savvoukos_gado Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 φοιτω στη 2α λυκειου,θεσσαλονικη, και τον τελευταιο καιρο ανησυχω παρα πολυ για τις σπουδες που θα ακολουθησω...το συγκεκριμενο επαγγελμα θα με ενδιεφερε ειλικρινα παρα πολυ,καθως με διατρεχουν συνεχεις ανησυχιες για το θεμα-περιβαλλον και πιστευω πως ειναι μια καθαρα αξιοπρεπης σχολη με μελλον και μεγαλες ευκαιριες ανελιξης.βεβαια,εφ'οσον υπαρχουν 2 μονο σχολες στην ελλαδα,μια στα χανια και μια στη ξανθη,δεν ξερω τι να διαλεξω κρινοντας απο το επιπεδο του καθε πολυτεχνειου και της φοιτητικης ζωης!! πλζ οποιος γνωριζει κατι σχετικα με τη ζωη στη ξανθη και στα χανια....και τα αντιστοιχα πολυτεχνεια!
MsquitoPrincess Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Αν και δεν έχω μπλέξει με το τμήμα σου, σε γενικές γραμμές το πολυτεχνείο στα χανιά έχει γερούς καθηγητές.Επίσης αν ψαχτείς έχει πολύ καλές προοπτικές για ακαδημαΐκή καριέρα και δυνατότητα να ενταχθείς σε ερευνητικά προγράμματα.Με λίγα λόγια αν το πάρεις θερμά ,έχει ψωμί η υπόθεση. Από κει και πέρα.Να ξέρεις ότι το 80-και-βάλε τοις εκατό του φοιτητόκοσμου είναι αγοράκια.Αυτό έχει δύο άσχημα αποτελέσματα: αν είσαι απ'αυτούς που δεν τη παλεύουν χωρίς θηλυκιά,θα παραπονιέσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ και θα θες να ξανακαταθέσεις μηχανογραφικό μέχρι να βρεις κάποια. η περιορισμένη ποσότητα θηλυκών έχει ως αποτέλεσμα η αυξημένη τεστοστερόνη να οδηγεί το ίδρυμα σε απανωτές καταλήψεις και σε χαμένα ενίοτε εξάμηνα και εξεταστικές.Δεν ξέρω ειλικρινά που αλλού να αποδώσω αυτή την ανεγκέφαλη νοοτροπία "έλα να το κλείσουμε και να μην ξανανοίξει ποτέ".Οι καταλήψεις είναι σοβαρό πρόβλημα. Τέλος, μπορεί να σκέφτεσαι τα χανιά σαν κάτι το εξωτικό,αλλά αυτό συμβαίνει μόνο καλοκαίρι.Χειμώνα πήζεις. Αυτό είναι αξίωμα.Και επίσης σκέψου σοβαρά το θέμα της απόστασης από το σπίτι σου. Εν κατακλείδι,αν πάρεις στα σοβαρά τις σπουδές σου,τα χανιά αξίζουν (χωρίς να μπορώ να κάνω κάποια σύγκριση με το αντίστοιχο ίδρυμα στην ξάνθη καθώς δεν έχω εικόνα για την εκεί κατάσταση).Αν σε απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τα περαιτέρω (απόσταση, διασκέδαση, θηλυκιές),όχι χανιά.Αυτά =)
DrLo Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Το τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων που είναι στο Αγρίνιο τέτοιο δεν είναι ? και πιστευω πως ειναι μια καθαρα αξιοπρεπης σχολη με μελλον και μεγαλες ευκαιριες ανελιξης Τι σε κάνει να τοπ πιστεύεις αυτό ?
MsquitoPrincess Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Το τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων που είναι στο Αγρίνιο τέτοιο δεν είναι ? Χμ ο αδερφός μου τελείωσε το ένα από τα δύο τμήματα που βρίσκονται στο αγρίνιο και τα οποία υπάγονται στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι 5ετείς σχολές αλλά είναι πιο πολύ οικονομικής φύσεως.Οι απόφοιτοι δλδ γράφονται στο οικονομικό επιμελητήριο. Απο τις άλλες δύο παίρνεις πτυχίο μηχανικού.
