Προς το περιεχόμενο

fortran 95 vs c++

DarkOrion

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν, θα ήθελα να μάθω μία από τις 2 γλώσσες. Να διευκρινίσω ότι δεν ενδιαφέρομαι καθόλου για οποιοδήποτε είδους εφαρμογή πέρα από scientific/engineering calculations. Με άλλα λόγια ενδιαφέρομαι για εφαρμογή αριθμητικής ανάλυσης, ούτε για κείμενα και εικόνες, ούτε για γραφικά περιβάλλοντα (βέβαια αν η c++ τα προσφέρει αυτά είναι ευπρόσδεκτα) ούτε για τίποτα άλλο περίπλοκο.

Γνωρίζω fortran77 αρκετά καλά, αλλά είναι λιγάκι παλιά γλώσσα και κάπως ξεπερασμένη. Θα ήθελα λοιπόν την γνώμη σας πάνω στο θέμα, ποια γλώσσα αξίζει περισσότερο να μάθω, ποιά έχει μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών (προφανώς η c++, εννοώ για την περίπτωσή μου) και έτοιμων κωδίκων καθώς και προτάσεις για το πού μπορώ να βρω free compilers που να είναι όλα σε ένα και να μην χρειάζεται να εγκαθιστώ ξεχωριστά προγράμματα, καθώς και βιβλία ( π.χ. fortran 95 for engineers ή κάτι παρόμοιο)

Για Matlab δεν μιλάω, δεν είναι γλώσσα προγραμματισμού κατά την γνώμη μου, έχει βέβαια πολλά καλά, αλλά είναι άλλο θέμα...

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Οι βασικές βιβλιοθήκες υπάρχουν και για τα δύο (BLAS, Lapack). Όλα τα μεγάλα συστήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως για αυτές τις δουλειές υποστηρίζουν και τα δύο.

Η C++ είναι καλή για πολλά πράματα, μεταξύ αυτών και το GUI και δουλεύει παντού. ΑΛΛΑ:

1) είναι πολύ πιο δύσκολη

2) οι compilers συνήθως κάνουν καλύτερη δουλειά στο να βελτιστοποιούν κώδικα Fortran

3) υπάρχει πολύς, μα πολύς κώδικας σε Fortran

4) δε θα πεθάνει σύντομα (υπάρχει και Fortran2003)

5) είναι πιο εύκολη (μια και ξέρεις ήδη 77, δε θα σου πάρει πολύ να πας στην 95)

Κοίτα τι χρησιμοποιούν οι γύρω σου (μια και θα μπορούν να σε βοηθήσουν). Από την άλλη, η C++ είναι ένα θηρίο (που όλο μεγαλώνει) αλλά μπορεί να κάνει τα πάντα: από computationally bound applications μέχρι GUIs.

Το Matlab θα σου πρότεινα να το ξανασκεφτείς (η γλώσσα προγραμματισμού λέγεται M-code το Matlab είναι περιβάλλον):

1) Είναι γρήγορο

2) Επιτρέπει εύκολο παραλληλισμό (σημαντικό σήμερα)

3) Arbitrary precision (απίστευτα βολικό)

4) Πολλές έτοιμες βιβλιοθήκες για τα πάντα

5) Κάνεις και GUI άμα θέλεις

Αλλά κοστίζει :(

Δημοσ.
Για Matlab δεν μιλάω, δεν είναι γλώσσα προγραμματισμού κατά την γνώμη μου, έχει βέβαια πολλά καλά, αλλά είναι άλλο θέμα...

Κανεις λαθος! Ειναι μια high-level γλωσσα προγραμματισμου που χρησιμοποιει πινακες, να το πω απλα (μπορεις να κανεις τα παντα, ακομα και compile σε standalone .exe εφαρμογη)

Οποτε και εγω απο την πλευρα μου θα σου πρoτεινα το MATLAB. :-)

Φυσικα μπορεις να χρησιμοποιησεις και το SciLab που ειναι free και ειναι συμβατο με .m κωδικα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...