greatst Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Ξεκίνησα την ανάπτυξη ενός έργου ελεύθερου λογισμικού/λογισμικού ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) για την υλοποίηση ενός διαπλατφορμικού (cross-platform) διαχειριστή αρχείων. Ακόμη είναι σε εμβρυϊκό στάδιο, αλλά ευελπιστώ να το προχωρήσω με τον καιρό. Το ονόμασα GreatstCPFM. Δημιουργήθηκε σε Netbeans, τρέχει σε Java, διατίθεται υπό την Apache Licence 2.0, έχει δοκιμαστεί (επιτυχώς!) σε Ubuntu, Debian και Windows XP. Ουσιαστικά είναι ένα frontend για την κλήση εντολών διαχείρισης αρχείων του λειτουργικού συστήματος. Στην έκδοση αυτή έχω υλοποιήσει μόνο τις εντολές αντιγραφής, μετακίνησης και διαγραφής αρχείων. Μπορείτε να το ανακτήσετε από την ιστοσελίδα του project στο sourceforge, συγκεκριμένα: http://sourceforge.net/projects/greatstcpfm Ο σκοπός του διαπλατφορμικού διαχειριστή αρχείων (cross platform file manager) είναι χρησιμοποιώντας την ίδια εφαρμογή ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος (το "εκτελέσιμο" .jar αρχείο της εφαρμογής) να μπορεί ο χρήστης να διαχειρίζεται τα αρχεία των υπολογιστών του ανεξαρτήτως του λειτουργικού συστήματος στο οποίο εκτελείται η εφαρμογή. Η μόνη απαίτηση είναι να υπάρχει εγκατεστημένη υποδομή Java στον υπολογιστή, όπως κάποιο Java Runtime Environment (είτε το JRE της Sun είτε το JRE του OpenJDK). Ο χρήστης θα μπορεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να πραγματοποιεί λειτουργίες διαχείρισης αρχείων (πχ: αντιγραφή, μετακίνηση, διαγραφή, μετονομασία, κλπ) με διαφανή τρόπο, δηλαδή χωρίς να τον ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται το αίτημα του. Για τον σκοπό αυτό η εφαρμογή ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα στο οποίο εκτελείται θα καλέσει την αντίστοιχη εντολή του λειτουργικού συστήματος. Για παράδειγμα, το πλήκτρο αντιγραφής αρχείου στην περίπτωση Linux λειτουργικού συστήματος θα καλέσει την εντολή >cp source target ενώ στην περίπτωση Windows λειτουργικού συστήματος θα καλέσει την εντολή >cmd /C copy source target Επί του παρόντος, υποστηρίζονται μόνο Linux και Windows και η εφαρμογή έχει δοκιμαστεί σε Ubuntu8.10, Debian5.0 και Windows XP. Στην περίπτωση μάλιστα του Debian χρησιμοποιήθηκε εγκατάσταση αποκλειστικά με ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) με εγκατεστημένο το OpenJDK-JRE και η εφαρμογή λειτούργησε κανονικά χωρίς προβλήματα. Για να εκτελέσετε την εφαρμογή, πρέπει να καλέσετε το αρχείο GreatstCPFM.jar για εκτέλεση μέσω της Java υποδομής του υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε ήδη ορίσει οι εφαρμογές .jar να "ανοίγουν" με χρήση της Java, μπορείτε απλά να κάνετε διπλό αριστερό κλικ στο εικονίδιο του αρχείου GreatstCPFM.jar. Εάν προτιμάτε να καλέσετε την εφαρμογή από τερματικό, τότε ανοίγετε το τερματικό, μεταβαίνετε (με κατάλληλη χρήση της εντολής cd) στον φάκελο όπου έχετε την εφαρμογή και στη συνέχεια εκτελείτε >java -jar GreatstCPFM.jar ή μπορείτε απευθείας να εκτελέσετε την παραπάνω εντολή με το πλήρες (απόλυτο) μονοπάτι αντί του ονόματος GreatstCPFM.jar. Στο αρχείο GreatstCPFM.tar.gz περιλαμβάνονται -εκτός του "εκτελέσιμου" αρχείου GreatstCPFM.jar- και τα αρχεία οδηγιών, άδειας διανομής κλπ αλλά και ο πηγαίος κώδικας της εφαρμογής (αρχείο GreatstCPFMJFrameMain.java). Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 19:00 ---------- Μια νέα έκδοση της εφαρμογής με βελτιωμένη (ελπίζω!) διεπαφή χρήστη. Change log =========== Version 0.04 Pre-ALPHA: change of the application's appearence and removal of the "rename" button Version 0.03 Pre-ALPHA: change of code: now the application should work in all versions of Windows (previous version only worked with Windows XP) Version 0.02 Pre-ALPHA: implementation of file deletion. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 19:01 ---------- Ορίστε και μερικά στιγμιότυπα οθόνης (screenshot) από την εφαρμογή GreatstCPFM στην έκδοση 0.04, όπως λήφθηκαν κατά την εκτέλεση της εφαρμογής σε Ubuntu 8.10 με Sun JRE 1.6. Έναρξη της εφαρμογής (καρτέλα File Operations) με τις κύριες λειτουργίες της εφαρμογής, με τα αντίστοιχα πλήκτρα για αντιγραφή, μετακίνηση και διαγραφή αρχείου: Καρτέλα System Info με τις πληροφοφίες συστήματος: Καρτέλα Copyright and Licence με τις πληροφοφίες πνευματικών δικαιωμάτων και άδειας υπό την οποία διανέμεται η εφαρμογή:
dop Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την προσπάθεια (δεν είναι καθόλου απλό αυτό που θέλεις να κάνεις), θα ήθελα να στρέψω την προσοχή σου σε κάτι πολύ απλό: αν υπάρχει target group για αυτό που κάνεις. File manager υπάρχουν πολλοί, ο καθένας με τις δικές του δυνατότητες και μάλιστα σε διαφορετικές πλατφόρμες υπάρχουν διαφορετικοί file managers από διαφορετικούς ανθρώπους, που είναι παραπλήσιοι σε εμφάνιση και δυνατότητες. Αυτό που πρέπει, κατά την γνώμη μου, να πείσει ένας νέος file manager είναι τι ακριβώς προσφέρει περισσότερο. Επιπλέον, ίσως πρέπει να στραφείς σε κάποιον τρόπο να δημιουργήσεις ένα layer πάνω από το λειτουργικό και να το καλείς χρησιμοποιώντας JNI - ή να κάνεις τον file manager expendable μέσω modules ώστε να μπορείς να αντιγράφεις από τοπικό αρχείο σε ftp ή οτιδήποτε άλλο. Κοίταξε και στο http://jnode.org/ - είναι μια ομάδα ανθρώπων που φτιάχνει ένα λειτουργικό φτιαγμένο σε Java, ίσως ενδιαφέρονται για έναν αξιοπρεπή file manager.
greatst Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την προσπάθεια ... Σε καμία περίπτωση δεν το εκλαμβάνω αρνητικά και σε ευχαριστώ για την απάντηση σου! ...File manager υπάρχουν πολλοί, ο καθένας με τις δικές του δυνατότητες και μάλιστα σε διαφορετικές πλατφόρμες υπάρχουν διαφορετικοί file managers από διαφορετικούς ανθρώπους, που είναι παραπλήσιοι σε εμφάνιση και δυνατότητες. Αυτό που πρέπει, κατά την γνώμη μου, να πείσει ένας νέος file manager είναι τι ακριβώς προσφέρει περισσότερο. ... Για να ακούσω τις απόψεις από τώρα -πριν έχω φτιάξει ένα μεγάλο πρότζεκτ και είναι δύσκολο να το αλλάξω- έδωσα τις πρώτες σκέψεις μου και το προσχέδιο της εφαρμογής μου (Pre-ALPHA στάδιο!) ως ΕΛ/ΛΑΚ (υπό την Apache Licence 2.0). ...Επιπλέον, ίσως πρέπει να στραφείς σε κάποιον τρόπο να δημιουργήσεις ένα layer πάνω από το λειτουργικό και να το καλείς χρησιμοποιώντας JNI - ή να κάνεις τον file manager expendable μέσω modules ώστε να μπορείς να αντιγράφεις από τοπικό αρχείο σε ftp ή οτιδήποτε άλλο. ... Έχω προβληματιστεί για το εάν τις κλήσεις στο λειτουργικό θα τις κάνω ο ίδιος -όπως στην τρέχουσα έκδοση- ή εάν θα χρησιμοποιώ το αντίστοιχο API της Java ή με άλλο τρόπο. Θα προβληματιστώ και επάνω στις δικές σου συμβουλές. ...Κοίταξε και στο http://jnode.org/ - είναι μια ομάδα ανθρώπων που φτιάχνει ένα λειτουργικό φτιαγμένο σε Java, ίσως ενδιαφέρονται για έναν αξιοπρεπή file manager. Δεν το είχα υπόψη μου! Ενδιαφέρουσα ιδέα και από μια πρώτη ματιά στο website φαίνεται σοβαρή προσπάθεια. Θα το ψάξω!
