Προς το περιεχόμενο

Τί project φτιάχνετε;

ntaryl

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 102
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Θεωρητικά, μπορείς να πάρεις έναν οποιονδήποτε GPS receiver και να προγραμματίσεις το differential κομμάτι σε software.

Αυτο που λες απλα δεν γινεται με απλο GPS! Χρειαζεσαι DGPS, που εχει και επιγειο πομποδεκτη.

Στο paper ΔΕΝ είναι εμφανές πόσο είναι το λάθος, οπότε θα έψαχνα και κάποιο άλλο που να λέει ακριβώς πόση είναι η ακρίβεια ενός DGPS.

Αν διαβαζες πιο προσεκτικα, θα εβλεπες οτι ΕΙΝΑΙ εμφανες:

The DGPS system used is the Trimble 4700 GPS receiver. The GPS was set to Kinematic Survey mode where the path is solved in post-processing, not real time. In this mode the horizontal precision is ±1cm+1ppm for a baseline under 10Km. The occupation is 1 second i.e. a positional sample is calculated each second.

:-)

Δημοσ.

ξαναδιαβάζω και δεν είναι εμφανές αν το error estimation (ή η ακρίβεια) είναι κατασκευαστική παράμετρος (που σε αυτή την περίπτωση λείπει το reference) ή αν προέρχεται από το πείραμα (που σε αυτήν την περίπτωση δεν φαίνεται καθαρά από τα γραφήματα).

Για αυτό που λέω παραπάνω, ίσως να έχει νόημα να κάνεις το εξής: βρίσκεις συντεταγμένες, προχωράς γνωστή απόσταση, ξαναβρίσκεις συντεταγμένες και υπολογίζεις το λάθος. Το κάνεις μερικές φορές και χρησιμοποιώντας και γνωστούς αλγορίθμους για phase estimation (που ουσιαστικά είναι παραπλήσιο πρόβλημα αλγοριθμικά) ίσως μπορείς να βελτιώσεις την ακρίβεια.

Δημοσ.
ξαναδιαβάζω και δεν είναι εμφανές αν το error estimation (ή η ακρίβεια) είναι κατασκευαστική παράμετρος (που σε αυτή την περίπτωση λείπει το reference) ή αν προέρχεται από το πείραμα (που σε αυτήν την περίπτωση δεν φαίνεται καθαρά από τα γραφήματα).

Για αυτό που λέω παραπάνω, ίσως να έχει νόημα να κάνεις το εξής: βρίσκεις συντεταγμένες, προχωράς γνωστή απόσταση, ξαναβρίσκεις συντεταγμένες και υπολογίζεις το λάθος. Το κάνεις μερικές φορές και χρησιμοποιώντας και γνωστούς αλγορίθμους για phase estimation (που ουσιαστικά είναι παραπλήσιο πρόβλημα αλγοριθμικά) ίσως μπορείς να βελτιώσεις την ακρίβεια.

Λοιπόν, για όποιον έχει ασχοληθεί (έστω και λίγο ελαφρά) με τα GPS είναι γνωστό ότι η τυπική ακρίβεια του DGPS είναι στο cm (μπορεί να πέσει και στο mm). Δεν χρειάζεται ref για κάτι το τόσο ευρέως γνωστό (αν ασχολείσαι φυσικά με το αντικείμενο. Αλλιώς χρειάζεσαι ref και για το τι είναι το FPGA!). Επίσης, πως θα μπορούσες να δεις το error από τα γραφήματα; Θα συνέκρινες πχ τη λύση του DGPS με αυτή της οδομετρίας; Δεν χρειάζεσαι κάτι το οποίο ξέρεις ότι δεν έχει σφάλμα (ή έχει πολύ μικρό) ώστε να συγκρίνεις; Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο οπότε...πάσο.

