Προς το περιεχόμενο

Πληροφορίες για τη θρησκεία των Ινδιάνων

mak_gate13

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας, έχω μια εργασία στο σχολειο μου σχετικα με την θρησκεία των Ινδιάνων.Ψάχνω εδώ και μέρεσ για να βρω πληροφοίες αλλά δεν βρήσκω κάτι ξεκάθαρο.Αν ξέρει κάποιος κάποιο site για να μπορέσω να βρω 5 βασικά πράγματα για την θρησκεία των Ινδιάνων ας μου το πει..Είναι επίγων γιατί πρέπει άμεσα να παραδόσω την εργασία.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!

• Super Moderators
Δημοσ.

Λοιπόν, υποθέτωντας ότι με τον όρο "Ινδιάνοι" ο δάσκαλος/καθηγητής που σας έβαλε την εργασία αναφέρεται στους ιθαγενείς της Βορείου Αμερικής, τότε μιλάμε για μια ποικιλία θρησκειών με επίκεντρο το σαμανισμό.

Σαμανισμός εμφανίζεται και στη Νότια Αμερική, παρότι εκεί αναπτύχθηκαν συνθετότερες θρησκείες με ιερατεία και χαρακτηριστικά που θυμίζουν τις θρησκείες της Ασίας και μετέπειτα της Ευρώπης. Ο σαμανισμός, πάντως, θεωρείται ότι προέρχεται από την Ασία (και πέρασε στην Αμερικανική ήπειρο μέσω της μετανάστευσης των πληθυσμών από τη Σιβηρία και τον παγωμένο Βερίγγειο Πορθό στην Αμερική).

Αυτό το link που σου δίνω είναι το πρώτο αποτέλεσμα που βγάζει το google με τη λέξη "σαμανισμός" στην αναζήτηση. Η Πάπυρος Larousse Britannica έχει ένα αρκετά εκτενές άρθρο σχετικά με το θέμα. Χοντρικά, ένα άτομο (άντρας ή γυναίκα) λειτουργεί ως "αγωγός"-"κοινωνός" της "θεϊκής"-"κοσμικής" δύναμης. Αυτό το άτομο ήταν ο "μάγος" της φυλής.

Οι Ινδιάνοι της Βορείου Αμερικής, στην πλειοψηφία τους νομάδες, έτρεφαν ιδιαίτερο σεβασμό στη φύση και τα στοιχεία της, από την οποία εξαρτούσαν την ίδια τους την ύπαρξη. Επίσης μεγάλη σημασία έχουν τα πνεύματα των προγόνων που παρακολουθούν/καθοδηγούν τη φυλή, καθώς και τα πνεύματα (δύναμη) διαφόρων ζώων που λειτουργούν ως προστάτες-συνοδοί των ατόμων της φυλής (τοτέμ).

Πάρα πολλά πράγματα θα μπορούσαμε να πούμε. Δεν ξέρω πού έψαξες και πώς είναι τα Αγγλικά σου, πάντως άρθρα στα Αγγλικά υπάρχουν πάμπολλα. Στη wikipedia με keywords "native american religion/mythology" υπάρχει μεγάλη λίστα άρθρων αλλά και εξωτερικοί σύνδεσμοι.

Να ευχηθώ, μονάχα, η εργασία να μην είναι για το πρωί της Τρίτης...

Δημοσ.

Να πεις στον καθηγητή σου ότι δεν υπάρχουν Ινδιάνοι αλλά είναι μια λάθος ονομασία για τους ιθαγενείς της Αμερικής που άγνωστο γιατί επικρατησε,καθηγηταράς

• Super Moderators
Δημοσ.

Καθόλου άγνωστο δεν είναι. Ο Κολόμβος όταν πήγε στους Ισπανούς βασιλιάδες να του χρηματοδοτήσουν την εξερευνητική αποστολή, τους υποσχέθηκε θαλάσσια οδό η οποία θα παρέκαμπτε την Κωνστανινούπολη και θα οδηγούσε απευθείας στην Ινδία. Αγνοώντας ότι είχε "πέσει" πάνω σε μια άγνωστη ως τότε ήπειρο, θεώρησε πως οι ιθαγενείς που συνάντησε ήταν Ινδοί, εξ ου και τους ονόμασε Ινδιάνους*. Τα νησιά της Καραϊβικής, που ήταν τα πρώτα που συνάντησε ο Κολόμβος, ακόμη και σήμερα (για ορισμένους σκοπούς) ονομάζονται "Δυτικές Ινδίες".

