Προς το περιεχόμενο

Νοημοσύνη , τα κριτήριά της ;

@@sos@@

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Tα τελευταία χρόνια με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών ,αναπτύχθηκε συνεπακόλουθα και η τεχνητή νοημοσύνη , ο υποκλάδος της επιστήμης των υπολογιστών που μελετά την κατασκευή "σκεπτόμενων" μηχανών.

Όσο προχωρά τεχνολογικά η τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσει σε ένα οριακό σημείο που επιστήμονες αλλά και τεχνολογικές ομάδες θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα : "ποιά είναι τα κριτήρια που θα μας επιτρέψουν να διακρίνουμε στην κατασκευή μας νοημοσύνη " ;

Ποιά θεωρείτε εσείς ότι είναι τα κριτήρια που μας δείχνουν ότι κάποιο ον έχει νοημοσύνη ;

• Απαντ. 122
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Κατα την γνωμη μου τα κριτηρια αυτα ειναι πολλα,οπως οταν ενα ον μπορει να σκεφτεται και να ΜΑΘΑΙΝΕΙ(κυριως αυτο) πιστευω οτι ειναι ενα κριτηριο.Επισης η δυνατοτητα ενος οντος να μπορει να αντιληφθει τις κινησεις αλλων σωματων του περιβαλλοντος και να μπορει να τα αποφυγει αν υπαρξει κινδυνος ειναι ενα κριτηριο.

Δημοσ.

Υπάρχει ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο για την τεχνητή νοημοσύνη, είναι απλό και κατανοητό. Δεν κουράζει και έχει ως σκοπό την "εισαγωγή" του επιστήμονα στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. :lol:

Ιδού

Δημοσ.
Υπάρχει ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο για την τεχνητή νοημοσύνη, είναι απλό και κατανοητό. Δεν κουράζει και έχει ως σκοπό την "εισαγωγή" του επιστήμονα στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. :lol:

Ιδού

Αν το έχεις διαβάσει , ποιά κριτήρια αναφέρoνται σε αυτό ;
Δημοσ.
Αν το έχεις διαβάσει , ποιά κριτήρια αναφέρoνται σε αυτό ;

Δυστηχώς δεν το έχω διαβάσει για να σε βοηθήσω.

Η δική μου απάντηση θα ήταν: Όταν φτάσει κάποιο "μηχάνημα" να κρίνει με βάση τη δική του λογική (δύσκολο) και να μαθαίνει συνεχώς χωρίς ξένη παρέμβαση, από το περιβάλλον του.

Δημοσ.
Δυστηχώς δεν το έχω διαβάσει για να σε βοηθήσω.

Ε, με 110 ευρώ κόστος... :eek:

Να εκτελεί διαδικασίες με τρόπο που δεν έχει προγραμματιστεί.

Δημοσ.

κανουμε σταθερη πρόοδο αλλα εχουμε ακομα πολλά χρονια

ουσιαστικα αν πετυχουμε την νοημοσηνη το ρομποτ θα εχει πλον συναισθηματα *μηπος ειναι κακό...)

Δημοσ.
κανουμε σταθερη πρόοδο αλλα εχουμε ακομα πολλά χρονια

ουσιαστικα αν πετυχουμε την νοημοσηνη το ρομποτ θα εχει πλον συναισθηματα *μηπος ειναι κακό...)

Όντως, αυτό είναι πολυ σημαντικό ζήτημα της ηθικής του όλου εγχειρήματος.

Από θέματα απασχόλησης ρομποτικού δυναμικού μέχρι την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.

ΥΓ Να εξηγήσω ότι ό,τι είπα για το συγκεκριμένο βιβλίο δεν το ενοώ. Πλάκα ήταν. Φυσικά και δεν είναι βιβλίο για αρχάριους.

Δημοσ.

Η νοημοσύνη είναι κατά τη γνώμη μου θέμα:

1) ικανότητας δράσης ανεξάρτητης των περιβαλλοντικών ερεθισμάτων

2) ικανότητας προσαρμογής

Ένας υπολογιστής κάποτε θα γίνει νοήμων, δηλαδή θα δρα ανεξάρτητα από ένα σετ εντολών. Ωστόσο το βαθύτερο και ίσως το σημαντικότερο ερώτημα είναι σε πιο επίπεδο νοημοσύνης πυροδοτείται η συνείδηση, δηλαδή η στιγμή που δύο ρομπότ πάυουν να είναι δύο ταυτόσημοι έξυπνοι ντενεκέδες και συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν.

Δημοσ.

Όταν ο ντενεκές αυτός μπορεί να αναπρογραμματίζεται και να προσθέτει ο ίδιος κομμάτια στον τρόπο λειτουργίας του.

Αν δεν έχει τη δυνατότητα να αυτοαλλάζει, δεν μπορεί ούτε να βελτιωθεί, όυτε να προσαρμοστεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Καλά είναι να μαθαίνει, και να γεμίζει τα ντεπόζητα του με το τρίο δεδομένα-πληροφορία-γνώση, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι είναι κριτήριο της νοημοσύνης του. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει και αντιλαμβάνεται την πληροφορία που διαθέτει.

Δημοσ.
Όταν ο ντενεκές αυτός μπορεί να αναπρογραμματίζεται και να προσθέτει ο ίδιος κομμάτια στον τρόπο λειτουργίας του.

Αν δεν έχει τη δυνατότητα να αυτοαλλάζει, δεν μπορεί ούτε να βελτιωθεί, όυτε να προσαρμοστεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Καλά είναι να μαθαίνει, και να γεμίζει τα ντεπόζητα του με το τρίο δεδομένα-πληροφορία-γνώση, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι είναι κριτήριο της νοημοσύνης του. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει και αντιλαμβάνεται την πληροφορία που διαθέτει.

Σωστά, θα πρέπει να μπορεί να εξελίσεται μόνος του!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...