Προς το περιεχόμενο

Η μουσική στις διαπροσωπικές σχέσεις

Physics_Rulez

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αξιολογείτε τους γύρω σας με βάση τη μουσική μου ακούνε;

Αν ναι, σε ποιο βαθμό επηρεάζεστε;

και συνεχίζω....

Όταν ρωτάτε κάποιον/α τι μουσική ακούει, τι καταλαβαίνετε από την απάντηση;

Μου έχει τύχει να βγάλω συμπεράσματα για ένα άτομο μόνο και μόνο από τη μουσική που ακούει (τα οποία συμπεράσματα βγήκαν αληθινά στο τέλος :confused:).

Είμαι ρατσιστής τελικά ?

Πιάνεται για ρατσισμός ?

• Απαντ. 140
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Νομίζω πως σημασία δεν έχει το είδος από μόνο του, αλλά η ποικιλία. Έχω γνωρίσει γαμάτους ανθρώπους που ακούνε από Godspeed και Beirut μέχρι Κέλτικα παραδοσιακά και Μπαχ, αλλά την κωλοβρίσκουνε να χτυπιούνται στον Μπουγά. Από την άλλη, έχω γνωρίσει ατομάκια που ακούγανε μόνο Σοπέν ή μόνο TooL που ήταν για Καιάδα.

Το θέμα είναι να ξέρεις γιατί ακούς αυτό που ακούς. Νομίζω.

Δημοσ.

Δίκιο έχεις, κάτι τέτοιο εννοώ.

Το ίδιο μου κάνει δηλαδή το: "Ακούω μόνο tool" με το: "Ακούω μόνο σκυλάδικα"

ή ακόμα χειρότερα το σκέτο: "Ακούω τα πάντα" (με θαυμαστικά)

Απλά όπως και να 'χει καταλαβαίνω άλλα πράγματα από το ένα (tool) και άλλα από το άλλο (σκυλάδικα).

Το θέμα είναι μετά πόσο επηρεάζει αυτό.

Δημοσ.

Να σου πω την πλήρη αλήθεια, αν αυτό πιάνεται ρατσισμός τότε μπορώ να πω με σιγουριά ότι είμαι ρατσίστρια στους συνειδητοποιημένους σκυλάδες. =ρ

Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι οι μουσικές επιλογές καθρεφτίζουν -εν μέρει τουλάχιστον- τον ίδιο τον άνθρωπο και την ψυχοσύνθεσή του, συνεπώς ο δογματικός μεταλλάς ή σκυλάς ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, μου φαίνεται απλά γραφικός.

Δημοσ.

Αν με ρώταγες πριν μια δεκαετία,η απάντηση θα ήταν πολύ διφορετική αφού ναι,η μουσική αποτελούσε πολύ σημαντικό κριτήριο για εξαγωγή συμπερασμάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Πλέον όχι.Το τελευταίο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι τι μουσική ακούει κάποιος που έχω απέναντι μου.

Από συνήθεια βέβαια,γνωρίζοντας κάποιον καινούργιο άνθρωπο και εφ'όσον διαπιστώσω οτι μπορούμε να συνεννοηθούμε στα γενικά θέματα,τον ρωτάω και τι μουσική ακούει.Τις περισσότερες φορές βέβαια η απάντηση είναι "ακούω απ'όλα αναλόγως την διάθεση".Καμμιά φορά τυχαίνει κάποιος να με ξαφνιάσει και να γίνει πιο συγκεκριμένος περιορίζοντας τις μουσικές τους προτιμήσεις(η αποκλείοντας κάποια ακούσματα)οπότε υπάρχει μια ακόμη αφορμή για συζήτηση(αν τυχαίνει μάλιστα να ακούει ψυχεδέλεια,τότε ομολογώ πως μεροληπτώ στα συμπεράσματα που θα βγάλω γι' αυτόν).

Ομως οι περισσότεροι φίλοι μου ανήκουν στην κατηγορία "τ ακούω όλα" και έτσι έμαθα να μην δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα σ' αυτόν τον τομέα αφού θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έχω τέτοιους φίλους,έστω κ αν ακούνε "καμμένα" σκυλάδικα..

Δημοσ.

Αυτό το ακούω τα πάντα θέλει προσοχή...

Έχει δύο έννοιες κατά την γνώμη μου.

1) Ακούω τα πάντα όχι γιατί μου αρέσουν αλλά γιατί γνωστοί και φίλοι έχουν διαφορετικά ακούσματα ο καθένας και απλά έχω ξεχάσει να ακούω αυτά που πραγματικά μου αρέσουν.

