Προς το περιεχόμενο

Γραφικα σε C

I@n15

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια και χαρα σε ολους.Θα θελα να εκφρασω ενα μικρο παραπονο που εχω με την γλωσσα προγραμματισμου C.Ασχολουμαι με τον προγραμματισμο απο χομπυ εδω και κοντα 2 χρονια με την καθοδηγηση καποιων φιλων που και που,ειδικα στις αρχες.Αποφασισα να ασχοληθω εστω και ερασιτεχνικα με το αντικειμενο λογο του Linux,θα θελα να μπορω να φτιαχνω εφαρμογες στο συγκεκριμενο λειτουργικο ετσι ωστε να συμβαλω κ εγω με οτι μπορω στην κοινοτητα,αυτη ειναι και η φιλοσοφια του ελευθερου λογισμικου.

Εχω φτασει μετα απο απειρες ασκησεις,πολυ δουλεια και πολλες ωρες πανω απ το pc σ ενα μετριο επιπεδο,αν ημουν σε μια σχολη με την σωστη καθοδηγηση πιστευω οτι θα ηθελα τον μισο χρονο για να φτασω εδω που εχω φτασει αλλα δεν με πειραζει διοτι δεν βιαζομαι.

Το παραπονο μου τωρα.Καλος ο κωδικας,οι ασκησεις,η τριβη αλλα αρχιζει λιγο να με κουραζει,θα θελα ν αρχιζει να μου δινει κατι ωστε να δω τους κοπους μου να πιανουν τοπο,ενα μικρο κινητρο για να μπορω να συνεχισω,λιγο να με γλυκανει βρε αδερφε.Θα θελα να μπορω επιτελους να μπορω να φτιαξω ενα απλο GUI,εστω ενα παραθυρο.Το εψαξα αρκετα το θεμα και μετα λυπης μου ειδα οτι τα γραφικα της C και οι δυνατοτητες που σου δινει ειναι ελαχιστες.

Η γνωμη φιλων και γνωστων που γνωριζουν το επιπεδο μου με προτρεπουν ν αρχισω να μαθαινω C++ κατι βεβαια που θα γινει μελλοντικα αλλα οχι ακομα.Δεν μ αρεσει η τσαπατσουλια,ειμαι της γνωμης οτι καλυτερα να ξερεις ενα πραγμα καλα παρα πολλα απο λιγο.Θελω ακομα να τριφτω κανεναν χρονο με τον δομημενο προγραμματισμο πριν παω σε αλλη γλωσσα.Βεβαια ολα αυτα τα γνωριζα εξ αρχης και δεν μετανοιωνω καθολου που αρχισα την συγκεκριμενη γλωσσα,αντιθετως, αλλα δωσε μας και κατι ρε C..λιγο να γελασει το χειλακι μας...

Δημοσ.

w00t?

Για αρχή μπορείς να δοκιμάσεις μία απο τις:

http://www.libsdl.org/

http://www.talula.demon.co.uk/allegro/

Αν ενδιαφέρεσαι καθαρά για παραθυρικές εφαρμογές, το μόνο που έχω χρησιμοποιήσει σε *nix environments είναι http://www.wxwidgets.org/ , αλλά θα χρειαστείς C++.

Γενικά, ψάξε για gui/graphics libraries που είναι διαθέσιμες για την C και σίγουρα θα βρεις κάτι που σε βολεύει.

Δημοσ.

Όταν αισθάνεσαι έτοιμος, συνέχισε με C++ ή Java. Εγώ προσωπικά προτιμώ την java. Αλλά και πάλι μη νομίζεις ότι κατευθείαν θα αρχίσεις τα γραφικά. Πρέπει να μάθεις πρώτα να σκέφτεσαι object oriented και μετά.

Πάντώς τα γραφικά είναι όπως το είπες, κάτι να σε γλυκάνει, αλλά ο βαρύς προγραμματισμός είναι πιο σημαντικός, τα γραφικά είναι εύκολα.

Επίσης, μην νομίζεις ότι μαθαίνεις μόνο C, κάποια concepts αφορύν γενικά τον προγραμματισμό, δηλαδή τα χρησιμοποιείς ξανά και ξανά άσχετα πό την γλώσσα στην οποία γράφεις.

