Προς το περιεχόμενο

Ερωτήσεις για Time Machine

Street-Fighter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το Time Machine για να δουλέψει χρειάζεται ένα εξωτερικό δίσκο φορμαρισμένο σε HFS+ ή το Time Capsule (το wifi router της Apple που έχει ενσωματωμένο σκληρό δίσκο 500GB ή 1TB ειδικά για χρήση με το Time Machine).

Αν δεν έχεις ένα από αυτά, δεν θα δουλέψει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 73
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Επισκέπτης

Μέσα από το disk utility που υπάρχει προεγκατεστημένο σε κάθε Mac στο Application/Utilities θα κάνεις το φορμάτ.

@stelakkas

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ Time Machine.

1.Το Time Machine ειναι ενας mac way τροπος για μπακ-απ καθως επισης και για restore του συστηματος σε περιπτωση επανεγκαταστασης. Οταν συνδεσουμε εναν εξωτερικο δισκο (παντα φορμαρισμενο σε HFS+) και το συστημα τον δει, τοτε απο στο System Preferences κανουμε κλικ στο Time Machine, δειχνουμε το path του σκληρου τον οποιον επιλεξαμε για μπακ απ.

2.ΠΡΟΣΟΧΗ : Εαν ο δισκος το οποιον επιλεξαμε για το Time Machine εχει και αλλα αρχεια γραμμενα καποια απο αυτα θα σβηστουν και με την παροδο του χρονου θα σβηστουν ολα. Δλδ χρειαζεται ενα καθαρο παρτισιον για το Time Machine (εκτος εαν δεν μας ενδιαφερουν τα αρχεια τα οποια εχει μεσα ο συγκεκρμενος σκληρος). Παντα χρησημοποιουμε ενα σκληρο αρκετα μεγαλυτερο απο τον σκληρο του υπολογιστη (εγω για το Time Machine εχω εναν 500αρι για τον 160αρι του φορητου μου).

3.Το Time Capsule ειναι ενας εξωτερικος σκληρος της Apple ο οποιος μπορει να χρησημοποιηθει για το μπακ απ ασυρματα.

4.Εαν εχεις "φορεσει" και Win με Parallels υπαρχει, αν θυμαμαι καλα, επιλογη για να γινεται η οχι μπακ απ και στα Win.

5. Οταν γεμισει ο σκληρος του Time Machine τοτε θα διαγραφει τα παλια για να κανει χωρο για να γραψει τα καινουργια. Παντα ομως θα σε ενημερωνει και θα σε ρωταει για την/τις διαγραφες.

6. Σε περιπτωση που δεν βρει τον σκληρο (πχ δεν ειναι συνδεδεμενος) την ωρα που πρεπει να γινει το μπακ απ, θα τοκανει την επομενη φορα που θα συνδεσεις τον σκληρο.

Ελπιζω να σε καλυψα καπως. Εαν εχεις αλλα ερωτηματα εδω ειμαστε.

Μαριος

Ασφαλως και δεν υπαρχει , " κατ' αρχην " , προβλημα. Η διαφορα ειναι πως 1.αν σου κτυπησει ο σκληρος παει το μπακ απ, τα χασαμε ολα, και 2. δεν μπορουμε να επαναφερουμε το συστημα οπως ηταν. Με λιγα λογια η λογικη λεει πως για το Time Machine χρημοποιουμε εξωτερικο σκληρο για να εχουμε τον γαιδαρο μας ... δεμενο.

Μαριος

Μπα εσωτερικος για time machine και εξωτερικος για μια φορα τον μηνα back up και αυτο με χερακι ;) ετσι δεν εισαι ουτε βαλε βγαλε ουτε χωρο δεν χριαζεσαι για εξτρα συσκευη ουτε χρηματα παρα πανω για εξωτερικο ουτε παρα πανω αναμονη ;)

Απο κει και περα ο καθενας δουλευει και φιλα τα δεδομενα του οπως θελει :-)

Ερωτήσεις (είμαι Pc user - δεν έχω ακόμα Mac, απλώς συλλέγω πληροφορίες γιατι ενδιαφέρομαι σοβαρά να αγοράσω έναν κάποια στιγμή):

Εστω οτι εχουμε 500GB HDD στον mac και 1 TB HDD External για το Time Machine που το χρησιμοποιούμε για πχ. 4-5 μήνες η και περισσότερο. Συν τον χρόνο αποκτούμε και άλλους δίσκους που τους χρησιμοποιούμε (έστω οτι προσθέσαμε άλλα 4 TB HDD's - εσωτερικούς ή εξωτερικούς δεν έχει σημασία που τους έχουμε γεμίσει και αυτούς). Αυτή τη στιγμή, απο όσο έιχα δεί πριν λίγο καιρό, ο μεγαλύτερος external της WD που κυκλοφορεί είναι ενας 2 TB USB. Τι κάνουμε? Πως ρυθμίζουμε το Time Machine να παιρνει backup απο κάποιους δίσκους (τα 4 TB + 500 GB) σε περισσότερους του ενός external HDD's των 1 ή 2 TB αλλα με συνολική "εικόνα" του backup ετσι ώστε το time machine όταν χρειαστεί πχ. ένα restore αρχείου να μπορεί να το αναζήτήσει σε όλους τους HDD's? (το κάνει αυτο το Time Machine)?

