koutoulas Δημοσ. 5 Απριλίου 2009 Δημοσ. 5 Απριλίου 2009 Γειά σας, Θα ήθελα την βοήθειά σας..... Έχω ένα υπολογιστή ο οποίος έχει 4 σκληρούς δίσκους Ο Πρώτος δίσκος έχει 2 partition το C: (έχει windows xp) και το D: (έχει data) Ο Δεύτερος δίσκος E: (έχει data) Ο Τρίτος δίσκος G: (εγκατέστησα τα windows vista) Ο Τέταρτος δίσκος I:(είναι εξωτερικός και έχει data) Στο bios έχω ως first boot το DVD ως Second boot τον Hard disk C: (windows xp) Μετά την εγκατάσταση τον vista και μεσα απο το vista οι σκληροί έχουν αλλάξει γράμμα στον C: (έχει τα vista) και στο Εέχει τα windows xp) κατέβασα το EasyBCD και έφτιαξα τον bootloader C: windows vista και E: windows xp και μετα απο επανεκκίνση παρατήρησα τα εξής: Αν βάλω το dvd των windows vista μου βγάζει το menu για να επιλέξω ανάμεσα στα 2 λειτουργικά άν επιλέξω τα vista μπαίνει κανονικά!! αν επιλέξω windows xp δεν μπαίνει μου πεταέι μια μαύρη οθόνη και αναβοσβήνει μια παύλα... Αν βγάλω το dvd των vista δεν μου εμφανίζει καθόλου το menu επιλογης και φορτώνει τα xp και τα γράμματα των δίσκων αλλάζουν πάλι C: (Wiindows Xp) και G: (Winodws Vista).... Μήπως εxει κανείς την λύση για το πρόβλημα μου;;;;
ghostgr_a_n Δημοσ. 5 Απριλίου 2009 Δημοσ. 5 Απριλίου 2009 Δοκιμασε το super grub disk για να μπεις στα XP. Αν δεν μπει θα κανεις το εξης: 1:αποσυνδεσε τον σκληρο των vista 2:κανε boot απο το cd των xp 3:πατα το R 4:πατα fixmbr και fixboot
koutoulas Δημοσ. 5 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 5 Απριλίου 2009 Φίλε μου όπως γράφω και παραπάνω δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα στο να μπώ στα xp ή στα vista... αλλά δεν μπορώ να επιλέξω αναμεσα σε αυτά τα 2 λειτουργικά(δεν δουλευει σωστα το boot menu)!!! 1)αν έχω το dvd των vista στον υπολογιστή τότε μου εμφανίζει το boot menu... Αν επιλεξω απο το menu vista μπαίνει κανονικά ενω αν επιλεξω xp δεν μπαίνει!!!! 2)Αν βγάλω το dvd των vista τότε δεν μου εμφανίζει boot menu και κάνει boot τα xp σαν να μην υπάρχουν τα vista.... Οπότε δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα με το boot.ini των windows xp και δεν νομίζω οτι χρειάζεται να τρέξω την κονσολα αποκαταστασης των windows xp για να διορθώσω το boot..
ChangeAllNow Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Μπερδεύει το γράμμα του δίσκου με το γράμμα του DVD. Μέσα από τα vista δες ποιό γράμμα αναθέτει στο δίσκο με τα xp (κατά πάσα πιθανότητα είναι το D) και ενημέρωσε το EasyBCD.
