Προς το περιεχόμενο

Συνθήκες για το βέλτιστο ποιοτικά ύπνο

witty

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@ duende

Δοκίμασε να χτυπήσεις στο google τις εξής λέξεις - κλειδιά μαζί με τα εισαγωγικά:

"sleep diet"

"η δίαιτα του ύπνου"

ίσως σου φανούν ενδιαφερον τα αποτελέσματα

Δημοσ.

γενικα ο υπνος μας χωριζεται σε 2 σταδια.

το σταδιο REM και το σταδιο NREM. τα αρχικα αυτα δεν εχουν καμια σχεση με το γνωστο συγκροτημα αλλα βγαινουν απο τις λεξεις (Non)-Rapid Eye Movement.

υπαρχει μεγαλος ογκος βιβλιογραφιας σχετικα με το θεμα και οι αποψεις διιστανται.κατα τη διαρκει της REM φασης του υπνου ο εγκεφαλος και καποιες αλλες ζωτικες παραμετροι (πχ καρδιακη συχνοτητα, συχνοτητα αναπνοης, δραστηριοτητα μυων) παρομοιαζουν με την αντιστοιχη κατασταση τους ενω το ατομο ειναι ξυπνιος.

αυτο που ενδιαφερει τους περισσοτερους ομως ειναι το εξης.

ο υπνος σταδιου REM ειναι ο πιο "βαθυς" υπνος και κατα τη διαρκεια του πιστευεται οτι βλεπουμε τα ονειρα(μεταξυ αλλων). ο κυκλος REM-ΝREM υπνου επαναλαμβανεται καθε περιπου 100 λεπτα (χοντρικα μιαμιση ωρα) συνολικα 4-5 φορες κατα τη διαρκεια ενος καλου-αδιακοπου βραδυνου υπνου.

στοχος σου ειναι να αποφυγεις να ξυπνησεις κατα τη διαρκεια REM υπνου, γιατι ξυπνας απο βαθυ υπνο.

προσωπικα το εφαρμοζω εδω και 3 χρονια σχεδον και βλεπω οτι ξυπναω με καλυτερη διαθεση.

η λογικη υπολογισμου ειναι η εξης¨

για να παρει ο υπνος χρειαζομαι περιπου 15 λεπτα.

συνηθως κοιμαμαι περιπου 6 ωρες=4*1,5 ωρες(κυκλοι REM-ΝREM)

αρα αν θελω να ξυπνησω στις 7μιση πεφτω κατα τις 01.20.

αν θελω να ξυπνησω την ιδια ωρα αλλα θελω να κοιμηθω παραπανω κοιμαμαι κατα τις 12(ενας παραπανω κυκλος)

αν δεν προλαβαινω να κοιμηθω 6ωρο τοτε φροντιζω να κοιμηθω κατα τις 03.00 παρα ωστε να εχω εναν λιγοτερο κυκλο.(το σημαντικο εδω ειναι οτι αν δεν εχεις τελειωσει μια δουλεια που θες να κανεις μεχρι τις 01.30 ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κοιμηθεις οταν θα την τελειωσεις κατα τις 2 πχ, διοτι μετα το ξυπνημα στις 7μιση θα σε βρει σε ασχημη φαση.

επισης ενα καλο στρωμα και λιγο σεξ πριν τον υπνο βοηθανε πολυ.ειδικα το τελευταιο.χαλαρωνεις!

Δημοσ.
Έντονο σεξ, χόρτο κι ένα κομμάτι πίτσα. Μάικ ντάγλας. Μετά ξυπνάς ακριβώς όπως κοιμήθηκες, δεν έχεις αλλάξει καν πλευρό.

+1000 επισης ενα 24ωρο αυπνιας ειναι σιγουρη συνταγη

Δημοσ.
(το σημαντικο εδω ειναι οτι αν δεν εχεις τελειωσει μια δουλεια που θες να κανεις μεχρι τις 01.30 ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κοιμηθεις οταν θα την τελειωσεις κατα τις 2 πχ, διοτι μετα το ξυπνημα στις 7μιση θα σε βρει σε ασχημη φαση.