Για το δεύτερο που λες, είναι πολύ χαριτωμένο αλλά...υπάρχει πρόβλημα γιατί το error δεν είναι systematic (μοντελοποίηση πχ της καθυστέρησης στην ιονόσφαιρα; Ή μήπως από παρεμβολές από κεραίες (η λεγόμενη emf κουρτίνα). Γι' αυτό χρειάζεσαι ενα base station με γνωστό fix για να συγκρίνεις τα σήματα (η την φάση τους). Αυτό που λες, ότι "βρίσκεις συντεταγμένες, προχωράς γνωστή απόσταση, ξαναβρίσκεις συντεταγμένες και..." είναι πολύ ωραίο μόνο που για να "βρεις" συντεταγμένες χρειάζεσαι ....υψηλή ακρίβεια στις συντεταγμένες! Δηλαδή ένα DGPS! Φαύλος κύκλος;:-)

Δημοσ.

Δεν είμαι σχετικός με το αντικείμενο, απλά ξέρω πώς πρέπει να είναι ένα paper (είμαι τακτικός reviewer). Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε με νοιάζει ποιος, που, πότε, γιατί το έγραψε. Είδα δύο κλασικά προβλήματα σε papers και απλά τα ανέφερα. Προσωπική άποψη, αν και αν το δώσεις σε κάποιον που κάνει reviews τακτικά, μάλλον θα το δει.

Ένας απλός τρόπος να μετρήσεις τι κάνει το σύστημα: ποιον δρόμο ακριβώς έπρεπε να ακολουθήσει, τι έλεγε το GPS και τελικά τι έκανε. Από αυτά βγαίνει το σφάλμα, μπαίνει σε ένα graph και φαίνεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι η απόκλιση είναι τόση (και γλυτώνεις τα comments από τους reviewers).

Έναν απλό αλγόριθμο είπα που ΙΣΩΣ δουλέψει - και εν πάση περιπτώση δεν το πούλησα, τσάμπα το έδωσα, αν σε κάποιον φαίνεται ενδιαφέρον το κοιτάει. Πριν αρχίσεις να το κατηγορείς, δες σχετική έρευνα σε phase estimation σε δορυφορικές επικοινωνίες χωρίς να έχεις preample. Αν μοντελοποιήσεις το λάθος σου (δε λέω ότι είναι απλό) και γνωρίζεις από τι εξαρτάται, μπορείς να το αφαιρέσεις. Ο σταθμός βάσης απλά σε βοηθά να εκτιμήσεις το λάθος.

Δημοσ.
Δεν είμαι σχετικός με το αντικείμενο, απλά ξέρω πώς πρέπει να είναι ένα paper (είμαι τακτικός reviewer). Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε με νοιάζει ποιος, που, πότε, γιατί το έγραψε. Είδα δύο κλασικά προβλήματα σε papers και απλά τα ανέφερα. Προσωπική άποψη, αν και αν το δώσεις σε κάποιον που κάνει reviews τακτικά, μάλλον θα το δει.

Ένας απλός τρόπος να μετρήσεις τι κάνει το σύστημα: ποιον δρόμο ακριβώς έπρεπε να ακολουθήσει, τι έλεγε το GPS και τελικά τι έκανε. Από αυτά βγαίνει το σφάλμα, μπαίνει σε ένα graph και φαίνεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι η απόκλιση είναι τόση (και γλυτώνεις τα comments από τους reviewers).

Έναν απλό αλγόριθμο είπα που ΙΣΩΣ δουλέψει - και εν πάση περιπτώση δεν το πούλησα, τσάμπα το έδωσα, αν σε κάποιον φαίνεται ενδιαφέρον το κοιτάει. Πριν αρχίσεις να το κατηγορείς, δες σχετική έρευνα σε phase estimation σε δορυφορικές επικοινωνίες χωρίς να έχεις preample. Αν μοντελοποιήσεις το λάθος σου (δε λέω ότι είναι απλό) και γνωρίζεις από τι εξαρτάται, μπορείς να το αφαιρέσεις. Ο σταθμός βάσης απλά σε βοηθά να εκτιμήσεις το λάθος.

Ναι, λοιπόν, τυγχάνει να είμαι και εγώ reviewer και το paper έχει γίνει reviewed και published.

Λες,

Αυτό ναι μεν είναι σωστό αλλά μάλλον σου έχει διαφύγει μια ειδοποιός λεπτομέρεια. Το "τι τελικά έκανε" πως ακριβώς το ξέρεις; Δεν πρέπει να έχεις κάποιο quantification; Πχ κάποιο fix από μια ακριβή πηγή; Ας πούμε...ένα DGPS; Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που βάλαμε DGPS. Για να συγκρίνουμε την πορεία του ρομπότ σε σχέση με την πραγματική του (ή όσο πιο κοντά στην πραγματική τέλος πάντων). ΞΕΚΑΘΑΡΑ (όπως λες) φαίνεται η απόκλιση της οδομετρίας ως προς τη λύση του GPS. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός.