insomniaK Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Ωραίο θέμα, θα σου πω την άποψη μου ως περιβαλλοντολόγος και ως μηχανικός. Δεν υφίσταται άνθρωπος που να μπορεί να ανταπεξέλθει στο διττό ρόλο που απαιτεί ο τίτλος: Μηχανικός περιβάλλοντος στην Ελλάδα, και το λέω με γνώση του αντικειμένου. Ο μηχανικός περιβάλλοντος είναι πατέντα. Η περιβαλλοντολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με το περιβάλλον, το περιβάλλον δεν ξέρω πως το αντιλαμβάνεσαι αλλά δεν είναι αυτό που παρουσιάζει η Greenpeace, περιβάλλον είναι και ο αστικός χώρος, περιβάλλον είναι και ο συγχρωτισμός 10 ατόμων, περιβάλλον είναι ο βυθός μίας λίμνης. Η μηχανική από την άλλη, είναι το άθροισμα των δεξιοτήτων που βασίζεται στη θεωρητική γνώση και στην πρακτική εφαρμογή για να δώσει λύσεις σε απτά προβλήματα του ανθρώπου. Η περιβαλλοντική μηχανική αναπτύχθηκε στην προσπάθεια της αειφόρου ανάπτυξης και λοιπών οικονομολογίστικων όρων και ιδεών, που ουσιαστικά είναι μία "ευαισθητοποιημένη" ως προς τον άνθρωπο μηχανική. Ποιος άνθρωπος είναι ευτυχισμένος αν βλέπει μόνο τσιμέντο; Αλλά αυτό δεν είναι η ολότητα του περιβάλλοντος. Για αυτό είναι σημαντικοί και οι κορμοράνοι στο Βοτανικό, θα επανέλθω σε αυτό... Ένας μηχανικός, όσο και περιβαλλοντικά ευαίσθητος ή εκπαιδευμένος είναι, συνεχίζει να πληρώνεται με το έργο. Επανέρχομαι, στο Βοτανικό, ο Βωβός (μηχανικός) χέστηκε για τους κορμοράνους ή το γήπεδο της Πανάθας, τον ενδιαφέρει, με το λιγότερο κόστος να έχει το μεγαλύτερο κέρδος. Επομένως, έχει ένα σχέδιο (και μακέτα) τσιμεντοποιημένη όλη η περιοχή, με 3 λακούβες για γεράνια και εδώ το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο το κόστος κατασκευής, όσο το κόστος συντήρησης. Από την άλλη ένας περιβαλλοντολόγος, θα σου έλεγε, φτιάξε το γήπεδο, με τους περιβάλλοντες χώρους να είναι ήπιας κυκλοφορίας, με 10% δενδροφύτευση και 40% χαμηλή βλάστηση και ότι απομένει κάντο κτήρια με χαμηλό συντελεστή δόμησης. Το να γίνουν αυτά τα 2 έχουν περίπου το ίδιο κόστος, αλλά το πρώτο έχει μεγαλύτερο κέρδος και μικρότερο κόστος συντήρησης. Το μυστικό είναι ότι υιοθετείται πάντα η άποψη του μηχανικού κι αυτό επειδή ένας μηχανικός στην Ελλάδα, είναι και περιβαλλοντολόγος εφόσον πληρεί κάτι γελοίους όρους, 2-3 μαθήματα βιολογίας ή κάτι τέτοιο. Επομένως, ένας μηχανικός χρειάζεται μόνο τον εαυτό του για να κατασκευάσει κάτι και λογικά θα ακολουθήσει τον πιο επικερδή δρόμο. Από την άλλη, οι αρχές που διέπουν το περιβάλλον δεν έχουν όλες ποσοτικοποιηθεί, επομένως δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στη μηχανική. Για παράδειγμα για κάποιον που έχει μάθει να σκέφτεται με καμπύλες και ποσοστά, η ύπαρξη του ελαιώνα στο βοτανικό είναι επουσιώδης και μη παραετροποιήσιμη στο σύστημα του, άρα και neglectable. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν δημιουργηθεί κάποια τμήματα, σαν αυτά τα δύο που αναφέρεις, που ουσιαστικά κάνουν ένα τουρλού μηχανικής, από ρευστά, στατικότητες, μηχανές, χημικές δυναμικές και μερικά μαθήματα που άπτονται του φυσικού περιβάλλοντος και αυτοαποκαλλούνται μηχανικοί περιβάλλοντος. Στο δια ταύτα, στην Ξάνθη δε θα πήγαινα, δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα το τμήμα και επομένως το πρόγραμμα σπουδών μπάζει και εκτός των άλλων δεν ξέρω κι αν υπάρχουν και αρκετές γυναίκες. Στα Χανιά θα πήγαινα για το πρόγραμμα σπουδών, αλλά σίγουρα οι γυναίκες είναι λιγοστές. Αν ήθελα να σπουδάσω μηχανική και απώτερη ιδέα κατεύθυνση το περιβάλλον, θα πήγαινα να γίνω χημικός μηχανικός, να είμαι μηχανικός, και μετά ένα μεταπτυχιακό στο περιβάλλον. Αν ήθελα να γίνω περιβαλλοντολόγος, θα πήγαινα σε τμήμα περιβάλλοντος και μετά θα έκανα διετές μεταπτυχιακό στη μηχανική. Αν γουστάρεις να είσαι σαν τον πιτσιρικά της διαφήμισης της Greenpeace, απλά μπες κάπου και γράψου σε αριστερή φοιτητική παράταξη.
DrLo Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Χμ ο αδερφός μου τελείωσε το ένα από τα δύο τμήματα που βρίσκονται στο αγρίνιο και τα οποία υπάγονται στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Είναι 5ετείς σχολές αλλά είναι πιο πολύ οικονομικής φύσεως.Οι απόφοιτοι δλδ γράφονται στο οικονομικό επιμελητήριο. Απο τις άλλες δύο παίρνεις πτυχίο μηχανικού. Χμ, ναι έχεις δίκιο δεν "πιάνονται" μηχανικοί αν και δε το βλέπω να αργεί. Τα τελευταία χρόνια πολλές σχολές τμήματα κατάφεραν να δώσουν στους αποφοίτους τους δικαιώματα μηχανικών.
MsquitoPrincess Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Ωραίος ο insomniaK. Btw savvouko, σε περίπτωση που δεν τον έχεις δει ήδη εδώ οδηγός σπουδών για ΜΗ.ΠΕΡ. στα χανιά.
