Προς το περιεχόμενο

προβλημα με ξωτερικό σκληρό (δεν 'αναβει')

n!nj@

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας ,

θέλω να ρωτήσω το εξής

έχω ένα εξωτερικό σκληρό lasie ,

λοιπόν το σύνδεσα με τη μπαταρία του υπολογιστή

για μερικά δευτερόλεπτα -καταλάθος -

και το πράσινο λαμπακι πανω στο σκληρο αναβόσβηνε

χωρίς φυσικά να τον αναγνωριζει

μετα το συνέδεσα με τον κανονικο αντάπτορα ,

αναβει το λαμπακι για λιγο και σβηνει

έχει καει ο δίσκος ??? :cry:ή απλα κατι έπαθε η υποδοχη πχ

φτιαχνεται αυτό ? (εννοω χωρις να σκασω τεσσερα χιλιαρικα ή ποσα ζητανε για recovery )

ευχαριστω .

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

.

.

.

λοιπόν το σύνδεσα με τη μπαταρία του υπολογιστή

για μερικά δευτερόλεπτα -καταλάθος -

.

.

.

Εδώ σε χάνω :confused:

Δημοσ.

o υπολογιστής είναι λάπτοπ .

συνέδεσα το καλώδιο τροφοδοσίας του υπολογιστή

στην υποδοχή τροφοδοσίας του εξωτερικού σκληρου

το λαμπάκι αναβόσβηνε .

δε ξερω αν αυτό έχει σημασία γιατί δουλεύουν στα ίδια volt

anyway στη συνέχεια συνέδεσα κανονικά τον αντάπτορα του εξωτερικού σκληρού με τον εξωτερικό σκληρό .

το λαμπάκι ανάβει για ένα δέκατο του δευτερολέπτου και σβήνει

φυσικά δεν αναγνωρίζει το δίσκο .

Δημοσ.

τώρα σε έπιασα ;)

Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να βγάλεις τον σκληρό από την θήκη του και να τον ενώσεις απευθείας σε ένα pc...

Δημοσ.

...όπως υποννοεί κι ο caution, προφανώς έκαψες την τροφοδοσία του εξωτερικού.

Με άλλα λόγια, τη ζημιά μάλλον την έκανες στο κουτί, κι όχι στον δίσκο που εμπεριέχεται.

Με ακόμα άλλα λόγια, μάλλον πέταξες ένα μέρος από τα € που έδωσες. Διότι συνήθως τα κουτιά για να βγουν οι δίσκοι, δεν ανοίγουνε χωρίς να ακυρώσεις την εγγύησή τους. Αν πάλι καταφέρεις ν' ανοίξεις το κουτί χωρίς εμφανή σημάδια παραβίασης, βγάλε το δίσκο από μέσα, σύνδεσέ τον σε κάποιο tower pc, σώσε τα αρχεία σου, ξαναβάλ' τον στο κουτί, και δωσ' τον γι' αλλαγή ποιώντας την νήσσαν για το περιστατικό με την σύνδεση σε λάθος τροφοδοτικό.

Σε περίπτωση που το βγάλσιμο δεν μπορέσει να γίνει χωρίς την ακύρωση της εγγύησης, απλά μετά σκας από 10 μέχρι 20, και τον βάζεις σε ένα σκέτο εξωτερικό κουτί για να συνεχίσεις να τον χρησιμοποιείς στο laptop, κι εύχεσαι τα χρόνια που θα ζήσει (ο δίσκος εντός) να είναι τουλάχιστον όσα της αρχικής εγγύησης, για να μη χτυπάς το κεφάλι σου που την έχασες, αν και όταν χτυπήσει ο δίσκος.

Δημοσ.

Καταρχάς ευχαριστώ για τις πληροφορίες .

Λοιπόν . τελικά τα γεγονότα έχουν ως εξής :

Το πήγα σε ένα μαγαζί , μου τη χάλασαν την εγγύηση

μου είπαν ότι έχει καεί ο ίδιος ο δίσκος ( δε γυρνάει )

Η ερώτησή μου είναι αν γίνεται ανάκτηση δεδομένων σε αυτή την περίπτωση .(χωρίς να ξοδεψω μια περιουσία )

(έχω δει το τόπικ για ανάκτηση δεδομένων , δεν κατάλαβα όμως τι ακριβώς γίνεται όταν καεί ο δίσκος )

Δημοσ.

