Προς το περιεχόμενο

Χρήση της >4Gb μνήμης σε XP/Vista 32-bit? Ναι! Με RamDisk

random

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χρήση της >4Gb μνήμης σε XP/Vista 32-bit?

Ναι, με τουλάχιστον έναν τρόπο, γίνεται. πχ. με τη χρήση του RamDisk

-------------------------------------------------------------------------------------

Το θέμα ειναι γνωστό, ας κάνουμε μια εισαγωγή για τους νέους.

Οταν εγκαταστήσουμε πάνω απο 3 Gb μνήμης RAM, τα Windows XP και τα Vista X86 (32-bit)* (απο 'δω και κάτω τα αναφέρω ως w32 για συντομία) δεν μπορουν να την χρησιμοποιήσουν ολόκληρη.

Συνήθως έχουμε ενα "φράγμα" κάπου στα 3,2 - 3,6 Gb ανάλογα τον εξοπλισμό του pc (vga και άλλες κάρτες) που κάνουν -ας πούμε- χρήση της περιοχής απο 3,2 ως τα 4 Gb.

Εκτός απο τη μνήμη που μας "τρώνε" αυτές οι συσκευές, υπάρχει και το σκληρό όριο των 4 Gb, που έχει βάλει η Microsoft σε αυτά τα λειτουργικά.

Ειναι δηλαδή και θέμα Αδειας Χρήσης. Δεν δίνει άδεια η Ms να εκμεταλευτείς περισσότερη μνήμη απο 4 Gb, με τα 32μπιτα λειτουργικά που - η Ms θεωρεί - οτι απευθύνονται σε οικιακούς χρήστες ή μικρές επιχειρήσεις (XP X86, Vista X86, Win Server 2003 & 2008 Standard edition).

microsoft.com: Memory Limits for Windows Releases

Geoff Chappell : Licensed Memory in Windows Vista

* προσέξτε οτι δεν αναφέρομαι σε όλα τα 32-bit λειτουργικά. :shifty: Σε Linux, και σε Windows Server 2003/2008 σε εκδόσεις ανώτερες της Standard, δηλαδή τις Enterprise, Datacenter, (32-bit πάντα) κλπ, υπάρχει δυνατότητα χρήσης 4+ Gb RAM, με το Physical Address Extension.

αλλα αυτό ειναι μια άλλη ιστορία, ας το συζητήσουμε σε ενα θέμα σχετικό με το PAE. Εδώ ήθελα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τις δύο πιό δημοφιλής εκδόσεις Windows για home users: τα XP, και τα Vista X86.

[/εισαγωγή]

-------------------------------------------------------------------------------------

:-( :rolleyes: :-(

Ενα πρόγραμμα που μπορει να χρησιμοποιήσει την περιοχή της μνήμης άνω των 4Gb σε W32, ειναι το RamDisk Plus 9 . Σε τι χρησιμεύει; διαβάστε στο site, ή παρακάτω.

* Δυστυχώς δεν ειναι δωρεάν.

Στο site γράφει οτι μπορεί να χρησιμοποιήσει και την περιοχή απο τα 3,2 ως τα 4 gb, αλλα προσωπικά δεν το δοκίμασα.

RamDisk Plus 9 has a most unique feature. Our patent pending technology can access memory beyond the limitation imposed by a Windows 32-bit operating system! In other words, RamDisk Plus 9 can use "unmanaged" Windows' memory e.g. above 4GB. It can also use the stubbornly inaccessable memory between 3.2GB and 4GB.

Το δοκίμασα σε σύστημα Windows Vista SP1 32-bit, με 6 Gb RAM.

Στο λειτουργικό ειναι προσβάσιμα περίπου 3,3 Gb μνήμης.

Πριν την εγκατάσταση του RamDisk Plus:

Μετά το φόρτωμα του λειτουργικού και διαφόρων startup είχα στη διάθεσή μου περίπου 1,8 ως 2 Gb ελεύθερα.

Μετά την εγκατάσταση του RamDisk Plus:

έφτιαξα ενα νέο ram disk μεγέθους 1,5 Gb, και αντέγραψα μέσα διάφορα αρχεία.

