Προς το περιεχόμενο

Μηχανικοί VS Τεχνικοί

Xorxhs!

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

To παν είναι η γνώση.

Από κει και πέρα, το πτυχίο από το πολυτεχνείο ίσως σου ανοίξει ευκολότερα κάποιες πόρτες, αλλά ως εκεί.

Συμφωνώ δηλαδή με τον johnnyestia.

• Απαντ. 74
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Δεν είναι μόνο ο χρόνος παραπάνω. Όπως και να το κάνουμε ο βαθμός δυσκολίας των μαθημάτων απέχει ανάμεσα στα ΤΕΙ-ΑΕΙ.

Απαντώντας στην ερώτηση του thread, θα πώ πως είναι λογικό οι μηχανικοί να τυγχάνουν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης όταν πρωτοξεκινάνε δουλειά. Βέβαια στην Ελλάδα λίγες είναι οι δουλειές που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και ο τεχνολόγος μηχανικός, οπότε στην τελική αυτό που μετράει δεν είναι τόσο το χαρτί, όσο ο χαρακτήρας και η επαγγελματική απόδοση του εργαζόμενου.

Σωστά το θέτεις: στην Ελλάδα .... Αν πας σε οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος η ερώτηση που έβαλε ο φίλος Xorxhs!δεν θα είχε νόημα διότι απλούστατα, οι ρόλοι εκεί είναι διακριτοί και με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Σαφέστατα δε, υπάρχει διάκριση μεταξύ εκείνων των αντίστοιχων ΑΕΙ με εκείνων των ΤΕΙ - και πρέπει να υπάρχει σε μια ευνομούμενη κοινωνία με χρηστή διοίκηση. Στην χώρα της Μπανανίας όμως, το αυτονόητο και το δίκαιο θεωρούνται αρετές.

Δημοσ.
Κι εμένα "Ηλεκτρονικός Μηχανικός" λέει ο τίτλος του πτυχίου από ΤΕΙ ηλεκτρονικής.

Ελπίζω να λέει και σε μένα το ίδιο! Μια πτυχιακή έμεινε να παρουσιάσω :P

Δημοσ.

Μην ψαχνετε να βρειτε δικαιοσυνη σ αυτα, ειναι βεβαιο οτι με τον καιρο θα εξισωθουν τα δικαιωματα μηχανικων ΤΕΙ/ΑΕΙ. Εστω με ενα μεταπτυχιακο της πλακας.

Για μενα το πιο κουφο ειναι παντως οτι ενας Μαθηματικος με βαρβατο μεταπτυχιακο που δουλευει σε επιπεδο 3ης λυκειου να πληρωνεται λιγοτερο απο εναν δασκαλακο της 1ης δημοτικου. Αυτο εγω το βλεπω τραγικο

Δημοσ.
To παν είναι η γνώση.

Σε μια συζήτηση "ΑΕΙ - ΤΕΙ" το να λέει κανείς το παν είναι η γνώση δεν το καταλαβαίνω. Με αυτόν τον τρόπο εξισώνουμε τα ιδρύματα, ενώ στην πράξη δεν είναι έτσι. Τα μαθήματα και οι εξετάσεις στα "αντίστοιχα" ΑΕΙ είναι πολύ πιο δύσκολα.

Δημοσ.
Μην ψαχνετε να βρειτε δικαιοσυνη σ αυτα, ειναι βεβαιο οτι με τον καιρο θα εξισωθουν τα δικαιωματα μηχανικων ΤΕΙ/ΑΕΙ. Εστω με ενα μεταπτυχιακο της πλακας.

Για μενα το πιο κουφο ειναι παντως οτι ενας Μαθηματικος με βαρβατο μεταπτυχιακο που δουλευει σε επιπεδο 3ης λυκειου να πληρωνεται λιγοτερο απο εναν δασκαλακο της 1ης δημοτικου. Αυτο εγω το βλεπω τραγικο

Μηπως ειναι ακομα πιο τραγικο οτι ο ειδικευομενος γιατρος που δουλευει στον Ευαγγελισμο πχ και βαραει 32ωρα πληρωνεται λιγοτερο απο τον αναπληρωτη δασκαλο στη Σαντορινη?Μαλλον ναι...

