Προς το περιεχόμενο

Ψύξη για HD4850 Crossfire

mits@kos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Άνοιξα αυτό το thread γιατί χρειάζομαι απόψεις και (κυρίως) γνώμες από προσωπική εμπειρία πάνω στην ψύξη ενός HD4850 CF setup. Οι τωρινές τους idle θερμοκρασίες:

61742058.jpg

Σε load κυμαίνονται από 75-90C, ανάλογα την κάρτα. Όπως βλέπετε, παραείναι υψηλές.

Η μητρική μου είναι αυτή και το layout της είναι κάπως στενάχωρο στο θέμα της διάταξης των PCIe x16. Συκγκεκριμένα, η απόσταση των καρτών είναι (μετρημένη από PCB σε PCB) 4cm, δηλαδή αρκετά μικρή, με συνέπεια να με δυσκολεύει στην επιλογή aftermarket ψύξης για τις κάρτες. Εδώ και καιρό σκέφτομαι τη λύση της Zalman GV1000, η οποία έχει ονομαστικό ύψος 3cm, οπότε θεωρητικά χωράει. Το θέμα είναι πως με τις thumbscrews για το backplate της στη δεύτερη κάρτα, στην πρώτη θα χωράει η ψύκτρα? Έχει κανένας την ψύκτρα για να μου πεί ακριβείς διαστάσεις?

Η δεύτερη λύση που σκέφτομαι είναι κάποια εκ των VF700 Cu ή VF900 Cu, οι οποίες φαίνονται πιο μαζεμένες, αν κι έχουν το ίδιο με την GV1000 ονομαστικό ύψος (3cm). H δεύτερη χρησιμοποιείται από τη 4850 Toxic της Sapphire, οπότε αν κάποιος έχει τη συγκεκριμένη κάρτα, θα με βοηθούσε πολύ μετρώντας το χώρο που καταλαμβάνει μπροστά και πίσω από το PCB της.

Περιμένω τη βοήθειά σας και τυχόν εναλλακτικές προτάσεις για την ψύξη τους. Το έχω απωθημένο να πιάσω επιτέλους 700/1100+ σε 24/7... :Ρ

Thnx

Edit: Κανένας βρε νωθροί τύποι :D???

• Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

ποιο κουτι εχεις?

εχει καλο εξαερισμο?

κιτα να ασχοληθεις με αυτο και μετα με τις καρτες.

σκεψου οτι μπορει με ενα-δυο κουλερακια στο κουτι να κατευουν οι καρτες κανα δυο βαθμους κατω.

Δημοσ.

Έχω το CM 690 με 7 fans πάνω...

Όλη η πρόσοψη έχει τροποποιηθεί και φοράει 2x120mm για intake, Πίσω από το mobo tray έχω έναν 80mm για intake και ψύξη CPU, πάνω στο παράθυρο έχω έναν ακόμη 120mm για intake και ψύξη καρτών. Δοκίμασα τον πλαϊνό σαν exhaust για να βγάζει το ζεστό αέρα που παράγουν οι κάρτες, αλλά ενώ όσο είχα μια 4850 δούλευε σαν ιδέα, όταν έβαλα τη δεύτερη δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικός έτσι. Επίσης, έχω αφαιρέσει τα πλαστικά mesh πίσω από τη σίτα για μεγαλύτερη ροή αέρα. Στην οροφή έχω 2x120mm exhaust κι άλλον έναν 120mm exhaust στο πίσω μέρος. Δε νομίζω να έχω πρόβλημα στο airflow, τα fans είναι τοποθετημένα βάσει λογικής.

Μάλλον η λύση στο πρόβλημά μου λέγεται Akasa Vortexx Neo.

• Moderators
Δημοσ.

Ειναι θεμα ρυθμισης στροφων ανεμιστηρα στις καρτες. Ψηλωσε λιγο τα rpm και δες διαφορα ;)

Δημοσ.

Το έχω δοκιμάσει αδερφέ, αλλά προκειμένου να είναι καλές οι θερμοκρασίες και σε load, xρειάζομαι 60%+ fan speed. Και καλά, η μια κάρτα είναι αρκετά ήσυχη, η άλλη σφυρίζει σαν τρελή (κι είναι και οι δυο reference γμτ...).

Έστειλα mail σε Plaisio και Zalman για τις ψύκτρες, καθώς και στην Akasa για τη Vortexx, και περιμένω απάντηση...

Δημοσ.

Υπάρχει και η λύση της Τ-rad2.Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Thermalright,είναι ειδικά σχεδιασμένες για crossfire/sli συστήματα.Είναι όμως πολλά τα λ7.Για ψύκτρα+ανεμιστήρες μιλάμε για 120ευρώ και για τις 2 κάρτες.

