random Δημοσ. 19 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2009 αν μου επιτρέπεις, διαφωνώ στην κατευθυνση που πας. ενα τερας κουτί, μονο και μονο επειδή εχει 9 ή 10 θεσεις 3.5΄΄, όσο και να κάνει; μετα, θα φτιαξεις αυτο το γιγαντα, και θα το εχεις ανοιχτό 24/7, και online, και να κατεβάζει. δηλ, για να κανει δουλεια ο ένας δισκος (που χρειαζεται για λειτουργικό και κατέβασμα), θα εχεις και τους υπόλοιπους (5,6 - 10 ;;;;; ) ανοιχτούς, και μια καλή μητρική, να του κάνουνε παρέα... τα αρχεία που θα κάθονται στους υπόλοιπους τα χρειάζεσαι άμεσα προσβάσιμα όλη μέρα; public ftp έχεις? αφου κοιτάς για τεράστιο κουτί, δες και τις ανάλογες μητρικές, που να έχουν πάνω απο τις κλασικές 5-6 υποδοχές sata. πχ. ειχα ανοιξει ενα σχετικό τοπικ για s.775 με minimum 8 sata http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=301111 αυτο που προτίνω, ειναι, αν τελικά θελεις να ξοδέψεις τόσα για το μεγάλο κουτί, τη μητρική με τις πολλές θεσεις, το τροφοδοτικό, να το έχεις αυτο για κύριο pc/desktop/gaming pc (δηλ, απλα θελει μια vga που ισως ηδη έχεις ), που θα δουλευει οταν πραγματικά χρειάζεσαι αυτα τα αποθηκευμένα αρχεια σου. και για κατεβαστήρι, ενα της πλάκας, με 1 δισκο, οικονομικό, ήσυχο και φτηνό. αντε και να συνδεσεις τα 2 συστηματα με gigabit ethernet, να φέρνεις καθε βράδυ στο μεγάλο, ότι έχει κατεβάσει το "μικρό". *** αυτα, επειδη σχηματισα την εντύπωση οτι μιλάμε για αρχεια για οικιακή/προσωπική χρήση. Αν ολο αυτο ειναι για επαγγελματική χρήση.. παω πάσσο. αν βγαζεις φράγκα απο ολα αυτα τα αποθηκευμενα Tb, φτιαξε και 1 , και 2 και 10 σουπερσέρβερς
nske Δημοσ. 19 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2009 Κατά τη γνώμη μου για τέτοιο όγκο δεδομένων, οτιδήποτε άλλο εκτός από έναν υπολογιστή με raid5/6 είναι περιορισμένο, ασύμφορο και επικίνδυνο. Από OS, το μεγαλύτερο έλεγχο στα σχετικά με RAID, Logical Volumes και Filesystems προσφέρει το Linux. Μια πολύ πρακτική δυνατότητα η οποία δε νομίζω ότι υπάρχει σε άλλο λειτουργικό είναι το growing raid 5 ή 6 arrays με νέες συσκευές. Κατά σύμπτωση αυτόν τον καιρό φτιάχνω ακριβώς αυτό: έναν fileserver από φθηνό hardware με χωρητικότητα 20+5 δίσκων. Τελικά κατέληξα σε ένα ανοιχτό ξύλινο κατασκεύασμα για τη φιλοξενία των δίσκων, στην πλάτη του οποίου είναι προσαρμοσμένοι 14ρηδες ανεμιστήρες. Αυτή η λύση έχει τα πλεονεκτήματα της οικονομίας χώρου, της αποτελεσματικής ψύξης και της εύκολης προσθαφαίρεσης/αντικατάστασης δίσκων. Το Motherboard με το τροφοδοτικό θα είναι προσαρμοσμένο στο πάνω μέρος του κατασκευάσματος σε custom case από plexiglas (το πρόβλημα που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η εργονομία της καλωδίωσης). Ο server θα τοποθετηθεί σε μια συνηθισμένη μεταλλική ντουλάπα στη βεράντα, στην οποία είναι ανοιγμένες δύο δίοδοι εξαερισμού με βοηθητικούς ανεμιστήρες. Πραγματικά δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά λόγω θορύβου -όποιος θέλει να φτιάξει τέτοιο κτήνος μην ξεχάσει να υπολογίσει τον θόρυβο, θα το μετανιώσει!-. Μεταξυ windows και linux ειναι καλη η δικτυωση? Θα μπορω ας πουμε απο τον ενα υπολογιστη να αποθηκευω αρχεια απευθειας σε share του αλλου η θα μου δημιουργει προβλημα? Κανένα πρόβλημα.
