Προς το περιεχόμενο

Η μουσική στις διαπροσωπικές σχέσεις

Physics_Rulez

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 140
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Ας περάσουμε στην πράξη μετά από τόση ανάλυση.

Ας πει ο καθένας τι αγαπάει να ακούει, με τί τη βρίσκει, με τί διασκεδάζει και οι υπόλοιποι να του κάνουν το ψυχολογικό του πορτραίτο βάσει μουσικής.

Θα έχει ενδιαφέρον.

πιο ενδιαφέρων θα είναι να πουν οι άλλοι τι μουσική νομίζουν ότι ακούει ο κάθε χρήστης...

Δημοσ.

Χμ. Είσαι σε μια πινακοθήκη και κοιτάς έναν πίνακα και όντως ίσως να καταλάβεις και κάποια πράγματα για τον καλλιτέχνη. Δεν νομίζω να είναι ο χαρακτήρας του αλλά μάλλον το state of mind του την ώρα που ζωγράφιζε. Εσύ όμως δεν λες καν αυτό αλλά ότι θα καταλάβεις τον χαρακτήρα το δικό μου που κάθομαι δίπλα και κοιτάζω τον ίδιο πίνακα.

Έχεις δίκιο, ατυχές αλλά ήταν το πλησιέστερο που μπορούσα να βρώ. Δεν είναι είναι το ίδιο, όπως και η μουσική που την ακούς σχεδόν όπου βρεθείς, με τη ζωγραφική.

Δημοσ.

Όχι, αυτό είναι μια από τις βασικές έννοιες της λογικής.

Αφού λοιπόν μιλάς για τοίχους ας το πάμε στα άκρα:

πες μου αν αυτό σου φαίνεται ποιοτικό κομμάτι

http://www.youtube.com/watch?v=8lpSvwQF6R4

αν απαντήσεις όχι τότε : είσαι στενόμυαλος και έχεις τοίχους στο μυαλό σου.

αν απαντησεις ναι τότε : ...:shock:

Θα απαντήσω μόνο σε αυτό, διότι στα παραπάνω έχουμε βασικές διαφωνίες, που δεν νομίζω ότι μπορούνε να γεφυρωθούν.

Με βάζεις να κρίνω όλη την ελληνική λαϊκή μουσική από ένα ΜΗ αξιόπιστο παράδειγμα. Μπορώ πολύ εύκολα με τον ίδιο τρόπο να σου βγάλω όλα τα ήδη μουσικής γελοία. Από την άλλη θα σε παραπέμψω στο να παρατηρήσεις τα δομικά στοιχεία ενός καλού λαϊκού κομματιού (ρυθμούς και μελωδικές γραμμές).

Ούτε εμένα μου αρέσουν αυτού του είδους τα τραγούδια, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι σκουπίδια.

Δημοσ.

Ούτε εμένα μου αρέσουν αυτού του είδους τα τραγούδια, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι σκουπίδια.

Και τότε τί είναι ένα τετοιο τραγούδι όπως αυτό του παραπάνω λινκ? Ποιά τα κριτίρια σου για να θεωρήσεις ένα τραγούδι σκουπίδι? και αφού γράψαμε για ποίηση δείτε κι αυτό

Δημοσ.
Η μουσική όμως, που και ο καθένας είναι πιο κοντά και έχει άποψη είναι εύκολο να δείξει το επίπεδο και στοιχεία για τον χαρακτήρα κάποιου.

Το λες και το ξαναλές αυτό, αλλά για να καταλάβω τι εννοείς θα σε παρακαλούσα να δώσεις ένα παράδειγμα.

Πες μου σε παρακαλώ, ένα στοιχείο του χαρακτήρα που να είναι κοινό σε όλους όσοι ακούν σκυλάδικα. Μήπως είναι αγενείς, εγωιστές, πεισματάρηδες, οξύθυμοι...?

Και αντίθετα όσοι ακούν Σοστακόβιτς είναι ευγενείς, πράοι άνθρωποι και αυτόματα έχουν 'καλό επίπεδο'?