ThK446 Δημοσ. 8 Απριλίου 2009 Δημοσ. 8 Απριλίου 2009 Κατ αρχή πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα Vista βαφτίζουν μόνα τους το partition από το οποίο εκτελούνται C. ανεξάρτητα με τι γράμμα είχε καθοριστεί. Για να δουλέψει η πολλαπλή εκκίνηση πρέπει ΟΛΕΣ οι εγκαταστάσεις να έχουν γίνει με τον ίδιο σκληρό σαν boot και να είναι παρόντες όλοι οι σκληροί που περιέχουν λειτουργικά. (Φυσικά τα ΧΡ να εγκατασταθούν πρώτα και τα Win7 τελευταία). Μην εμπιστεύεσαι και πολύ κάποια προγραμματάκια BCD. Οι παράμετροι πολ. εκκίνησης ρυθμίζεται απο τη γραμμή εντολων με την εντολή bcdedit. Επειδή μπορει να ενδιαφέρονται και άλλοι φίλοι γράφω μερικά βασικά. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΟΔΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ. Ι. Η βασική εντολή είναι bcdedit Μπαίνουμε στα βοηθήματα---->δεξί κλικ στη γραμμή εντολών----> εκτέλεση ως διαχειριστής. Αν γράψουμε απλά bcdedit εμφανίζεται ένας κατάλογος με τα λειτουργικά συστήματα. Το τρέχον σύστημα χαρακτηρίζεται current και αυτό με το οποίο ξεκινάει default. Κάθε λειτουργικό καθορίζεται από το αναγνωριστικό του (identifier) που για τα Vista είναι της μορφής {77e0f7fc-c1f5-11dc-9da1-8ft9fb7277c7} και για τα ΧΡ {nkldr}. II. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ α) Για να σβήσουμε μια είσοδο που δεν χρειάζεται (πχ εγκατάσταση που ματαιώθηκε) γράφουμε: (προσοχή στα κενά μετά κάθε λέξη) bcdedit /delete {77e0f7fc-c1f5-11dc-9da1-8ft9fb7277c7} β) Για να μετονομάσουμε ένα λειτουργικό: bcdedit /set {77e0f7fc-c1f5-11dc-9da1-8ft9fb7277c7} description “Vista Ελλ.” Ή αν βρισκόμαστε μεσα στο ίδιο το λειτουργικό: bcdedit /set {current} description “Vista Ελλ.” γ) Για να αλλάξουμε τη σειρά εμφανίσεως: bcdedit /displayorder {D1} {D2} {D3} {D4} (D1,D2 …τα αναγνωριστικά) δ) Πρωτα απο ολα ολα πριν αλλαξουμε οτιδηποτε παιρνουμε παντα εφεδρικο αντιγραφο των BCD με την εντολη: bcdedit /export “C:\My backup” ( Προσεχουμε παντα οταν δινουμε ενα ονομα οπουδηποτε με την βοηθεια του bcdedit που περιεχει κενα το κλεινουμε σε διπλα “”. Για την επαναφορα του αντίστροφα, εχουμε την εντολη: bcdedit /import “C:\My backup” ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ-ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΤΟΛΩΝ Για να αντιγράψουμε κάνουμε δεξί κλικ κάπου μέσα στο παράθυρο πατάμε επισήμανση (mark) και επιλέγουμε (ασπρίζουμε) το κείμενο που θέλουμε και πατάμε enter.Πηγαίνουμε σε κάποιο έγγραφο κειμένου και κάνουμε επικόλληση. Αντίθετα για επικόλληση κάνουμε δεξί κλικ στο πλαίσιο του παράθυρου και διαλέγουμε επεξεργασία? επικόλληση.
koutoulas Δημοσ. 9 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 9 Απριλίου 2009 Κατ αρχή πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα Vista βαφτίζουν μόνα τους το partition από το οποίο εκτελούνται C. ανεξάρτητα με τι γράμμα είχε καθοριστεί.Για να δουλέψει η πολλαπλή εκκίνηση πρέπει ΟΛΕΣ οι εγκαταστάσεις να έχουν γίνει με τον ίδιο σκληρό σαν boot και να είναι παρόντες όλοι οι σκληροί που περιέχουν λειτουργικά. (Φυσικά τα ΧΡ να εγκατασταθούν πρώτα και τα Win7 τελευταία). Μην εμπιστεύεσαι και πολύ κάποια προγραμματάκια BCD. Οι παράμετροι πολ. εκκίνησης ρυθμίζεται απο τη γραμμή εντολων με την εντολή bcdedit. Επειδή μπορει να ενδιαφέρονται και άλλοι φίλοι γράφω μερικά βασικά. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΟΔΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ. Ι. Η βασική εντολή είναι bcdedit Μπαίνουμε στα βοηθήματα---->δεξί κλικ στη γραμμή εντολών----> εκτέλεση ως διαχειριστής. Αν γράψουμε απλά bcdedit εμφανίζεται ένας κατάλογος με τα λειτουργικά συστήματα. Το τρέχον σύστημα χαρακτηρίζεται current και αυτό με το οποίο ξεκινάει default. Κάθε λειτουργικό καθορίζεται από το αναγνωριστικό του (identifier) που για τα Vista είναι της μορφής {77e0f7fc-c1f5-11dc-9da1-8ft9fb7277c7} και για τα ΧΡ {nkldr}. II. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ α) Για να σβήσουμε μια είσοδο που δεν χρειάζεται (πχ εγκατάσταση που ματαιώθηκε) γράφουμε: (προσοχή στα κενά μετά κάθε λέξη) bcdedit /delete {77e0f7fc-c1f5-11dc-9da1-8ft9fb7277c7} β) Για να μετονομάσουμε ένα λειτουργικό: bcdedit /set {77e0f7fc-c1f5-11dc-9da1-8ft9fb7277c7} description “Vista Ελλ.” Ή αν βρισκόμαστε μεσα στο ίδιο το λειτουργικό: bcdedit /set {current} description “Vista Ελλ.” γ) Για να αλλάξουμε τη σειρά εμφανίσεως: bcdedit /displayorder {D1} {D2} {D3} {D4} (D1,D2 …τα αναγνωριστικά) δ) Πρωτα απο ολα ολα πριν αλλαξουμε οτιδηποτε παιρνουμε παντα εφεδρικο αντιγραφο των BCD με την εντολη: bcdedit /export “C:\My backup” ( Προσεχουμε παντα οταν δινουμε ενα ονομα οπουδηποτε με την βοηθεια του bcdedit που περιεχει κενα το κλεινουμε σε διπλα “”. Για την επαναφορα του αντίστροφα, εχουμε την εντολη: bcdedit /import “C:\My backup” ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ-ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΤΟΛΩΝ Για να αντιγράψουμε κάνουμε δεξί κλικ κάπου μέσα στο παράθυρο πατάμε επισήμανση (mark) και επιλέγουμε (ασπρίζουμε) το κείμενο που θέλουμε και πατάμε enter.Πηγαίνουμε σε κάποιο έγγραφο κειμένου και κάνουμε επικόλληση. Αντίθετα για επικόλληση κάνουμε δεξί κλικ στο πλαίσιο του παράθυρου και διαλέγουμε επεξεργασία? επικόλληση. Τελικά αυτό που έκανα και δούλεψε ηταν να βγάλω όλους τους δίσκους απο το pc και να αφήσω μόνο τον δίσκο με τα vista εβαλα το δισκάκι των vista και εκανα φορματ τον δισκο και νεα εγκατασταση με αποτέλεσμα μετα το τελος να μπαινω μόνο στα vista στην συνεχεια σύνδεσα τους αλλους δισκους πανω και απλα απο το bios αλλαζω το first boot disk και επιλεγω τον δισκο που έχω εγκαταστησει τα xp η τον δισκο που εχει τα vista και κανει boot ανάλογα... Δοκίμασα και το easyBCD για να φτιάξω τον bootloader των vista ωστε να εχω μενου επιλογης και να μην χρειαζεται να μπαινω καθε φορα στον bios αλλα δεν μου δουλεψε..
ChangeAllNow Δημοσ. 9 Απριλίου 2009 Δημοσ. 9 Απριλίου 2009 Μπορείς να δοκιμάσεις ένα μικρό και απλό πρόγραμμα γιά να φτιάξεις boot menu :http://www.masterbooter.com .
koutoulas Δημοσ. 12 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 12 Απριλίου 2009 Τελικά τα κατάφερα και έφτιαξα την διπλή εκκίνηση με την βοήθεια του "Acronis OS Selector" και φυσικά την δική σας βοήθεια!!! σας ευχαριστώ όλους που ασχοληθήκατε με το πρόβλημα μου και προσπαθήσατε να μου δώσετε κάποια λύση.... Τα βήματα που έκανα είναι τα εξής: Αποσύνδεσα όλους τους δίσκους απο το pc και αφησα μόνο τον δίσκο με τα vista εβαλα το δισκάκι των vista και εκανα φορματ τον δισκο και νεα εγκατασταση με αποτέλεσμα μετα το τελος να μπαινω μόνο στα vista. Στην συνεχεια σύνδεσα τον δισκο που είχε εγκατεστημενα τα windows xp στον υπολογιστή. Aπο το bios αλλαζοντας το first boot disk επιλεγω τον δισκο που έχω εγκαταστησει τα xp η τον δισκο που εχει τα vista και κανει boot ανάλογα... Δοκίμασα το easyBCD για να φτιάξω τον bootloader των vista ωστε να εχω μενου επιλογης και να μην χρειαζεται να μπαινω καθε φορα στον bios αλλα δεν μου δουλεψε.. Την λύση στο πρόβλημα αυτο την έδωσε το "Acronis OS Selector" το εγκατέστησα στα Vista και μετα απο μία επανεκκίνηση μου Εμφανίστηκε το μενου επιλογης και έκανε boot και στις δύο επιλογές χωρίς κανένα πρόβλημα....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.