Πως θα διεργαστεί τα δεδομένα το TIme Machine ετσι ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο για όλα τα TB των δεδομένων μας οτι θα αποθηκευτούν στους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους που έχουμε για backup και οτι όταν θα θέλω να ανακαλέσω ένα αρχείο (ή περισσότερα) η να κανω γενικό Restore θα κάνει restore απο όλους τους δισκους (πχ. σε ένα νεο mac)?

Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, αυτή τη στιγμή έχω HDD's

1X 60 GB

1X 200 GB

1X 320 GB

1X 500 GB

1X 1 TB External USB

1X 250 GB External USB

---------

2330 GB ή αλλιώς 2.3 TB και επειδή δεν μου φτάνουν, θα πάρω άλλον ένα σκληρό 1 ή 2 TB (θα δώ).

Μη φανταστείτε οτι κατεβάζω απο ίντερνετ κλπ. Καμία σχέση. Τους δίσκους μου τους έχω γεμάτους κυρίως με διάφορα Projects καλλιτεχνικά. Δεδομένα απο την HD Canon Camcorder μου, επεξεργασίες High Definition Videos, Camera Tracking, 3D Modeling, 2D Artworks που φτιάχνω κλπ.

Αρα συνοψίζοντας το ερώτημα μου είναι: μπορεί το time machine να αντλει δεδομένα απο όλους αυτούς τους δίσκους για το backup? Φυσικά και η απάντηση θα είναι Ναι πιστεύω, αλλα....επειδή η συνολική χωρητικότητα των δίσκων θα είναι μεγαλύτερη απο τον μεγαλύτερο δίσκο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή με σχετικά οικονομική τιμή (2 TB), θα μπορεί το time machine να γράφει το backup σε περισσότερους του ενός εξωτερικούς δίσκους που θα είναι προσαρτημένοι στο time machine? Οταν ανακαλώ ένα η περισσότερα αρχεία θα τα αναζητά σε όλους τους δίσκους που θα έχω προσαρτήσει για backup?

Και κάτι που δεν βλέπω να το εφαρμόζω (λόγω κόστους και επειδή είναι και λίγο υπερβολικό), απλώς το έχω και αυτό απορία και είπα να ρωτήσω.

Εάν υποθέσουμε οτι θέλω πχ. να έχω και μία δεύτερη συστοιχία δίσκων προσαρτημένες στο time machine έτσι ώστε να έχω είς διπλούν τα backup μου σε άλλη μια "ομάδα δίσκων" γίνεται αυτό? (δηλαδή μπορώ να παίρνω το ίδιο backup σε δυο ομάδες δίσκων?

Και τέλος κάτι τελευταίο. Εάν θέλω να έχω τον External HDD μου μονίμως αποσυνδεδεμένο (για λόγους ασφαλείας απο οτιδήποτε κακό μπορεί να συμβεί σε σχέση με το ρεύμα - πχ. κάψιμο τροφοδοτικού, υπέρταση, κεραυνός στο δίκτυο, βραχυκύκλωμα λόγω του ποτηριού με το νερό που έπεσε κατα λάθος, καταστροφή δίσκου λόγω πτώσης, και ο,τι άλλο μπορεί να βάλει το άρρωστο μυαλό μας..χιχι) και να τον συνδέω όποτε θέλω εγώ για το backup και μετά να τον αποθηκεύω σε κάποιο ασφαλές σημείο, γίνεται αυτό? (ευκολα? δύσκολα?).

Ξέρω οτι οι ερωτήσεις μου είναι "περίεργες" για έναν απλό χρήστη, αλλα απο την μία είναι πραγματικά ανόητο στην εποχή μας να καταναλώνουμε χρόνο απο την ζωή μας για... "Backup με το Χέρι" αλλα απο την άλλη παραείμαι καχύποπτος (σαν χρήστης windows) για να εμπιστευτώ ένα πρόγραμμα να μου παίρνει αυτόματα Backup χιλιάδες εργατοώρες δουλειάς μου....(καταλαβαίνετε ελπίζω...)

Αρα συνοψίζοντας το ερώτημα μου είναι: μπορεί το time machine να αντλει δεδομένα απο όλους αυτούς τους δίσκους για το backup?