Να πω ξανά ότι η 'βλαχιά' και το υψηλό ή χαμηλό επίπεδο δεν περιγράφουν τον χαρακτήρα κάποιου. Επίσης, το όριο μεταξύ ποιοτικού και μη ποιοτικού προϊόντος θα το θέσω εγώ σύμφωνα με το προσωπικό μου γούστο και τις αντοχές μου. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Όπως λέει και η λαϊκή ρήση de gustibus et coloribus non est disputandum.

Δημοσ.
Και τότε τί είναι ένα τετοιο τραγούδι όπως αυτό του παραπάνω λινκ?

Με βάζεις να κρίνω όλη την ελληνική λαϊκή μουσική από ένα ΜΗ αξιόπιστο παράδειγμα. Μπορώ πολύ εύκολα με τον ίδιο τρόπο να σου βγάλω όλα τα ήδη μουσικής γελοία.

Έχω ήδη απαντήσει σε αυτό...

Ποιά τα κριτίρια σου για να θεωρήσεις ένα τραγούδι σκουπίδι?

Από την άλλη θα σε παραπέμψω στο να παρατηρήσεις τα δομικά στοιχεία ενός καλού λαϊκού κομματιού (ρυθμούς και μελωδικές γραμμές).

Και σε αυτό...

Δημοσ.

Άρα λοιπόν ρυθμός και μελωδία είναι αρκετά για ένα καλό λαικό τραγούδι. Και οι στίχοι? Μήπως κάποια στιγμή θα έπρεπε να δώσουμε περισσότερη σημασία στους στίχους αντί να τραγουδάμε τον αυνανισμό της Βανδής και της Κοκκίνου?

Δημοσ.
Άρα λοιπόν ρυθμός και μελωδία είναι αρκετά για ένα καλό λαικό τραγούδι. Και οι στίχοι? Μήπως κάποια στιγμή θα έπρεπε να δώσουμε περισσότερη σημασία στους στίχους αντί να τραγουδάμε τον αυνανισμό της Βανδής και της Κοκκίνου?

Ξέροντας ότι θα ανοίξω τεράστιο flame, και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη γι αυτό, θα πω απλά ότι πολλά από τα ξένα τραγούδια που θεωρούνται ποιοτικά, αν μεταφράσεις τους στίχους τους θα δεις ότι δεν απέχουν και τόσο πολύ...

Μερικά παραδείγματα:

Bon Jovi - Dead Or Alive

Είναι όλα τα ίδια, μόνο τα ονόματα αλλάζουν

Κάθε μέρα, φαίνεται να χαραμιζόμαστε

Ένα άλλο μέρος, που τα πρόσωπα είναι τόσο κρύα

Οδηγώ όλη νύχτα για να φτάσω σπίτι

Είμαι ένας καουμπόυ (γελαδάρης :P), καβαλάω ένα ατσάλινο άλογο

Καταζητούμαι νεκρός ή ζωντανός

Μερικές φορές κοιμάμαι, μερικές όχι για μέρες

Και οι άνθρωποι που συναντώ, πάντα πάνε σε άλλα μέρη

Μερικές φορές λες τη μέρα, από το μπουκάλι που πίνεις

Και είναι φορές που είσαι μόνος, και μόνο σκέφτεσαι

Περπατάω αυτούς τους δρόμους, με μια εξάχορδη στην πλάτη

Παίζω γαμιστερά, γιατί μπορεί να μην καταφέρω να γυρίσω

Έχω πάει παντού, ακόμα στέκομαι όρθιος

Έχω δει ένα εκατομμύριο πρόσωπα, και τα έχω ροκάρει όλα

Led Zeppelin - Black Dog

Έι, μαμά, είπες ο τρόπος που κουνιέσαι

Θα σε κάνει να ιδρώσεις, θα σε κάνει να γκρουβάρεις

Ω, παιδί μου, ο τρόπος που το κουνάς

Θα σε κάνει να καείς, θα σε κάνει να τρυπηθείς

Έι, μωρό, όταν περπατάς έτσι

Πρόσεχε το αιδοίο σου, δεν με κρατάει μακρυά

Πρέπει να ροkάρω (στη φάση του rock 'n' roll), δεν μπορώ να σταθώ

Έχω μια φλόγα στην καρδιά, δεν μπορεί να με γεμίσει

Μάτια που λαμπυρίζουν κόκκινα

Σε ονειρεύομαι σε όλο το κεφάλι μου

Έι, μωρό, ω, μωρό, όμορφο μωρό,

Πες μου τι μου κάνεις τώρα

Δεν πέρασε πολύ πριν μάθω

Τι οι άνθρωποι εννοούν με την κατάντια μου (νομίζω αυτή είναι η μετάφραση του 'down and out')

Ξόδεψα τα λεφτά μου, πήρα το αμάξι μου

Άρχισα να λέω στους φίλους της πως θέλει να γίνει σταρ

Δεν ξέρω αλλά μου έχουν πει

Μια γυναίκα με μακρυά πόδια δεν έχει ψυχή (κάνει και ρίμα :lol:)

Το μόνο που ζητάω όταν προσεύχομαι,

Είναι να είσαι σταθερή γυναίκα, θα ακολουθήσεις το δρόμο μου

Χρειάζομαι μια γυναίκα που θα μου κρατάει το χέρι

Και δεν θα μου λέει ψέμματα, θα με κάνει ευτυχισμένο

The Who - Pinball Wizard

Από όταν ήμουν μικρό παιδί

Έπαιζα την ασημένια μπίλια (εννοεί το φλιπεράκι)

Από το Σόχο μέχρι το Μπράιτον,

Πρέπει να είχα παίξει σε όλα (τα φλιπεράκια)

Αλλά δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο

Σε κανένα ουφάδικο (κανονικά λέει αίθουσα ψυχαγωγίας - amusement hall)

Αυτό το κουφό, χαζό και τυφλό παιδί

Παίζει καταπληκτικό φλιπεράκι

Στέκεται σαν άγαλμα, γίνεται κομμάτι της μηχανής

Αισθάνεται όλα τα bumpers, πάντα παίζει καθαρά

Παίζει από διαίσθηση, το σκορ ανεβαίνει (ελεύθερη μετάφραση)

Είναι ο μάγος των φλίπερ

Πρέπει να υπάρχει κάποια απάτη (ελεύθερα πάλι)

Ο μάγος των φλίπερ

Έχει τόσο εύπλαστο καρπό

Πώς νομίζεις ότι το κάνει; (Δεν ξέρω)

Τί τον κάνει τόσο καλό;

Δεν αποσπάται από τίποτα

Δεν ακούει τους βόμβους και τα κουδουνάκια

Δεν βλέπει τα φώτα που αναβοσβήνουν

Παίζει με την οσμή

Πάντα επαναφέρει την μπίλια (πολύ ελεύθερη μετάφραση)

Ποτέ δεν χτυπάει το τραπέζι

Νόμιζα πως ήμουν ο Βασιλιάς των Φλίπερ

Αλλά μόλις παρέδωσα την κωρώνα μου σε αυτόν

Ακόμα και στο αγαπημένο μου τραπέζι

Μπορεί να σπάσει το σκορ μου

Η πειθαρχία του τον οδηγεί

Και αυτός απλά κάνει τα υπόλοιπα

Έχει δάχτυλα φτιαγμένα για φλίπερ

Δεν τον έχω δει να χάνει ποτέ

Εντάξει, κάνω και λίγο χιούμορ, καταλαβαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αποδίδεις με αυτόν τον τρόπο τα τραγούδια, αλλά σίγουρα (και ενώ και τα τρία τραγούδια που παρέθεσα είναι από τα αγαπημένα μου και τα θεωρώ εξαιρετικά), αν έβγαιναν τραγούδια στα ελληνικά με παρεμφερείς στίχους θα ήταν "γελοιότητες". Ο στίχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός τραγουδιού, αλλά δεν είναι τόσο καθοριστικό όσο η μελωδία και ο ρυθμός του. Μπορείς να αντικαταστήσεις τον στίχο με "λα λα λα" σε ένα τραγούδι που δεν ξέρεις τα λόγια και να το αποδώσεις πολύ καλά (δηλαδή να καταλάβει κάποιος ποιο τραγούδι εννοείς). Δεν μπορείς όμως να κάνεις το ίδιο με τα δυο πράγματα που προανέφερα.