2) Ακούω τα πάντα γιατί μπορώ να τα ακούσω για να πάρω μια γεύση αλλά όταν είναι να βάλω να ακούσω μουσική για εμένα θα έχω άποψη και γνώμη και δεν θα βάλω ότι νάνε.

Είναι αλήθεια ότι καταλαβαίνεις πολλά από την μουσική που ακούει ο καθένας.

Εγώ πάντως δεν μπορώ με τίποτα τους κολλημένους με ένα είδος μουσικής...

Δημοσ.

Ούτε εγώ πιστεύω ο,τι τα μουσικα ακούσματα κάποιου αντικατοπτρίζουν τη ψυχοσύνθεση του και το χαρακτήρα του (και έτσι πρέπει να είναι) δυστυχώς όμως έχω άπειρα παραδείγματα που αναιρούν τη γνώμη μου αυτή.

(Γρήγορος χθεσινός διάλογος...

Φίλη μου 36 χρονών:Τι μουσική ακούς;

Εγώ: Τέτοια.

Φίλη μου: Πίνεις τίποτα οταν ακούς αυτή τη μουσική;

Εγώ:Όχι δε πίνω ούτε όταν ακούω μουσική ούτε όταν δεν ακούω.

Φίλη μου: Έλα τώρα...σίγουρα έχεις δοκιμάσει)

Δε θέλω να αναφερθώ παραπάνω και να συγκρίνω κάποιον που ακούει Tool με κάποιον που ακούει Βανδή, μπορεί να γίνω κακός ή μπορεί να κάνω και λάθος.Σχετικό είναι αυτό.

[offtopic]Ένα πράγμα όμως που με εκνευρίζει είναι ο,τι η χώρα μας προσπαθεί να περάσει στη νεολαία της με το ''έτσι θέλω'' συγκεκριμένο είδος μουσικής και δε της δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει να ακούσει κάτι διαφορετικό και όλα αυτά βαμό το γκέραντο μου επειδή από πίσω κρύβονται οικονομικά συμφέροντα.

Επίσης μου τη σπάει αφάνταστα που σε εγκλωβίζει σε 2 συγκεκριμένους τρόπους διασκέδασης, οι οποίοι είναι Καρράς-Τηλεφώνησε μου & ερεθίζομαι και μόνο που σε σκέφτομαι (DJ tobinoglou remix).Το χειρότερο δε, είναι ο,τι τα πασάρουν συνέχεια και στα ραδιοφωνα.Και εγώ ο κακομοίρης δεν έχω στη Γιαπωνέζα μου toyota τώρα ένα mp3 player, οπότε τι κάνω;Ακούω 104,7.Επίσης έχω ψάξει στο e-radio να βρω συχνοτητες που παίζουν rock.Καμία δε πιάνει στο αμάξι μου.Coincidence?Sabotage?LOL WTF?

Έλα μωρέ το αμάξι δεν είναι για μουσική...εντάξει οκ συμφωνώ.Κανένα μαγαζάκι υπάρχει να πούμε ο,τι ακούσαμε κάτι διαφορετικό και διασκεδάσαμε με το τρόπο που γουστάραμε;ΟΧΙ.Οκ που θες κολλητέ μου απόψε;Clubbaki με τα τα 15χρονα;No problem, I'm used to it.Πάμε.[/offtopic]

Δημοσ.

Προσωπικά μ'αρέσει οι παρέες μου να ακούνε την ίδια μουσική με 'μένα.

Όχι απαραίτητα τα ίδια συγκροτήματα κτλ, αλλά το ίδιο στυλ,

και για καλή μου τύχη έτσι έχουν τα πράγματα.

Επίσης δε πάω με τη καμία αυτούς που ακούνε σκυλάδικα.

(όχι όλους αλλά ένα μεγάλο ποσοστό.)

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο slygeo87. 'Οτι ώρα και να ανοίξεις το ραδιόφωνο θα

ακούσεις σκυλάδικο. Γι'αυτό και σταμάτησα να ακούω ραδιόφωνο προ πολλού. Αντί να

με χαλαρώνει, μου σπάει τα νεύρα.

Δημοσ.
Προσωπικά μ'αρέσει οι παρέες μου να ακούνε την ίδια μουσική με 'μένα.

Έχω σκυλά κολλητό...γι' αυτό και λέω ο,τι είναι σχετικό να κρίνεις έναν άνθρωπο απ' τα ακούσματα του.Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν.

Δημοσ.

