Προς το περιεχόμενο

Πιο είναι πιο βαρύ, KDE ή Gnome;


astrofos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λέγεται οτι το KDE είναι πιο βαρύ από το Gnome. Μάλιστα για αυτό το λόγο εως τώρα το απέριπτα χωρίς να το έχω δοκιμάσει ιδίοις όμασι. Τώρα όμως που το εγκατέστησα έχω την εντύπωση οτι προγράμματα οπως ο Firefox, το Eclipse αλλά και άλλα είναι πιο σβέλτα στο Kubuntu από οτι στο Ubuntu!

 

Αποφάσισα λοιπόν να δώ πόσους πόρους καταναλώνουν "με το καλημέρα" τα Ubuntu 8.10 και Kubuntu 9.04 beta. Οι εντολές που έδωσα είναι: ps -e | wc -l για τα processes και free για τη μνήμη. Τα αποτελέσματα:

 

Ubuntu 8.10: 154 processes, 314MB RAM

Kubuntu 9.04 beta: 122 processes, 237MB RAM

 

Πρέπει να παρατηρήσω οτι έχω εγκατεστημένα τα ίδια προγράμματα και στα 2 και οτι το Kubuntu παίρνει λίγη περισσότερη ώρα στο startup.

 

Έναι λοιπόν ένας μύθος;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να επισημανω ενα μικρο λαθος στο συλλογισμο σου.

 

Τεσταρεις μια beta εκδοση διανομης, με πυρηνα που ειναι το πολυ 3 μηνες παλιος και εχει δεκαδες bugfixes σε σχεση με τον προκατοχο του σε θεματα αποδοσης κλπ, με μια stable εκδοση διανομης που εχει πυρηνα 6+ μηνων παλιο.

 

Επισης, εχω ακουσει οτι το kde4 ειναι πιο σβελτο απο το kde3. Επειδη μονο για λογους πειραματισμου εχω ασχοληθει με το kde4, δεν μπορω να εκφερω καλυτερη γνωμη.

Ισως σε λιγους μηνες που θα μπει το kde4 στο debian testing (ελπιζω μεχρι τοτε να εχουν βγει και επισημα πλεον k3b 2 και amarok 2) να μπορω να πω κατι ουσιαστικο.

 

Προς το παρον, αναφερω καποια στεγνα νουμερα και παρατηρησεις απο το παλιο μου debian sid + experimental (ναι το ξαναεκανα απο την αρχη γιατι με ετρωγε το χερι μου :P) με 2.6.28 πυρηνα με εγκατεστημενα gnome, kde4 και xfce σε laptop με k7 1800+ και 256ΜΒ ram.

Στο pc εγινε η γνωστη μινιμαλιστικη εγκατασταση, δηλαδη στην ουσια xorg + gdm για login manager + desktop enviroments και ολα τα παρακατω ειναι "με το καλημερα"

 

Gnome: 62MB ram, αλλα ο χρονος που κανει απο το login μεχρι να "ζωγραφισει" ολο το desktop (ο nautilus) ειναι απαραδεκτος. Μιλαμε για 15+ δευτερολεπτα!

Kde4: 65-70 ΜB, αλλα τα ιδια απο καθυστερηση. Με μια απλη ενεργοποιηση των εφε για να εχω ΜΟΝΟ διαφανη taskbar, η καταναλωση εφτασε τα 100+ΜΒ!

Xfce: 50-55ΜΒ, αλλα τουλαχιστον δεν καθυστερουσε, ακομα και με ενεργο το "compositing" του xfwm4.

 

Φυσικα, παρεμεινε το xfce και τα αλλα πηρανε δρομο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κριτήριο για το αν οι πόροι ενός μηχανήματος είναι αρκετοί ή όχι για τις συγκεκριμένες διεργασίες που τρέχουν, είναι το load του συστήματος. Γι'αυτό τρέχουμε top και παρακολουθούμε το load. Το ποσοστό % του επεξεργαστή δεν δίνει σωστή εκτίμηση του φορτίου του συστήματος και γι'αυτό πρέπει να παρακολουθούμε το load. Προσωπικά όταν βλέπω το load πάνω από 1 νιώθω και τον υπολογιστή να σέρνεται.

Το πόση μνήμη χρησιμοποιείται δε νομίζω να παίζει τόσο ρόλο. Σημαντικός παράγοντας είναι και το πόσο καλή υποστήριξη παρέχουν οι οδηγοί γραφικών στις αντίστοιχες βιβλιοθήκες γραφικών στις οποίες στηρίζεται το κάθε περιβάλλον.

 

https://www.andymillar.co.uk/blog/index.php/2006/12/24/geekery/linux-load-average-explained/

http://www.linuxjournal.com/article/9001

 

 

Πάντως το kde4, θέλει σύγχρονο hardware για να είναι άνετο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όσον αφορά τη μνήμη, το free θα σου επιστρέψει και τη μνήμη που έχει δεσμευθεί και για file system buffers, άρα καλύτερα να κοιτάς στην δεύτερη γραμμή που σου δίνει τη μνήμη που καταλαμβάνουν μόνο τα running processes.

Δεν ξέρω τι κάνουν τα DE που είπες γιατί δεν τα χρησιμοποιώ πια και έχω χάσει την εξέλιξη στο development τους αλλά μπορώ να σου πω ότι το KDE θα μπορούσε να κάνει preload πολλές βιβλιοθήκες στη μνήμη ώστε να τις έχει έτοιμες σε περίπτωση που ζητηθούν και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τον μεγαλύτερο χρόνο boot που λες ότι παρατήρησες.

Ρίξε μιά ματιά στο top ή ακόμα καλύτερα στο htop και δες τι είναι αυτό που σου τρώει την περισσότερη μνήμη και στις 2 περιπτώσεις και παρακολούθησε στενά το CPU usage. Επίσης κοίταξε και τη γραμμή που αναφέρει την κατανομή του CPU usage ανάμεσα σε userspace και kernel space μήπως και γίνεται κάτι περίεργο. Θα μπορούσε ακόμα το kubuntu να τρέχει διαφορετικούς daemons κατά το startup από το ubuntu.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλά καθότι δεν τα κατέχω πολύ τέτοια θέματα + η αδικία γιατί σύγκρινα διαφορετικές εκδόσεις, σημαίνει οτι οι μετρήσεις μου δεν έχουν νόημα. Απλά ήθελα να καταθέσετε τη γνώμη σας οι πιο έμπειροι και να δούμε αν όντως ισχύει το "ρητό".

 

Όταν βγούν σε final Ubuntu + Kubuntu 9.04, επειδή σκοπεύω να τα περάσω και τα 2, θα επαναλάβω το πείραμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...