Σε όλα τα είδη μουσικής υπάρχουν σκουπίδια και διαμάντια. Όμως, τα σκουπίδια τα δικά μου μπορούν να αποτελούν διαμάντια για σένα και αντιστρόφως. Έχω φίλο στην παρέα μου που αν ο στίχος σε ένα σημείο δεν βγάζει νόημα ακυρώνει όλο το τραγούδι. Γίνονται ομηρικές μάχες με μια κοπέλα που λέει ότι ο στίχος είναι τελείως άχρηστος και δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να μας πρήζει ο κάθε στιχουργός με το τί του συμβαίνει, ενώ αυτή θέλει να ακούσει μουσική. Και τα δυο είναι τρομακτικά λάθη κατα τη γνώμη μου. Αν ο συνθέτης θέλει να εστιάσεις στο στίχο θα τον προσέξει (παράδειγμα). Αν θέλει να εστιάσεις στην μπασογραμμή θα προσέξει αυτήν (

). Αν θέλει να εστιάσεις στη διασκέδαση και το χορό θα φροντίσει να μην σε αποσπάσει από αυτό. Αν θέλει να είναι όλα προσεγμένα θα πρέπει να είναι εξαιρετικός συνθέτης (κάτι σχεδόν αδύνατο).

Ξαναλέω, δεν είπα ότι η ελληνική μουσική είναι αντάξια των υπολοίπων μουσικών σκηνών, αλλά σίγουρα το να ακούει κάποιος καψουροσκυλάδικα δεν τον κάνει άξεστο βλάχο. Από άλλα στοιχεία κρίνεις έναν άνθρωπο, όχι από τα γούστα του. :-)

ΥΓ> Όλα αυτά χωρίς δόση ειρωνίας ή κοροϊδίας των μεταφρασμένων τραγουδιών. Επαναλαμβάνω ότι είναι τραγούδια που τα γουστάρω όσο δεν πάει, αλλά το ότι έχουν ξένο στίχο δεν σημαίνει ότι έχουν και καλό στίχο, ασχέτως context και βαθύτερων νοημάτων που βλέπει κάποιος που το μόνο που θέλει είναι να τα δικαιολογήσει. :-)

Δημοσ.
Νόμοι :

1.Όποιος ακούει μπουζουκοτράγουδα είναι άξεστος και βλάχος.

2.Όποιος ακούει ελληνική pop είναι χαζός.

3.Όποιος ακούει έντεχνοτέτοια συστηματικά είναι συναισθηματικά ανώριμος.

:-)

Τί ακούς ;

Πώς αυτοχαρακτηρίζεσαι ;

Δημοσ.
Τί ακούς ;

Πώς αυτοχαρακτηρίζεσαι ;

Διάφορες κατηγορίες ξένου rock και metal. Δεν αυτοχαρακτηρίζομαι. Χαρακτηρίστε με εσείς.

ΥΓ:Θα πέσει αρκετό βρίσιμο μάλλον, την έσπασα σε αρκετούς, αλλά είναι προσωπική γνώμη από τα άτομα που έτυχε να γνωρίσω τόσα χρόνια, τι να πω μπορεί αύριο να γνωρίσω και κανένα άτομο που ακούει φανατικά τερλέγκα και να μην τον θεωρήσω άξεχστο και χαζό, αν και δεν το πιστεύω καθώς για να ακούει τερλέγκα...

Δημοσ.
Δεν αυτοχαρακτηρίζομαι. Χαρακτηρίστε με εσείς.

