Προς το περιεχόμενο

Σπουδές στην Γερμανία

JohnEngineer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όποιος σπουδάζει ή έχει ήδη σπουδάσει Γερμανία γενικά Μηχανική παρακαλώ να μου δωσει τα φώτα του... Πόλη, πανεπιστήμιο, ευκαιρίες καριέρα κτλ...

Δημοσ.
έχω σπουδάσει παράκτια μηχανική κι ακόμα είμαι εδώ, τι θες να ξέρεις;

Κοίτα για αρχή, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, στο http://www.daad.de

Θέλω να σπουδάσω και γώ εκεί αλλά να μείνω για πάντα... χα χα.. Βασικά ψάχνω κάτι σε Αυτοματισμούς ή Ενέργεια.. αλλά δέν έχω ιδέα απο Γερμανία... Το είδα το DAAD..

1) Λοιπόν ποιές πόλεις της Γερμανίες είναι στο φούλ βιομηχανία για να έχω ελπίδα να δουλέψω εκεί μετά το μάστερ? Για αυτοματισμούς μου είπε κάποιος Κολωνία και Στουτγκάρδη.. ισχύει αυτό?

2) Η ζωή είναι πολύ ακριβή εκεί...? δηλαδή άν είναι σάν την Ελλάδα ζήτω που καήκαμε..

3)Είναι πάρα πολύ δύσκολές έως ανυπόφορες οι σπουδές εκεί? Δηλαδή με βάση το 10 τί βαθμό πρέπει να έχεις για να πάρεις το πτυχίο? 9?

4) Τα πανεπιστήμια έχουν συνδέσεις της προκοπής με την βιομηχανία για αλλοδαπούς μαθητές ώστε να βρούν ευκαιρίες?

Δημοσ.

Καλησπέρα

1) Λίγο πολύ όλες... ειδικά όπου υπάρχουν αντίστοιχες σχολές. Εγώ είμαι Στουτγάρδη, για αυτοματισμούς όμως δεν το έχω ψάξει καθόλου, αλλά γενικά γίνεται καλή δουλειά ειδικά στον ερευνητικό τομέα. Πάντως λίγο έξω απ την πόλη έχει την έδρα της η Festo που είναι κορυφαία στο συγκεκριμένο τομέα και συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο, προσφέρει πρακτικές και τέτοια.

2) Περίπου τα ίδια θα έλεγα, εξαρτάται σε ποια πόλη θα πας.

3,4) Είναι ζόρικα. Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, συνήθως σου δίνονται 2 με 3 το πολύ ευκαιρίες για να περάσεις κάποιο μάθημα και άλλα τέτοια. Για το βαθμό που λες, γενικά πτυχίο παίρνεις, αλλά για να βρεις καλή θέση θες και καλούς βαθμούς αντίστοιχα. Δεν έχει σημασία αν είσαι αλλοδαπός, αν είσαι καλός σε παίρνουν.

πολύ χρήσιμη σελίδα είναι αυτή: http://www.hochschulkompass.de/

Γράφεις στο ψαχτήρι το αντικείμενο που σ' ενδιαφέρει, συμπληρώνεις ότι άλλο θες, αν πχ προτιμάς κάποια πόλη ή κρατίδιο, είδος πτυχίου κλπ και από κει βρίσκεις συγκεκριμένες σχολές.

Από κει και πέρα, αν και όταν αποφασίσεις να το προχωρήσεις, μπαίνεις στην ιστοσελίδα των πανεπιστημίων που σε ενδιαφέρουν, συμπληρώνεις τις αιτήσεις εγγραφής, στέλνεις ότι άλλο ζητάνε (απολυτήριο λυκείου μεταφρασμένο απ το υπουργείο, βιογραφικό κλπ).

Μετά είναι και το θέμα της γλώσσας. Θα χρειαστεί να δώσεις το TestDaF http://www.testdaf.de/index.php εκτός και αν έχεις το Kleines ή το Grosses ή απολυτήριο γερμανικού σχολείου.

Εδώ υπάρχει και μια αξιολόγηση των πανεπιστημίων: http://ranking.zeit.de/che9/CHE

Αυτά μου 'ρχονται προς το παρόν.

Δημοσ.

Σε τι επίπεδο σε ενδιαφέρει να σπουδάσεις; Προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό;

1+2.κλπ. Γενικά, για αυτοματισμούς δεν ξέρω τίποτα, αλλά εργοστάσια υπάρχουν παντού. Αν τώρα θες να δουλέψεις στην bmw για παράδειγμα, έχει νόημα να σπουδάσεις στη Βαυαρία/Μόναχο.

