witty Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Καλησπέρα, Μετά από 4 χρόνια στο ίδιο περιβάλλον εργασίας, αποφάσισα ότι ήρθε η στιγμή για την πρώτη μου μετακίνηση. Μετά από αρκετό ψάξιμο, έχω καταλήξει σε ποιες εταιρείες θα με ενδιέφερε να συνεχίσω επαγγελματικά και έχω κανονίσει ήδη και μία συνέντευξη για την άλλη εβδομάδα. Το θέμα είναι ότι δεν έχω ξαναβρεθεί σε συνέντευξη (στην εταιρεία που είμαι τώρα με είχε στείλει ο καθηγητής μου για πρακτική) και θα'θελα κάποιες απόψεις από ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στο εργασιακό περιβάλλον. Π.χ. ορισμένες χρήσιμες ερωτήσεις για ξεκίνημα είναι οι εξής : 1. α. Ποιες ερωτήσεις κάνουν ή ΔΕΝ κάνουν στην 1η συνέντευξη? β. Ποιες ερωτήσεις κάνουν ή ΔΕΝ κάνουν στην 1η συνέντευξη, εάν στην εταιρεία αυτή έχεις πάει συστημένος από φίλο? 2. Εάν ερωτηθείς για τις απολαβές σου, στην προηγούμενη εταιρεία πως το χειρίζεσαι? Απαντάς, το αποφεύγεις ή λες παραπάνω από όσα στην πραγματικότητα παίρνεις? 3. Ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνεις αφού τελειώσει η συνέντευξη, ανεξάρτητα από το αν αισθάνεσαι αν πήγε καλά ή όχι? 4. Υπάρχουν κάποια αξιόλογα βιβλία που να σε προετοιμάζουν για την ελληνική αγορά εργασίας? Παραθέτω κάποια βιβλία που βρήκα στο amazon http://www.amazon.com/Knock-Dead-2008-Ultimate-Search/dp/1598691651/ref=sr_1_37?ie=UTF8&s=books&qid=1229891919&sr=1-37 http://www.amazon.com/Sweaty-Palms-Neglected-Being-Interviewed/dp/0446693839/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1234806389&sr=1-1 Και γενικά, οποιαδήποτε άλλη ιδέα, συμβουλή ή κατεύθυνση που θα βοηθούσε ώστε να πάω όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένος Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Timour21 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Καλησπέρα, καταρχήν ηρέμησε γιατί νιώθω οτι είσαι ήδη αγχομένος. Έχοντας κάνει αρκετές συνεντεύξεις , να σου πω οτι στην πρώτη ερώτησή σου δεν υπάρχει απάντηση, μπορούν να σε ρωτήσουν τα πάντα (από πολύ εύστοχες και καλές, μέχρι τις πλέον γελοίες). Γενικά θα σε βάλουν να ξεκινήσεις απο τις σπουδές σου (ίσως και γιατί επέλεξες να τις ακολουθήσεις..) και μετά για κάθε δουλειά που έχεις στο βιογραφικό σου. Απο το τι έκανες μέχρι και γιατί έφυγες/θέλεις να φύγεις. Έχει τύχει να με ρωτήσουν πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια (επαγγελματικά συνήθως :-p ). Για απολαβές ενδεχομένως να σε ρωτήσουν στην πρώτη συνέντευξη (κάποιοι το αφήνουν για την 2η). Μάθε εκ των προτέρων πόσες είναι οι μεικτές απολαβές σου και όταν σε ρωτήσουν ανέφερε τις μεικτές όχι καθαρές. Κανονικά αναφέρεις τις κανονικές σου (αλλά αν νομίζεις οτι δεν πληρώνεσαι αρκετά στην τωρινή πρόσθεσε ένα 10%-20%). Αν σε ρωτήσουν τι λεφτά θές, αν κρίνεις οτι πρόκειται για αναβαθμισμένη δουλειά με παραπάνω φόρτο και υποχρεώσεις