Μετά το φόρτωμα του λειτουργικού και των ίδιων startup με πριν, είχα στη διάθεσή μου το ίδιο ποσό ελέυθερης μνήμης: περίπου 1,8 ως 2 Gb, συν ενα νέο ταχύτατο "δισκο" στο my computer, μεγέθους 1,5 Gb.

:mad: :cry: :X

ΕΡ: Γιατί να τα κάνουμε αυτά και να μην βάλουμε 64-bit λειτουργικό, να έχουμε όση μνήμη θέλουμε χωρίς "χακιές" ;

Απ: Η χρήση 64bit os είναι η πιό straight λύση. Αν θέλουμε και μπορούμε, φυσικά ειναι η προτιμότερη λύση. Αλλα αν δεν θέλουμε, για οποιοδήποτε λόγο, υπάρχει και αυτό.

Στο κάτω-κάτω, οποιος χρησιμοποιεί ήδη 64μπιτο, δεν έχει λόγο να διαβάζει αυτές τις γραμμές, έτσι;

;)

Αν κάποιος μπορει να το δοκιμάσει σε Win XP 32bit, με μνήμη 4 γίγα, ή παραπάνω, περιμένω αποτελέσματα και εντυπώσεις.

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Τι είναι ενα Ram Disk (μπορει να αναφέρεται και ως ramdrive, ramdisk): http://en.wikipedia.org/wiki/RAM_disk

Δεσμεύει ενα ποσό της RAM, όσο θέλουμε και το εμφανίζει ως εικονικό σκληρό δίσκο στο σύστημα. Εκει μπορεις να αντιγράψεις αρχεία, να εγκαταστήσεις προγράμματα, και όταν τα χρειαστείς να είναι ταχύτατα προσβάσιμα, αφου η μνήμη RAM ειναι πολύ ταχύτερη των σκληρών δίσκων.

Η τεχνική αυτή δεν ειναι κάτι καινούριο, ειναι γνωστή εφαρμογή απο τον καιρό του DOS, αλλα τότε η τιμές της RAM ήταν πολύ ψηλές, οποτε και η χρησιμότητα του ram disk (ταχεία πρόσβαση) ήταν πολύ μικρή, σε σχέση με το τίμημα (δεσμευμένη μνήμη).

Σήμερα, δεν ειναι σπάνια -ούτε πανάκριβα- τα συστήματα με πάνω απο 3 gb μνήμης , αλλα παραμένουν λίγοι οι χρήστες που πραγματικά χρησιμοποιούν (δηλαδή "γεμίζουν") με τη χρήση που κάνουν την περιοχή της μνήμης άνω των 2,5 gb.

Δηλαδή, την εφαρμογή του ram disk μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σε 64-bit OS, αν νομίζουμε οτι ενα ποσό της RAM μας, με τη συνήθη χρήση μας, συνέχεια μένει ελεύθερη.

πχ. δοκιμάστε να εγκαταστήσετε τον Mozilla Firefox, μαζί με το profil σας (την portable edition αν δεν εχετε ορεξη για χακιές), σε ram disk.

Θα εκπλαγείτε.

άλλες εφαρμογές τύπου ram disk,

εκτός απο το RamDisk Plus 9

(που δεν αναφέρουν κάτι για εκμετάλευση της "ανω των 4 gb" μνήμης σε W32) :

cenatek RAMDisk http://www.cenatek.com/product_page_ramdisk.php

http://www.cenatek.com/product_page_ramdisk_download.php

Dataram RAMDisk Beta, δωρεάν -nagware- για ramdrive < 4gb

RAMDiskXP, RAMDiskVE shareware

AR RAM Disk

http://www.arsoft-online.com/index.php?option=com_remository&Itemid=43&func=select&id=2

Free RAMDisk http://members.fortunecity.com/ramdisk/RAMDisk/ramdiskfree.htm

RAMDisk "Enterprise" http://members.fortunecity.com/ramdisk/RAMDisk/ramdiskent.htm

Gavotte

mydigitallife: Free Ramdisk for Windows Vista, XP, 2000 and 2003 Server

1.0.2003.1209 : http://depositfiles.com/files/916161

1.0.4096.4 : http://vista.inoxa.de/Dateien/Gavotte_RAMdisk__v.1.0.4096.4_25.01.2008.zip

Προσοχή πρεπει να δώσουμε, σε αυτες τις εφαρμογές, να έχουν επιλογές

Save ram disk contents into hard disk file, on shutdown.