άσε τον χαρακτηρισμό των άλλων προς εσένα.

και μιας και είναι εύκολος ο χαρακτηρισμός των άλλων από εσένα, αυτοχαρακτηρίσου κι όλας.

για να έχει κάποια βάση το ποστ σου.

Δημοσ.

"Κάνε μια αυτοκριτική" λοιπόν που λέει και η μάνα μου =ρ

Δια της ατόπου πάντως, όσοι ακούνε τερλέγκα κατά την κατερίνα είναι άξεστοι, ενώ η ίδια προφανώς θεωρεί πως (αφού της τη σπάνε) δεν είναι, καθώς ακούει μέταλ και ροκ.

Έτσι -γενικεύοντας πάλι- όσοι ακούνε ροκ και μέταλ δεν είναι άξεστοι... Ουπς, λάθος αποτέλεσμα.

Δημοσ.
άσε τον χαρακτηρισμό των άλλων προς εσένα.

και μιας και είναι εύκολος ο χαρακτηρισμός των άλλων από εσένα, αυτοχαρακτηρίσου κι όλας.

για να έχει κάποια βάση το ποστ σου.

Μήπως θες και να αυτομαστιγωθώ?

Μάλλον εννοείς να χαρακτηρίσω τα άτομα που ακούνε αυτά που ακούω. Λοιπόν είναι συναισθηματικά ανώριμοι(λιγό λιγότερο από τους έντεχνους), είναι περισσότερο ενημερωμενοι μουσικά καθώς αυτές τις μουσικές δεν τις βρίσκεις μπροστά σου αλλά πρέπει να καείς και να τις ψάξεις, είναι ψώνια, φιλόδοξοι, πιο φλώροι και συνεσταλμένοι από τους μπουζουκοακροατές αλλά λιγότερα από τους εντεχνους και έχω την εντύπωση πως είναι λίγο πιο έξυπνοι.:-D:-D

Ικανοποίηθηκες?

Εννοείται πως δεν είναι όλοι 100% έτσι αλλά δεν μπορώ να δεχτώ πως το είδος της μουσικής δεν έχει σχέση με τον χαρακτήρα κάποιου.

Το βλέπω συνέχεια μπροστά μου. Όλοι οι μπουζουκόφιλοι μοιάζουν κάπως, οι ροκάδες κι αυτοί (πχ πολλοί έχουν μαλλιά,στοιχείο που δείχνει πράγματα για τον χαρακτήρα τους) και οι έντεχνοι επίσης μοιάζουν μεταξύ τους (και σε αυτούς μπορείς να βρεις μαλλιάδες). Πολλές φορές και από την φάτσα κάποιου μπορώ να καταλάβω την μουσική που ακούει.

Δημοσ.
"Κάνε μια αυτοκριτική" λοιπόν που λέει και η μάνα μου =ρ

Δια της ατόπου πάντως, όσοι ακούνε τερλέγκα κατά την κατερίνα είναι άξεστοι, ενώ η ίδια προφανώς θεωρεί πως (αφού της τη σπάνε) δεν είναι, καθώς ακούει μέταλ και ροκ.

Έτσι -γενικεύοντας πάλι- όσοι ακούνε ροκ και μέταλ δεν είναι άξεστοι... Ουπς, λάθος αποτέλεσμα.

ναι σαφώς οπωσδήποτε χαλαρά βέβαια δεν λέω μέσα στανταράκι μεσ' στο νερό

...απλά θέλω να δω αν είναι τόσο εύκολος ο αυτοχαρακτηρισμός γι' αυτήν, όσο είναι οι χαρακτηρισμοί γι' αυτήν

Μήπως θες και να αυτομαστιγωθώ?

the thought never crossed my mind

Ικανοποίηθηκες?

όχι ακριβώς, γιατί δεν είπα να αναφερθείς στους άλλους που ακούνε αυτά που ακούς, αλλά να αυτοχαρακτηριστείς.

So simple.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...