Προς το περιεχόμενο

Συναλλαγές - επιστροφή προκαταβολής

witty

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Μέσω αγγελίας βρήκαμε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αξίας 400€, το οποίο μας ενδιέφερε και δώσαμε ως προκαταβολή στον άνθρωπο για να το καπαρώσουμε 200€.

Μετά από μία εβδομάδα και πριν γίνει η μεταβίβαση του είπα ότι για κάποιους λόγους θέλω να χαλάσει η συμφωνία.

Όταν του ζήτησα την προκαταβολή πίσω αρνήθηκε με τους εξής 3 λόγους:

1. Δώσαμε τα χέρια και οι συμφωνίες κυρίων δεν ακυρώνονται έτσι

2. Πώς θα αισθανόμουν αν από τη στιγμή που είχαμε συμφωνήσει να το έδινε αλλού με περισσότερα λεφτά

3. Την εβδομάδα που μεσολάβησε ισχυρίστηκε ότι στα τηλέφωνα που δεχόταν απαντούσε ότι έχει κλείσει αλλού το αυτοκίνητο

Οι ερωτήσεις που θέλω να κάνω είναι οι εξής :

1. Πως μπορώ να πάρω την προκαταβολή πίσω? Δεν έχω κάποιο απόδειξη ότι του έδωσα τα 200€ πέρα από τον αριθμό του κινητού του και το σταθερό του τηλεφωνο

2. Γνωρίζετε αξιόλογα νομικά φόρουμ, όπου μπορώ να βρω πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση, ιδέες και τι έχει συμβεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσ.

Ο νομικός του forum είναι ο paredwse. :-D

Πάντως, σε "επίσημη" συμφωνία (π.χ. σε μαγαζί αν δώσεις προκαταβολή) δεν υπάρχει περίπτωση να την πάρεις πίσω αν ΕΣΎ αλλάξεις γνώμη. Μονάχα αν είναι καλοθελητής ο ιδιοκτήτης.

Γνώμη μου να του πεις του ανθρώπου ένα "ΟΚ, δίκιο είχατε, συγνώμη" και να το κλείσεις το θέμα. Μη τσακώνεσαι για 200 ευρώ, κυρίως όταν ΈΧΕΙΣ άδικο. Οι προκαταβολές γι αυτό υπάρχουν. Για να εξασφαλίζουν και τις δύο μεριές μέχρι την πλήρωση της συμφωνίας. Όχι για να τις πέρνουμε πίσω αν αλλάξουμε γνώμη. :P

Δημοσ.
Καλησπέρα,

Μέσω αγγελίας βρήκαμε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αξίας 400€, το οποίο μας ενδιέφερε και δώσαμε ως προκαταβολή στον άνθρωπο για να το καπαρώσουμε 200€.

Μετά από μία εβδομάδα και πριν γίνει η μεταβίβαση του είπα ότι για κάποιους λόγους θέλω να χαλάσει η συμφωνία.

Όταν του ζήτησα την προκαταβολή πίσω αρνήθηκε με τους εξής 3 λόγους:

1. Δώσαμε τα χέρια και οι συμφωνίες κυρίων δεν ακυρώνονται έτσι

2. Πώς θα αισθανόμουν αν από τη στιγμή που είχαμε συμφωνήσει να το έδινε αλλού με περισσότερα λεφτά

3. Την εβδομάδα που μεσολάβησε ισχυρίστηκε ότι στα τηλέφωνα που δεχόταν απαντούσε ότι έχει κλείσει αλλού το αυτοκίνητο

Οι ερωτήσεις που θέλω να κάνω είναι οι εξής :

1. Πως μπορώ να πάρω την προκαταβολή πίσω? Δεν έχω κάποιο απόδειξη ότι του έδωσα τα 200€ πέρα από τον αριθμό του κινητού του και το σταθερό του τηλεφωνο

2. Γνωρίζετε αξιόλογα νομικά φόρουμ, όπου μπορώ να βρω πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση, ιδέες και τι έχει συμβεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Μόλις έχασες....

Δεν κάνουν τέτοιες κινήσεις επ' ουδενί λόγω.Πάντα έστω κι ένα "παλιόχαρτο" από πακέτο τσιγάρα,που να φαίνεται το ποσό,ο λόγος είσπραξης και τα ονοματεπώνυμα + οι υπογραφές.'Οχι ότι σε καλύπτει πουθενά,αλλά είναι ένα "χαρτί" ακόμη στα χέρια σου.

Πιστεύω ότι δεν θα δικαιωθείς στις "αστικές διαφορές",αν και το ηθικό είναι να στα γυρίσει πίσω.

Δημοσ.

Πιστεύω ότι δεν θα δικαιωθείς στις "αστικές διαφορές",αν και το ηθικό είναι να στα γυρίσει πίσω.

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνίσω, η έννοια της προκαταβολής σε μια τέτοιου είδους συναλλαγή έχει ακριβώς αυτόν το σκοπό, το "καπάρο". Αν "έσπαγε" η συμφωνία απο την πλευρά του πωλητή τότε βεβαίως και έχει κάθε υποχρέωση να επιστρέψει τα λεφτά στον αγοραστή. Αν ο αγοραστής σπάσει την συμφωνία τότε χάνει την προκαταβολή. Αυτό είναι και το σωστό και το ηθικο για μένα.

Αντίστοιχη φάση περνάω και γω, έχω εισπράξει 200 ευρώ προκαταβολή (για αμάξι των 4000 ευρώ) απο έναν απο πριν τα χριστούγεννα, ήταν να το πάρει μέχρι το τέλος του χρόνου και με πάει απο μήνα σε μήνα (δεν έχει όλο το ποσό για να το πάρει). Εγώ εντωμεταξύ σε αυτό το διάστημα έχω απορρίψει 2-3 περιπτώσεις αγοράς γι'άυτό το λόγο (με δεσμεύει -ηθικά- η προκαταβολή). Αν όμως δεν πάρω τα λεφτά μέχρι το πάσχα θα το ξαναβάλω αγγελία και προκαταβολή δεν προκειται να δώσω πίσω που να χτυπιέται...

Δημοσ.

Έτσι είναι παιδιά το καπάρο το χάνεις. Καπάρο μετράει ως προκαταβολή αλλά δεν είναι προκαταβολή. Είναι το αντίτιμο της υπηρεσίας που σου προσφέρουν να περιμένουν ένα Χ χρονικό διάστημα μέχρι την πώληση, την υπογραφή συμβολαίων κλπ.

Τον πληρώνεις να περιμένει, από τη στιγμή που περίμενε, έκανε αυτό για το οποίο τον πλήρωσες. Έχει δίκιο μεταξύ κυρίων δεν υπάρχουν αυτές οι διαφωνίες. Ζήτα συγνώμη και πες πως δεν ήξερες. Τα λεφτά όμως μη τα ξαναζητήσεις

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...