Σε αυτη τη χωρα δεν υπαρχει λογικη.Οποιος εχει ορεξη για δουλεια και δε φοβαται το εξωτερικο καλυτερα για την ψυχικη του υγεια να ψαξει για δουλεια σε μια αναπτυγμενη χωρα(πχ Σουηδια,Γερμανια,Γαλλια).Το μονο που θα του λειψει ειναι τα club και οι φραπεδες.

Δημοσ.

Να πας έξω, να κάνεις όσες εφημερίες ορίζει η ΕΕ με τα ρεπο που σου αναλογούν. Λιγότερες ωρες, λιγότερες εφημερίες, περισσότερα λεφτα.

Δημοσ.
Πιστευετε οτι θα πρεπει οι ρολοι/προνομια των δυο κατηγοριων εργαζομενων ,που προερχονται απο σχολες 5ετους και 4ετους φοιτησης ,να ειναι διακριτοι/τα σε μια εταιρια?

π.χ.

1)Θα πρεπει να υπαρχει διαφορα στο ποσο του μισθου τους για την ιδια θεση εργασιας?

2)Θα πρεπει να υπαρχει 'προτεραιοτητα' σε θεσεις ευθυνης σε μια απο τις δυο κατηγοριες?

Παρακαλω καταθεστε τις αποψεις σας

Αρχικά να επισημάνω ότι οι απόφοιτοι ΤΕΙ είναι "Πτυχιούχοι" ενώ από ΑΕΙ είναι "Διπλωματούχοι"

Στην ίδια θέση εργασίας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ διαφορά στον μισθό.

Συνήθως όταν προσλάβει μια εταιρεία κάποιος για μια θέση και δεν απαιτήσει διπλωματούχο μηχανικό για την θέση, τον ίδιο μισθό θα πάρουν και οι δύο.

Αν απαιτεί διπλωματούχο μηχανικό, ο απόφοιτος ΤΕΙ ούτως ή άλλως δεν θα μπορεί να την πάρει.

Η διαφορά δεν είναι μόνο 1 έτος. Στα 4 έτη του ΤΕΙ τα 3.5 είναι μαθήματα, ενώ το τελευταίο εξάμηνο είναι πρακτική, και δεν υπάρχουν μαθήματα.

Στην σχολή μου (πολυτεχνείο), είχα 65 μαθήματα για το δίπλωμα στα 5 χρόνια. (Παράδοση θεωρίας και εργαστήριο τα μετράω σαν ένα, ενώ στο ΤΕΙ πολλοί τα μετράνε ξεχωριστά)

Το ΤΕΙ προσανατολίζεται σε πρακτικά μαθήματα, ενώ το ΑΕΙ σε θεωρητικά.

Επιπλέον στα ΤΕΙ περνάνε και πολλοί από τεχνικά λύκεια ή με χαμηλούς βαθμούς. Αυτό κάνει τους εργοδότες προσεκτικούς απέναντι στους απόφοιτους ΤΕΙ.

Σχετικά με την εξίσωση πτυχίων, δεν έχουν καταλάβει πολλοί ότι αν γίνει, τότε θα πέσουν τόσο πολύ οι αμοιβές λόγω ανταγωνισμού και ανευθυνότητας, που δεν θα αξίζει πλέον το πτυχίο.

Η εξίσωση των πτυχίων θα είναι η χαρά των εργολάβων και των μεγάλων εταιρειών, καθώς θα έχουν πιο οικονομικούς υπαλλήλους. Δεν θα ανεβούν οι αμοιβές των αποφοίτων ΤΕΙ, θα μειωθούν οι αμοιβές των αποφοίτων Πανεπιστημίου.

Οι αμοιβές των διπλωματούχων μηχανικών πολλές φορές φαίνονται μεγάλες ενώ δεν είναι, επειδή πληρώνονται συχνά με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Τι σημαίνει αυτό;

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί συχνά εργάζονται με σύμβαση έργου και πληρώνονται εμ δελτίο παροχής υπηρεσιών. Έστω ότι ένας τέτοιος μηχανικός παίρνει 1500€ τον μήνα (με δελτίο παροχής υπηρεσιών).