alex2005 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Κοίταξε και στο http://jnode.org/ - είναι μια ομάδα ανθρώπων που φτιάχνει ένα λειτουργικό φτιαγμένο σε Java, ίσως ενδιαφέρονται για έναν αξιοπρεπή file manager. Χα, καλή φάση, δεν είχα ιδέα πως παίζει κάτι τέτοιο, και για να πω την αλήθεια δεν πίστευα πως κανένας θα προσπαθούσε κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ περίεργος να δω που θα πάει αυτή η προσπάθεια, και νομίζω πως είναι πολύ καλή φάση να προσπαθήσει ο φίλος εδώ να κάνει κάτι σοβαρό και να μιλήσει με αυτούς για το αν ενδιαφέρονται. (αν και πιστεύω πως έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν κάτι τέτοιο, αφού ο file manager για ένα λειτουργικό είναι από τα πρώτα απαραίτητα, αν έχουν σκοπό οι δημιουργοί να το χρησιμοποιήσει κανένας.) P.S. Ελπίζω να κάνουν κάτι για το look and feel, γιατί βλέπω πως χρησιμοποιεί το default java L&F, το οποίο είναι ότι πιο άσχημο υπάρχει.
greatst Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Χα, καλή φάση, δεν είχα ιδέα πως παίζει κάτι τέτοιο, και για να πω την αλήθεια δεν πίστευα πως κανένας θα προσπαθούσε κάτι τέτοιο.Είμαι πολύ περίεργος να δω που θα πάει αυτή η προσπάθεια, και νομίζω πως είναι πολύ καλή φάση να προσπαθήσει ο φίλος εδώ να κάνει κάτι σοβαρό και να μιλήσει με αυτούς για το αν ενδιαφέρονται. (αν και πιστεύω πως έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν κάτι τέτοιο, αφού ο file manager για ένα λειτουργικό είναι από τα πρώτα απαραίτητα, αν έχουν σκοπό οι δημιουργοί να το χρησιμοποιήσει κανένας.) Το κατεβάζω τώρα για να το μελετήσω! Έχω μεγάλη απορία πώς το έχουν υλοποιήσει! Στην κεντρική τους σελίδα λένε ...JNode is a free, open source Java technology based operating system implemented in the Java language with a very small assembler nano-kernel. ... Ακούγεται ενδιαφέρον και φυσικά εάν η ομάδα που το υλοποιεί χρειάζεται βοήθεια και μπορούμε γιατί όχι, να βοηθήσουμε! Όσον αφορά το GreatstCPFM, το κύριο μέλημα του είναι α) η διαπλατφορμικότητα (cross-platform) β) το απλό (απλούστατο!) interface για κάποιον που -πχ- βρέθηκε σε ένα μηχάνημα που τρέχει ένα άγνωστο σε αυτόν Λ/Σ και θέλει να κάνει λειτουργίες διαχείρισης αρχείων ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 17:54 ---------- ... Κοίταξε και στο http://jnode.org/ - είναι μια ομάδα ανθρώπων που φτιάχνει ένα λειτουργικό φτιαγμένο σε Java, ίσως ενδιαφέρονται για έναν αξιοπρεπή file manager. Το έτρεξα σε εικονική μηχανή στο Virtual Box. Είναι κάπως αργό ή έτσι μου φαίνεται;
GrandGamer Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Καλό το λειτουργικό σε Java αλλά θα είναι πολύ αργό.
dop Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Είναι αργό καθώς έχουν ένα μικρό layer σε assembly που αντικαθιστά την JVM - αλλά από όσο θυμάμαι δεν έχει JIT, οπότε το μεγαλύτερο μέρος είναι interpreted και όχι native code. Αν αποφασίσουν να φτιάξουν JIT - ή το τρέξουν σε επεξεργαστή που υποστηρίζει το σετ εντολών του Java bytecode, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι αργό το Jnode - πέραν κάποιου overhead καθώς όλες οι function είναι virtual.
