DrLo Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Εψαξα για κάποιο topic που έχει να κάνει με τη σωστή χρήση Ελληνικών αλλά δε βρήκα κάτι. Αφορμή για αυτό το topic ήταν το σχόλιο ενός φίλου μου σε email : Προφανώς γράφεις καλύτερα αγγλικά παρά ελληνικά! αν και το λέμε θα ήθελα να ρωτήσω αν το "παρά" μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη πρόταση η το σωστό θα ήταν κάτι σαν : Προφανώς γράφεις καλύτερα αγγλικά από ότι ελληνικά! ή κατι άλλο
evabb Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Εψαξα για κάποιο topic που έχει να κάνει με τη σωστή χρήση Ελληνικών αλλά δε βρήκα κάτι. Αφορμή για αυτό το topic ήταν το σχόλιο ενός φίλου μου σε email : Προφανώς γράφεις καλύτερα αγγλικά παρά ελληνικά! αν και το λέμε θα ήθελα να ρωτήσω αν το "παρά" μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη πρόταση η το σωστό θα ήταν κάτι σαν : Προφανώς γράφεις καλύτερα αγγλικά από ότι ελληνικά! ή κατι άλλο ελεος ελεος ελεος. και τα δυο σωστα ειναι. και ειναι απ'ότι οχι απο οτι
Chris_85 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 ελεος ελεος ελεος. και τα δυο σωστα ειναι. και ειναι απ'ότι οχι απο οτι Το ''απ'οτι'' συντετμημενος ορος ειναι. Δε νομιζω να ειναι λαθος το ''απο οτι''
MsquitoPrincess Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Σωστό είναι. Αν δεν κάνω λάθος χρησιμοποιείται σαν σύνδεσμος με σκοπό να εισάγει τον δεύτερο όρο σε μια σύγκριση. Εν προκειμένω τα "ελληνικά". Και αν δεν κάνω πάλι λάθος το σωστό είναι "απ' ό,τι".
evabb Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Σωστό είναι. Αν δεν κάνω λάθος χρησιμοποιείται σαν σύνδεσμος με σκοπό να εισάγει τον δεύτερο όρο σε μια σύγκριση.Εν προκειμένω τα "ελληνικά". Και αν δεν κάνω λάθος το σωστό είναι "απ' ό,τι". το ο,τι σημανει οτιδηποτε "παρε ο,τι θες" το οτι ομως ειναι το επεξηγηματικο και συνδετικο αρα στην προκειμενη περιπτωση νομιζω ειναι οτι και οχι ο,τι. chris δεν κολλαει φωνητικα με τπτ. η ελληνικη δεν ειναι οπως η αγγλικη που οι συμπτιξεις θεωρουνται informal language.
Garnele Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Το ότι (χωρίς κόμμα) εισάγει ειδική δευτερεύουσα πρόταση -αντικαθίσταται δηλαδή από το "πως" ενώ το ό,τι εισάγει αναφορική -αντικαθίσταται λοιπόν από το "αυτό το οποίο". Προσαρμόζοντάς το λοιπόν στο "απ' ό,τι" είναι προφανές το σωστό, χωρίς πολλές πολλές παραπάνω εξηγήσεις.
DrLo Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 οκ φυσικά και έχετε δίκιο. Έστω "απ' ότι" ή "απ' ό,τι" πιο είναι "σωστότερο" το "παρά" ή το "απ' ότι/ό,τι" ? ΥΓ σύμφωνα με την καθηγήτρια αδελφή μου πάντως που μόλις ρώτησα το σωστό είναι "απ' ότι" και όχι "απ' ο,τι" / αν και λέει ότι και το παρά είναι εξίσου σωστό (Αν κάνει λάθος μάλλον δεν πάνε σε καλή μεριά τα χρήματα των φορολογουμένων)
evabb Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Το ότι (χωρίς κόμμα) εισάγει ειδική δευτερεύουσα πρόταση -αντικαθίσταται δηλαδή από το "πως"ενώ το ό,τι εισάγει αναφορική -αντικαθίσταται λοιπόν από το "αυτό το οποίο". Προσαρμόζοντάς το λοιπόν στο "απ' ό,τι" είναι προφανές το σωστό, χωρίς πολλές πολλές παραπάνω εξηγήσεις. οκ με ταποσες
Garnele Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Το ίδιο είναι. Θες να δηλώσεις αντίθεση και υπάρχουν αρκετές λέξεις ή φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να το κάνεις.
MsquitoPrincess Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Και τα δύο είναι σωστά DrLo.Εισάγουν σύγκριση. Δεν είναι κάτι "σωστότερο".
evabb Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 οκ φυσικά και έχετε δίκιο. Έστω "απ' ότι" ή "απ' ό,τι" πιο είναι "σωστότερο" το "παρά" ή το "απ' ότι/ό,τι" ? ειπαμε και τα δυο σωστα ειναι
Chris_85 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Και οι δύο λέξεις εισάγουν δευτερεύουσες προτάσεις, ο μεν σύνδεσμος ότι εισάγει ειδικές (δηλαδή προτάσεις που συμπληρώνουν ρήματα που σημαίνουν «λέω, αναφέρω, θεωρώ, πιστεύω» κ.ά.) και η αναφορική αντωνυμία ό,τι εισάγει αναφορικές (χωρίς συγκεκριμένα εισαγωγικά ρήματα, με μεγάλη ποικιλία ωστόσο). Παραδείγματα : Θέλω να ξέρω (γνωρίζω, υποθέτω, θεωρώ) ότι θα με υποστηρίξεις. Θέλω να ξέρω ό,τι γνωρίζεις για την υπόθεση. Διευκρίνιση: Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ των δύο, να έχετε υπόψη σας ότι το ειδικό ότι μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με τον ειδικό σύνδεσμο πως (π.χ. Θέλω να ξέρω πως θα με υποστηρίξεις), ενώ το αναφορικό ό,τι μπορεί να αντικατασταθεί από τη φράση «αυτό το οποίο» (π.χ. Θέλω να ξέρω αυτό το οποίο γνωρίζεις για την υπόθεση). Η λέξη οποίο παραπέμπει άμεσα στην αναφορική σημασία του ό,τι (να μην ξεχνάμε το κόμμα μετά το ό, χρησιμοποιείται άλλωστε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, για να διακρίνει τα δύο ομόηχα). Ουρανία Κατσαμάκα - Φιλόλογος http://www.asxetos.gr/article.aspx?i=969
PCharon Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 και ειναι απ'ότι οχι απο οτι Στο γραπτό λόγο είθισται να αποφεύγουμε επιμελώς την αποβολή φωνηέντων και χρήση αποστρόφου στη θέση τους. εντός του forum εγώ το κάνω για γούστο...
mamarouxas Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2009 οκ φυσικά και έχετε δίκιο. Έστω "απ' ότι" ή "απ' ό,τι" πιο είναι "σωστότερο" το "παρά" ή το "απ' ότι/ό,τι" ? btw το σωστο ειναι ποιο κ οχι πιο(=περισσοτερο)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.