...δε μας τα λες και πολύ καθαρά...

(μπορεί βέβαια να μη σου τα είπαν επίσης και τόσο καθαρά...)

Λίγο "δύσκολο" μου φαίνεται να μην κάηκε απλά κάτι απ' τα ηλεκτρονικά του κουτιού, αλλά και "ο δίσκος"...

Τώρα τί ακριβώς όμως διέγνωσαν με τον δίσκο ; Καμμένη πλακέτα ; Καμμένο μοτέρ ;

Αν η διάγνωσή τους περί ζημιάς στον ΔΙΣΚΟ, είναι σωστή, τότε έμπλεξες περισσότερο απ' όσο αρχικά θα έλπιζε κανείς...

Αν είναι η πλακέτα του που έχει καεί, τότε "τρως" και την αγορά ενός ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟΥ δίσκου, και αλλάζεις μ' ένα Τ8 κατσαβιδάκι την πλακέτα και μόνος σου.

Πάει η εγγύηση = δυνητικά ένας εξωτερικός δίσκος,

πάνε άλλα 40,50,60,70,80,100 ξέρω 'γω πόσα κάνει ένας ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟΣ δίσκος,

πάνε μετά άλλα 10-20 για ένα εξωτερικό κουτί , αφού έχεις λάπτοπ...

Χμμμμ.......Να μην αναφέρω την περίπτωση να έχει ζημιά "πιο μέσα" απ' την πλακέτα...

Και αν είναι το μοτέρ, την έκατσες τη βάρκα...

Πριν από ο,τιδήποτε, αν είσαι Αθήνα, ρώτα στην http://www.datalabs.gr [ έχουν πολιτική "no pay if no play"- είναι τεσπα (απ' ο,τι φαίνεται) λιγότερο δραχμοφονιάδες απ' τους υπόλοιπους], πόσο θα κοστίσει το σώσιμο του δίσκου σου....

Αν πχ είναι μοτέρ (που δεν μπορείς ν' αλλάξεις μόνος σου), μπορεί ν' ακούσεις κανένα συμπαθητικό ποσό.

* αν δεν το κατάλαβες -επειδή ανέφερες το recovery topic, το θέμα σου δεν έχει να κάνει με software solutions.

Μιλάμε για hardware πρόβλημα πλέον.

Δημοσ.

ότι σου είπε ο washcloud και από μένα, αλλά το μαγαζί που έκανε την διάγνωση το εμπιστεύεσαι;;; περίεργο μου φαίνεται να ψόφησε ο δίσκος και όχι ο controller/κουτί...

Δημοσ.

εγω παλι θα ηθελα να ρωτησω τι τοσο το σημαντικο ειχε ο δισκος που εχεις φαγωθει για recovery?

Δημοσ.

Εγώ δε μπορώ να καταλάβω γιατί απορείτε που κάηκε ο δίσκος.... τι σχέση έχει ο controller του κουτιού με το καλώδιο τροφοδοσίας του δίσκου?

Ο δίσκος παίρνει απευθείας τροφοδοσία (12V 1.5A) από τροφοδοτικό του χωρίς να μεσολαβεί κανένα εξάρτημα του κουτιού οπότε αν του έβαλε τάση άλλα'ντάλλων λογικότατο το βρήσκω να έχει καεί η πλακέτα του και να είναι νεκρός.

Ο controller του κουτιού παίρνει τροφοδοσία από τη USB.

Kατα πάσα πιθανότητα το τροφοδοτικό που έβαλες (του laptop) παρόλο που ήταν επίσης 12V όπως λές, μάλλον είχε αντίστροφη πολικότητα και γι'αυτό έγινε η ζημιά.

Αδύνατο να έχει χαλάσει το μοτέρ, απλά κάηκε η πλακέτα στην περιοχή που παίρνει τροφοδοσία. Αν τα δεδομένα σου είναι τόσο πολύτιμα, αγόρασε έναν ίδιο μοντέλο δίσκο (ή αν δε βρίσκεις πάρε έναν ίδιο εξωτερικό) και αντικατέστησε την πλακέτα του δίσκου. Θα είσαι ΟΚ.