240€ από αυτά είναι το ΦΠΑ (19%)

350€ πάνε στο ΤΣΜΕΔΕ

Άρα μένουν 1500-240-350=910€

Σκέψου να μπορούσαν οι εταιρείες να προσλαμβάνουν και απόφοιτους ΤΕΙ με αυτό τον τρόπο. Θα έκαναν "εικονικά" μεγάλες αυξήσεις, αλλά θα μετάφεραν στους πτυχιούχους το ΦΠΑ, ασφάλεια κτλ με αποτέλεσμα οι εταιρείες να κερδίσουν και να είναι χαμένοι οι πτυχιούχοι. Δεν νομίζω να συμφέρει αυτό τους πτυχιούχους.

Και κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό! Πόσοι νομίζεις απόφοιτοι ΤΕΙ έχουν την διάθεση να διαβάζουν νομοθεσία και κανονισμούς μέχρι να πάρουν σύνταξη; Δυστυχώς έχω δει στην πράξη ότι ο καλός μηχανικός είναι αυτός που μεταξύ των άλλων ξέρει καλύτερα την νομοθεσία, και έχουμε πολύ πράγμα για διάβασμα. Στις θέσεις που πληρώνουν καλύτερα, γι' αυτές τις γνώσεις πληρώνουν.

Οι μισοί τουλάχιστον διπλωματούχοι μηχανικοί δυσκολεύονται σε αυτό τον τομέα, και πολλές φορές δεν προχωράνε με το επάγγελμα γι' αυτό τον λόγο. Νομίζω ότι οι πτυχιούχοι θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Δημοσ.

Ο μαθηματικός με το βαρβάτο μεταπτυχιακό τι δουλειά έχει στο δημόσιο ως καθηγητής? Και ποιος μας εγγυάται οτι γνωρίζει να διδάσκει??

Εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο να χρειάζεται κάποιος διδακτορικό για για να διοριστεί ως υπάλληλος σε δημόσιες υπηρεσίες για να κάνει απλές δουλειές γραφείου...

Δημοσ.
Σε μια συζήτηση "ΑΕΙ - ΤΕΙ" το να λέει κανείς το παν είναι η γνώση δεν το καταλαβαίνω. Με αυτόν τον τρόπο εξισώνουμε τα ιδρύματα, ενώ στην πράξη δεν είναι έτσι. Τα μαθήματα και οι εξετάσεις στα "αντίστοιχα" ΑΕΙ είναι πολύ πιο δύσκολα.

Εγώ λέω πως έχει το πράγμα στην πράξη.

Αν θες μόνο να συγκρίνουμε θεωρητικά Πολυτεχνείο με ΤΕΙ, σαφώς και δεν τίθεται θέμα.

Δημοσ.
]Τα μαθήματα και οι εξετάσεις στα "αντίστοιχα" ΑΕΙ είναι πολύ πιο δύσκολα.

Έχεις παρακολουθήσει τα προγράμματα σπουδών και των 2 ιδρυμάτων και το λες αυτο?

Δημοσ.
Έχεις παρακολουθήσει τα προγράμματα σπουδών και των 2 ιδρυμάτων και το λες αυτο?

Έχω βοηθήσει πολλούς στα μαθήματα και σε ΤΕΙ και σε ΑΕΙ. Συμφωνώ με τον φίλο ότι είναι άλλο επίπεδο.

Έχω και μερικούς φίλους που είχαν περάσει ΤΕΙ και μετά ΑΕΙ με κατατακτήριες και το λένε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση στο επίπεδο των μαθημάτων.

Δημοσ.
Κοίτα να δεις, αν είναι να μην υπάρχει διάκριση τότε πες το μου να παρατήσω την σχολή και να πάω σε μια τετραετή να μην ξεσκίζομαι άδικα.

Ναι τότε έλα σε ένα ΤΕΙ σχολής ΣΤΕΦ να δείς τι ωραία και απλά που είναι τα πράγματα με 30+ εργαστήρια.Πιο απλοικά μεν,πιο απαιτητικά μεν από πλευράς χρόνου.:X

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...