Προς το περιεχόμενο

επεξηγηση εντολων


BonJovi1000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1)mkfs.vfat -F 32

2)syslinux -f

3)cp -rfv casper dists install pics pool preseed .disk isolinux/* md5sum.txt casper/vmlinuz --> απο το rfv μεχρι txt

4)dd if=/dev/zero of=casper-rw bs=1M count=1024-->γιατι zero,-rw?τι σημαινει bs?οτι οριζουμε σαν μοναδα μετρησης το mb?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1) http://linux.die.net/man/8/mkfs.vfat (ή man mkfs.vfat)

2) http://syslinux.zytor.com/wiki/index.php/SYSLINUX

3) http://www.manpagez.com/man/1/cp/ (ή man cp)

4) http://www.manpagez.com/man/1/dd/ (ή man dd)

 

Ρίξε μια ματιά και βλέπουμε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Bootable flash μου μυρίζει εδώ...

EDIT: το /dev/zero είναι ένα ειδικό "device" το οποίο κάθε φορά που το διαβάζεις σου επιστρέφει μηδενικά.

Το casper-rw δεν είναι τίποτα παραπάνω από το όνομα του αρχείου στο οποίο θα γραφτούν τα δεδομένα που θα διαβαστούν από το αρχείο που δείχνει η παράμετρος if, δηλαδή αυτή η εντολή ουσιαστικά θα σου φτιάξει ένα άδειο αρχείο μεγέθους 1GB και θα το ονομάσει casper-rw.

Μετά (φαντάζομαι) αυτό το αρχείο θα γίνει mount στην loop device (mount -o loop).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χι χι!ναι!συγκεκριμενα για cruncη...δες το λιγο και πες μου τι παιζει γιατι δεν καταλαβα αυτα που αναφερω στην 2η δημοσιευση...

 

http://www.pendrivelinux.com/crunchbang-linux-flash-drive-install-via-cd/

 

επισης δεν καταλαβα γιατι ενω φτιαχνω το φλασακι φατ16 στην εντολη χρησιμοποιω φατ32....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Sorry, δεν έχω προλάβει να του ρίξω καμιά ματιά. Νομίζω πάντως ότι αν διαβάσεις τα links που σου έδωσε ο firewalker θα βρεις άκρη και αν έχεις κάποια πιο συγκεκριμένη απορία εδώ είμαστε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

βασικα δεν καταλαβαινω γιατι ολα αυτα μαζι?--->casper dists install pics pool preseed .disk isolinux/* md5sum.txt casper/vmlinuz

και γιατι οπως ανεφερα διαμορφωνω σε φατ 16 το φλασακι αλλα στην εντολη μιλαω για φατ 32....

 

*το casper -rw παιζει καποιο ρολο...δηλαδη θα μπορουσε να ταν και σκετο μητσος?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όλα αυτά μαζί είναι γιατί όλα αυτά αποτελούν το filesystem που θα δημιουργηθεί για να δουλέψει το σύστημα. Θα μπορούσες να τα κάνεις και copy ένα-ένα, το ίδιο πράγμα θα ήταν.

Από τη στιγμή που το κάνεις format με -F 32 είναι fat32, τα υπόλοιπα δεν παίζουν ρόλο.

Το casper-rw φαντάζομαι οτι είναι hard coded ονομασία του sector που θα είναι mounted με read και write δικαιώματα. Το μήτσος φαντάζομαι δεν θα δουλέψει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν καταλαβα αυτα που αναφερω στην 2η δημοσιευση

[...]

καμια περαιτερω επεξηγηση?

Τι ακριβώς σε προβληματίζει;

 

γιατι casper dist ka

Έτσι επέλεξαν να τα ονομάσουν. Αν ήθελες' date=' θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις δικά σου ονόματα, αν και πιθανότατα θα χρειαζόταν να κάνεις περισσότερες τροποποιήσεις από όσες θα άξιζαν τον κόπο για κάτι τέτοιο.

 

γιατι /dev/zero?

Αν θέλεις να παράξεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κάποιον όγκο δεδομένων με αδιάφορο περιεχόμενο, το /dev/zero έχει σχεδιαστεί για να είναι η καλύτερη πηγή. Όπως είπε ο Nullscan, απλά επιστρέφει μηδενικά επ' αόριστον. Στην προκειμένη ο συγγραφέας θέλει απλά να φτιάξει ένα αρχείο με συγκεκριμένο μέγεθος, το οποίο θα χρησιμεύσει ως container για ένα ext3 filesystem, οπότε χρησιμοποιεί την dd, η οποία δουλεύει όπως περιέγραψε ο Nullscan, για να φτιάξει το αρχείο γεμίζοντάς το με μηδενικά. Θα μπορούσε να το γεμίσει με οτιδήποτε (π.χ. με random bits από το /dev/urandom ή με δεδομένα που βρίσκονται πάνω σε κάποιο σκληρό δίσκο), είναι αδιάφορο αφού τελικά το αρχείο θα χρησιμεύσει ως container για κάποιο άλλο περιεχόμενο από αυτό με το οποίο γέμισε αρχικά. Το /dev/zero το επιλέγει απλά γιατί είναι ασύγκριτα η πιο γρήγορη πηγή δεδομένων και δεν τον ενδιαφέρει τα δεδομένα αυτά να έχουν κάποιο βαθμό τυχαιότητας (το οποίο συνήθως έχει νόημα μόνο για λόγους ασφαλείας).