greatst Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Καλό το λειτουργικό σε Java αλλά θα είναι πολύ αργό. Είναι αργό καθώς έχουν ένα μικρό layer σε assembly που αντικαθιστά την JVM - αλλά από όσο θυμάμαι δεν έχει JIT, οπότε το μεγαλύτερο μέρος είναι interpreted και όχι native code. Αν αποφασίσουν να φτιάξουν JIT - ή το τρέξουν σε επεξεργαστή που υποστηρίζει το σετ εντολών του Java bytecode, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι αργό το Jnode - πέραν κάποιου overhead καθώς όλες οι function είναι virtual. Στην παρούσα πάντως φάση είναι αργό -ή τουλάχιστον εμένα έτσι μου φάνηκε- για Λ/Σ!
treno03 Δημοσ. 7 Απριλίου 2009 Δημοσ. 7 Απριλίου 2009 Παιδες πολύ καλη η δουλεία σας. Μια βοήθεια θα ηθελα απο σας αν μπορείτε. Θέλω να βρώ έναν file manager όπου να μπορεί να διαχειρίζεται αρχεία με πάνω απο 255 χαρακτήρες. Έχει κανείς τιποτα υπόψιν του? Υ.Γ Ίσως ειναι και μία καλή ιδέα για το φίλο μας να κάνει το λογισμικό του να διαφέρει απο τα άλλα.
georgemarios Δημοσ. 7 Απριλίου 2009 Δημοσ. 7 Απριλίου 2009 Δεν ειμαι απολυτα βεβαιος (αφηνω μια μικρη πθανοτητα λαθους) αλλα ο περιορισμος του filename length ειναι θεμα του λειτουργικου συστηματος και αρα οτι εφαρμογη και να κανεις θα πρεπει να πορευτεις με αυτο το περιορισμο. Τα windows πανε μεχρι 255 χαρακτηρες. Υποθετω και τα υπολοιπα.
dop Δημοσ. 7 Απριλίου 2009 Δημοσ. 7 Απριλίου 2009 Το filename length είναι περιορισμός του συστήματος αρχείων (filesystem). Παρόλα αυτά, γίνεται να το "αυξήσεις" εικονικά (χρησιμοποιώντας metadata) αλλά: 1) θα γίνεται μόνον μέσω του προγράμματός σου και 2) όλοι οι υπόλοιποι file managers θα βλέπουν partial ονόματα (θυμάται κανείς Windows 95 με DOS με τα αρχεία να έχουν ονόματα σαν nam~1.txt?
greatst Δημοσ. 7 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 7 Απριλίου 2009 Παιδες πολύ καλη η δουλεία σας.Μια βοήθεια θα ηθελα απο σας αν μπορείτε. Θέλω να βρώ έναν file manager όπου να μπορεί να διαχειρίζεται αρχεία με πάνω απο 255 χαρακτήρες. Έχει κανείς τιποτα υπόψιν του? Υ.Γ Ίσως ειναι και μία καλή ιδέα για το φίλο μας να κάνει το λογισμικό του να διαφέρει απο τα άλλα. Δεν ειμαι απολυτα βεβαιος (αφηνω μια μικρη πθανοτητα λαθους) αλλα ο περιορισμος του filename length ειναι θεμα του λειτουργικου συστηματος ... Το filename length είναι περιορισμός του συστήματος αρχείων (filesystem).... @treno03: Ευχαριστώ για την πρόταση σου, αλλά νομίζω κι εγώ ότι ισχύει αυτό που είπαν οι παραπάνω συμφορουμίτες.
greatst Δημοσ. 14 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2009 Εάν σας άρεσε, μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ: http://sourceforge.net/community/cca09/nominate/?project_name=GreatstCPFM&project_url=http%3A%2F%2Fsourceforge.net%2Fprojects%2Fgreatstcpfm%2F
greatst Δημοσ. 31 Μαΐου 2009 Μέλος Δημοσ. 31 Μαΐου 2009 Πριν από λίγο ενημερώθηκα από την Softpedia Editorial Team οτι η εφαρμογή GreatstCPFM συμπεριλήφθηκε στην Softpedia's database of software programs for the Windows operating system στην σελίδα: http://www.softpedia.com/get/File-managers/GreatstCPFM.shtml
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.