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Moderators Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Από κει και πέρα.Να ξέρεις ότι το 80-και-βάλε τοις εκατό του φοιτητόκοσμου είναι αγοράκια. αν είσαι απ'αυτούς που δεν τη παλεύουν χωρίς θηλυκιά,θα παραπονιέσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ και θα θες να ξανακαταθέσεις μηχανογραφικό μέχρι να βρεις κάποια. Επιβεβαιωνω. Και ηταν πραγματικα κριμα γιατι στο μισο χιλιομετρο απο το Πολυτεχνειο (το οποιο δεν ειναι στα χανια, αλλα στην ευρυτερη περιοχη των κουνουπιδιανων, περιπου 10 λεπτα με το αυτοκινητο απο τα χανια) εχει σπιτι ο... παππους μου! Αλλα αν δεν εχεις αναγκη το "αλλο σου μισο", και σε ενδιαφερει αποκλειστικα και μονο το αντικειμενο των σπουδων σου, πηγαινε. Αλλιως δε προκειται να τη παλεψεις (παρα μονο τους καλοκαιρινους μηνες). Εγγυημενο (δυστυχως )
savvoukos_gado Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 ''και πιστευω πως ειναι μια καθαρα αξιοπρεπης σχολη με μελλον και μεγαλες ευκαιριες ανελιξης '' πιστευω,πως εφ'οσον το επαγγελμα αυτο ζητειται λογω των αυξημενων προδιαγραφων που θετει η ευρωπαικη ενωση και την συνεχη αυξηση των ερευνων σε σχεση με το περιβαλλον,τοτε το επαγγελμα αυτο υποσχεται πολλα. ''Αν ήθελα να σπουδάσω μηχανική και απώτερη ιδέα κατεύθυνση το περιβάλλον, θα πήγαινα να γίνω χημικός μηχανικός, να είμαι μηχανικός, και μετά ένα μεταπτυχιακό στο περιβάλλον.'' αυτο μπορω να το δεχτω ως αλλη επιλογη.βεβαια δεν εχω ψαξει πληροφοριες σχετικα με το επαγγελμα του χημικου μηχανικου.μπορει να ασχοληθει π.χ. με εναλλακτικες μορφες ενεργειας,που αποτελει και μειζον προβλημα.που εχει αντιστιχα τμηματα και με τι βασεις εισαγωγης? ''Αν γουστάρεις να είσαι σαν τον πιτσιρικά της διαφήμισης της Greenpeace, απλά μπες κάπου και γράψου σε αριστερή φοιτητική παράταξη.'' Σιγουρα δεν ειμαι τετοιο ατομο..Πιστευω πως για καποια προβληματα υπαρχουν σχεδον παντα μονο θεμιτα μεσα αντιμετωπισης.Θα ηθελα να συμμετεχω στην δημιουργια ενος πιο ομορφου κοσμου,οσο και αν ακουγεται ουτοπικο,και με την ερευνα,την πρακτικη και τη δουλεια μου ως μηχανικος-επιστημονας-ανθρωπος να συνεισφερω και εγω σε αυτην τη χωρα,που τοσα χρονια ταλαιπωρειται.Παρ'ολα αυτα θεωρω την υπαρξη ενος τετοιου οργανισμου αναγκαια,που στοχο εχει τηνευαισθητοποιηση του κοσμου. Αρχικά καταχωρημένο από MsquitoPrincess Από κει και πέρα.Να ξέρεις ότι το 80-και-βάλε τοις εκατό του φοιτητόκοσμου είναι αγοράκια. αν είσαι απ'αυτούς που δεν τη παλεύουν χωρίς θηλυκιά,θα παραπονιέσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ και θα θες να ξανακαταθέσεις μηχανογραφικό μέχρι να βρεις κάποια. Εχω ακουσει κατι σχετικο,γι'αυτο πηρα και το θαρρος να ρωτησω. Συμπληρωματικα ομως θελω να ρωτησω...μπορει ενας οποιδηποτε μηχανικος(λεμε τωρα) να ασχοληθει με την αξιοποιηση των αποβλητων και σκουπιδιων,με τις αμετρητες χωματερες,με την ευρεση λυσεων για τη ρυπανση του αερα και ολα τα σχετικα με το περιβαλλον(βλεπε ανανεωσιμες πηγες κτλ)
insomniaK Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2009 Savvouko, χαλαρά και καλή τύχη εφόσον είσαι αποφασισμένος. Να ξέρεις πως θίγεις διαφορετικά θέματα. Λες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετά για ανακύκλωση απορριμάτων, μετά για ατμοσφαιρική ρύπανση... Αυτά είναι ευρύτατα θέματα που δεν απαντόνται μέσα από ένα φόρουμ. Εδώ ένα παράδειγμα για το πόσοι πολλοί και διαφορετικοί επιστήμονες εργάζονται για να αρχίσει η αρχική μελέτη για ένα θαλλάσιο αιολικό πάρκο.