αλλιώς η χρήση του ram disk περιορίζεται σε ένα session. Με το shutdown θα χάνονται τα περιεχόμενα (όχι απαραίτητα κακό, αν το θελουμε για browser cache).

Αν κανουμε hibernate, δεν τα χάνουμε.

Δημοσ.
Εκτός απο τη μνήμη που μας "τρώνε" αυτές οι συσκευές, υπάρχει και το σκληρό όριο των 4 Gb, που έχει βάλει η Microsoft σε αυτά τα λειτουργικά.

Ειναι δηλαδή και θέμα Αδειας Χρήσης. Δεν δίνει άδεια η Ms να εκμεταλευτείς περισσότερη μνήμη απο 4 Gb, με τα 32μπιτα λειτουργικά που - η Ms θεωρεί - οτι απευθύνονται σε οικιακούς χρήστες ή μικρές επιχειρήσεις (XP X86, Vista X86, Win Server 2003 & 2008 Standard edition).

Πολύ ενδιαφέρων ο οδηγός που έβαλες. Μια διευκρίνηση όμως :P. Το ότι τα 32bit Windows δεν βλέπουν τα 4GB+ μνήμης δεν έχει να κάνει με την άδεια χρήσης ή με το ότι η Microsoft θεωρεί ότι τα 4GB είναι αρκετά, αλλά έχει να κάνει με την ίδια την αρχιτεκτονική των 32bit. Βάζοντας 32bit λειτουργικό, το σύστημα σου δουλεύει στα 32bit (ανεξάρτητα από το εαν ο επεξεργαστής σου είναι 32 ή 64bit) και μπορεί έτσι να διευθυνσιοδοτήσει 2^32 διευθύνσεις μνήμης (δηλαδή 4GB μνήμης). Τα 4 αυτά GB μοιράζονται ανάμεσα στα busses, στην κάρτα γραφικών, την μνήμη κλπ. Το εάν το Ramdrive αυτό λειτουργεί όντως με τα "χαμένα" MB μνήμης δεν το γνωρίζω, ακούγεται καλό πάντως :P.

Δημοσ.
Βάζοντας 32bit λειτουργικό, το σύστημα σου δουλεύει στα 32bit και μπορεί έτσι να διευθυνσιοδοτήσει 2^32 διευθύνσεις μνήμης (δηλαδή 4GB μνήμης).

"βλεπουν" περισσότερα απο 4 γίγα :

τα Windows Server 2003 32-bit, Windows Server 2008 32-bit, απο έκδοση Enterprise και άνω (μεταξύ μας , αυτο το αποκαλώ "άδεια χρήσης Enterprise" και όχι έκδοση, αφου στον κώδικα εχουν ελάχιστες διαφορές απο τα Server Standard),

καθως και Linux 32-bit, (απο καποιο kernel και μετά), με το PAE,

Δημοσ.

τα Windows Server 2003 32-bit, Windows Server 2008 32-bit, απο έκδοση Enterprise και άνω (μεταξύ μας , αυτο το αποκαλώ "άδεια χρήσης Enterprise" και όχι έκδοση, αφου στον κώδικα εχουν ελάχιστες διαφορές απο τα Server Standard),

Αυτη ειναι η μαγικη λεξη

Δημοσ.

Μπορεί να έχεις δίκιο, δεν γνωρίζω πως λειτουργεί το Physical Address Extension :P

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 21:13 ----------

Έχεις απόλυτο δίκιο τελικά, το PAE επιτρέπει να γίνεται χρήση πάνω απο 4GB εφόσον το υποστηρίζει το λειτουργικό. Το έψαξα τώρα και το βρήκα. :P

Δημοσ.

random μόλις έδωσες ανάσα ζωής στα XP32 μου... :-D

Θα το δοκιμάσω το βράδυ.

Λόγω συστήματος ( SLi ) η μνήμη που μου αναγνωρίζει είναι μόλις 2.5 από τα 4Gb, οπότε έχω μπόλικο χώρο να "παίξω".

Χμ. Και ερώτηση.