F33L Δημοσ. 20 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2009 +1 στον random δεν μου αρεσει μονο h motherboard που αναφερετε στο αλλο τοπικ.. Ι suggest a cheap server as well..
the_eye Δημοσ. 20 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2009 Πάρε 1 usb 2 εξωτερική θήκη δίσκου βάλε πάνω 1ΤΒ όταν γεμίσει κάνεις power off την θήκη αλλάξεις δίσκο βάζεις άλλο 1ΤΒ power on την θήκη και είσαι έτοιμος να συνεχίσεις. Κόστος 30-90 ευρώ κατανάλωση 1-5Watts + τον δίσκο
therock Δημοσ. 20 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 20 Μαρτίου 2009 αν μου επιτρέπεις, διαφωνώ στην κατευθυνση που πας. ενα τερας κουτί, μονο και μονο επειδή εχει 9 ή 10 θεσεις 3.5΄΄, όσο και να κάνει; Βασικα το συγκεκριμενο σηκωνει 27 δισκους, αρα αξιζει τα λεφτα του και με το παραπανω. Βεβαια εθεσες ενα θεμα το οποιο ξεχασα να αναλογιστω. Που θα βρω 27 θυρες sata? Η συγκεκριμενη μητρικη δινει 5 και το που αντε να βρεις μητρικες για ιντελ με 8. Απο κει και περα μαγκες τι κανουμε? Κουμπωνουμε sata controllers με το κιλο? Παντως i've made up my mind. Αυτην την κατευθυνση θα ακολουθησω, και θα το εχω ως φτηνο server και οχι high end pc. Απλως μενει να λυθει ο προβληματισμος για το πως θα βρω τροπο να κουμπωσουν και οι υπολοιποι σκληροι. Τι μπορουμε να κανουμε?
nske Δημοσ. 20 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2009 Απο κει και περα μαγκες τι κανουμε? Κουμπωνουμε sata controllers με το κιλο? Αναγκαστικά. Οι πιο φθηνοί είναι κάτι 4-port SATA controllers με chip Sil3114a ή Sil3132, οι οποίοι πωλούνται στο ebay γύρω στα 10-15ευρώ. Βέβαια είναι λίγο ρίσκο να επενδύεις σε τέτοιο hardware και αν διαθέτεις αρκετά χρήματα θα είσαι πιο ήσυχος παίρνοντας ποιοτικούς, οι οποίοι έχουν 5-6 φορές μεγαλύτερο κόστος. Από την άλλη χρησιμοποιώ τέτοιους φτηνιάρικους 24/7, επί 4-5 χρόνια χωρίς προβλήματα-.
therock Δημοσ. 20 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 20 Μαρτίου 2009 Με 1000+ ευρω παντως το εσοπ εχει αυτον που προσφερει 24 θεσεις http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.569628 Το ζητημα ομως ειναι πως δεν ειναι καν adaptec. Δεν ξερω για σας ,παντως εγω πρωτη φορα την ακουω αυτην την μαρκα!