QUOTE]

τι εννοείς;

εγώ πάντα κοιμάμαι πολύ πολύ ελαφριά, λαγοκοιμάμαι που λένε, με αποτέλεσμα να χρειάζομαι 10 ώρες ύπνου...

Οσες φορές στη ζωη μου κοιμήθηκα βαριά κοιμήθηκα λίγοτερο και ένιωσα πολύ πιο ξεκούραστη.

Πάντα έλεγα να κάνω κάτι γι'αυτό και τώρα με το thread μπήκα στην μπρίζα και θα πάω να πάρω κανα βιβλίο.

Δημοσ.

Μεγάλη επιστήμη το κάνατε το θέμα του ύπνου...Αν κάνεις καμια αγγαρειοδουλειά 12ωρο να δεις που ούτε καταλαβαίνεις απο REM,Αerosmith,κτλ κτλ. :P

Πέρα από την πλάκα τώρα.Όταν βρίσκομαι σε ήσυχο μέρος (δηλ. εκτός του φοιτητικού σπιτιού) και έχω μια ενεργή μέρα κοιμάμαι μέσα σε 10 λεπτά και ξυπνάω στο ίδιο μέρος.Στο μεν φοιτητικό γίνομαι σαν γκοθάς χωρίς να χρειάζομαι μακιγιάζ.

Δημοσ.
Όταν βρίσκομαι σε ήσυχο μέρος (δηλ. εκτός του φοιτητικού σπιτιού)

Από δω το φέρνεις, από κει το πας, σε κάθε topic καταλήγεις στην ηχορύπανση. Τόσο ανυπόφορη είναι η κατάσταση εκεί που μένεις; :-D

Δημοσ.
Από δω το φέρνεις, από κει το πας, σε κάθε topic καταλήγεις στην ηχορύπανση. Τόσο ανυπόφορη είναι η κατάσταση εκεί που μένεις; :-D

Πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις.

Δημοσ.
ενα 24ωρο αυπνιας ειναι σιγουρη συνταγη
Ω ναι.Αυτό βελτιστοποιείται με το να ανεβάσουμε την αϋπνία στις 36 ώρες.

Μάλιστα, μία από τις φορές που το χα κάνει, επιχείρησαν να διαρρήξουν το σπίτι μου.Τελικά, δεν τα κατάφερε ο τύπος και διέρρηξε της διπλανής κοπέλας.Πλάκωσε η αστυνομία μέσα στη νύχτα ,μου χτυπούσαν την πόρτα αλλά εγώ κοιμόμουν σαν να μην υπάρχει αύριο.

Την επόμενη μου έλεγε η διπλανή "Ευτυχώς που έλειπες χθες!".

Δημοσ.

Αλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στον ύπνο:

Κλίμα της πόλης.

Στη Θεσ/νίκη η υγρασία σε κάνει να κοιμάσαι βαριά και να μην ανοίγει το μάτι με τίποτα το πρωί. Στην Αθήνα κοιμάσαι μαλακά και ξυπνάς ανάλαφρος σαν πουλάκι.

Καταχρήσεις ουσιών.

Το μπάφκετ πριν τον ύπνο σε κάνει αρκούδα αλλά δυστυχώς δεν πέφτεις σε χειμέρια νάρκη: ο ύπνος είναι μεν βαρύς χωρίς όνειρα, αλλά ξυπνάς τα χαράματα (ίσως όταν αποχωρεί η ουσία από τον εγκέφαλο) και δεν μπορείς να ξανακοιμηθείς εύκολα (μιλώ για προσωπικές εμπειρίες και φίλων).

Για τα ξύδια τι να σχολιάσω, πέφτεις βόδι, σηκώνεσαι τάρανδος (με ένα βάρος στο κεφάλι ΝΑ)

Σεξ.

Αμέσως μετά το σεξ, πολύ ωραία νανάκια, ό,τι ώρα της ημέρας και να'ναι.:-) Αντίθετα η χρήση δονητή δεν συνίσταται αν σκοπεύεις να κοιμηθείς μετά: αν οι δονήσεις είναι δυνατές, το νευρικό σου σύστημα παθαίνει ταράκουλο και σου αφήνει περισσότερη τσίτα παρά χαλάρωση. Την έχω πατήσει βραδιάτικα και μετρούσα προβατάκια μετά.