savvoukos_gado Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 12 Μαρτίου 2009 ειμαι κανουριος στο φορουμ και εχω δυσκολια να αναφερθω καπου συγκεκριμενα.αλλωστε ειναι λιγο δυσκολο λογω της δυσκολιας επιλογης ενος αρεστου επαγγελματος σε μενα
grosni Δημοσ. 13 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2009 Φίλε InsomniaK, Δεν μας είπες την ειδικότητα σου όμως , γιατί εγώ έχω μπερδευτεί λίγο με σένα..Λες από την μία ότι είσαι και περιβαλλοντολόγος και μηχανικός και εκφέρεις από την άλλη άποψη αρνητική για τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος και το αντικείμενο σπουδών τους. Τέσπα..εγώ είμαι διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος από το Πολυτεχνείο της Ξάνθης, μέλος ΤΕΕ, κάνω μεταπτυχιακό στο ΕΜΠ σε θέματα Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης αυτή τη στιγμή και έχω να σου αναφέρω τα εξής: 1. Σύμφωνα με όσα έχεις πει μέχρι τώρα, συγνώμη κιόλας, αλλά είσαι μάλλον άσχετος και ανενημέρωτος σχετικά με την επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος και με τα αντικείμενα επαγγελματικής ενασχόλησής του στην Ελλάδα. Όπως ανενημέρωτος είσαι και για την αποστολή των 2 τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος και του επίπεδο των αντικειμένων σπουδών τους. Το ότι μάλλον έκανες εσύ κάποια τουρλού μαθήματα στη σχολή σου, όποια και αν είναι αυτή, και αποκαλείσαι και Μηχανικός και Περιβαλλοντολόγος δεν σου δίνει το δικαίωμα να απαξιώνεις τον κλάδο των Μηχανικών Περιβάλλοντος. Στο δια ταύτα όμως: 2.Συμφωνώ ότι πολλά θέματα περιβάλλοντος δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί αλλά και για αυτό δημιουργήθηκε η επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος προκειμένου να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης του Ρίο (1992), κυρίως ως προς τις έννοιες και τη φιλοσοφία της Βιώσιμης ή Αειφόρου Ανάπτυξης (Sustainable Development), καθιστούν τη Μηχανική Περιβάλλοντος ένα αναγκαίο επιστημονικό κλάδο για την ευημερία της ανθρωπότητας, ένα προϊόν της διαμορφωμένης νέας νοοτροπίας ως προς τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Ο Μηχανικός Περιβάλλοντος καλείται να αναγνωρίσει, να μελετήσει και να επιλύσει προβλήματα που εμπλέκουν πλήθος τεχνικών, κοινωνικών, οικολογικών και οικονομικών παραγόντων, όπου σημασία έχει ολοκληρωμένη θεώρηση και αντιμετώπιση. 3. Σύμφωνα με το ιδρυτικό Π.Δ. του τμήματος στους διπλωματούχους του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (Δ.Π.Θ.) μπορούν να ανατίθενται: Η διοίκηση και στελέχωση υπηρεσιών του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και Διεθνών Οργανισμών, που σχετίζονται με σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας, ανάπτυξης και εν γένει διαχείρισης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την παραγωγή δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών και βιομηχανικών έργων που αφορούν στο περιβάλλον. Η εκπόνηση και/ή ο έλεγχος μελετών διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τεχνικά ή άλλα έργα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά καθήκοντα σε θέματα περιβάλλοντος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Δημοσίου ή του Ιδιωτικού Τομέα. 4. Το τμήμα στα Χανιά είναι ποιο καινούργιο (1997) από το αντίστοιχο της Ξάνθης (1995). Επιπρόσθετα το σύνολο των 72 μαθημάτων και των 3 κατευθύνσεων εξειδίκευσης μέσα από την 5 ετή φοίτηση επιπέδου Πολυτεχνείου, που παρέχει το τμήμα της Ξάνθης, δεν νομίζω ότι διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο όπως λες "μπάζει". Κάτι τέτοιοι χαρακτηρισμοί πρέπει να συνοδεύονται από βάσιμα επιχειρήματα, ώστε να έχει και μια βαρύτητα η άποψή σου. Προς το παρόν λόγω έλλειψης επιχειρηματολογίας βρίσκεται στον αέρα και κρίνεται αβάσιμη. 5. Στην τελική, δεν είναι μια συνηθισμένη ειδικότητα Μηχανικού ή ενός απλού Περιβαλλοντολόγου, αποτελεί συνδυασμό του «έξυπνου», του αποδοτικού και πολυδιάστατου τρόπου σκέψης ενός Μηχανικού και της θεώρησης του «όλου» του περιβάλλοντος ως πολύπλοκο σύστημα. Συνεπώς, είναι σε θέση όχι μόνο απλά να αναγνωρίζει και να διαπιστώνει περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά προβλήματα (όπως ο απλός περιβαλλοντολόγος) αλλά και να αναγνωρίζει την σπουδαιότητά τους και να προτείνει ουσιαστικές λύσεις, οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά αποδεκτές οι οποίες μέσα από την διαλεκτικότητα ενισχύονται σημαντικά και από τις άλλες επιστημονικές ειδικότητες που συμμετέχουν ισάξια σε διεπιστημονικές ομάδες μελέτης. Στα πλαίσια αυτής της ομάδας μελέτης/διερεύνησης η ειδικότητα του Μηχανικού Περιβάλλοντος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο, λόγω των πολύπλοκων μεθοδολογικών εργαλείων που χρησιμοποιεί, τα οποία ουσιαστικά λαμβάνουν υπόψη το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω παραγόντων. Ένα από τα «δυνατά» σημεία της ειδικότητας είναι ο συστηματικός τρόπος σκέψης, η συστημική και πολυκριτηριακή ανάλυση, και η χρήση μοντέλων, με την βοήθεια των οποίων σχεδιάζει και υλοποιεί λύσεις που στόχο έχουν την ολοκληρωμένη θεώρηση και αντιμετώπιση. 6. Νομίζω ότι το παράδειγμα με τον Βοτανικό που παραθέτεις είναι άστοχο καθώς δεν ανάγεται στα προσωπικά "θέλω" του Μηχανικού ο σχεδιασμός. Η πολιτεία έχει θεσπίσει ειδικά χωροταξικά σχέδια σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης τα οποία αν και έχουν πολλές ατέλειες δεν παύει παρ'όλα ταύατ να δίνουν κατευθύνσεις και να υπακούν σε ευρωπαϊκές οδηγίες. Αν κάποιος έχει πρόβλημα είναι το κράτος και όχι ο Μηχανικός. Ο Μηχανικός όπως και ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας το βλέπει από την δική του οπτική και σαφώς στοχεύει στο κέρδος. Το θέμα είναι κατά πόσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και οι αντίστοιχες λειτουργίες του σε θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης σχεδιάστηκαν σε μια ισορροπημένη βάση και φυσικά με ποια κριτήρια. Θα χαρώ πολύ να ακούσω την γνώμη σου αν και άνοιξες πολύ μεγάλα και δύσκολα θέματα!