nske Δημοσ. 20 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2009 Φαίνεται να συμφέρουν και κάποιοι 4 ή 6 port SAS controllers (παράδειγμα), καθώς κάθε SAS port μπορεί να αναλυθεί σε 4 SATA με τα κατάλληλα καλώδια. Αν πάθουν κάτι οι Sil controllers μου μάλλον προς τα εκεί θα κοιτάξω.
therock Δημοσ. 21 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 21 Μαρτίου 2009 Διατηρωντας το bandwidth ομως? Καθε sata ειναι 3.0Gbps αυτο σημανει πως ενας SAS πρεπει να πορει να δωσει 12.0Gbps για να μπορεσει να αναλυθει σε 4 sata. Αν οντως το καταφερνει αυτο, τοτε ειναι οντως πολυ καλη λυση.
nske Δημοσ. 21 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2009 Ναι, κάθε SAS port υποστηρίζει 12GBPS, αλλά δεν έχει σημασία, αφού ούτως ή άλλως θα είναι bottleneck το PCI ή PCI express bus, οι δίσκοι και το δίκτυο.
pettakos Δημοσ. 21 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2009 Ολοι αυτοι οι controllers ειανι ουσιαστικα sata 1 (150), προσφατα αγορασα τρεις για την Asus P5Q. Δυο Delock 4-port και εναν Manhattan 2-port συνολο 10 sata ports plus 8 της μητρικης. Κουτι Lian Li A77 με επιπλεον δυο HDD cages. συνολο δισκων 15. Φυσικα επειδη ειναι modular μπορεις να αλλαζεις τα cages και να βαλεις 4αρια. Μονον απο εξωτερικο, Ξανα στο θεμα των Controllers, σοβαροι και αξιοπιστοι ειναι οι Areca , Adaptec http://www.legitreviews.com/article/508/1/, lsi, Supermicro. Ειναι ακριβοι, οι περισοτεροι ειναι hardware raid, εγω χρειαζομαι Software raid (λειτουργικο WHS) και γι'αυτο προτιθεμαι να αντικαταστησω αυτους που εχω,μαλλον με LSI MegaRAID SAS 8208ELP http://www.microwarehouse.co.uk/catalogue/item/V0011272?awc=1971_1237368654_10570ad96a8d2796dadcb397a837c403 η supermicro aoc-sas LP mv8 στα μισα χρηματα. http://www.supermicro.com/products/accessories/addon/AOC-SASLP-MV8.cfm Ο τελευταιος θα τιμαται περιπου 105 δολλαρια, βγαινει τωρα στην αγορα, δεν θα περιλαμβανει ομως καλωδια, υπολογιστε ενα επιπλεον κοστος 40-50 δολλαρια γαι δυο δεσμες mini sas-4 sata internal. Ελπιζω να βοηθησα.
therock Δημοσ. 21 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 21 Μαρτίου 2009 PCI-Express τι throughput εχουν? 4Gbps οι Pci-e 2.0 και 8Gbps οι μελλοντικοι Pci-e 3.0 ή κανω λαθος? Αν μεταφερεις αρχεια μεταξυ δυο δισκων την φορα ομως το bottlenck δεν θα ειναι μεγαλο, σωστα? Παντως ξενερωσα με την ολα ανυσυχια για τις sata ports. Να μην παρω αυτο της intel που παρεθεσα στο πρωτο μου ποστ να τελιωνω? Εχει υποστηριξη για 4 εσωτερικους και αλλους τοσους εξωτερικους. Να παω εκει να τελιωνουμε, ή αξιζει να το παιδεψω με το θεμα server? Βασικα εγω θελω να υπαρχει παντα απλετος αδεεσμευτος χωρος στο συστημα για να μπορω ν ελισομαι. Να λειπω ας πουμε ενα μηνα και να το εχω να κατεβαζει χωρις να πρεπει να μετακινητω αρχεια απο το ενα μερος στο αλλο και να γραφω δισκακια, αλλιως μια χαρα τα παω και με τις εξωτερικες θηκες, και δεν θα εμπαινα καν στον κοπο. Εγω ομως θελω να εχω ετοιμα 6-10 TB στο νερο, να υπαρχουν και να κανω την δουλεια μου.