Ναι δεν αντιλέγω. Εμένα έτσι έτυχε και οι παρέες μου έχουνε τα ίδια ακούσματα με 'μένα.

Δε λέω πως άμα κάποιος άκουγε σκυλάδικα θα τον απέκλεια μόνο και μόνο γι'αυτό.

Στο κάτω κάτω ο αδερφός μου ακούει Ελληνικά (δε μου αρέσουν γενικά τα Ελληνικά)

άρα τα έχω και μέσα στο σπίτι μου.

Δημοσ.

Έχει να κάνει και με την ηλικία μάλλον. Σε μικρότερες ηλικίες η μουσική όχι μόνο επηρεάζει, αλλά καθορίζει τις παρέες (διαπροσωπικές σχέσεις) και τη "ψυχοσύνθεση"/ντύσιμο/συμπεριφορά (επικές μάχες μεταλάδων/ροκάδων/emo/trendy κλπ). Συνήθως οι μεγαλύτεροι νομίζω δεν κάθονται να ασχοληθούν. Πόσοι πενηντάρηδες λένε: "Χαθήκαμε γιατί δεν μ' αρέσει η μουσική που ακούνε και δεν πάμε στα ίδια μέρη";

Αν τη μουσική που ακούς την επιλέγεις γιατί εκφράζει τον χαρακτήρα και την αισθητική σου, τότε ναι επηρεάζει τις σχέσεις σου (κοινοτυπία: δεν θα το φας το γκομενάκι γιατί δεν θα πας στη "πίστα"). Αν ακούς μόνο και μόνο για να έχεις κάτι στ' αυτιά σου τότε δε σε νοιάζει.

Δημοσ.

Το θεμα ειναι να εισαι δεκτικος σε ολα τα ακουσματα και να ψαχνεις τα παντα.Να μη σνομπαρεις τιποτα.Και οχι για να λες οτι ξερεις απο μουσικη και οτι εισαι ψαγμενος αλλα για να εχεις μετρο συγκρισης.Να ξερω οτι αυτο μου αρεσει πιο πολυ απο εκεινο γιαυτο και γιαυτο τον λογο.Οσο για το ποσο επηρεαζει τις σχεσεις τις επηρεαζει οπως καθε τι αλλο οριζει την προσωπικοτητα του καθε ατομου.Το καθε ενα παιζει το δικο του ρολο.Ποτε σημαντικο ποτε λιγοτερο σημαντικο.Π.Χ αν εμενα μου αρεσει πανω απο ολα το ψαρεμα θα με επηρεασει λιγοτερο το τι μουσικη ακουει καποιος απο καποιον που εχει σαν χομπι την κιθαρα.Παντως οτι ξερει ο καθενας καλο ειναι.Αλλος ξερει απο μουσικη αλλος απο αυτοκινητα.Δεν πρεπει να σνομπαρεις κανεναν.

Δημοσ.
Να σου πω την πλήρη αλήθεια, αν αυτό πιάνεται ρατσισμός τότε μπορώ να πω με σιγουριά ότι είμαι ρατσίστρια στους συνειδητοποιημένους σκυλάδες. =ρ

Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι οι μουσικές επιλογές καθρεφτίζουν -εν μέρει τουλάχιστον- τον ίδιο τον άνθρωπο και την ψυχοσύνθεσή του, συνεπώς ο δογματικός μεταλλάς ή σκυλάς ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, μου φαίνεται απλά γραφικός.

Επίσης δε πάω με τη καμία αυτούς που ακούνε σκυλάδικα.

Αν και με αυτή μου την παρέμβαση θα αρχίσει η αιώνια διαμάχη, δεν βαριέσαι, πάμε μια:

Δεν καταλαβαίνω γιατί όλα τα είδη μουσικής παλεύονται ενώ πάντα οι σκυλάδες είναι οι χαμηλού επιπέδου/μόρφωσης, οι απόκληροι και γενικά πρώτος στόχος όταν γίνεται συγκρίσεις. Φυσικά και δεν θεωρείται μουσική επιπέδου, φυσικά δεν ακούς σκυλάδικα για να ανεβάσεις το πνευματικό σου επίπεδο αλλά surprise! Υπάρχουν κι άνθρωποι που τα ακούνε όταν θέλουν να διασκεδάσουν και να περάσουν καλά σε μια έξοδο τους.