Για την ενέργεια, είναι πολύ της μόδας σχεδόν παντού έχουν και κάτι σχετικό. Πάλι εξαρτάται τι θες να κάνεις. Αν σε ενδιαφέρουν οι αναέωσιμες καλύτερα είναι να έρθεις στο Βορρά, αυτό γιατί ουσιαστικη παραγωγή ενέργειας και εταιρείες υπάρχουν στη Β. Γερμανία. Αν σε ενδιαφέρει το πετρέλαιο, ψάξε για geological engineering, αν θες από φυτά (που φθίνει), πας σε χημική μηχανική ή γεωπονία.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφάσισεις τι θες να κάνεις και τα κοιτάς τα rankings του Daad ανά τομέα, δεν είναι για όλα τα τμήματα και είναι ενδεικτικά, υπάρχουν πανεπιστήμια που δεν τα πιάνει το μάτι σου, αλλά σε έναν τομέα να είναι οι pioneers...

Δε θεωρώ τη ζωή ακριβότερη από οτι είναι στην Ελλάδα, εκτός από τα σπίτια. Το μέσο κόστος καθημερινών εξόδων είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο στην Ελλάδα (δεν πίνω, δεν καπνίζω). Στην αρχή τουλάχιστον μπορείς να μένεις σε εστία και όσο είναι φοιτητής ή και αργότερα σε wg (με συγκάτοικους), δεν έχω μείνει σε τέτοιο, αλλά πολλοί φίλοι το κάνουν και είναι μία εμπειρία που αξίζει.

3. Ανυπόφορο είναι κάτι που δε μας αρέσει. Πρέπει να είσαι συνεπής, 2 φορές κομμένος στο μάθημα, αντίο πανεπιστήμιο. Χρειάζεται να μελετάς συστηματικά, η παπαγαλία δεν είναι το φόρτε τους και γενικά την αποφεύγουν. Ερχόμενος με τη νοοτροπία του έλληνα φοιτητή (3εξεταστικές και κάθε ημέρα καφές) είχα πρόβλημα στο πρώτο εξάμηνο, στο οποίο όμως κατάφερα και ανταπεξήλθα.

Αυτό με το βαθμό δεν το καταλάβα. Που να τον έχεις τον βαθμό, στο προπτυχιακό στην Ελλάδα; Εγώ είχα 7 όταν ήρθα και τέλειωσα με 1.4 στα 1 (Η κλίμακα εδώ είναι 1 το άριστα, 4 το ελληνικό 5, και με 5 κόβεσαι λίγο και με 6 κόβεσαι πολύ...). Γενικά, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι έρχεσαι σε μία ξένη χώρα, με διαφορετική γλώσσα και σχετικά άλλο τρόπο σκέψης, αυτά μπορούν να σε δυσκολέψουν.

4. Ναι έχουν. Όχι με τον τρόπο που το έχουν οι Άγγλοι, αλλά γενικά όποιος αξίζει δε χάνεται και δεν εννοώ ότι χρειάζεσαι μέσο, αλλά εδώ την thesis ουσιαστικά τη θεωρούν εξειδίκευση και μπορείς να διεκδικήσεις θέσεις. Επίσης είναι σύνηθη τα consortia εταιρειών, με πανεπιστήμια ερευνητικά ιδρύματα κλπ κλπ. Γενικά, πιστεύω πως γα κάποιον που θα έρθει αποφασισμένος για1-1.5 χρόνο για μάστερ ή για 3-4 για diploma με αξιοπρεπή βαθμό, πάνω από 2.2, μπορείς σχετικά εύκολα να βρεις δουλεία στη βιομηχανία.

Καλή τύχη.

Δημοσ.

Έλα ρε που γκρινιάζετε εκεί στο Βορρά ότι είναι ακριβότερη η ζωή. Εδώ έτσι όπως πάνε τα νοίκια στην Αθήνα αρχίζουν να ψιλοσυγκρίνονται με το Μόναχο, εσείς εκεί πάνω δίνετε τα μισά λεφτά από εδώ.

Για αυτοματισμούς στο δικό μας TU τράβα εδώ: http://www.lsr.ei.tum.de/

Είναι ψιλοκαταστροφή αυτή η έδρα βέβαια (τουλάχιστον αν ενδιαφερεσαι για διδακτορικό), αλλά αν γουστάρεις...

Για ενέργεια θα σε ενημερώσει ο Steven, ο οποίος είναι πολύ καλύτερος γνώστης του Fakultät μας σε αυτόν τον τομέα.

Δημοσ.

Άν είναι στην Γερμανία έτσι όπως τα λέτε τότε έχω πορωθεί για διάβασμα και δουλειά απο τώρα.. Βασικά δέν προλαβαίνω μέχρι το Σεπτέμβριο να βγάλω τα διπλώματα των Γερμανικών που ζητάνε τα πανεπιστήμια (ένα Grundstufe έχω βγάλει μόνο) και έτσι θα κάνω διεθνές μάστερ απο αυτό που διδάσκουν στα αγγλικά μαθαίνοντας παράλληλα και τα γερμανικά.. και έχω ξεχωρίσει 2-3 πόλεις με το αντικείμενο που με ενδιαφέρει... το κακό είναι ότι είναι 2 χρόνια.. Παρεπιπτόντως ποιό είναι το γερμανικό ΤΕΕ ρε παιδιά που δίνει επαγγελματικά δικαιώματα και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...