Προς το περιεχόμενο

Ερώτηση για αποζημίωση

ripperakos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ένας γνωστός μου δούλευε ως ωρομίσθιος καθηγητής σε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ με σύμβαση ορισμένου χρόνου από τον Οκτώβρη μέχρι το καλοκαίρι...και ξαφνικά του λένε ότι το Εαρινό εξάμηνο δεν θα συνεργαστούν επειδή ήρθαν καινούριοι καθηγητές....δηλαδή χωρίς να συντρέχει λόγος!!! Γνωρίζετε αν δικαιούται αποζημίωση;

• Super Moderators
Δημοσ.
Ένας γνωστός μου δούλευε ως ωρομίσθιος καθηγητής σε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ με σύμβαση ορισμένου χρόνου από τον Οκτώβρη μέχρι το καλοκαίρι...και ξαφνικά του λένε ότι το Εαρινό εξάμηνο δεν θα συνεργαστούν επειδή ήρθαν καινούριοι καθηγητές....δηλαδή χωρίς να συντρέχει λόγος!!! Γνωρίζετε αν δικαιούται αποζημίωση;

Για να καταλάβουμε: Ενώ η σύμβαση ορισμένου χρόνου που έχει υπογράψει ισχύει μέχρι τον Ιούνιο/Ιούλιο, ο εργοδότης του την κατήγγειλε από τώρα;

Δημοσ.

Από την ελάχιστη εμπειρία που έχω και με βάση την κοινή λογική, ο εργοδότης θα πρέπει να του πληρώσει τα μηνιάτικα μέχρι και το καλοκαίρι (οπότε λήγει και η σύμβαση). Αν δεν το κάνει, τότε ο γνωστός σου θα πρέπει να καταγγείλει τη σύμβαση διεκδικώντας τα χρήματα αυτά.

Δημοσ.

Ναι ο εργοδότης του είπε ότι δεν θα συνεργαστούν αυτό το εξάμηνο, γιατί ήρθαν άλλοι καθηγητές...αλλά η σύμβαση λήγει το καλοκαίρι...

• Super Moderators
Δημοσ.
Ναι ο εργοδότης του είπε ότι δεν θα συνεργαστούν αυτό το εξάμηνο, γιατί ήρθαν άλλοι καθηγητές...αλλά η σύμβαση λήγει το καλοκαίρι...

Όταν λοιπόν ο εργοδότης καταγγέλει τη σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της, πρέπει να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο (σύμφωνα με το άρθρο 672 του Αστικού Κώδικα). Η έννοια του σπουδαίου λόγου αφήνεται να ερμηνευθεί από τα δικαστήρια ή μπορεί στη σύμβαση εργασίας να συμπεριλαμβάνονται 2-3-4-10 λόγοι που συμφωνήθηκαν ότι είναι σπουδαίοι. Πάντως θεωρώ ότι η αστεία δικαιολογία "ήρθαν άλλοι καθηγητές" δεν συνιστά σπουδαίο λόγο.

Αν η σύμβαση ορισμένου χρόνου, λοιπόν, καταγγελθεί χωρίς την επίκληση σπουδαίου λόγου (ή αν ο λόγος λύσης της σύμβασης δεν είναι σπουδαίος) η καταγγελία είναι άκυρη, που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει α) όλους τους μισθούς μέχρι τη συμφωνημένη λήξη της σύμβασης και β) αποζημίωση για κάθε άλλη ζημία που υπέστη ο εργαζόμενος από την άκυρη καταγγελία, ενώ δεν αποκλείεται γ) αναζήτηση αποζημίωσης για ηθική βλάβη.

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 674 του Αστικού Κώδικα, αν ο εργοδότης επικαλεστεί ως σπουδαίο λόγο την "μεταβολή προσωπικών ή περιουσιακών σχέσεων", το Δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει στον εργαζόμενο αποζημίωση.

Γνώμη μου, ο γνωστός σου να συμβουλευθεί δικηγόρο.

Δημοσ.

Τελικά του είπε ο εργοδότης ότι θα σκίσει την σύμβαση...και δεν του είχε βάλει κανένα ένσημο!!!!αλλα τον πλήρωνε κάθε μήνα στην τράπεζα..

***αυτόματη ένωση μηνυμάτων***

Καλά στέκουν όλα αυτά;

• Super Moderators
Δημοσ.
Τελικά του είπε ο εργοδότης ότι θα σκίσει την σύμβαση...και δεν του είχε βάλει κανένα ένσημο!!!!αλλα τον πλήρωνε κάθε μήνα στην τράπεζα..

***αυτόματη ένωση μηνυμάτων***

Καλά στέκουν όλα αυτά;

Δυστυχώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και αφήνουν μερικούς επιτήδειους αλήτες-εργοδότες*. Κανονικά ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει αντίγραφο της σύμβασης εργασίας. Τι πάει να πει "θα σκίσω τη σύμβαση"; Η ορθή απάντηση είναι "θα σου σκίσω το μπιπ που σε πέταγε".

Προφανώς ο εργαζόμενος πρέπει να τρέξει (όχι να πάει, να τρέξει) στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, όπως αναφέρει κι ο nektarios.

* Ευτυχώς (για μένα), οι συνήθεις πελάτες μου είναι αυτοί οι αλήτες-εργοδότες και, επίσης ευτυχώς (για μένα), πληρώνουν καλά...

Δημοσ.
... αφήνουν μερικούς επιτήδειους αλήτες-εργοδότες*....

* Ευτυχώς (για μένα), οι συνήθεις πελάτες μου είναι αυτοί οι αλήτες-εργοδότες και, επίσης ευτυχώς (για μένα), πληρώνουν καλά...

relativity is relative...:P

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Τελικά στην επιθεώρηση εργασίας, ο εργοδότης υποστήριξε πως ο υπάλληλος του δεν υπέγραψε ποτέ σύμβαση ορισμένου χρόνου με ΙΚΑ και δούλευε σαν ελεύθερος επαγγελματίας με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης μια και το ποσό ήταν κάτω απο 5000 ευρώ...Καλά πως μπορεί να λέει τέτοια ψέμματα από τη στιγμή που δεν έχει κοπεί καμία απόδειξη;; Τον απείλησε κιόλας τον υπάλληλο ότι στην δήλωση της εφορίας του δήλωσε λάθος ποσά με λαθος συντελεστές...έλεος! Βέβαια ο γνωστός μου θα πάει για καταγγελία στο ΙΚΑ και ότι βγει..για να μην χάσει τουλάχιστον τα ένσημα..

Δημοσ.

Δεν το πιστευω αυτο το πραγμα......μπορουμε να μαθουμε τουλαχιστον που και σε ποιο φροντηστηριο δουλευε ο φιλος σου? Για να ξερουμε και εμεις ρε παιδι μου, η (κακο)διαφημιση με το στομα κανει καλη δουλεια.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...