ναι αλλά ή θα πρέπει να είναι όλοι συνδεδεμένοι τη στιγμή του backup με το mac ή θα πρέπει να έχεις την υπομονή να αλλάζεις τις ρυθμίσεις του time machine και αντί για 1 backup να έχεις Χκάθε φορά

επειδή η συνολική χωρητικότητα των δίσκων θα είναι μεγαλύτερη απο τον μεγαλύτερο δίσκο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή με σχετικά οικονομική τιμή (2 TB), θα μπορεί το time machine να γράφει το backup σε περισσότερους του ενός εξωτερικούς δίσκους που θα είναι προσαρτημένοι στο time machine? Οταν ανακαλώ ένα η περισσότερα αρχεία θα τα αναζητά σε όλους τους δίσκους που θα έχω προσαρτήσει για backup?

Όχι εκτός αν χρησιμοποιείσεις σύστημα RAID όπου πολλοί σκληροί δίσκοι είναι συνδεδεμένοι "παράλληλα" και ο υπολογιστής τους βλέπει σαν 1.

Αλλιώς εκφρασμένο, το time machine βλέπει μια (USB/firewire/ethernet) έξοδο για τα δεδομένα και κάνει mount τον σκληρό (ή σύστημα) που είναι σε αυτή την έξοδο.

(δηλαδή μπορώ να παίρνω το ίδιο backup σε δυο ομάδες δίσκων?

Θα πρέπει να αλλάζεις τις ρυθμίσεις του time machince κάθε φορά και να κάνεις 2 φορές το backup, δεν γίνετε αυτόματα. Το σύστημα RAID όμως σου δίνει τέτοια λύση εφού μπορεί να λειτουργεί σε (αν θυμάμαι καλά λέγετε) 1+1 mode όπου χωρίζει τους σκληρούς δίσκους στη μέση και ότι αποθηκεύεται στο ένα μισό αντιγράφεται αυτόματα και στο άλλο μισό

Εάν θέλω να έχω τον External HDD μου μονίμως αποσυνδεδεμένο και να τον συνδέω όποτε θέλω εγώ για το backup και μετά να τον αποθηκεύω σε κάποιο ασφαλές σημείο, γίνεται αυτό? (ευκολα? δύσκολα?).

ΝΑΙ, έτσι το λειτουργώ και εγώ, κάθε Δευτέρα πρωί συνδέω τον σκληρό και πατάω backup now!

Μπα εσωτερικος για time machine και εξωτερικος για μια φορα τον μηνα back up και αυτο με χερακι ;) ετσι δεν εισαι ουτε βαλε βγαλε ουτε χωρο δεν χριαζεσαι για εξτρα συσκευη ουτε χρηματα παρα πανω για εξωτερικο ουτε παρα πανω αναμονη ;)

Απο κει και περα ο καθενας δουλευει και φιλα τα δεδομενα του οπως θελει :-)

Δεν βλεπω τον λογο για "...εσωτερικος για Time Machine και εξωτερικος για back-up...".

Δεν χρησημευει σε κατι ο ... συνδιασμος. Το Time Machine ειναι απο μονο του back-up !!! Σαν να λεμε κανουμε back-up του ..... back-up !!!:-D:-D

Εξ'αλλου οι σκληροι δισκοι ειναι παμφθηνοι και ο καθενας μπορει να τους προμηθευθει πανευκολα (2.5' σκληρος 500G = 75 Ευρω + 15 το case). Οσον αφορα τους 3.5" ειναι 30-40% φθηνοτεροι. Χωρια που το TimeMachine στον εσωτερικο δισκο σου τρωει ασκοπα χωρο.

Εγω ετσι παντως το δουλευω και με εχει βολεψει πολυ περισσοτερο απο εξωτερικο HD που ειχα το εκανα εσωτερικο και gg ;) ουτε εξτρα καλοδια ουτε φωρτιστες κλπ B)

+ πιο μεγαλη ταχυτητα :-D

• 1 χρόνο αργότερα...

Τελικά τι γίνεται με εσάς στο 10.6.4 ο συνδυασμός Time Machine & FileVault?

Παίζει;

Γιατί εγκατέστησα από την αρχή τα πάντα και έπερνα σε κάθε update ένα backup.

Ενεργοποίησα μετά το filevault.

Με ενεργοποιημένο το filevault έμπενα στο Time Machine αλλά έλβεπα όλα τα backup μαύρα. Είχα όμως πρόσβαση σε όλα αν πατούσα να δω π.χ. την επιφάνεια εργασίας.

Τώρα όμως που ψιλιάζομαι ότι και η Apple τον έχει κάνει ελατήριο από το πολύ παίξιμο απενεργοποίησα το FileVault για να επαναφέρω ένα backup. Μπαίνω στο time Machine. Επιλέγω ένα backup, πατάω Restore αλλά μου επαναφέρει ή ένα αρχείο ή αν κάνω κλικ στον σκληρό, πάει να μου αντιγράψει όλο τον σκληρό.

Ανέβασα και ένα βίντεο για να δείτε τι έχει γίνει.

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=XKNI4SyF6ko[/ame]

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...