Την THERMALTAKE SORB και THERMALTAKE DUORB της είδες καθόλου;

Ότι και να βάλεις μήν ξεχάσεις να αγοράσεις και 2 vrm heatsinks.

Δημοσ.

Την T-Rad την αφήνω στην άκρη, αφενός γιατί είναι πανάκριβη, αφετέρου γιατί μαζί με τα fans δεν παίζει να χωράει σε 4cm κενό...

Τις λύσεις τις ΤΤ που προτείνεις ομολογώ πως δεν τις είχα κατά νού, καθώς δεν βρίσκω reviews στο Internet για να δω πού κυμαίνονται...:/

Έχεις κανένα clue ή link για τις επιδόσεις τους?

Τα VRMS σίγουρα θα τα ψύξω, είτε με το συγκεκριμένο heatsink, είτε με το reference, ή ακόμα και με ramsinks (ανάλογα με την ψύκτρα που θα βάλω και το χώρο που θα πιάνει).

Δημοσ.

Στην τύχη οτι βρήκα:

1.

2.

3.

4.

5.

Γενικά ότι κάνει στην 3850/3870 κάνει και για τις 4xxx.Επειδή αναφέρεις οτι μονο η μία κάρτα σφυρίζει,βάλε την συγκεκριμένη στην δεύτερη pci-e και εγκατέστησε όποια ψύκτρα θές.Θα δείς και οτι η 4850 με το reference cooler θα εχει χαμηλότερες θερμοκρασίες,αφού η μονταρισμένη κάρτα θα ψύχεται καλύτερα και θα εκπέμπει λιγότερη θερμότητα.

Δημοσ.

Η δεύτερη λύση που σκέφτομαι είναι κάποια εκ των VF700 Cu ή VF900 Cu, οι οποίες φαίνονται πιο μαζεμένες, αν κι έχουν το ίδιο με την GV1000 ονομαστικό ύψος (3cm). H δεύτερη χρησιμοποιείται από τη 4850 Toxic της Sapphire, οπότε αν κάποιος έχει τη συγκεκριμένη κάρτα, θα με βοηθούσε πολύ μετρώντας το χώρο που καταλαμβάνει μπροστά και πίσω από το PCB της.

Thnx

- VF900 = περιπου 11mm, οποτε συνολικα ~4cm

- VF700 = περιπου 6mm, οποτε συνολικα ~3,5cm

H VF700 ομως, ειναι πιο "αδυναμη", απο VF900...

Ενδεχομενως να δοκιμαζα 2 Χ Accelero S1 Rev. 2

Με πλαινο 120-140mm να τις χτυπαει,

η μικρα 40-50mm επανω στις ιδιες B)

Δημοσ.

Tenshi thnx αδερφέ, αλλά αυτά είναι για την DuOrb κι όχι για την DuOrb AX, η οποία είναι αλουμίνιο με χαλκό σε heatpipes και βάση. Όχι ότι έχουν ακραίες διαφορές, οπότε θα με βοηθήσουν κι αυτά τα links :). Βρήκα ένα της DuOrb AX στο Legion Hardware τελικά κι εγώ. Για την SORB τπτ... Δεδομένου πάντως πως έχουν ίδια (Η) διάσταση, και 1 ευρώ διαφορά, δεν υπάρχει λόγος να μην προτιμήσω τη DuOrb...

Delirium, thnx που μπήκες στον κόπο να μετρήσεις μαν :)!!! H VF700 AlCu ήταν φορεμένη σε μια Gigabyte 3870 που είχα κι ακόμη κι αυτή κράταγε την κάρτα σε καλές θερμοκρασίες με αρκετό oc, τώρα για τη 4850 δεν ξέρω τι παίζει σε σχέση με την 3870 σε TDP και temps.

Δημοσ.
Tenshi thnx αδερφέ, αλλά αυτά είναι για την DuOrb κι όχι για την DuOrb AX, η οποία είναι αλουμίνιο με χαλκό σε heatpipes και βάση. Όχι ότι έχουν ακραίες διαφορές, οπότε θα με βοηθήσουν κι αυτά τα links :). Βρήκα ένα της DuOrb AX στο Legion Hardware τελικά κι εγώ.

My fail...sorry!:o

Υπάρχει και μια αναφορά στο Thelab.gr.Με την χάλκινη έκδοση φαντάζομαι θα υπάρχει μια διαφορά 3-4C.Για την Sorb όπως το είπες...τίποτα...

Δημοσ.

Δοκιμασa και τις 2 @ 4850 Sapp,

[δε τις κρατησα ιδιαιτερα πολυ]

η VF900 = καλυτερη της VF700*

Θα δοκιμαζα, τις Accelero S1 Rev 2, αλλα δε ξερω,

αν εχεις πολυτελεια δοκιμων, που ισως δε κατσουν.

* VF700 > 60C @ full load: ισως σε ενοχλησει αυτο...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...