insomniaK Δημοσ. 14 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2009 Φίλε InsomniaK, Δεν μας είπες την ειδικότητα σου όμως , γιατί εγώ έχω μπερδευτεί λίγο με σένα..Λες από την μία ότι είσαι και περιβαλλοντολόγος και μηχανικός και εκφέρεις από την άλλη άποψη αρνητική για τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος και το αντικείμενο σπουδών τους. Τέσπα..εγώ είμαι διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος από το Πολυτεχνείο της Ξάνθης, μέλος ΤΕΕ, κάνω μεταπτυχιακό στο ΕΜΠ σε θέματα Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης αυτή τη στιγμή και έχω να σου αναφέρω τα εξής: 1. Σύμφωνα με όσα έχεις πει μέχρι τώρα, συγνώμη κιόλας, αλλά είσαι μάλλον άσχετος και ανενημέρωτος σχετικά με την επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος και με τα αντικείμενα επαγγελματικής ενασχόλησής του στην Ελλάδα. Όπως ανενημέρωτος είσαι και για την αποστολή των 2 τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος και του επίπεδο των αντικειμένων σπουδών τους. Το ότι μάλλον έκανες εσύ κάποια τουρλού μαθήματα στη σχολή σου, όποια και αν είναι αυτή, και αποκαλείσαι και Μηχανικός και Περιβαλλοντολόγος δεν σου δίνει το δικαίωμα να απαξιώνεις τον κλάδο των Μηχανικών Περιβάλλοντος. Στο δια ταύτα όμως: 2.Συμφωνώ ότι πολλά θέματα περιβάλλοντος δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί αλλά και για αυτό δημιουργήθηκε η επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος προκειμένου να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης του Ρίο (1992), κυρίως ως προς τις έννοιες και τη φιλοσοφία της Βιώσιμης ή Αειφόρου Ανάπτυξης (Sustainable Development), καθιστούν τη Μηχανική Περιβάλλοντος ένα αναγκαίο επιστημονικό κλάδο για την ευημερία της ανθρωπότητας, ένα προϊόν της διαμορφωμένης νέας νοοτροπίας ως προς τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Ο Μηχανικός Περιβάλλοντος καλείται να αναγνωρίσει, να μελετήσει και να επιλύσει προβλήματα που εμπλέκουν πλήθος τεχνικών, κοινωνικών, οικολογικών και οικονομικών παραγόντων, όπου σημασία έχει ολοκληρωμένη θεώρηση και αντιμετώπιση. 3. Σύμφωνα με το ιδρυτικό Π.Δ. του τμήματος στους διπλωματούχους του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (Δ.Π.Θ.) μπορούν να ανατίθενται: Η διοίκηση και στελέχωση υπηρεσιών του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και Διεθνών Οργανισμών, που σχετίζονται με σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας, ανάπτυξης και εν γένει διαχείρισης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την παραγωγή δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών και βιομηχανικών έργων που αφορούν στο περιβάλλον. Η εκπόνηση και/ή ο έλεγχος μελετών διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τεχνικά ή άλλα έργα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά καθήκοντα σε θέματα περιβάλλοντος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Δημοσίου ή του Ιδιωτικού Τομέα. 4. Το τμήμα στα Χανιά είναι ποιο καινούργιο (1997) από το αντίστοιχο της Ξάνθης (1995). Επιπρόσθετα το σύνολο των 72 μαθημάτων και των 3 κατευθύνσεων εξειδίκευσης μέσα από την 5 ετή φοίτηση επιπέδου Πολυτεχνείου, που παρέχει το τμήμα της Ξάνθης, δεν νομίζω ότι διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο όπως λες "μπάζει". Κάτι τέτοιοι χαρακτηρισμοί πρέπει να συνοδεύονται από βάσιμα επιχειρήματα, ώστε να έχει και μια βαρύτητα η άποψή σου. Προς το παρόν λόγω έλλειψης επιχειρηματολογίας βρίσκεται στον αέρα και κρίνεται αβάσιμη. 