Δημοσ.

...πολύ σωστή η παρατήρηση (νομίζω, διότι μόλις ξύπνησα) του gtsamour περί τροφοδοσίας....κι αναρωτιέμαι τί έπινα όταν το έγραψα...:o (και μάλλον παρέσυρα και τον caution :P )

...δεν είμαι τόσο σίγουρος όμως, ούτε για τον αν ήταν θέμα πολικότητας (δεν ξέρω πχ τί επιπτώσεις θα είχε αν δούλευε σε άλλα mA), και αν είναι "αδύνατον" να κάηκε το μοτέρ (...το καλό που του θέλω να...είναι, πάντως).

Και μία επισήμανση όσον αφορά την αγορά δεύτερου "ολόιδιου" εσωτερικού : έχω μια αμφιβολία, αν σε κάθε μοντέλο εξωτερικού, μπαίνει πάντα το ίδιο ακριβώς μοντέλο δίσκου. Ας το σιγουρέψει πρώτα, αν είναι να πάρει πάλι τον ίδιο εξωτερικό.

Δημοσ.

Εμένα μου είχε χαλάσει το τροφοδοτικό ενός WD Elements ξαφνικά (μετά από 2 εβδομάδες χρήσης μόνο για storage), και δοκίμαζα να δω με τι θα τον κάνω να δουλέψει. Να τον παω πίσω δεν ήθελα γιατί είχα 500GB emulator data μέσα.

Όταν δοκίμασα 12V τροφοδοτικό (σωστής φυσικά πολικότητας) αλλά 500mA (το δικό του είχα 1500mA) απλά έκανε ένα τικ τικ ο δίσκος και δεν ξεκινούσε να σπινάρει. Αυτό γιατί ο δίσκος ζητούσε ρεύμα που το τροφοδοτικό αδυνατούσε να δώσει οπότε απλά δεν ξεκίναγε.

Όταν δοκίμασα 9V αλλά 1200mA δεν άναψε ούτε καν το φωτάκι.

Μόνο όταν τροποποίησα ένα τροφοδοτικό από παλιό case δίσκου (του άλλαξα βίσμα γιατί είχε ένα που έμοιαζε με S-Video) που ήταν 12V 2000mA (σε κάποια pinsε και 5V τάση αλλά αυτά τα καλώδια τα έκοψα) πήρε και πάλι μπρός και δουλεύει κανονικά από τότε.

Συμπέρασμα... για να χρησιμοποιήσουμε άλλο τροφοδοτικό στον εξωτερικό μας δίσκο :

Πρέπει να δίνει τα ίδια volts. Με πρισσότερα καίγεται.

Πρέπει να έχει την σωστή πολικότητα γιατί αλλιώς καίγεται.

Πρέπει να είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα ίδια mA (ή περισσότερα) με το δικό του τροφοδοτικό.

Δημοσ.
...έχω μια αμφιβολία, αν σε κάθε μοντέλο εξωτερικού, μπαίνει πάντα το ίδιο ακριβώς μοντέλο δίσκου...

Σωστή η επισήμανση, το αντίθετο είναι σχεδόν ο κανόνας ;)

Δημοσ.

..κι ακόμα μια επισημάνση, σε gtsamour, όλα τα τελευταία σωστά, αλλά νομίζω ότι ίδια volt-παραπάνω amps, το καίει.

Ηλεκτρονικός δεν είμαι, αλλά νομίζω έτσι έκαψα κάποια συσκευή (δε θυμάμαι τί)

Δημοσ.

Η ένδειξη των amps ενός τροφοδοτικού δε σημαίνει ότι τόσο δίνει διαρκώς όταν δουλεύει αλλά ότι τόσο ΜΠΟΡΕΙ να δώσει maximum αν τα τραβήξει η εκάστοτε συσκευή, χωρίς να έχει πρόβλημα.

Οπότε παραπάνω Amps δεν πειράζει, λιγότερα όμως αν η συσκευή τραβάει περισσότερο μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση η ακόμα και σε έκρηξη του τροφοδοτικού.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...