Τι χακιές πρέπει να κάνουμε για να μην ξανα περνάμε τα προγράμματα που θέλουμε από την αρχή?

Δημοσ.

ενδιαφερον και εκανα δοκιμες.

δεν ειδα ομως καμια διαφορα στη ταχυτητα.

εβαλα το firefox στο ramdisk και ηταν ακριβως η ιδια ταχυτητα.

καπου καποτε ειχα δει οτι αν εχουμε αρκετη μνημη τοτε μπορουμε να σηκωσουμε τον kernel στην μνημη και ετσι τα windows να τρεχουν πιο γρηγορα.

ξερει κανεις κατι?

παντος το μονο που μποουμε να κανουμε ειναι να βαλουμε τη virtual memory στο ramdisk και ετσι θα τρεχει καλυτερα....

Δημοσ.

Βασικά, το θεμα το εγραψα γιατι με εντυπωσίασε η δυνατότητα του Ram Disk Plus να χρησιμοποιεί την περιοχή ανω των >4γιγα .

Αν το δουμε απλά σαν λειτουργία ramdisk , ανεξ. αυτου του feature,

(δηλ, πχ αν χρησιμοποιούμε ήδη win64, οποτε φτιαχνουμε ramdisk όπου θέλουμε, ή σε XP με λιγότερα απο 3,5 γιγα )

το συγκεκριμένο Ram Disk Plus δεν με εντυπωσίασε.

νομιζω οτι έχει καποιο bug (τωρα που το κοιτάω και σε XP).

ενω φτιαχνω ενα δισκο 400 μβ, και επιλέγω "save contents on shutdown",

μετα το restart τον βρήσκω mounted μεν,

αλλα άδειο, και μαλιστα, non formated !! :mad:

στο γραφείο που ειμαι τώρα, με XP, δεν μ ενδιαφέρει το κολπο με τα 4 γιγα, αφου εχω μονο 3.

θα δοκιμάσω μερικά απο τα άλλα ramdrives, (που μερικα ειναι και free), μηπως κάνουν καλυτερη δουλειά στη διατήρηση των περιεχομένων τους μεταξύ restarts.

Χμ. Και ερώτηση.

Τι χακιές πρέπει να κάνουμε για να μην ξανα περνάμε τα προγράμματα που θέλουμε από την αρχή?

εννοείς, αυτα που έγραψα πάνω, ή κατι άλλο;

δεν ειδα ομως καμια διαφορα στη ταχυτητα.

μπας και έχεις τα win πάνω σε 2 χ SSD raid 0 και μας δουλεύεις; :lol:

διαφορά στο φόρτωμα της εφαρμογής εννοώ. (εχω Fx με 50 extensions. τα μισα enabled).

και διαφορά αν κάνεις χρήση της cache tou firefox.

και διαφορά αν κρατάς ιστορικό (εχω επιλέξει "keep my history for at least 1000 days" :lol::lol: ). δοκιμασε να ανοιξεις τέτοιο history tab...

δεν θα γινει γρηγορότερο το σερφάρισμα ή το rendering της html.

Δημοσ.

Το δοκίμασα χθες το βράδυ.

Πρώτες εντυπώσεις:

Το loading εκτοξεύθηκε. Εφτιαξα ένα disk με 1.5 giga και πέρασα μέσα firefox, everest, και 3dmark06.

Στα 2 πρώτα δεν φάνηκε αμέσως η τεράστια διαφορά, λογικό.

Στο 3dmark που ανάμεσα στα τεστ υπάρχει το loading time, φάνηκε.

Loading test που μπορεί από HDD να χρειαζόταν π.χ 10", με ramdisk χρειαζόταν τα ~3" (!)

Αυτό που δεν πρόλαβα να τσεκάρω είναι αν όντως μπορεί να εκμεταλευτεί την μνήμη που δεν μπορούν τα XP32.

Πριν το ανοίξω, σε fresh boot η ram έχει ~30% usage, και αφού το ανοίξω πάει στα 80-90%.

Οπότε αυτό

Πριν την εγκατάσταση του RamDisk Plus:

Μετά το φόρτωμα του λειτουργικού και διαφόρων startup είχα στη διάθεσή μου περίπου 1,8 ως 2 Gb ελεύθερα.