Για τα υπόλοιπα που λες (για το σφάλμα, μοντελοποίηση) συμφωνώ μόνο που μιλάμε για off-the-shelf εφαρμογές για τα πειράματα, και όχι έρευνα πάνω στο ίδιο το DGPS. Έχω δει κάτι ωραία papers που αυξάνουν το precision του GPS μέσω νευρωνικών κλπ. Είναι πολύ ωραία αλλά μέχρι να γίνουν mainstream (ή τουλάχιστον stable) δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για πειράματα σε άλλα πράγματα. Κοινώς, κάνω έρευνα σε ρομποτική όχι στα GPS.

Δημοσ.

Κοίτα δεν είμαι ούτε ανταγωνιστής ούτε τίποτα άλλο τέτοιο - επιπλέον ούτε λέω ότι το paper δεν είναι καλό ή κάτι αντίστοιχο (και ΔΕ μπορώ να το κρίνω, γιατί απλά δεν είναι ο τομέας μου).

Το μόνον που μπορώ να πω είναι ότι ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ που διαβάζω στο paper δεν βλέπω ξεκάθαρα μια τιμή να πω "α, η απόκλισή τους από το ΤΙ θα έπρεπε να γίνει ήταν τόση ακριβώς". Και αφήνεται στο μάτι του αναγνώστη να βρει πόση είναι.

Δημοσ.
Κοίτα δεν είμαι ούτε ανταγωνιστής ούτε τίποτα άλλο τέτοιο - επιπλέον ούτε λέω ότι το paper δεν είναι καλό ή κάτι αντίστοιχο (και ΔΕ μπορώ να το κρίνω, γιατί απλά δεν είναι ο τομέας μου).

Το μόνον που μπορώ να πω είναι ότι ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ που διαβάζω στο paper δεν βλέπω ξεκάθαρα μια τιμή να πω "α, η απόκλισή τους από το ΤΙ θα έπρεπε να γίνει ήταν τόση ακριβώς". Και αφήνεται στο μάτι του αναγνώστη να βρει πόση είναι.

Κοίτα, υπάρχει ένα μάλλον αντικειμενικό πρόβλημα σχετικά με το σφάλμα (πέρα από το γεγονός ότι μάλλον δεν κατάλαβες ακριβώς τι συγκρίνεται με τι, μιας και έλεγες για το GPS και όχι για την οδομετρία). Αυτό το πρόβλημα είναι ότι τα γραφήματα ουσιαστικά παρουσιάζουν σημεία στο χώρο τα οποία δεν είναι απολύτως συσχετισμένα χρονικά. Π.χ. η οδομετρία samplαρει σε 10ms και το GPS στο 1sec οπότε δεν υπάρχει απόλυτη αντιστοιχία. Το πρόβλημα θέλει κάποιο άλλο post-processing το όποιο δεν υπάρχει στο paper μιας και δεν χρειαζόταν.

Και btw ποιος ακριβως ειναι ο τομεας σου; Εμένα είναι η ρομποτική, τα ευφυή συστήματα και η υλοποίηση αυτών σε VLSI. Αν δεν γίνομαι αδιάκριτος, σε ποια περιοδικά είσαι reviewer; Σε ρωτάω μιας και το ανέφερες. Έχεις κάποιες δημοσιεύσεις που έχεις κάνει;:-)

Δημοσ.

High performance computing και distributed systems, με κύρια ασχολία runtime systems, memory consistency models και task scheduling. Τα papers ετοιμάζονται (3 για την ακρίβεια και επειδή είναι συσχετισμένα θα βγουν όλα μαζί σε διαφορετικά conferences).

