Προς το περιεχόμενο

Αθήνα vs Θεσσαλονίκη

ilona

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

1 Στην Αθήνα σουβλάκι είναι ό,τι τυλίγεται σε πίτα Στη Θεσσαλονίκη Σάντουιτς είναι ό,τι τυλίγεται σε πίτα

2 Σάντουιτς είναι ό,τι τυλίγεται σε πίτα -> Τα κομματάκια κρέατος ψημένα σε μακρόστενο μικρό ξυλάκι λέγονται σουβλάκι

3 Το πλαστικό, μακρόστενο σωληνάκι για να πιεις το αναψυκτικό λέγεται επίσης καλαμάκι -> Καλαμάκι λέγεται το πλαστικό, μακρόστενο σωληνάκι για να πιεις το αναψυκτικό

4 Το σουβλάκι έχει πάντα τζατζίκι-εκτός κι αν ζητήσεις να μην έχει -> Το σουβλάκι έχει τζατζίκι μόνο αν ζητήσεις να έχει (ερωτική πόλη γαρ, πώς να φιλήσεις με τη σκορδίλα στο στόμα

5 Η πατατόπιτα είναι πατάτες ψημμένες σε φύλλο, όπως η τυρόπιτα και η μηλόπιτα -> Η Πατατόπιτα είναι "σάντουιτς" με γέμιση πατάτες τηγανιτές

6 Γενικά, πρότυπο παραγγελίας στα ψητοπωλεία είναι: "Ένα γύρο σουβλάκι" ή "ένα σουβλάκι καλαμάκι" -> Γενικά, πρότυπο παραγγελίας στα ψητοπωλεία είναι: "Ένα γύρο" ή "ένα σουβλάκι"

7 Το Πιροσκί είναι σφολιάτα με γέμιση λουκάνικο -> Πιροσκί είναι η τηγανιτή πίτα με γέμιση πατάτα ή τυρί ή σπανάκι

8 "Σκεπαστή πίτσα" είναι πίτσα τυλιγμένη ολόκληρη σε ζυμάρι -> "Καλτσόνε" είναι πίτσα τυλιγμένη ολόκληρη σε ζυμάρι

9 Το αναψυκτικό από λεμόνι λέγεται "λεμονίτα"- όλα τα άλλα αναψυκτικά τελειώνουν σε -άδα. -> Όλα τα αναψυκτικά τελειώνουν σε -άδα.

10 Μπουγάτσα είναι μία και νοείται με γέμιση κρέμα. -> Η μπουγάτσα είναι θεότητα. Είναι επίσης απαραίτητο συνοδευτικό του πρωινού φραπέ, καθώς και συνήθης μαθητική πρόφαση για κοπάνα. Αποτελείται από σφολιάτα και διάφορες γεμίσεις (κρέμα, τυρί, κιμά, σπανάκι), η γνώση των οποίων αποτελεί απόδειξη εντοπιότητας.

11 Πλλλλάκα με κάνεις? - > Πλάκα μου κάνεις?

12 Κουτούρντισες -> Ξεσάλωσες

13 Πάνε να φέρεις -> πήγαινε να φέρεις

14 Πανσέτα -> Μπριζολάκι

15 Έπαθα φουϊτ -> έπαθα λάστιχο

16 Όζα -> Μανό

17 Ντιπ για ντιπ -> τελείως μα τελείως

18 Κακάο -> Μίλκο (ανεξαρτήτως μάρκας)

Σε ό,τι αφορά στις γλωσσολογικές διαφορές, οι νοτιοελλαδίτες

1. λένε "ναι, αμέ" αντί για "ναι, ασφαλώς"

2. λένε "χάμω" αντί για "κάτω"-εξού και αποκαλούνται "Χαμουτζήδες"

3. σχηματίζουν τον παρατατικό με κατάληξη -αγα (οδήγαγα, περπάταγα, πήδαγα κτλ αντί του οδηγούσα, περπατούσα, πηδούσα)

4. αποκαλούν το βερνίκι νυχιών "μανό"

5. αν ακούσουν από κάποιον τη λέξη "πάνε", ψάχνουν να βρουν ποιον Πάνο (Παναγιώτη) φωνάζει

6. όταν ακούν "μαμούνια" καταλαβαίνουν τα έντομα

7. γηπεδικά: "Έγινε το Σέιχ Σου μπουρδέλο, πω πω γέλιο, πω πω γέλιο" (μετά την πυρκαγιά του 97) / "Ελλάδα είναι μέχρι τη Λαμία, από κει και πάνω είναι Βουλγαρία"

Οι βορειοελλαδίτες, έχουμε και λέμε:

2. λένε "ναι, για" αντί για "ναι, ασφαλώς"

3. λένε βαρύ το λάμδα -εξού και αποκαλούνται "Λλλαλλλάκηδες"

4. χρησιμοποιούν στην κλητική λέξεις τουρκικής προέλευσης, όπως: "πασά μου", "δερβίση μου", "καρντάσι μου"

5. αποκαλούν το βερνίκι νυχιών "όζα"

6. έχουν για προστακτική β'; ενικού του "πηγαίνω" τη λέξη "πάνε"

7. όταν ακούν "μαμούνια" καταλαβαίνουν τα μπουζούκια στη Βίλκα

8. χρησιμοποιούν το με/σε/τον αντί για μου/σου/του (πχ: "Τι τον λες και τι σε λέει όταν σε τηλεφωνεί;" / "Να σε φέρω κιμά να με κάνεις κεφτέδες" / "Οδηγέ, άνοιξέ με από πίσω"). Σε ό,τι αφορά σ'; αυτό το τελευταίο για τα "με/σε/τον", φιλόλογος δεν είμαι, αλλά εκφέρω μια άποψη, που έχει ως εξής: Στα αρχαία ελληνικά και στην καθαρεύουσα ακόμα, οι πλάγιες πτώσεις ήταν 3: γενική-δοτική-αιτιατική. Το έμμεσο αντικείμενο, που είναι εν προκειμένω τα "με/σε/τον", εκφραζόταν με δ οτική (πχ: Άφες ημίν τα οφειλήματα ημών"). Στη δημοτική η δοτική καταργήθηκε, και επικράτησε η επίσης πλάγια πτώση γενική. Γιατί, ωστόσο, να θεωρούμε εσφαλμένη τη χρήση της άλλης πλάγιας πτώσης-της αιτιατικής; Όπως και να χει, η χρήση του "με/σε/τον" χρεώνεται στους Έλληνες που ήρθαν στην Ελλάδα από την Πόλη.

9. γηπεδικά: "Βάλτε φωτιά, κάψτε καλά, Ομόνοια και Πειραιά, το Σύνταγμα και τη Βουλή, τη μπασταρδούπολη αυτή" / "Δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ"

:shifty:

Δημοσ.

Δεν ήθελα να κοροϊδέψω ή να προσβάλλω κάποιον με τα λεγόμενα μου!!! Απλά μου φάνηκε αστείο κ γι αυτό το έγραψα!!! Πάντως αν κάποιος ενοχλήθηκε ζητώ συγγνώμη!

Δημοσ.

Όχι, όχι, το ίνμποξ έχει βλάβη, μη μου στείλεις!

Μην ανησυχείς δεν προσβλήθηκε κανείς, απλώς τέτοια θέματα προκαλούν συνήθως καυγάδες, αν το ψάξεις λίγο, θα καταλάβεις. Όλα οκ, μην ανησυχείς.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...