίπου λεπτά. Μετά πάλι δεν πήγαινε ρεύμα σ' αυτόν. Έβαλα πίσω το καλώδιο του εκτυπωτή για να δω μήπως, κατά κάποιο τρόπο, κάηκε και είδα ότι έδινε κανονικά ρεύμα (εκτός από κάποιες φορές που κουνούσα το καλώδιο κια κοβόταν το ρεύμα, ίσως όμως αυτό το πρόβλημα να το είχε και από πριν).

Τι μπορεί να φταίει ρε παιδιά; Έχω αγχωθεί αρκετά γιατί έχω ένα σωρό δεδομένα, τα οποία και έχω σβήσει από τους υπολογιστές... Και δνε θέλω να το στείλω σε κανένα κατάστημα για σέρις με όσα έχω μέσα.

Όποιος έχει την οποιαδήποτε απάντηση ή τι μπορώ να κάνω, ας μου την πει, θα με βοηθήσει πολύ ειλικρινά!

Δημοσ.

44, κατ' αρχάς πρέπει να τον βγάλεις απ' το κουτί και να τον βάλεις σε κάποιο pc εσωτερικό (χάνοντας έτσι μάλλον την εγγύηση).

Και πάντα φροντίζουμε να έχουμε ΔΙΠΛΑ αντίγραφα.

Δημοσ.
44, κατ' αρχάς πρέπει να τον βγάλεις απ' το κουτί και να τον βάλεις σε κάποιο pc εσωτερικό (χάνοντας έτσι μάλλον την εγγύηση).

Και πάντα φροντίζουμε να έχουμε ΔΙΠΛΑ αντίγραφα.

Έχεις απόλυτο δίκιο.

Τώρα, επειδή είμαι πολύ άσχετος και η αλήθεια είναι ότι από όλα όσα είπατε στο άλλο παλικάρι για το δικό του πρόβλημα δεν κατάλαβα και πολλά πράγματα, αν μπορείτε θα ήθελα καθοδήγηση.

Ακόμα και τη σύνδεση του εξωτερικού σε pc εσωτερικό φοβάμαι να την κάνω. Έχω δύο σκληρούς στο desktop pc και αν βγάλω τον βασικό (που έχει τα windows) πως θα ανοίξει το pc; Από την άλλη αν τον ξαναβάλω (τον βασικό δίσκο), θα λειτουργήσουν κανονικά τα windows, έτσι δεν είναι;

Sorry για τη σχολαστικότητα, απλά θέλω να είμαι απολύτως σίγουρος ότι δεν θα κάνω καμιά βλακεία.

Δημοσ.

dont worry, και..."βλακεία" είναι λίγο δύσκολο να γίνει.

Αν τον βγάλεις/ξαναβάλεις τον "βασικό", όλα καλά θα είναι. Απλά χρειάζεσαι όμως τα windows για να κάνεις την αντιγραφή των αρχείων απ' τον εξωτερικό (τον οποίο θα κάνεις εσωτερικό, στη θέση του ΔΕΥΤΕΡΟΥ δίσκου που λες πως ήδη έχεις μέσα. Αν είναι μικρός ο βασικός, κράτα και τον 2ο πάνω - φαντάζομαι ότι η μητρική σου μπορεί να "κουβαλήσει" τουλάχιστον μέχρι 4 δίσκους).

Δημοσ.

Δηλαδή λες να κάνω εσωτερικό τον εξωτερικό σκληρό δίσκο, να τον τοποθετήσω μόνιμα εκεί μέσα ή να το κάνω αυτό απλά για να δούμε αν έχουν π.χ. χαθεί τα δεδομένα;

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 20:14 ----------

Λοιπόν, αρχίσαμε:

Έχω δοκιμάσει και τους δύο δίσκους που έχει μέσα (βγάζοντας πότε τον έναν και πότε τον άλλον) και μου γράφει: DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER.