Έχω υπάρξει reviewer για το SC, IPDPS, ICS, LCPC, PPoPP και μερικά ακόμα που δε θυμάμαι τα ονόματά τους - σε άλλα έχω κάνει 2 φορές reviews, σε άλλα 1 (είμαι 2.5 χρόνια PhD φοιτητής). Συνολικά περίπου 12 φορές σε workshops και conferences, με μέσο όρο 3-4 papers για την κάθε φορά. Το review για κάθε paper γινόταν πάντα από 4-5 άτομα στο γκρουπ μου, για αποφυγή λαθών και υποκειμενικότητας.

Το υπόλοιπο μου γκρουπ ασχολείται (εκτός από supercomputing) με robotics (κυρίως motion planning) και protein folding ( http://parasol.tamu.edu/groups/amatogroup/publications.php ).

Δημοσ.

Ένα parallax GPS receiver module θα παραγγειλουμε μαλλον, που προτεινει το site του Arduino, του μικροελεγκτη που θα χρησιμοποιησουμε. Και για το συγκεκριμενο παντως απο οτι διαβασα στελνει καθε sec την πληροφορια που θα επεξεργαστουμε αλλα εχει κ αυτο 5-10m αποκλιση απο τις πραγματικες τιμες.. μαλλον πρεπει να το ψαξουμε λιγο παραπανω πριν προχωρησουμε σε αγορα του hardware. Εσεις τι receiver χρησιμοποιησατε, το RTK που αναφερεσαι? Με αυτο δεν ειχατε καθολου αποκλιση?

Δεν ξερω κατα ποσο ειμαστε διατεθειμενοι να μπλεξουμε με αλλα receivers γιατι αυτο της parallax εχει ετοιμες συνδεσμολογιες για τον Arduino κ κωδικα για να κανει obtain την πληροφορια που στελνει ο δορυφορος... παντως θα το ψαξουμε.

Dr.Fuzzy & Dr.Fuzzy

μήπως να μας δίνατε "βιβλιογραφία" και "πηγές, για να εμβαθύνουμε,στα περί GPS ?

"ανταγωνιστικός, σταθμός βάσης":mrgreen:

.

Δημοσ.

Ζαλιστικα..

Πραγματικα χρειαζομαστε βοηθεια για την επιλογη του hardware. Εχω ψιλοπελαγωσει. Θα ποσταρω αυριο σχετικα.

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Ξεθάβω το topic με την ευκαιρία ενός project σε C++/Qt που ανέβασα στο SourceForge. Περισσότερα για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περί τίνος πρόκειται, στο παρακάτω thread:

QSpeedTest - Μικρό GUI tool για έλεγχο latency και packet loss της γραμμής

:-)

Δημοσ.

Το παιχνίδι της υπογραφής μου σε GML... :-)

Υ.Γ.

Ζαλιστικα..

Πραγματικα χρειαζομαστε βοηθεια για την επιλογη του hardware. Εχω ψιλοπελαγωσει. Θα ποσταρω αυριο σχετικα.

Αυτό το άυριο δεν ξημέρωσε ποτέ! :P

Δημοσ.

Εγώ εργάζομαι σε μια μικρή εταιρεία με ιστοσελίδες. Συντηρώ ένα ιντερνετικό κατάλογο (ο οποίος είναι καστομιά, τον έφτιαξε άλλη εταιρεία, εγώ έτυχε να τον περιλάβω 3 χρόνια αργότερα) ενώ έχω ανατύξει ένα βασικό CMS για μικρο-site.

Όλα αυτά σε PHP και MySQL.

Για το χόμπι μου θέλω να φτιάξω μια GameEngine για Mono/.ΝΕΤ, αλλά δεν βρίσκω τον συνδυασμό όρεξης/ενέργειας. Όλα τα έχω σχεδιάσει στο μυαλό μου αλλά με OpenGL ασχολούμαι μόνο 1 χρόνο, οπότε κατά το τέλος του 2011 που θα έχω μάθει κάποια πράγματα θα σας πω και τα αποτελέσματα. :P

Δημοσ.

Εγώ αυτό τον καιρό ασχολούμαι με την κατασκευή ενός online control panel για ένα παιχνίδι σε php. Επίσης ξεκίνησα ένα άλλο project για μια ιστοσελίδα στην οποία θα έχουμε πρόσβαση μόνο φίλοι και σκοπός της θα είναι να ανεβάζουμε και να βλέπουμε τις σειρές που έχουμε.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...