5. Στην τελική, δεν είναι μια συνηθισμένη ειδικότητα Μηχανικού ή ενός απλού Περιβαλλοντολόγου, αποτελεί συνδυασμό του «έξυπνου», του αποδοτικού και πολυδιάστατου τρόπου σκέψης ενός Μηχανικού και της θεώρησης του «όλου» του περιβάλλοντος ως πολύπλοκο σύστημα. Συνεπώς, είναι σε θέση όχι μόνο απλά να αναγνωρίζει και να διαπιστώνει περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά προβλήματα (όπως ο απλός περιβαλλοντολόγος) αλλά και να αναγνωρίζει την σπουδαιότητά τους και να προτείνει ουσιαστικές λύσεις, οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά αποδεκτές οι οποίες μέσα από την διαλεκτικότητα ενισχύονται σημαντικά και από τις άλλες επιστημονικές ειδικότητες που συμμετέχουν ισάξια σε διεπιστημονικές ομάδες μελέτης. Στα πλαίσια αυτής της ομάδας μελέτης/διερεύνησης η ειδικότητα του Μηχανικού Περιβάλλοντος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο, λόγω των πολύπλοκων μεθοδολογικών εργαλείων που χρησιμοποιεί, τα οποία ουσιαστικά λαμβάνουν υπόψη το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω παραγόντων. Ένα από τα «δυνατά» σημεία της ειδικότητας είναι ο συστηματικός τρόπος σκέψης, η συστημική και πολυκριτηριακή ανάλυση, και η χρήση μοντέλων, με την βοήθεια των οποίων σχεδιάζει και υλοποιεί λύσεις που στόχο έχουν την ολοκληρωμένη θεώρηση και αντιμετώπιση. 6. Νομίζω ότι το παράδειγμα με τον Βοτανικό που παραθέτεις είναι άστοχο καθώς δεν ανάγεται στα προσωπικά "θέλω" του Μηχανικού ο σχεδιασμός. Η πολιτεία έχει θεσπίσει ειδικά χωροταξικά σχέδια σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης τα οποία αν και έχουν πολλές ατέλειες δεν παύει παρ'όλα ταύατ να δίνουν κατευθύνσεις και να υπακούν σε ευρωπαϊκές οδηγίες. Αν κάποιος έχει πρόβλημα είναι το κράτος και όχι ο Μηχανικός. Ο Μηχανικός όπως και ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας το βλέπει από την δική του οπτική και σαφώς στοχεύει στο κέρδος. Το θέμα είναι κατά πόσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και οι αντίστοιχες λειτουργίες του σε θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης σχεδιάστηκαν σε μια ισορροπημένη βάση και φυσικά με ποια κριτήρια. Θα χαρώ πολύ να ακούσω την γνώμη σου αν και άνοιξες πολύ μεγάλα και δύσκολα θέματα! Αγαπητέ χαίρομαι που απαντάς για το καλό του διαλόγου και για να λυθούν και οι απορίες του topic starter. Θα απαντήσω σε όλα τα θέματα που θίγεις ένα προς ένα. Έχω σπουδάσει περιβαλλοντολόγος στην Ελλάδα και παράκτια μηχανική στη Γερμανία, αυτό δεν έχει σημασία όμως. Δεν αναφέρω αρνητική άποψη για τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος, άλλωστε έχω την εντύπωση πως τέτοιος θεωρούμε στην Ελλάδα όπου και δεν σκοπεύω να γυρίσω. Αυτό που ανέφερα και θα το επαναλάβω είναι πως οι μηχανικοί δεν μπορούν να είναι και περιβαλλοντολόγοι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Κι αυτό διότι είναι αντικρουόμενα τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Και θα σου απαντήσω με ένα παράδειγμα σχετικό, σε περίπτωση μίας αποτυχημένης κατασκευής, ο πολιτικός μηχανικός διώκεται ποινικά. Σε περίπτωση μη περιβαλλοντικά συμβατής κατασκευής δεν έχει καμία επίπτωση. Επομένως, η διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος έρχεται σε δευτερεύουσα θέση, αδικαιολόγητα (πρόσφατο παράδειγμα: νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων). Σε αυτό πρέπει να προστεθεί πως στην Ελλάδα έχουν δικαιώματα ως περιβαλλοντολόγοι και οι μηχανικοί οποιουδήποτε άλλου κλάδου, που έχουν 2-3 μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο. Εφόσον, το έχεις σπουδάσει, φαντάζομαι πως συμφωνείς πως αυτά τα 3μαθήματα, συνήθως κατ' επιλογήν, δεν μπορούν να να θεωρηθούν σοβαρή περιβαλλοντολογική εκπαίδευση. Από τις δύο προηγούμενες παραγράφους είναι φανερό, πως ένας οποιοσδήποτε μηχανικός πληρεί εύκολα τις προϋποθέσεις για να είναι και περιβαλλοντολόγος και ουσιαστικά να αυθαιρετεί ευκολότατα, αφού χρειάζεται μόνο την υπογραφή του, εις βάρος του περιβάλλοντος και ουσιαστικά δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Το επόμενο που εδώ πρέπει να τονισθεί, πως για οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένα ερωτηματολόγιο πολλαπλών ερωτήσεων, που πρέπει να είναι μην έχει καν απλή λογική για να το απαντήσει, έτσι ώστε να πληρεί το όποιο έργο τους περιβαλλοντικούς όρους, που ούτε έρευνα ούτε κάποια ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για να συμπληρωθεί (Σε αυτό υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά συνήθως για έναν μελετητή που κάνει για