sam sam Δημοσ. 4 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2009 εχω κανει ( μετα απο πολλες προσπαθειες... ) μια γεφυρα με το router μου και ενα wireless usb adaptor για να μπορω να εχω στο κινητο μου internet. τωρα στην ασυρματη προσβαση εχω βαλει κωδικο ( αν και σπαει με τα γνωστα προγραμματα, αν το ψαξει καποιος... ) ομως ειμαι υπερ των ελευθερων δικτυων ... η ερωτηση ειναι η εξης αν το εχω ελευθερω ( ή καποιος βρει-εχει το κωδικο ) τι προσβαση εχει στο δικτυο μου; του παρεχω μονο internet ή μπορει να εχει και προσβαση σε αρχεια του υπολογιστη μου;;;
nske Δημοσ. 5 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2009 [...] στα wireless δίκτυα όπου δεν υπάρχει καν μηχανισμός κρυπτογράφησης' date=' ή που αυτός είναι εξαιρετικά αδύναμος (π.χ. WEP), ή που είναι γνωστό το κλειδί στους άλλους, ή που το κλειδί είναι αδύναμο (λίγοι χαρακτήρες από μικρή παλέτα χαρακτήρων, βασισμένο σε λέξη), κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να δει οποιαδήποτε πληροφορία ανταλάζεις μέσω του δικτύου ακρυπτογράφητη χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγεις είναι να κρυπτογραφήσεις τις επικοινωνίες σου. Για τα πιο συνηθισμένα πρωτόκολλα (π.χ. HTTP, POP3, SMTP) υπάρχει πρόβλεψη για μηχανισμό SSL/TLS τον οποίον συνήθως συμπεριλαμβάνουν οι servers, οπότε απλά αρκεί να κάνεις χρήση της επιλογής εσύ από τις εφαρμογές σου. Π.χ. αν επισκέπτεσαι το insomnia μέσω HTTPS (https://www.insomnia.gr ) ο κωδικός σου στο site είναι ασφαλής από sniffing στο 99% των περιπτώσεων, αντίθετα από το αν το επισκέπτεσαι απλά μέσω HTTP. Αντίστοιχα αν παίρνεις τα email σου μέσω IMAP over SSL, ενεργοποιόντας την αντίστοιχη επιλογή στον mail reader σου.[/quote'] Τώρα για πρόσβαση στα δεδομένα που βρίσκονται πάνω στον υπολογιστή και δεν περνάνε ποτέ από το δίκτυο, αυτό εξαρτάται από τι δικτυακές υπηρεσίες τρέχει ο υπολογιστής (π.χ. SMB file/print sharing) και με τι ρυθμίσεις. Σίγουρα με το να έχει κάποιος πρόσβαση στο δίκτυό σου είναι ένα στάδιο πιο κοντά στο να παραβιάσει τον υπολογιστή σου, όμως αν ο υπολογιστής σου δεν τρέχει καμία κακορυθμισμένη ή αδύναμη υπηρεσία είναι αρκετά δύσκολο να το καταφέρει γιατί θα πρέπει να βασιστεί σε έμμεσες μεθόδους που χρειάζονται μεγαλύτερο κόπο και εξειδίκευση (π.χ. να σε ανακατευθύνει σε ένα δικό του site που μιμείται την εμφάνιση κάποιου έγκυρου site, ώστε να κατεβάσεις κάτι που θεωρείς έγκυρο εκτελέσιμο ενώ στην πραγματικότητα είναι "backdoor"). Αν δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι τα δεδομένα σου αξίζουν τον κόπο, είναι μάλλον απίθανο να ασχοληθεί τόσο.
sam sam Δημοσ. 6 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 6 Μαρτίου 2009 οποτε να μαλλον να το αφησω ελευθερο... ευχαριστω για την απαντηση
thanos75x Δημοσ. 6 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2009 Καποιος που βρισκει ασυρματο ιντερνετ στη γειτονια του απλα σερφαρει τσαμπα... Δεν ασχολειται παραπανω και δεν τον ενδιαφερει και πολυ. Αν για καποιο λογο πειραξει κατι εστω και για πλακα στο ρουτερ μετα πολυ απλα ο κατοχος θα φροντισει να ενημερωθει και να το κλειδωσει οποτε μετα τρεχα γυρευε...δεν θα εχει τσαμπα ιντερνετ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.