g1annis Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 Γεια σας Έχω ένα σοβαρό πρόβλημα. Έχω ένα γράφημα που παρουσιάζει την ελάτωση της περιεκτικότητας της λακτόζης σε ένα θρεπτικό μέσο, συναρτήσει του χρόνου (καμπύλη ζύμωσης) και θέλω να προσθέσω γραμμές τάσης. Μια τυπική καμπύλη ζύμωσης είναι σιγμοειδής πολυωνυμική 3ου βαθμού και πάντα θετική αφού δεν μπορούν να υπάρξουν αρνητικές περιεκτικότητες. Προσθέτω λοιπόν την γραμμή τάσης, η οποία στο τελευταίο φθίνον μέρος τείνει προς το 0 καθώς περνάει ο χρόνος γιατί εκμηδενίζεται η λακτόζη. Βάζω στο πρόγραμμα να αποτυπώσει την γραμμή τάσης αλλά το τελευταίο μέρος το εμφανίζει κάτω από τον άξονα των χ, πράγμα άτοπο. Υπάρχει τρόπος να ορίσω ότι το y παίρνει ΜΟΝΟ θετικές τιμές? Επισυνάπτω τη φωτογραφία. Δείτε ότι η μαύρη γραμμή (γραμμή τάσης είναι σε μερικά σημεία αρνητική). Ευχαριστώ προκαταβολικά.
flik Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 Δεν νομίζω να αλλάζει με τις υπάρχουσες τιμές. Δηλαδή να πεις εσύ στην καμπύλη μην είσαι καμπύλη ελάχιστων τετραγώνων και γίνε αυτό που θα επρεπε. Και την καμπυλότητα θα έπαιρνε; Θα έπαιρνε γωνία και θα ένωνε με ευθεία τα δύο τελευταία σημεία; Δεν ξέρω βέβαια αν πας σε origin αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Τώρα για excel ένας άλλος μπακαλίστικος τρόπος, πολύ μπακαλίστικος όμως, είναι να σβήσεις αυτήν την trend line, και να προσθέσεις άλλη μια σειρά δεδομένων-σημείων, που θα είναι ίδια με τα προηγούμενα αλλά θα αλλάζουν τα 2-3 τελευταία λίγο. Και θα τα κάνεις εσύ έτσι (θα τα μαγειρέψεις δηλαδή) ώστε η γραμμή τάσης τους να είναι η επιθυμητή. Και σβήνεις τα μαγειρεμένα σημεία και κρατάς μόνο την πρω΄τη σερά σημείων, και την 2η γραμμή τάσης..... Είναι όσο αυθαίρετο είναι και αυτό που λες, να αλλάξεις μόνο την γραμμή τάσης.....
g1annis Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 Ναι αυτές οι λύσεις μου έχουν περάσει από το μυαλό, αλλά δεν είναι μια η γραφική παράσταση. Είναι πάρα πολλές. Και η δουλειά είναι άπειρη. Επίσης τα μαγειρέματα απαγορεύονται. Όσο για το origin, πριν κάτσω να το βρω, να το εγκαταστήσω και να κάνω όλη τη δουλειά, να ξαναπεράσω πίνακες από excel σε Origin (που δε ξέρω αν γίνεται απλά με copy/paste) θα ήθελα να ξέρω αν γίνεται. Ναι αυτές οι λύσεις μου έχουν περάσει από το μυαλό, αλλά δεν είναι μια η γραφική παράσταση. Είναι πάρα πολλές. Και η δουλειά είναι άπειρη. Επίσης τα μαγειρέματα απαγορεύονται. Όσο για το origin, πριν κάτσω να το βρω, να το εγκαταστήσω και να κάνω όλη τη δουλειά, να ξαναπεράσω πίνακες από excel σε Origin (που δε ξέρω αν γίνεται απλά με copy/paste) θα ήθελα να ξέρω αν γίνεται.
flik Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 Έχω ασχοληθεί λίγο με το Origin οπότε δεν μπορώ να σου πω αν γίνεται, γιατί δεν μου έτυχε ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν είναι πολύ δύσκολο (βέβαια όχι εύκολο όσο το excel) και είναι οτι καλύτερο έχω χρησιμοποιήσει για γραφικές παραστάσεις. Αν το πρόβλημα είναι η εγκατάσταση τότε οκ, αλλά αν θες να σου πω με pm που να το βρεις, και οι στήλες μπαίνουν κατευθείαν με copy-paste. Βέβαια σου είπα οτι η γνώμη μου είναι οτι και η αλλαγή στη γραμμή τάσης μαγείρεμα είναι... Είμαι 90% σίγουρος οτι δεν γίνεται κάτι τέτοιο ούτε στο origin. Παρακαλώ όποιος ξέρει ας με διορθώσει.
gourounii Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 η μονη αιτια που μπορω να σκεφτω που σου εμφανιζει ετσι την καμπυλη το excel, ειναι γιατι πρεπει να ειναι μερος μιας καμπυλης τα ενδιαμεσα σημεια που δεν εχει τιμες. εγω θα σου προτεινω δυο τροπους λυσης : ή να του δωσεις και αλλα νουμερα για τα ενδιαμεσα σημεια απο τις δυο τελευταιες τιμες ( το μηδεν και την προηγουμενη) η να επιλεξεις να σου το εμφανιζει σαν ευθειες που ενωνουν τα σημεια και οχι σαν καμπυλες. βεβαια το δευτερο δεν θα σου δειχνει διαγραμματικα την εκθετικη σχεση των τιμων αλλα θα στην εμφανιζει σαν γραμμικη...
flik Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Μα δεν έβαλε απλά να ενωθούν τα σημεία στο excel, έκανε fitting. Οπότε αν είναι να δώσεις και την εξίσωση της καμπύλης τάσης, τότε ότι και να κάνεις, θα φαίνεται οτι έχει ρίζες. Αν είναι να βάλεις άλλη καμπύλη, πχ με επιπλέον σημεία, τότε δεν θα είναι έγκυρη η εξίσωση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.