δεύτερη φορά παρόμοιο έργο, είναι πανομοιότυπες και οι μελέτες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι όμοιες). Από όλα αυτά που αναφέρω είναι φανερό πως συμφωνούμε στο σημείο 6 της τοποθέτησης σου. Δεν κατηγορώ πουθενά τους μηχανικούς και από την πρώτη μου τοποθέτηση το αναφέρω ρητά πως θεωρώ λογικό πως ο μηχανικός ως επαγγελματίας θα επιλέξει να πράξει σύμφωνα με το συμφέρον του. Συνοπτικά, δεν μπορείς να δίνεις, ως κράτος, στο "λύκο" το προνόμιο να φυλάει τα "πρόβατα". Σύμφωνα με τις αρχές της Συνθήκης του Ρίο, δεν υφίσταται πουθενά αυτά που αναφέρεις. Μάλλον εννοείς την agenda 21, που προέκυψε στο Ριο και εκεί αναφέρεται τουλάχιστον στις αρχικές παραγράφους, ο ρόλος της επιστημονικής κοινότητας γενικά, που όντως είναι αυτός που αναφέρεις. Τη διάβασα πρόσφατα και δε νομίζω να με απατά η μνήμη μου ότι δεν αναφέρεται στους μηχανικούς περιβάλλοντος. Αυτά που αναφέρονται στην αειφόρο ανάπτυξη δεν τα σχολιάζω, διότι δε διαφωνώ αλλά δε θέλω να επεκταθώ διότι απαγορεύονται τα πολιτικά μηνύματα. Σχετικά με τα μαθήματα που διδάσκονται οι μηχανικοί περιβάλλοντος. Τα μαθήματα σε γενικές γραμμές είναι εξειδικευμένα μαθήματα των χημικών μηχανικών και των μηχανολόγων μηχανικών, αυτή είναι η διαπίστωση μου κοιτώντας τα προγράμματα σπουδών, υπάρχουν κάποια επιπλέον μαθήματα, αλλά τα θεωρώ δευτερεύοντα πχ γεωπληροφορική. Εδώ πρέπει να αναγνωρίσω πως έχεις δίκιο σχετικά με τα τμήματα, μπέρδεψα το τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων στην Κοζάνη, βλακωδώς δεν τον έλεγξα πριν την προηγούμενη δημοσίευση μου, απολογούμαι. Ωστόσο, η άποψη μου, ως ουδέτερου παρατηρητή, δεν αλλάζει σχετικά με τη δυναμική του πολυτεχνείου Κρήτης και την ερευνητική του παρουσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σημείο 3. είναι τα εργασιακά δικαιώματα ενός μηχανικού περιβάλλοντος και φαντάζομαι πως δεν απευθύνεσαι σε εμένα αλλά στον Σαββούκο. Το σημείο 5 της τοποθέτησης σου, αν το έχεις γράψει μόνος σου και τα πιστεύεις κιόλας θέλω να σου δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, αλλά είναι τόσο γενικά που δε λένε και τίποτα. Επίσης, θέλω να σχολιάσω μερικά σημεία. Η σειρά με την οποία αναφέρεις τις ιδιότητες των λύσεων είναι ειλικρινής από την πλευρά του μηχανικου: "λύσεις, οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά αποδεκτές", αλλά δεν μπορεί να είναι αποδεχτές με αυτή τη σειρά από την κοινωνία. Η επιστήμη και η μηχανική, πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικές, πρέπει να εξυπηρετούν την κοινωνία και όχι τα όποια οικονομικά συμφέροντα, μπορείς να ανατρέξεις στη διακύρηξη του Ριο ντε Τζανέιρο.Επίσης στην επιστήμη, μηχανική, στη ζωή γενικότερα δεν υπάρχει ηθική, αλλά παιδεία. Το ήθος είναι κατασκεύασμα. Αυτό που αναφέρεται στη συγκεκριμένη παράγραφο είναι πως ένας μηχανικός έχει διδαχθεί κάποια μαθηματικά εργαλεία τα οποία μπορούν να δώσουν απάντηση σε πρακτικά προβλήματα, αυτό είναι χαρακτηριστικό των μηχανικών από τότε που δημιουργήθηκε ο κλάδος... Και χωρίς να έχω διάθσεση μηδενισμού, στην περίπτωση ύπαρξης κορμοράνων στον (ανύπαρκτο) Ελαιώνα στο Βοτανικό, ένας πολιτικός μηχανικός και ένας μηχανικός περιβάλλοντος τι διαφορετικό χωροταξικό σχέδιο θα πρότειναν από αυτό που αναφέρεται στους γνωστούς νόμους σχετικά με τη διπλή ανάπλαση; (Σημείωση: Είμαι σίγουρος πως το συγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο έχει εγκριθεί από μηχανικό υπουργό και πως είχε προταθεί από μηχανικούς μελετητές.) Θα απαντούσα μόνος μου, τίποτα διαφορετικό θα έκοβαν τα δέντρα και θα αγνοούσαν τα πουλιά, αυτά είναι παράγοντες που όσο καλά να έχεις διδαχθεί μηχανική, δεν υπάρχει κερδοφόρα λύση, αλλά περιμένω και τη δική σου τοποθέτηση. Γενικά, χάρηκα που κατέθεσες την άποψη σου διότι και οι υπόλοιποι χρήστες θα μπορέσουν να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη άποψη, απ' ότι είχαν μόνο με το δικό μου πρώτο παραλλήρημα. Αν θεωρείς που κάπου σφάλω ή δεν απαντώ σε κάποια τοποθετήση σου, θα ήταν χαρά μου να μου τα επισημάνεις.