Σαφώς ο όρος δεν είναι σωστός, ούτε σε γεωγραφικό, ούτε σε "πολιτικό" επίπεδο. Το γιατί επικράτησε διαχρονικά εξηγείται απλά, αν αναλογιστεί κανείς ποιες ήταν οι εναλλακτικές επιλογές και τι σήμαιναν για την ακραία επεκτατική πολιτική που εφάρμοσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη σύστασή τους και μετά.

* Για την ακρίβεια, το "Ινδιάνος" είναι η προσπάθεια της Ελληνικής γλώσσας να δώσει τη διαφορά μεταξύ των Ινδών και των ιθαγενών της Αμερικανικής ηπείρου, στα Αγγλικά δεν υπάρχει διαφοροποίηση.

Δημοσ.

Αγνωστο γιατί επικράτησε όχι γιατί τους λένε έτσι,το να ζητήσει καθηγητής εργασία για Ινδιάνους είναι λάθος,υποτίθεται διδάσκει τα σωστά.

Τες πα

• Super Moderators
Δημοσ.

Αυτό λέω: αν τους έλεγαν κάπως αλλιώς, πώς θα τους έλεγαν; Ιθαγενείς Αμερικανούς; Αφού υποτίθεται ότι η Αμερική "γεννήθηκε" με τη σύσταση των ΗΠΑ. Η "ιθαγένεια" έχει ειδικό βάρος, οπότε η επέκταση των ΗΠΑ και το "στρίμωγμα" των ιθαγενών σε όλο και μικρότερες εκτάσεις δε θα ήταν εξίσου εύκολα δικαιολογίσιμες (όχι όταν συνέβαιναν αυτά, τότε σιγά και μην ενδιέφερε κανένα, για πιο μετά λέμε).

Μην ξεχμάμε την εικόνα που καλλιέργησε συστηματικά το Holywood, παρουσιάζοντας τους ιθαγενείς ως αιμοδιψείς κακοποιούς που σφάζουν αθώα γυναικόπαιδα (συνέβησαν και τέτοια περιστατικά) ώσπου να έρθει ο καλός καουμπόη να καθαρίσει με δυο εξάσφαιρα.

Πραγματικά, πάντως, δεν ξέρω σε ποια τάξη και σε ποιο μάθημα γίνεται αναφορά στους ιθαγενείς της Αμερικής (εγώ από τα σχολικά μου χρόνια δε θυμάμαι τίποτε τέτοιο) αλλά πολύ θα ήθελα να ξέρω πώς το χειρίζονται το θέμα (και σε ποιο σχολείο-τάξη μπήκε αυτή η εργασία, καθώς και με ποια εκφώνηση).

Δημοσ.
Αγνωστο γιατί επικράτησε όχι γιατί τους λένε έτσι,το να ζητήσει καθηγητής εργασία για Ινδιάνους είναι λάθος,υποτίθεται διδάσκει τα σωστά.

Τες πα

επικράτησε για τον ίδιο λόγο που επικράτησε και το Greece, το Γαλλία κλπ

• Super Moderators
Δημοσ.
Το αυτόχθονες δεν θα ήταν μια καλύτερη προσέγγιση;

Πολλά θα ήταν καλύτερα από το γεωγραφικά ανακριβές "Ινδιάνοι" ή τα (αρνητικά φορτισμένα) "ερυθρόδερμοι", "άγριοι" (redskins, savages) που προέκυψαν, ιδίως κατά την επέκταση προς τη δύση και τα οποία διαιωνίστηκαν για λόγους που δε χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να μαντέψει κανείς.