 

επισης δεν καταλαβα γιατι ενω φτιαχνω το φλασακι φατ16 στην εντολη χρησιμοποιω φατ32....

Το partition type απλά είναι ένας single-byte identifier που προσδιορίζει στο partition table τι filesystem περιέχει κάθε partition. Αυτό είναι κάτι τυπικό, δεν αλλάζει κάτι στο ίδιο το partition, απλά το λειτουργικό ενδεχομένως να βασιστεί σε αυτόν τον identifier για να βγάλει κάποια συμπεράσματα για το filesystem που περιέχει, ώστε να αποφασίσει π.χ. με ποιον driver θα το χειριστεί. Οι διαφορές ανάμεσα στο FAT12/16/32 απ' ό,τι θυμάμαι είναι μικρές. Είναι πολύ πιθανόν να είναι αρκετά εμφανείς ώστε ο driver πλέον να είναι ένας κοινός και να μη βασίζεται στην πληροφορία partition type ID για να αποφασίσει πώς θα χειριστεί το filesystem. Εν πάσι περιπτώσει, το σωστό τυπικά είναι, αν φτιάξεις FAT32 partition πάνω του να επιλέξεις partition type 0B, 0C, 1B ή 1C (δες στην partition type list με τι αντιστοιχούν). Δε ξέρω γιατί αυτός στο tutorial θα πρότεινε κάτι διαφορετικό, σίγουρα δεν θα γίνει κάτι καταστροφικό αν δεν ακολουθήσεις κατά γράμμα κάποιες οδηγίες, και αν γίνει τουλάχιστον θα έχεις μάθει κάτι καινούριο :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ωραια!κατι τελευταιο πως μπορω εγω να καταλαβαινω ποια ειναι τα αρχεια filesystem σε καθε διανομη και γενικοτερα?

 

edit παντως οι <<λεξεις>> dists install pics pool...δεν υπαρχουν μεσα στο live cd....οποτε ειναι λιγο περιεργο γιατι τις εχει στο cp....επισης το preseed ειναι σκετο και οχι preceed.disk.....το isolinux/* εχει καποιο ιδιαιτερο ρολο? το /* εννοω

 

και κατι πραγματικα τελευταιο!!!για να δημιουργησω αρχειο cfg και sh ανοιγω gedit,kwrite etc γραφω αυτο που θελω μεσα και το αποθηκευω με την καταλληλη επεκταση πχ ονομα.cfg??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν υπαρχουν μεσα στο live cd....οποτε ειναι λιγο περιεργο γιατι τις εχει στο cp....

Αν δεν υπάρχουν τα συγκεκριμένα filenames, θα επιστρέψει πρώτα πρώτα error η cp και δε θα αντιγράψει οτιδήποτε είναι ορισμένο μετά το πρώτο filename που δεν υπάρχει. Αν δεν υπάρχουν κάτι δεν πάει καλά με το cd ή με τις οδηγίες.

 

το isolinux/* εχει καποιο ιδιαιτερο ρολο? το /* εννοω

Ο χαρακτήρας "/" στο τέλος ενός filename υποδηλώνει ότι αναφέρεσαι σε κατάλογο.

Ο χαρακτήρας "*" κάνει match όλα τα περιεχόμενα της συγκεκριμένης τοποθεσίας. Άρα το isolinux/* κάνει match σε 1-1 όλα τα αρχεία που περιέχονται στον κατάλογο isolinux.

 

για να δημιουργησω αρχειο cfg και sh ανοιγω gedit,kwrite etc γραφω αυτο που θελω μεσα και το αποθηκευω με την καταλληλη επεκταση πχ ονομα.cfg??

Οι καταλήξεις δεν έχουν κάποια σημασία για το shell. Απλά αν θέλεις να μπορεί να εκτελεστεί απευθείας ένα script, φρόντισε το αρχείο να έχει εκτελέσιμα δικαιώματα και να έχεις ορίσει το σωστό shebang στην πρώτη σειρά. Ο μόνος λόγος για τον οποίον θα ήσουν υποχρεωμένος να φτιάξεις αρχείο με συγκεκριμένη κατάληξη είναι αν κάποια εφαρμογή είναι προγραμματισμένη να αναζητά αρχεία με συγκεκριμένη κατάληξη, το οποίο είναι ασυνήθιστο.

 

Οποιοδήποτε αρχείο περιέχει χαρακτήρες (τα shell scripts και τα αρχεία ρυθμίσεων π.χ. περιέχουν χαρακτήρες) λέγεται text file (αρχείο κειμένου) και το φτιάχνεις όπως είπες. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξεις σε αρχεία κειμένου είναι, αν περιέχουν μη ASCII χαρακτήρες, να επιλέξεις κάποιο συμβατό πρότυπο κωδικοποίησης χαρακτήρων (πλέον, όπου μπορείς, να προτιμάς το UTF-8).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...