dr.who Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 καλησπερα παιδια, εχω 2 ερωτησουλες που με δυσκολευουν σχετικα με τη γεφυρα weatstone. αν μπορει καποιος να απαντησει... 1.ειναι δυνατον να μετρησουμε την αντισταση ενος λαμπτηρα με τη βοηθεια της γεφυρας? 2. οταν το γαλβανομετρο τηε γεφυρας δειχνει το μηδεν ποια ειναι η σχεση των τασεων των αντιθετων κλαδων ως προς το γαλβανομετρο; νομιζω οτι στο 2 η απαντηση ειναι οτι ειναι ισες αλλα δεν ειμαι σιγουρος
evabb Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 καλησπερα παιδια, εχω 2 ερωτησουλες που με δυσκολευουν σχετικα με τη γεφυρα weatstone. αν μπορει καποιος να απαντησει... 1.ειναι δυνατον να μετρησουμε την αντισταση ενος λαμπτηρα με τη βοηθεια της γεφυρας? 2. οταν το γαλβανομετρο τηε γεφυρας δειχνει το μηδεν ποια ειναι η σχεση των τασεων των αντιθετων κλαδων ως προς το γαλβανομετρο; νομιζω οτι στο 2 η απαντηση ειναι οτι ειναι ισες αλλα δεν ειμαι σιγουρος 1. θεωρητικα ναι αλλα να ξερεις οτι οι λαμπες εχουν πολυ μεγαλη αντισταση σε σχεση με αλλες συσκευες και σε σχεση με το μεγεθος τους. επισης θα περασεις πολυ ωρα παιζοντας με τις αντιστασεις (καλυτερα να εχεις πρωτα μια εκτιμηση)μεχρι να βρεις την απαντηση, επισης μετρας και πυκνωτες αλλαζοντας λιγο το κυκλωμα. 2. ειναι νυχτα και δεν λειτουργει ο εγκεφαλος μου για τετοια
De@th L0rd Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Γιατί εγώ νομίζω πως οι λάμπες έχουν πολύ μικρή αντίσταση αλλά μεγάλης ισχύος (όση τα watt τους)? Πχ. P=100 W P=v^2/R => R=v^2/P => R=48400/100 =480 Ω , Για ένα κοινό λαμπτήρα πυρακτώσεως 100W που λειτουργεί στα 220V. Πολύ μικρή αντίσταση ούτε καν μισό ΚΩ.
johnnyestia Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 1. Η γέφυρα wheatstone είναι κατ'εξοχήν μετρητική διάταξη, οπότε ναί, μπορείς να μετρήσεις την άγνωστη αντίσταση ενός λαμπτήρα αρκεί οι υπόλοιπες αντιστάσεις του κυκλώματος να είναι γνωστές. 2. Αν εννοείς αυτό που καταλαβαίνω, ναί.
evabb Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Γιατί εγώ νομίζω πως οι λάμπες έχουν πολύ μικρή αντίσταση αλλά μεγάλης ισχύος (όση τα watt τους)? Πχ. P=100 W P=v^2/R => R=v^2/P => R=48400/100 =480 Ω , Για ένα κοινό λαμπτήρα πυρακτώσεως 100W που λειτουργεί στα 220V. Πολύ μικρή αντίσταση ούτε καν μισό ΚΩ. De@th L0rd το ρευμα ειναι τριφασικο πρωτον in any case ενοουσα συγκριτικα αλλα προφανως δεν το εφεσα σωστα
lefi Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 1. Η γέφυρα wheatstone είναι κατ'εξοχήν μετρητική διάταξη, οπότε ναί, μπορείς να μετρήσεις την άγνωστη αντίσταση ενός λαμπτήρα αρκεί οι υπόλοιπες αντιστάσεις του κυκλώματος να είναι γνωστές. 2. Αν εννοείς αυτό που καταλαβαίνω, ναί. 1)Συμφωνό, βέβαια θα δυσκολευτείς πολύ εάν οι υπόλοιπες αντιστάσεις δεν ίδιας τάξης μεγέθους ειδικά όσο αφορά την μεταβλητή αντίσταση. Καλλήτερα να δοκιμάσεις πρώτα με ένα ωμόμετρο εάν μπορείς. 2) Ουσιαστικά ο λόγος των αντιστάσεων είναι ίδιος και αφού στον λόγο αυτό έχεις μόνο μία άγνωστη αντίσταση γιαυτό μπορείς να την υπολογίσεις. Τώρα για της τάσεις και πάλι το ίδιο πιστεύω θα συμβαίνει.
johnnyestia Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 De@th L0rd το ρευμα ειναι τριφασικο πρωτον in any case ενοουσα συγκριτικα αλλα προφανως δεν το εφεσα σωστα Τριφασικό?? Δεν είναι απαραίτητο να μπλέκεις σε τέτοια. Τέσπα, σε συσκευές που λειτουργούν υπό την ίδια τάση ισχύει πως όσο μικρότερη αντίσταση (εμπέδηση) έχουν τόσο μεγαλύτερη ισχύ καταναλώνουν αφού η ισχύς μπορεί να είναι ανάλογη με την αντίσταση αλλά είναι επίσης ανάλογη και με το τετράγωνο της έντασης, η οποία ένταση είναι αντιστρόφως ανάλογη της αντίστασης (χεχε). Με λίγα λόγια το τετράγωνο κάνει την διαφορά. Οπότε η evabb είναι σωστή και ο φούρνος έχει μικρότερες ωμικά αντιστάσεις από μία λάμπα.
evabb Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Τριφασικό?? Δεν είναι απαραίτητο να μπλέκεις σε τέτοια. Τέσπα, σε συσκευές που λειτουργούν υπό την ίδια τάση ισχύει πως όσο μικρότερη αντίσταση (εμπέδηση) έχουν τόσο μεγαλύτερη ισχύ καταναλώνουν αφού η ισχύς μπορεί να είναι ανάλογη με την αντίσταση αλλά είναι επίσης ανάλογη και με το τετράγωνο της έντασης, η οποία ένταση είναι αντιστρόφως ανάλογη της αντίστασης (χεχε). Με λίγα λόγια το τετράγωνο κάνει την διαφορά. Οπότε η evabb είναι σωστή και ο φούρνος έχει μικρότερες ωμικά αντιστάσεις από μία λάμπα. αντε μπραβο αυτο ηθελα να πω
steliosdel Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 1.ναι, αλλά θα φας λίγο χρόνο αν δεν έχεις μια ιδέα πόση είναι η αντίσταση 2. αν κατάλαβα καλά την ερώτηση, τότε τα "χιαστί" γινόμενα των απέναντι αντιστάσεων είναι ίσα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.