Δημοσ.
Η γνωμη φιλων και γνωστων που γνωριζουν το επιπεδο μου με προτρεπουν ν αρχισω να μαθαινω C++ κατι βεβαια που θα γινει μελλοντικα αλλα οχι ακομα.Δεν μ αρεσει η τσαπατσουλια,ειμαι της γνωμης οτι καλυτερα να ξερεις ενα πραγμα καλα παρα πολλα απο λιγο.Θελω ακομα να τριφτω κανεναν χρονο με τον δομημενο προγραμματισμο πριν παω σε αλλη γλωσσα.Βεβαια ολα αυτα τα γνωριζα εξ αρχης και δεν μετανοιωνω καθολου που αρχισα την συγκεκριμενη γλωσσα,αντιθετως, αλλα δωσε μας και κατι ρε C..λιγο να γελασει το χειλακι μας...

φιλε μου συμφωνω με τη νοοτροπια του να θελεις να θεσεις γερες βασεις μεσα σου και στο να θελεις να μαθαινεις μεθοδικα.

Ομως εμπειρικα θα σου ελεγα να εξασκηθεις και στην ευελιξια του να μαθαινεις νεα πραγματα. Στο χωρο του προγραμματισμου αυτο ειναι σωτηριο, ειδικα αν σκεφτεις πως δεν υπαρχει το αγιο δισκοποτηρο (=ενα πραγμα που να τα κανει τελεια ολα). Πολλες φορες θα χρειαστει να ψαξεις το καταλληλο εργαλειο για να κανεις μια δουλεια και να χρειαστει να το μαθεις.

Θελω να πω, μη δισταζεις να αρχισεις να κοιτας αντικεινοστραφεις γλωσσες οπως η c++, πλεον χρησιμοποιουνται ευρεως.

Ξαναλεω, συμφωνω απολυτα μαζι σου, σημερα ο κοσμος των υπολογιστων υποφερει απο τους developers που κανουν τσαπατσουλιες προκειμενου να κανουν γρηγορα κατι που δουλευει (φταινε βεβαια και τα σφιχτα deadlines και η αναγκη του να ρεει το χρημα αλλα....)

Δημοσ.

Για τον συμφορουμίτη που έθεσε το αρχικό ερώτημα:

Προτεινόμενες από εμένα (δηλ: η γνώμη μου!) λύσεις:

α) χρησιμοποιώντας τη γλώσσα που ήδη ξέρεις ©, δες το GTK+

http://www.gtk.org/

β) χρησιμοποιώντας C++, δες το Qt ή και το wxWidgets

http://www.qtsoftware.com/

http://www.wxwidgets.org/

γ) χρησιμοποιώντας Java, δες τα δικά της API (swing για gui) και δες και το περιβάλλον Netbeans IDE

http://java.sun.com/docs/books/tutorial/index.html

http://www.netbeans.org/

Και για ότι χρειαστείς εδώ είμαστε.

Δημοσ.

Αν θέλεις να μείνεις σε C, θα συμφωνήσω με τον ippo00 για GTK+. Είναι καλή επιλογή κατά τη γνώμη μου καθώς δεν είναι απλά ένα widget toolkit αλλά ολοκληρωμένο framework που παρέχει αρκετούς αυτοματισμούς. Οι εναλλακτικές που προτάθηκαν ήδη είναι επίσης καλές, αλλά δυστυχώς δεν παρέχουν C bindings. Θα πρέπει να μεταβείς σε C++/Java/Python κλπ.

Ρίξε μια ματιά και σε αυτό το link: The GUI Toolkit, Framework Page

Δημοσ.
Αν θέλεις να μείνεις σε C, θα συμφωνήσω με τον ippo00 για GTK+. Είναι καλή επιλογή κατά τη γνώμη μου καθώς δεν είναι απλά ένα widget toolkit αλλά ολοκληρωμένο framework που παρέχει αρκετούς αυτοματισμούς. Οι εναλλακτικές που προτάθηκαν ήδη είναι επίσης καλές, αλλά δυστυχώς δεν παρέχουν C bindings. Θα πρέπει να μεταβείς σε C++/Java/Python κλπ.

Ρίξε μια ματιά και σε αυτό το link: The GUI Toolkit, Framework Page

Απλά να πω ότι και το Qt είναι ολοκληρωμένο framework και -κατά την ταπεινή μου γνώμη- είναι περισσότερο πλήρες και "μοντέρνο". Βέβαια, εάν ο συμφορουμίτης θέλει να "παίξει μπάλα" σε C, μάλλον το GTK+ είναι "μονόδρομος" (όχι ότι είναι κακό αυτό!)

