Προς το περιεχόμενο

Overclocking στον Q9400 (2.66 GHz)

Hontz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω τον επεξεργαστή του τίτλου και αποφάσισα και εγώ να τον κλοκάρω. Πιστεύω πως η ψύξη του κουτιού μου είναι πολύ καλή (έχω συνολικά 9 ανεμιστήρες μαζί με αυτόν της ψύκτρας του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών), μαζεμένα καλώδια για καλή ροή του αέρα και αυτήν την ψύκτρα του επεξεργαστή έτοιμη να του χαρίσει δροσερές στιγμές.

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν θα πρέπει να ανεβάσω μαζί και τις μνήμες γιατί έχω 2 από αυτές και φοβάμαι να τις ανεβάσω. Ποιά είναι η γνώμη σας; Σε τι θα πρέπει να επικεντρωθώ; Πού να κάνω πίσω; Τι να προσέξω;

Περιμένω απαντήσεις

• Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Οι μνήμες σου ούτως ή άλλως δε πρόκειται να πάνε πάνω από 1333. Ίσως ούτε μέχρι εκεί.

Αν τα κάνεις όλα σωστά μάλλον θα καταφέρεις στη πορεία να ρίξεις λίγο τα timings.

Ξεκίνα με χαμηλωμένες τις μνήμες 1:1 και ανέβαζε το fsb να δεις που αρχίζουν τα ζόρια στο γκαγκάνι έτσι ώστε να πάρεις μια εικόνα του τι να περιμένεις και από εκεί και πέρα θα αρχίσεις τα πειράματα. Στη ψύκτρα βάλε και ανεμιστήρες.

Για τι mobo μιλάμε;

Δημοσ.
Μα 1333 είναι οι μνήμες...το mobo είναι το asus p5q3 και η ψύκτρα μου έχει έναν ανεμιστήρα.
Όσο ανεβάζεις fsb ανεβαίνουν και τα MHz στις μνήμες. Ωστόσο οι μνήμες δε πρόκειται να σου δουλέψουν πάνω από 1333MHz. Χαμήλωσε λοιπόν το dram frequency και ξεκίνα να δίνεις fsb.

Θεωρώ όμως απαραίτητο να διαβάσεις το οδηγό overclocking προκειμένου να αρχίσεις να μπαίνεις στο νόημα.

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=211171

Δημοσ.

Τον έχω διαβάσει απλά παραξενεύτηκα λίγο με αυτό που μου μου είπες. Τάσεις να πειράξω καθόλου γιατί φοβάμαι για τις μνήμες...μόνο αυτές του επεξεργαστή;

Δημοσ.
Τον έχω διαβάσει απλά παραξενεύτηκα λίγο με αυτό που μου μου είπες. Τάσεις να πειράξω καθόλου γιατί φοβάμαι για τις μνήμες...μόνο αυτές του επεξεργαστή;
Κατέβασε το core temp για να βλέπεις θερμοκρασίες.

Κατέβασε CPU-Z για να βλέπεις ρεύματα.

Κατέβασε κάποιο stress test. (OCCT, Prime95,Orthos,Linpack**)

Δες πόσο ρεύμα έχει αυτή τη στιγμή που είναι original (θα είναι real ρεύμα. Το bios θα σου δείχνει περισσότερο) και κατόπιν γύρισε το manual για να είναι σταθερή η τιμή volt και να μην στην αλλάζει αυτόματα όσο θα το γκαζώνεις.

Στην επιλογή Ai Tweaker menu στο bios

Load-Line Calibration = enabled τα άλλα όπως τα διαβάζεις στον οδηγό του insomnia. (CPU Spectrum κλπ)

Τις μνήμες 1:1 για να μη σε κόψουν (αν και το P5Q3 έχει ένα θέμα με το 1:1 και γενικά με τις μνήμες) και κατόπιν ανεβάζεις fsb μέχρι να δεις πως δε στα λέει καλά.

Από εκεί και πέρα αρχίζει το ψάξιμο.. λίγο ρεύμα από 'δω, λίγο από 'κει και πάει λέγοντας.

Σημαντικότατο είναι κάθε φορά να τσεκάρεις μια και μοναδική αλλαγή για να μπορείς να εντοπίζεις το κάθε λάθος που θα προκύπτει.

**To Linpack καλό είναι να το αποφύγεις για την ώρα..

Δημοσ.

Φιλε διαβασε και το αλλο τοπικ που ειχαμε ανεβασει με τον ιδιο επεξεργαστη και περιπου την ιδια mobo για να βοηθηθεις!!!

Δημοσ.

Κάτι επιχείρησα αλλά έχω απορίες...καταρχάς το frequency του fsb είναι το cpu ratio setting; Γιατί έγραφα κάτι και μου έβγαζε το 8 μετά (λογικά θα ήταν ο πολλαπλασιαστής). Αλλά δεν βλέπω να άλλαξε κάτι τώρα που το κοιτάω στο cpuz, απλά από 333,3πήγε 334,0 (το fsb). Από το auto που ήτανε θα έπρεπε να γράψω 350 ή 3500 για να πάει στα 350MHz;

Eπίσης ενημερωτικά λέω πως τις μνήμες τις πήγα όντως στην αμέσως μικρότερη συχνότητα (1111MHz) και το CPU voltage απ' το auto στο 1,08125.

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω αν θα πρέπει να κάνω κάτι στην επιλογή Ai Overclock Tuner;

παραθέτω και φωτογραφία:

epf6sx9rrrp4z3328xp1_thumb.jpg

Δημοσ.

Λοιπον το Ai Overclock θα το βαλεις manual και μετα θα πας στο fsb και θα γραψεις την τιμη που θελεις.

Ας πουμε αντι για 333 που θα λεει βαλε εσυ 350 για αρχη. Το cpu volt βαλτω στο 1.2

Δημοσ.

Σωστος φιλε!!!

Αντε καλο clock και με προσοχη!!!

Σημειωτεων εγω τον εφτασα τωρα στα 3.6 και συνεχιζω!!!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...