nske Δημοσ. 22 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2009 Αν μεταφερεις αρχεια μεταξυ δυο δισκων την φορα ομως το bottlenck δεν θα ειναι μεγαλο, σωστα? Αν μεταφέρεις αρχεία μεταξύ δύο δίσκων δε θα υπάρχει bottleneck από το pci express bus, αφού θα υπάρχει από την ταχύτητα εγγραφής του δίσκου προορισμού. Από την άλλη, αν έχεις π.χ. 16 δίσκους σε ένα raid 5 array, εκεί θα έχει εφαρμογή το bottleneck του pci express bus, αφού οι εγγραφές μοιράζονται σε όλες τις συσκευές και η αθροιστική ταχύτητα εγγραφής τους είναι μεγαλύτερη από το bandwidth του bus -πόσο μάλλον εφόσον τα δεδομένα θα περάσουν δύο φορές από το bus, μία για ανάγνωση και μία για εγγραφή. Αν και μάλλον θα υπήρχε bottleneck και από τον επεξεργαστή πιο πρώτα. Αλλά δεν έχει σημασία, οι επιδόσεις θα είναι σε κάθε περίπτωση ικανοποιητικότατες για τέτοια χρήση, προς θεού! αξιζει να το παιδεψω με το θεμα server? Ανάλογα πόσο έλεγχο θέλεις να έχεις στα δεδομένα (π.χ. αν σκοπεύεις να αγοράζεις σταδιακά δίσκους και θέλεις να τους έχεις σε ένα raid 5 ή 6 array το οποίο θα επεκτείνεις σταδιακά με κάθε δίσκο, ή να κρυπτογραφείς τα δεδομένα στον server κατά την εγγραφή, γενικά για οποιαδήποτε εξειδικευμένη χρήση, το NAS της Intel δε νομίζω ότι θα καλύπτει), και ανάλογα πόσο χρόνο και κόπο θα ήσουν διατεθειμένος να αφιερώσεις για το στήσιμο. Βασικα εγω θελω να υπαρχει παντα απλετος αδεεσμευτος χωρος στο συστημα για να μπορω ν ελισομαι. Να λειπω ας πουμε ενα μηνα και να το εχω να κατεβαζει χωρις να πρεπει να μετακινητω αρχεια απο το ενα μερος στο αλλο και να γραφω δισκακια, αλλιως μια χαρα τα παω και με τις εξωτερικες θηκες, και δεν θα εμπαινα καν στον κοπο. Εγω ομως θελω να εχω ετοιμα 6-10 TB στο νερο, να υπαρχουν και να κανω την δουλεια μου. Αν έχεις σημαντικά δεδομένα, θα ήταν πολύ χρήσιμο να εχεις raid 5 ή 6. Φαντάσου να έχεις 20 εξωτερικούς δίσκους και να αρχίσουν να χαλάνε ένας ένας (το οποίο θα συμβεί αναγκαστικά κάποια στιγμή). Ένας από τους τελευταίους δίσκους που αγόρασα, μετά από μόλις μια εβδομάδα χρήσης, αποφάσισε να αποδημήσει εντελώς ξαφνικά, αν δεν τον είχα σε raid θα έκλαιγα 1 TB data!
Vatos_locos Δημοσ. 22 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2009 η πέρκα που λες nske να ξέρεις οτι δεν παίζει σε όλα τα pc με intel chipset θέλει mod και άλλο firmware και την μπαταρία του αλλιώς ξέχνα την cache του η δική μου λύση ένα απλό pc όσο πιο απλό γίνετε με έναν μέτριο επεξεργαστή φόρτοσε τους δίσκους που θες σε νορμαλ sas controller και κάνε raid 5 τουλάχιστον
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.