Τι κάνω λάθος; Με δύο καλώδια δεν συνδέεται ο σκληρός δίσκος;

ΕDIT: Άκυρο, διορθώθηκε. Δεν πολύκατάλαβα πως αλλά νομίζω ότι ο δεύτερος (ο αποκάτω δηλαδή) δίσκος ήταν συνδεδεμένος με ένα καλωδιάκι αντί για δύο, έτσι βγάζοντας τον πρώτο που δεν ήταν ο βασικός, έμεινε ο αποκάτω (βασικός) με το ένα καλώδιο κι έτσι δεν δούλευε...

Δημοσ.

Eίπαμε κατ' αρχάς τον δίσκο των windows να τον αφήσεις εκεί.

Τί δίσκοι είναι ; ATA ή SATA ;

ηλαδή λες να κάνω εσωτερικό τον εξωτερικό σκληρό δίσκο, να τον τοποθετήσω μόνιμα εκεί μέσα ή να το κάνω αυτό απλά για να δούμε αν έχουν π.χ. χαθεί τα δεδομένα;

τον βάζεις εσωτερικό γαι αν δεις αν είναι οκ τ' αρχεία κατ' αρχάς. Μετά, είτε τον αφήνεις μονίμως εκεί, είτε αγοράζεις ένα απλό εξωτερικό κουτί γαι να τον συνδέσεις και πάλι στο λαπτοπ, αν 8ες.

Δημοσ.

ATA

Αυτό προσπαθούσα να κάνω, να αφήσω εκεί τον δίσκο των windows, αλλά δεν ήξερα ποιός δίσκος ήταν.

Διορθώθηκε πάντως, έκανα edit στο παραπάνω post μου.

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 20:51 ----------

Άσε, τώρα έχω άλλο πρόβλημα :)

Δεν μπορώ να ξεβιδώσω με τίποτα τις 2 από τις 5 βίδες. Ουφ!

Και όχι τίποτα άλλο, αλλά έχουν χαλάσει και λίγο από την πολύ προσπάθεια... Φοβάμαι μήπως δεν μπορώ να τις ξεβιδώσω με τίποτα μετά...

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 21:40 ----------

Λοιπόν, εντάξει το συνέδεσα και είναι ΟΚ, με τα αρχεία που είχα περάσει. Αυτό πάει να πει ότι είναι μικρό το κακό;

Και κάτι άλλο: Δεν βλέπω καλώδια για να χωράει 3ος δίσκος. Αλλά πέρα απ' αυτό, εγώ θα ήθελα να τον χρησιμοποιώ ως εξωτερικό και όχι εσωτερικό. Για τον συγκεκριμένο δίσκο ποιά θήκη μπορώ να διαλέξω; Αν γίνεται από e-shop και αν είναι δυνατόν, να λειτουργεί μόνο με usb σύνδεση και όχι με ρεύμα, αν βέβαια γίνεται κι αυτό.

Δημοσ.

Aν έχεις μόνο έναν ΑΤΑ κονέκτορα στη μητρική (και άρα μόνο ένα καλώδιο), θα μπορείς να συνδέσεις μόνο 2 ΑΤΑ συσκευές.

Αλλιώς απλά χρειάζεσαι ακόμα ένα ΑΤΑ καλώδιο.

Δεν ξέρω ποιόν ακριβώς δίσκο έχει με΄σα του το κουτί, αλλά δεν έχει και σημασία. Ένας δίσκος 3.5'' είναι, και απλά θέλεις 3/5''άρα θήκη.

Δες εδώ http://www.e-shop.gr/search_per.phtml?category=%C5%CE%D9%D4%C5%D1%C9%CA%C5%D3+%C8%C7%CA%C5%D3&title=3.5%27%27, και τσέκαρέ τες μία-μία ποιές έχουν ξεχωριστή τροφοδοσία και ποιές όχι.

Αν εν τω μεταξύ, το κουτί του δίσκου άνοιξε εύκολα, χωρίς να σκίσεις πιθανές "σφραγίδο-ταινίες" ή να άφησες σημάδια, αντίγραψε τα αρχεία σου στους άλλους σου δίσκους, κάνε φορμάτ στον δίσκο, βάλ' τον στην θήκη του και γύρνα τον στο e-shop να σου δώσουν άλλον εξωτερικό, αντί να πληρώνεις ΚΑΙ γαι νέο κουτί.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...