grosni Δημοσ. 14 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2009 Χαίρομαι επίσης για την απάντησή σου insomniak και συνεχίζω, Στην Ελλάδα δεν μπορείς να θεωρηθείς Μηχανικός Περιβάλλοντος εφόσον δεν είσαι απόφοιτος ενός εκ των 2 τμημάτων Πολυτεχνείου που λειτουργούν. Κατά συνέπεια δεν μπορείς να είσαι μέλος ΤΕΕ και δεν έχεις την άδεια ασκήσεως Μηχανικού Περιβάλλοντος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ταυτόχρονα, διώκεσαι και ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος στην περίπτωση που δηλώσεις παράνομα τον τίτλο του Μηχανικού Περιβάλλοντος σε οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο το οποίο δύναται να ελεγχθεί και να διαπιστωθεί η παρατυπία. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι δεν μπορούν κάποιοι Μηχανικοί να είναι και περιβαλλοντολόγοι επειδή έχουν κάνει 2-3 μαθήματα σε προπτυχιακό επίπεδο. Βέβαια από την άλλη, στην Ελλάδα η λήψη του μελετητικού πτυχίου Α τάξης στα περιβαλλοντικά (κατ. 27) πραγματοποιείται από όλες σχεδόν τις ειδικότητες Μηχανικών, μελών Τ.Ε.Ε., μετά την πάροδο 4 ετίας από την εγγραφή στο ΤΕΕ. Συνεπώς, γιατί να μην το παίζουν περιβαλλοντολόγοι? αφού η ΕΛΛΑΔΑΡΑ τους κατοχυρώνει? Όσο για την συνδιάσκεψη του Ρίο, δεν εννοώ ότι έγινε οποιαδήποτε μορφής μνεία υπέρ των Μηχανικών Περιβάλλοντος, αλλά διευρύνθηκε η ''κουβέντα'' γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα τα οποία ως τότε (1992) διαχειριζόντουσαν ανεπαρκώς. Ουσιαστικά μέσω των συμπερασμάτων προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας νέων επιστημόνων ικανών να ανταπεξέρχονται στα ολοένα και αυξανόμενα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν συμφωνώ με κάποια Κεφάλαια από την Agenda 21, όπως π.χ. το Κεφάλαιο 13: ''Διαχείριση Ευαίσθητων Οικοσυστημάτων: Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών'' στα οποία ορισμένες θεωρήσεις πρέπει να επικαιροποιηθούν και να επαναπροσδιοριστούν. Ουσιαστικά, όμως, υπήρξε αφορμή η συγκεκριμένη συνδιάσκεψη, για την ίδρυση του πρώτου τμήματος στην Ελλάδα (1995) το οποίο καλλιεργεί ολιστικούς επιστήμονες σε θέματα περιβάλλοντος υπό το πρίσμα και τις αναλυτικές τεχνικές της Μηχανικής, ως την μόνη επιστήμη μέχρι σήμερα που μπορεί να διαχειριστεί,ως ένα βαθμό, τις τεράστιες περιβαλλοντικές πολυπλοκότητες. Τώρα όσον αφορά τα μαθήματα τσα πρώτα 3 χρόνια σε οποιαδήποτε ειδικότητα Μηχανικού στην Ελλάδα διδάσκονται βασικά μαθήματα Μηχανικού. Στα επόμενα 2 χρόνια διδάσκονται μαθήματα της ειδικότητας. Τα μαθήματα μπορεί να είναι μια σύνθεση από διάφορες ειδικότητες, γιατί πολύ απλά το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτεί πολυεπίπεδες γνώσεις. Απεναντίας ο υψηλός βαθμός κατάτμισης των επαγγελμάτων και η απόλυτη εξειδίκευση στους κλάδους των Μηχανικών, αλλά και γενικότερα, είναι κάτι το οποίο η φέρουσα επαγγελματική ικανότητα της Ελλάδας....δεν μπορεί προς το παρόν να αντέξει. Οπότε καλά έκανες και έφυγες γιατί από ότι βλέπω είσαι αρκετά εξειδικευμένος και πιθανώς να μην μπορούσες να εφαρμόσεις τις γνώσεις σου στην πατρίδα. Απαντώντας στο ερώτημά σου σχετικά με τον Βοτανικό, τονίζω την ανάγκη ύπαρξης διεπιστημονικής ομάδας μελέτης διαφόρων ειδικοτήτων, όπου μέσα από την διαλεκτικότητα προκύπτουν ποιο αξιόλογες λύσεις. Συνεπώς, το θέμα δεν είναι τι διαφορετικό μπορεί να κάνει ένας Πολιτικός ή ένας Μηχανικός Περιβάλλοντος αλλά τι μπορούν από κοινού και σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες να προσφέρουν ως ολιστική αντιμετώπιση. Συνδέοντας τα παραπάνω με τις αναφορές σου περί ΜΠΕ, συμφωνώ και επαυξάνω, αλλά δεν γενικεύω, καθώς έχω δει και εκπληκτικές δουλειές από διεπιστημονικές ομάδες μελετητών. Συγκεκριμένα, έρχεται στο μυαλό μου η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία αποτελεί μια σοβαρότατη δουλεία από μια μεγάλη ομάδα ομάδα μελετητών και επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων. Τελειώνοντας, να σημειώσω ότι στην πρόταση ''οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά αποδεκτές λύσεις'' δεν τονίζω την σειρά των λύσεων, αλλά τις πτυχές που πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα και με την ίδια βαρύτητα υπ'όψιν, ως ολική αντιμετώπιση, στον σχεδιασμό λύσεων, αναλογιζόμενος ότι η συνήθης τακτική είναι της μονομερούς αντιμετώπισης, ενός εκ των τριών παραγόντων. P.S. Το σημείο 5 το συνέταξα προσωπικά και δεν θα μπορούσε να είναι ποιο ειδικό, καθότι δεν θέλω να κουράσω με επιστημονικούς όρους οι οποίοι δεν θα γίνουν αντιληπτοί από τα περισσότερα μέλη του forum.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.