ten-ten Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Καλησπέρα , θα ήθελα μια μικρή βοήθεια σε κάτι εργασίες που έχω . Λοιπόν θα ήθελα να μου προτείνετε σημειώσεις , βιβλία , πηγή στο internet για "θεωρία ουρών" και "τυχαίος περίπατος" (στοχαστικές διαδικασίες). Κάθε βοήθεια δεκτή Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Sellers Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Δεν έχω ιδέα τι είναι αυτά αλλά μου κίνησες την περιέργεια. Γνωρίζεις να μου πεις περιληπτικά τι πραγματεύονται? (Αν έχεις χρόνο φυσικά)
insomniaK Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Καλησπέρα , θα ήθελα μια μικρή βοήθεια σε κάτι εργασίες που έχω . Λοιπόν θα ήθελα να μου προτείνετε σημειώσεις , βιβλία , πηγή στο internet για "θεωρία ουρών" και "τυχαίος περίπατος" (στοχαστικές διαδικασίες). Κάθε βοήθεια δεκτή Ευχαριστώ εκ των προτέρων Είσαι σε τμήμα μαθηματικών ή σε κάποιο άλλο. To κλασσικό reference book για όλους είναι το A. Papoulis, Probability, Random Variables and stochastic processes. Αν είσαι σε κανένα εφαρμοσμένο τμήμα, από οικονομικά μέχρι ιχθυολογία, και είσαι ψιλοάσχετος με το αντικείμενο και με απόταιρο σκοπό να χρησιμοποιήσεις θεωρεία χρονοσειρών προτείνω ανεπιφύλαχτα και με τα δύο χέρια, το S. Makridakis et al. Forecasting: Methods and applications. Είναι γενικά ρηχό βιβλίο, αλλά η παρουσίαση των παραδειγμάτων του είναι εξαιρετική. οι έλληνες της διασποράς σπέρνουν Τέλος, αν είσαι στο μαθηματικό και το μόνο που σε απασχολεί είναι να περάσεις το μάθημα και μάλιστα με καλό βαθμό, πάρε το βιβλίο του καθηγητή σου ή του καθηγητή του καθηγητή σου και σιγά σιγά λύσε τις ασκήσεις.
ten-ten Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Θα προσπαθήσω να στο πω όσο ποιο απλά γίνετε . Λοιπόν οι στοχαστικές διαδικασίες είναι μια επιστήμη που σκοπός της είναι να φτιάχνει μαθηματικά μοντέλα για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς (ακομα και για την πιθανότητα μια μύγα να φύγει από ένα συγκεκριμένο ανοιχτό παράθυρο...τρελό εεεε). Αυτό γίνετε βάζοντας τυχαίες μεταβλητές (στοχαστικές= "τυχαίες" ) σε ένα μοντέλο(μοντέλο=μια εξίσωση...όχι και τόσο απλή όσο την φανταζόμαστε).Γενικά χρησιμοποιήται περισσότερο για οικονομικά, στατιστικά, κοινωνικά , φυσικά-χημικά, ηλεκτρονικά συστήματα . Τώρα όσο αφορά πχ την θεωρία ουρών . Να σου πω ένα παράδειγμα απλό . Να βρω την την πιθανότητα όπου ένα ταμείο μιας τράπεζας θα μείνει χωρίς πελάτη για 30 λεπτά αν γνωρίζω ότι κάθε 15 λεπτά έχει πελάτη (Το ξέρω ότι ακούγετε παράλογο , αλλά υπάρχει αυτή η πιθανότητα).Αυτά που μόλις σου ανέφερα είναι μπακαλίστικα αλλά αρκετά ώστε να πάρεις μια γεύση από στοχαστικές διαδικασίες
insomniaK Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Καλά... αγνόησε το προηγούμενο σχόλιο μου, Κοίτα για βιβλία του Παπαϊωάννου (και το εισαγωγικό με το Λουκά καλό είναι), από το παράδειγμα φαίνεται πως ο διδάσκον σου έχει επηρεαστεί από τον συγκεκριμένο. Σόρρυ που δε δίνω περισσότερες πληροφορίες, αλλά τα ελληνικά βιβλία μου πιθανοτήτων και στατιστικής είναι 3.000km μακρυά μου...
ten-ten Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Είσαι σε τμήμα μαθηματικών ή σε κάποιο άλλο. To κλασσικό reference book για όλους είναι το A. Papoulis, Probability, Random Variables and stochastic processes. Τέλος, αν είσαι στο μαθηματικό και το μόνο που σε απασχολεί είναι να περάσεις το μάθημα και μάλιστα με καλό βαθμό, πάρε το βιβλίο του καθηγητή σου ή του καθηγητή του καθηγητή σου και σιγά σιγά λύσε τις ασκήσεις. Το τμήμα μου είναι "Στατιστική και αναλογιστική και χρηματοοικονομικά μαθηματικά" Το βιβλίο που μου πρότεινες θεωρείτε ανεπαρκές για τον καθηγητή μου (αν και είναι από τα καλύτερα).Σημειώσεις έχω δικίες του αλλά και αυτές δεν είναι αρκετές. Είναι μια εργασία περίπου 30 σελίδες και θα έχει τη μορφή πτυχιακής και θα έχει μέγιστο βαθμό το 2 ....άλλο παράλογο
insomniaK Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Πες μου ότι το μάθημα δεν είναι του Αλέξανδρου Μ.;;;
ten-ten Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Πες μου ότι το μάθημα δεν είναι του Αλέξανδρου Μ.;;; Κωνσταντινίδης Δημήτριος ο ήρωας από τον άλλο πλανήτη
insomniaK Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Το έχει η κόμμωση... Καλή τύχη, δεν είμαι ο καταλληλότερος να σε βοηθήσει.
Physics_Rulez Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2009 Εννοείς χρονολογικές σειρές και προβλέψεις; (μάλλον) Τυχαία διαδρομή κτλ
cosmosfera Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 http://en.wikipedia.org/wiki/Time_series http://www.itl.nist.gov/div898/handbook/pmc/section4/pmc4.htm
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.