Δημοσ.

Αγαπητοι συμφορουμιτες κατα αρχην ευχαριστω πολυ ολους για την αμεση ανταποκριση και συγνωμη αν αργησα ν απαντησω απλα δεν εβαλα το θεμα σε παρακολουθηση.

Όταν αισθάνεσαι έτοιμος, συνέχισε με C++ ή Java. Εγώ προσωπικά προτιμώ την java. Αλλά και πάλι μη νομίζεις ότι κατευθείαν θα αρχίσεις τα γραφικά. Πρέπει να μάθεις πρώτα να σκέφτεσαι object oriented και μετά.

Συμφωνω και αυτο ειναι ακριβως φιλε μου που θα θελα να αποφυγω τουλαχιστον προς το παρον,να αρχισω κατι αλλο και ν αφησω αυτο στην μεση.Θελω ακομα κανεναν χρονο να εμπεδωσω καλα αυτα τα λιγα που ξερω,δεν θα θελα να μπω σε αλλη γλωσσα π.χ C++ και καθε λιγο και λιγακι να ανατρεχω προς τα πισω ψαχνοντας πως γινεται το ενα και πως το αλλο.

Πάντώς τα γραφικά είναι όπως το είπες, κάτι να σε γλυκάνει, αλλά ο βαρύς προγραμματισμός είναι πιο σημαντικός, τα γραφικά είναι εύκολα.

Ακριβως αυτο που λες,λιγο ετσι να σε γλυκανει,δηλαδη γραφεις που γραφεις τον κωδικα να μπορεις να φτιαξεις και ενα απλο GUI ετσι σαν ανταμοιβη ας το πουμε.Συμφωνω οτι ο βαρυς προγραμματισμος ειναι πιο σημαντικος γι αυτο και επιμενω.

Αν ειχα αρχισει απο αλλη γλωσσα δεν ξερω ποια θα επελεγα για δευτερη παντως τωρα σιγουρα θα επιλεξω την C++ για τον μονο λογο οτι ειναι πιο κοντα στην C οποτε θα γλιτωσω αρκετο χρονο,αλλο κριτηριο δεν εχω καθως δεν ξερω αλλη γλωσσα οποτε δεν εχω μετρο συγκρισης.

Βλεπω οτι οι πιο πολυ προτεινουν την GTK,θα ριξω μια ματια να δω αν ειναι του επιπεδου μου,και ειδα οτι υπαρχει και για C,καλο αυτο.

Ομως εμπειρικα θα σου ελεγα να εξασκηθεις και στην ευελιξια του να μαθαινεις νεα πραγματα. Στο χωρο του προγραμματισμου αυτο ειναι σωτηριο, ειδικα αν σκεφτεις πως δεν υπαρχει το αγιο δισκοποτηρο (=ενα πραγμα που να τα κανει τελεια ολα). Πολλες φορες θα χρειαστει να ψαξεις το καταλληλο εργαλειο για να κανεις μια δουλεια και να χρειαστει να το μαθεις.

Πολυ ωραια αποψη και γενικα ειμαι υπερ του να εισαι ανοιχτος στο να μαθαινεις νεα πραγματα σε ολους τους τομεις,ειδικα σε θεματα οπως ειναι η πληροφορικη που πρεπει να τρεχεις για να προλαβαινεις τις εξελιξεις.Μελλοντικα σιγουρα θα θελα να κανω και τετοια ανοιγματα,λιγο ομως ν αρχισω να παταω πιο γερα.

Περα οτι εχω τελειωσει το σχολειο εδω και 20 χρονια τοτε δεν ημουν υπερ των θετικων επιστημων,εκλινα πιο πολυ προς την κουλτουρα να το πουμε ετσι με αποτελεσμα τωρα να δυσκολευομαι σε αρκετα προβληματα που εχω ν αντιμετωπισω στον προγραμματισμο,μου λειπει η αλγοριθμικη σκεψη αλλα λυσε λυσε προβληματα βλεπω ηδη μεγαλη διαφορα.Να ειστε καλα ολοι για τις πολυτιμες συμβουλες σας.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...