George! Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Έχω την παραπάνω κάρτα γραφικών και αποφάσισα να της αλλάξω ψύκτρα για την μείωση του θορύβου. Της έβαλα την ac accelero S1 rev.2 μαζί με τα ανεμιστηράκια(turbo module): Χρησιμοποίησα το atitool για να δω τις θερμοκρασίες και τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω με θερμοκρασία δωματίου 18 C: Εκείνο που με ανησυχεί είναι το 75 που δεν ξέρω καν τι είναι (γράφει temprature of voltage regulator). Επίσης η gpu είναι 53 C ενώ πάλι δεν ξέρω τι είναι το 43 C, υποψιάζομαι τις μνήμες(πάνω γράφει temprature of temp. chip). Αυτό που θέλω να μάθω είναι το τι μετράει η κάθε θερμοκρασία και αν αυτό το 75 είναι φυσιολογικό ή είναι πολύ. Ευχαριστώ
Tenshi Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Είναι τα VRM (Voltage regulator module) της κάρτας γραφικών σου.Είναι κάτι λιλιπούτεια τσιπάκια που έχουν σάν έργο το management της τροφοδοσίας της κάρτας σου.Το κακό είναι οτι έχουν απίστευτα υψηλό TDP (Thermal Design Power) το οποίο πολλές φορές ξεπερνάει και τα 130W.Αυτό κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την ψύξη τους!Φαντάσου οτι οι σύγχρονοι επεξεργαστές έχουν TDP 65~95W. Βρές τα συγκεκριμένα τσιπάκια και προσάρμοσε ψυκτράκια και σε αυτά.
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Έχω την συγκεκριμένη ψήκτρα σε μια ati x1950. Η ψήκτρα για τα vrm ηταν ελλειπή για την σωστη ψυξη των chip. Η θερμοκρασία στα vrm έφθανε 120+ οC και το σύστημα έκανε restart. Αναγκάστηκα και έκανα παντεντα συνδυάζοντας το accelero S1 με το παλιό σύστημα ψύξης. Tα vrm σε idle κατάσταση είναι στα 60oC και σε load ανεβαίνουν αρκετά 80+ χωρίς όμως να μου δημιουργεί πρόβλημα.
George! Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Ευχαριστώ και τους δύο για τις πληροφορίες. Τα voltage regulator module είναι αυτά που έχω κυκλώσει; EXARXEIA_CITY σε 'μένα οι 75 C είναι σε load με τα ψυκτράκια της accelero. Με την μαμά ψύκτρα(η οποία στο μάτι μου κάνει για καλύτερη) δεν το είχα κοιτάξει. Υπολογίζω ότι το καλοκαίρι θα φτάνει 95 C, ξέρει κανείς πόσο είναι η θερμοκρασία με την μαμα ψύκτρα;
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Ναι αυτα ειναι. Eσενα η stock ψηκτρα πως ειναι ; παρομοια ψηκτρα σαν αυτη που εχει το accelero δεν ειχαν τα vrm ;
Tenshi Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Αν το πλάτος της Χ1900ΧΤ είναι ίδιο με αυτό της 4870,ενδεχομένως να μπορέσει να κάνει πατέντα με το ZALMAN ZM-RHS70
George! Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Ναι αυτα ειναι. Eσενα η stock ψηκτρα πως ειναι ; παρομοια ψηκτρα σαν αυτη που εχει το accelero δεν ειχαν τα vrm ; Είχε αυτή την ροζ που φαίνεται στο παρακάτω λινκ: http://xtreview.com/images/x1900xtx-review-5.jpg ενώ είχε και την παρακάτω λωρίδα θερμοαγώγιμης σιλικόνης, σε αντίθεση με της accelero που είναι αυτοκόλλητες: Η stock είναι ενιαία και μεγαλύτερη από αυτά που δίνει η accelero. Ήθελα να αφήσω την stock αλλά νόμιζα(λανθασμένα) πως θα εμποδίζει την accelero.
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Εαν θέλεις μπορείς να βαλεις πάλι την παλιά αφού την καθαρίσεις, βαλεις μια δική σου πάστα και ελέγξεις ότι πατάει σωστά πάνω στα vrm. Θα πρότεινα την arctic ceramic για να μην υπάρχει πρόβλημα βραχυκυκλώματος. Εγώ έβαλα την arctic silver 5 η οποία αν και δεν είναι ηλεκτρικά αγώγιμη μπορεί να δημιουργηθει πρόβλημα αν βραχυκυκλωνει και εκεί η περιοχή είναι λίγο επίφοβη. Πάντως σε μένα έχουν διαφορετική διάταξη και είναι τρία μόνο.
George! Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Αν η θερμοκρασία του vrm είναι normal στους 75 C(kai 95 C που μπορεί να φτάσει το καλοκαίρι) παρόλο που προτιμώ την stock ψύκτρα, δεν θα κάτσω να ανοίξω πάλι την κάρτα για να την βάλω. * αυτή η λωρίδα θερμοαγώγιμης που είχε, βγήκε σχεδόν ανέπαφη όποτε ίσως μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.
Tenshi Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Για να είσαι σίγουρος, χρησιμοποίησε το cpu-z που κρατάει log με τις θερμοκρασίες.Δοκίμασε την κάρτα σε πραγματικές συνθήκες gaming ή σκληρού τεστ σταθερότητας σαν αυτό που κάνει το Furmark.Ενδέχεται η θερμοκρασίες να είναι υψηλότερες απο αυτές που βλέπεις απο το AtiTool. Συνήθως τα vrms τα "τινάζουν" σε θερμοκρασίες 130~140C
George! Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου 2009 Για να είσαι σίγουρος, χρησιμοποίησε το cpu-z που κρατάει log με τις θερμοκρασίες.Δοκίμασε την κάρτα σε πραγματικές συνθήκες gaming ή σκληρού τεστ σταθερότητας σαν αυτό που κάνει το Furmark.Ενδέχεται η θερμοκρασίες να είναι υψηλότερες απο αυτές που βλέπεις απο το AtiTool.Συνήθως τα vrms τα "τινάζουν" σε θερμοκρασίες 130~140C Ευχαριστώ!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.