Προς έκπληξη ορισμένων είμαι κανονικός άνθρωπος, δεν κυκλοφορώ με γαρίφαλο στον αυτί ή στον μπέτη, δεν φοράω κίτρινο πουκάμισο, η τρίχα δεν κρέμεται από το στήθος, δεν φοράω χρυσή καδένα, τα μαλλιά μου είναι όλα στη θέση τους, κοστούμι φοράω μόνο στα νυχτερινά κέντρα άντε και σε κανένα συνέδριο και δεν είμαι αλκοολικός.

Απλά όταν μια στο τόσο θέλω να βγω με την παρέα μου να τα πιούμε θα πάω σε μπουζουκομάγαζο-σκυλάδικο και το Unforgiven ή το Paradise City δεν μου κάνει. Ούτε η Μαντόνα. Θα ακούσω κανα κλαψούρικο τραγουδάκι, θα ακούσω κανένα ανεβαστικό αλλά δεν επηρεάζει αυτό τον τρόπο που σκέφτομαι ή που συμπεριφέρομαι, έλεος.

Όταν κάτσω σπίτι ίσως να ακούσω και ξύλινα σπαθιά ή Active Member ή κανα instrumental του Hendrix στην εξεταστική γιατί βοηθάει ή Requiem πιο σπάνια. Την αυτόματη συνεπαγωγή σκυλάς <> φυσιολογικός άνθρωπος ποτέ δεν την κατάλαβα.

Ένα πράγμα όμως που με εκνευρίζει είναι ο,τι η χώρα μας προσπαθεί να περάσει στη νεολαία της με το ''έτσι θέλω'' συγκεκριμένο είδος μουσικής και δε της δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει να ακούσει κάτι διαφορετικό. Το χειρότερο δε, είναι ο,τι τα πασάρουν συνέχεια και στα ραδιοφωνα.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο slygeo87. 'Οτι ώρα και να ανοίξεις το ραδιόφωνο θα ακούσεις σκυλάδικο. Γι'αυτό και σταμάτησα να ακούω ραδιόφωνο προ πολλού. Αντί να με χαλαρώνει, μου σπάει τα νεύρα.

Αν πραγματικά ισχύει αυτό στείλτε μου σε πμ τους σταθμούς που παίζουν μόνο σκυλάδικα γιατί εγώ μόνο το dertifm ξέρω άντε και το johngreek που και που. Α παρεπιπτόντως ο Καραφώτης κι ο Τσαλίκης δεν τραγουδάει σκυλάδικα τραγουδάει ποπάκια και η Βανδή έχει τόση σχέση με τα σκυλάδικα όση και η Μαντόνα με το Rock.

Όσο για τις εναλλακτικές δεν νομίζω η Αθήνα να έχει έλλειψη απο ροκ σκηνές.

Νομίζω πως σημασία δεν έχει το είδος από μόνο του, αλλά η ποικιλία. Έχω γνωρίσει γαμάτους ανθρώπους που ακούνε από Godspeed και Beirut μέχρι Κέλτικα παραδοσιακά και Μπαχ, αλλά την κωλοβρίσκουνε να χτυπιούνται στον Μπουγά. Από την άλλη, έχω γνωρίσει ατομάκια που ακούγανε μόνο Σοπέν ή μόνο TooL που ήταν για Καιάδα.

Το θέμα είναι να ξέρεις γιατί ακούς αυτό που ακούς. Νομίζω.

+1

Δημοσ.

Γενικώς, έχοντας φτιάξει κάποιες (ας πούμε) "κατηγορίες" ανθρώπων στο μυαλό μου, το είδος της μουσικής που ακούει ένας άνθρωπος είναι ένα γνώρισμα που πάντα (πάντα, πάντα) βλέπω να ταιριάζει στα υπόλοιπα γνωρίσματα της "κατηγορίας" του.

Φυσικά, μιλάω για άτομα που ακούνε διάφορα πράγματα από ένα είδος μουσικής ή από πολλά είδη μουσικής (ανεξαρτήτως του πόσο τους εκτιμώ με βάση αυτό). Σε ό,τι αφορά άτομα που ακούνε μόνο έναν καλλιτέχνη ή ένα συγκρότημα, το να ξέρω αυτό το γνώρισμα δε μπορεί να με οδηγήσει ποτέ (ποτέ, ποτέ) σε κάποιο (έστω και γενικό) συμπέρασμα για το χαρακτήρα τους.

EDIT: Να σημειώσω ότι δε μιλάω για αιτιότητα (δηλαδή ότι η μουσική κάνει κάποιον ψαγμένο, χαζό, κλπ), αλλά για καθαρά στατιστικής φύσης παρατήρηση.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...