μπορείς να ζητήσεις και 25% παραπάνω απο την προηγούμενη (κάποτε δεν άξιζε τον κόπο να αλλάξεις δουλειά αν δεν έπερνες τουλάχιστον 25%, αλλά τώρα υπάρχει και η κρίση). Γενικότερα να είσαι χαλαρός να ακούς αυτά που σου λένε (θα σου πούν ποιοι είναι και τι κάνουν) χωρίς να τους διακόψεις. Ότι ερωτήσεις έχεις τις κάνεις στο τέλος. διάβασε και αυτό (τα περισσότερα που θα διαβάσεις -αν όχι όλα- ισχύουν και για Ελλάδα). http://www.mindtools.com/CommSkll/FirstImpressions.htm και χαλάρωσε, δεν πας να στον καθηγητή για εξετάσεις
Apoll Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 Έδωσα αρκετές συνεντεύξεις πέρισυ το καλοκαίρι που ήθελα να αλλάξω δουλειά, (και πριν από 5 χρόνια για την προηγούμενη) οπότε θα σου πω μερικές γενικές γραμμές από εμπειρία. Πρώτα πρώτα, μην σε ανησυχεί το όλο θέμα. Αν σε έχουν καλέσει για συνέντευξη, είναι η μισή διαδρομή για να πάρεις την δουλειά. Αν δεν τους άρεσε το βιογραφικό, δεν θα σε καλούσαν. (Εκτός αν είναι μυστήριοι, υπάρχουν). Θα σε ρωτήσουν πολλά πράγματα. Από εργασία, συνεργασία και τυχόν προβλήματα που έχεις στο εργασιακό περιβάλλον, μέχρι πως θες εσύ να εργάζεσαι (περιβάλλον). Επίσης αν έχεις πρόβλημα να κάνεις κάτι επιπλέον των καθημερινών ασχολειών. (κάτι που δεν είναι ακριβώς στην κύρια εργασία σου, αλλά μπορεί να ζητηθεί). Θα σε ρωτήσουν για την προσωπική σου ζωή, (γυναίκα, παιδιά κλπ) απλά δώστους ειλικρινές (οκ εξαρτάται) απαντήσεις. Πιθανόν να σε ρωτήσουν για το μισθό. Κανονικά θα έπρεπε μέχρι τώρα να ξέρεις πόσο περίπου πληρώνουν, πριν πας στην συνέντευξη. Άλλωστε ποιός ο λόγος να πας; Δύο κλασσικές ερωτήσεις που θα σου κάνουν είναι α) Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια. (Μιάς και σε προσλαμβάνουν για βάθος χρόνου). β) Τι πιστεύεις ότι μπορείς να προσφέρεις στην εταιρια. Επίσης εξαρτάται και τα άτομα, μπορεί να σε ψαρέψουν με διάφορα. Γενικά δεν "ψηφίζεις", δεν ανήκεις σε σωματεία και οργανώσεις, ούτε σου αρέσουν τα σπορ. Προσοχή μην σε πιάσουν στον ύπνο, να είσαι άγρυπνος και μην ξεχαστείς και αφεθείς να παρασύρουν την συζήτηση. Εκτός αν είναι σαν τον δικό μου διευθυντή, που μόλις έμαθε ότι παίζω EVE Online, η συνέντευξη επικεντρώθηκε σε αυτό (μιάς και παίζει αυτός, και το μισό τμήμα).
freedubus Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 3. Ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνεις αφού τελειώσει η συνέντευξη, ανεξάρτητα από το αν αισθάνεσαι αν πήγε καλά ή όχι? 2-3 γουλιές σκληρού αλκοολούχου ποτού απόσταξης χωρίς τη συνοδεία φαγητού. Στο συνιστώ και πρίν ξεκινήσει η συνέντευξη.
Timour21 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 2-3 γουλιές σκληρού αλκοολούχου ποτού απόσταξης χωρίς τη συνοδεία φαγητού. Στο συνιστώ και πρίν ξεκινήσει η συνέντευξη. Ε ας φάει κάτι μετά, μην μυρίζει ξύδι....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.