Θόρυβοι.

Το μεγάλο μου παράπονο. Δεν μπορώ με την καμία. Θαυμάζω όσους πέφτουν σαν κουφάλογα και ξεραίνονται ενώ δίπλα τους βαράει κομπρεσέρ. Εγώ ωτοασπίδες, και ΑΝ βοηθήσουν. Η κατάσταση βελτιωνεται αν έχεις παίξει μπάφκετ πριν τον ύπνο (πρωτάθλημα, όχι ερασειτεχνικό), οπότε ακούς/ βλέπεις τα ηχοτοπία της αρεσκείας σου, αντί να συμμετέχεις με το ζόρι στο πάρτι με σκυλάδικα του γείτονα.

Σάουνα.

Πράγματι, τα θερμά ιαματικά λουτρά (βλ. εκδρομές στη Β.Ελλάδα επί τούτου) σε στέλνουν στον πλανήτη του αυτισμού και του ροχαλητού μια ώρα αρχύτερα. Ωραία φάση όταν η σάουνα είναι μέσα στα δωμάτια/ξενοδοχείο που νοικιάζεις. Βγαίνεις λιωμένος από το χαμάμ, πίνεις νερά, τρως ότ,ι βρεις, ανοίγεις τιβί και εντός δεκαλέπτου.... Αντίο κόσμε. Άτυχος όποιος έχει κανονίσει επιστροφή με αμάξι αμέσως μετά το σέσσιον, και είναι οδηγός. Μόνο με δυνατούς φραπέδες.

Διάβασμα πριν τον ύπνο.

Για όσους είναι από τη γενιά που έπιανε βιβλίο στα χέρια της, καλή φάση, διαβάζεις ένα εικοσαλεπτάκι και μόλις κάνει κοιλιά η ιστορία τα βλέπεις τριπλά. Ξέρεις ότι ήρθε η ώρα να κλείσεις το φως και να ονειρευτείς τη συνέχεια. Πιάνει, αρκεί να μην το κάνεις ψυχαναγκαστικά (Πρέπει να διαβάσω τώρα για να με πάρει ο ύπνος).

Σερφάρισμα στο Ϊντερνετ πριν τον ύπνο

Προσωπικά μου λιώνει τον εγκέφαλο. Πέφτω στο κρεβάτι retarded και βλέπω ανεξέλεγκτα αποτελέσματα γκουγκλαρίσματος, διαλόγους σε φόρουμ, παράθυρα να ανοιγοκλείνουν κ.ο.κ. Τα όνειρα που προκύπτουν είναι εξίσου στερημένα φαντασίας.

Αυτό όχι καλό. Νο-Νο.

Επίσης μισώ όσους ροχαλίζουν.

Δημοσ.
Ω ναι.Αυτό βελτιστοποιείται με το να ανεβάσουμε την αϋπνία στις 36 ώρες.

Μάλιστα, μία από τις φορές που το χα κάνει, επιχείρησαν να διαρρήξουν το σπίτι μου.Τελικά, δεν τα κατάφερε ο τύπος και διέρρηξε της διπλανής κοπέλας.Πλάκωσε η αστυνομία μέσα στη νύχτα ,μου χτυπούσαν την πόρτα αλλά εγώ κοιμόμουν σαν να μην υπάρχει αύριο.

Την επόμενη μου έλεγε η διπλανή "Ευτυχώς που έλειπες χθες!".

χαχαχα αυτα ειναι εγω εκανα το κορυφαιο την πεμπτη μετα απο εξαντλητικο 24ωρο αυπνιας... με πηρε ο υπνος μεσα σε κλαμπ κανονικα. να βαραει η μουσικη κι εγω να κοιμαμαι. με το ζορι δεν κοιμηθηκα βαρια γτ ολο ανοιγα το ματι μου να δω που ειναι η φιλη μου. εχω κοιμηθει μεσα σε τραμ/τραινο επισης.

hopelesscase εισαι ολα τα λεφτα:lol::lol::lol:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...