Μετά την εγκατάσταση του RamDisk Plus:

έφτιαξα ενα νέο ram disk μεγέθους 1,5 Gb, και αντέγραψα μέσα διάφορα αρχεία.

Μετά το φόρτωμα του λειτουργικού και των ίδιων startup με πριν, είχα στη διάθεσή μου το ίδιο ποσό ελέυθερης μνήμης: περίπου 1,8 ως 2 Gb, συν ενα νέο ταχύτατο "δισκο" στο my computer, μεγέθους 1,5 Gb.

σε εμένα δεν δουλεύει.

Δεν ξέρω τι γίνεται όταν φτάσει στο 100%, αν ξεκινάει εκεί να χρησιμοποιεί αυτά που δεν αναγνωρίζονται.

@random άκυρη η απορία μου, απλά δεν είχα καταλάβει πως ακριβώς δουλεύει, και λόγω υπεραισιοδοξίας πίστεψα πως μπορείς να του δώσεις εντολή να φορτώνει στην ram ένα ήδη installed folder π.χ στο C.

:shifty: Το "save contents on shutdown" κατά 99% δεν είναι bug.

Νομίζω το SP3 πέρασε μία λειτουργία στα Xp, όπου κατά το shutdown o υπολογιστής έχει στην διάθεσή του μόλις 5" να αποθηκεύσει ότι προλάβει, μετά κλείνει.

Προφανώς το έκαναν για να ελαχιστοποιήσουν το "shutdown time", να φανταστείς το tuneup utilities 09' στο αναγνωρίζει αυτό ως "error".

Aν απενεργοποιήσεις αυτό, λογικά θα προλάβει να αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις του σωστά.

;)

Δημοσ.

Δηλαδή για να καταλάβω και εγώ.....λειτουργεί σαν βοηθητικός δίσκος και ανοίγει πιο γρήγορα τα αρχεία που θα άνοιγε π.χ. ο C: επειδή έχει και λιγότερα δεδομένα;;;:shifty:

Άρα πρέπει να αποθηκεύσουμε στο ram disk προγράμματα που χρησιμοποιούμε;; π.χ. explorer;; (έπεσα καθόλου μέσα ή μπα...;)

Δημοσ.
Δηλαδή για να καταλάβω και εγώ.....λειτουργεί σαν βοηθητικός δίσκος και ανοίγει πιο γρήγορα τα αρχεία που θα άνοιγε π.χ. ο C: επειδή έχει και λιγότερα δεδομένα;;;:shifty:

Άρα πρέπει να αποθηκεύσουμε στο ram disk προγράμματα που χρησιμοποιούμε;; π.χ. explorer;; (έπεσα καθόλου μέσα ή μπα...;)

Eιναι στην ουσία ένας εικονικός δίσκος που διαβάζει και γράφει με την ταχύτητα των ram, χρησιμοποιόντας μάλιστα την ram που μένει αναξιοποίητη στα 32bit OS της Ms λόγω του γνωστού περιορισμού στα 4Gb συνολικής μνήμης συστήματος.

(για το αν μπορεί να χρησιμοποιήσει όντως αυτή, εγώ δεν είμαι σίγουρος ακόμα).

Αυτό συμβαίνει όχι επειδή έχει λιγότερα δεδομένα, αλλά επειδή από την φύση της η ram είναι πολύ ταχύτερη από τους σκληρούς και τις μανιβέλες τους... :P

Δημοσ.

αχα......άρα όπως και εσύ να αποθηκεύσω προγράμματα που χρειάζεται να τρέχουν....σε ευχαριστώ πολύ!!

Δημοσ.
αχα......άρα όπως και εσύ να αποθηκεύσω προγράμματα που χρειάζεται να τρέχουν....σε ευχαριστώ πολύ!!

Ναι, αλλά διάβασε πρώτα στα site που παραπέμουν τα links της πρώτης σελίδας να κατανοήσεις ακριβώς πως δουλεύει.

Επίσης απαραίτητη προυπόθεση είναι να έχεις μπόλικη ram.

Αν έχεις π.χ σύνολο 1Gb, ε, δεν θα καταφέρεις και πολλά. Μάλλον χειρότερα θα τα κάνεις.

:-)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...