Το φαιδρό/ειρωνικό/τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η Ένωση των Ιροκουά (μια ομοσπονδία αρχικά πέντε και τελικά έξι φυλών της Βορείου Αμερικής, στα σύνορα χοντρικά των σημερινών ΗΠΑ με τον Καναδά) μετρούσε περίπου δύο αιώνες ύπαρξης και πάνω από μισό αιώνα "επίσημης" (δυτικής) αναγνώρισης μέσω συνθήκης την εποχή που συγκροτήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσ.
Αυτό λέω: αν τους έλεγαν κάπως αλλιώς, πώς θα τους έλεγαν; Ιθαγενείς Αμερικανούς; Αφού υποτίθεται ότι η Αμερική "γεννήθηκε" με τη σύσταση των ΗΠΑ.

wat?

Η Αμερική είναι ήπειρος όχι χώρα,η Αμερική γεννήθηκε όταν κατάλαβαν ότι δεν είναι η Ινδία.Αυτόχθονες Αμερικανοί είναι λόγω ηπείρου και όχι λόγω ΗΠΑ.

επικράτησε για τον ίδιο λόγο που επικράτησε και το Greece, το Γαλλία κλπ

Δηλαδή αν πάω σε ένα άγνωστο σήμερα νησάκι και βρω αυτόχθονες κατοίκους και νομίσω ότι είναι εξωγήινοι θα πρέπει οι καθηγηταράδες να τους διδάσκουν ως εξωγήινους;

• Super Moderators
Δημοσ.

Α, καλά, δε συνεννούμαστε. Αν πρέπει να κάθομαι να εξηγώ τα αυτονόητα, πως τη λέξη που περιγράφει την ήπειρο, την έχει "σφετεριστεί" μια χώρα, ξημερώσαμε.

Να το πω μια τελευταία (μιας και το παιδί που έκανε την ερώτηση δεν επανήλθε, οπότε την εργασία την έφαγε η μαρμάγκα): η γλώσσα είναι ισχυρότατο εργαλείο διαμόρφωσης της "πραγματικότητας". Οπότε (η φράση που δεν κατάλαβες) σημαίνει ότι αν τους αναγνώριζαν εξαρχής, γλωσσικά, ως αυτόχθονες, αυτό σήμαινε πως ενίσχυαν στη συνείδηση του κόσμου ότι ως αυτόχθονες έχουν δικαιώματα πάνω στους τόπους από τους οποίους συστηματικά εκδιώκονταν. Οπότε, προτιμήθηκε το πολύ ευκολότερο "Ινδιάνοι", διανθισμένο με διάφορους άλλους προσδιορισμούς (ερυθρόδερμοι, άγριοι). Εφόσον δεν υπήρξε γλωσσική σύνδεση κατοίκων με τόπο (Ινδιάνοι-Αμερική) ήταν ευκολότερο να περάσει ως άποψη πως οι "πρωτόγονοι" δεν είχαν καμία δουλειά να εμποδίζουν την επέκταση του "πολιτισμού" των ανθρώπων που έφεραν ως πολίτες μιας χώρας το όνομα μιας ολόκληρης ηπείρου.

Κοινώς, μαζί σου είμαι, πως ο όρος είναι λανθασμένος, αλλά για κάποιον λόγο δεν το καταλαβαίνεις.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σας παιδιά.Το βραδάκι θα κάτσω να τα μαζέψω όλα για να παραδόσω την εργασία την Πέμπτη.

Δημοσ.

Snoob δεν διαφωνούμε,μάλλον δεν κατάλαβες τι θέλω να πω.

Σε ελληνικό σχολείο είναι η εργασία όχι σε Αμερικάνικο,ας τους μάθει το σωστό και όχι αυτό που επέλεξαν οι Αμερικανοευρωπαίοι ότι βολεύει.

Τες πα ας το αφήσουμε.

mak_gate13,πες του καθηγητή σου ότι οι Ινδιάνοι aka Indians ζουν στην Ασία,είναι μία απο τις πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη και πιστεύουν στον Ινδουσιμό,στον Βουδισμό ενώ μερικοί είναι Μουσουλμάνοι.Έχουν την αγελάδα σαν ιερό ζώο και είναι διάσημοι για το Bollywood.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...