bikey77 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2009 Χθες άναψα το laptop μου (HP Pavillion DV9000 series, μοντέλο DV9542EV) μετά από sleep mode και η οθόνη περέμεινε μαύρη ενώ όλα τα υπόλοιπα (leds, fans, hdd κλπ) έδειχναν ότι λειτουργεί κανονικά. Μην μπορώντας να δω τίποτα στην οθόνη έκανα hard reboot ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί, δυστυχώς όμως παρέμεινε. Σύνδεσα μια εξωτερική lcd και όλα λειτουργούν κανονικά ενώ όταν, από το NVIDIA Control Panel, ορίσω την προβλή ως dual view (δηλ χρήση 2 οθονών mirrored) τότε στην οθόνη του laptop φαίνεται γύρω γύρω από το πλαίσιο της οθόνης ένας ασθενής φωτισμός αλλά ο οθόνη δε δείχνει τίποτα. Ψάχνοντας τα support forums της HP βρήκα ότι σε πολλά laptop της σειράς συμβαίνει το ίδιο και προτείνουν Bios update, όπερ και εγένετο αλλά τζίφος. Έκανα system restore, vga drivers uninstall και re-install, έβγαλα τη μπαταρία και κράτησα το power button συνεχώς πατημένο για 45" (το προτείνουν και αυτό) αλλά τίποτα, μαύρη μαυρίλα στην οθόνη... Υποθέτω λοιπόν ότι δεν είναι θέμα κάρτας γραφικών ούτε και backlight της οθόνης μιας και αυτά -φαίνεται τουλάχιστον- ότι λειτουργούν. Λέτε να είναι το καλώδιο της οθόνης ή το inverter? Επίσης, να αναφέρω κάτι παράξενο: όταν bootάρει, τα Windows (Vista Business 32-bit sp1) βλέπουν μόνο την εξωτερική lcd που έχω συνδέσει αλλά αν κλεισω και ξανανοίξω το καπάκι του laptop τότε στο control panel της Nvidia μου δείχνει ότι υπάρχει και η οθόνη του laptop (ενώ πριν δεν βρίσκεται στη λίστα των διαθέσιμων οθονών). Είχε κανείς παρόμοια εμπειρία με ίδιο ή παρόμοιο laptop και αν ναι, ποια ήταν η λύση?
carib Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Είναι πρόβλημα στην κάρτα γραφικών. Έχω επισκευάσει 2 με το ίδιο πρόβλημα τον τελευταίο μήνα. Η κάρτα γραφικών συ υπερθερμένεται και αν συνεχίσεις να το χρησιμοποιείς στην κατάσταση αυτή σε επόμενο στάδιο δεν θα ανάβει καθόλου. Αν θέλεις ρίξε μία ματιά και εδώ http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=301282
bikey77 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Ευχαριστώ γισ την απάντηση, ένα ερώτημα μόνο... Πως γίνεται να παίζει κανονικά σε εξωτερική οθόνη όμως? Χωρίς να είμαι τεχνικός απλά μου φαίνεται παράξενο, εγώ υπέθεσα ότι θα ήταν inverter ή καλωδιοταινία οθόνης. Για να αλλαχτεί η κάρτα αλλάζει ολόκληρη η m/b? Ξέρεις πόσες μέρες το κρατάνε στο service της HP? Έχεις κάποιο link από το επίσημο site που να αναφέρεται στο πρόβλημα για να τους το δείξω σε περίπτωση που υποδυθούν τους σχιστομάτηδες? Εγώ βρήκα αυτό αλλά δεν αναφέρει συγκεκριμένα και τη δική μου σειρά αλλά όλα τα "αδερφάκια".
efstratios1982 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Με αφορμή τα παραπάνω να ρωτήσω τα εξής:1 αναβάθμιση του bios κάνει αυτόματα όταν συνδέεται με την hp ή πρέπει να το κάνουμε εμείς? 2 το κάνουμε σαν να κάνουμε εγκατάσταση ένα κανονικό πρόγραμμα? 3 είναι αρκετά επικίνδυνο για κάποιον που δεν ξέρει?
manom18x Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 1. Την αλλαγη του bios την κανουμε μονοι μας η με update αν μας ενημερωσει η εταιρια. 2. Ειναι σαν να κανεις μια απλη εγκατασταση προγραμματος αλλα στην πραγματικοτητα αλλαζεις ολο το bios. Αν κολλησει κατα την διαδικασια αυτην τα αποτελεσματα δεν θα ειναι και τοσο καλα. 3.Mερικες φορες μπορει να ειναι επικυνδινο γιατι το να αλλαζεις firmware στο bios δεν ειναι μια απλη διαδικασια εγκαταστασης για το pc. Οταν εκανα μια αναβαθμηση του bios σε hp εφαγα bsod (κατι μαλλον σκαλωσε!!) και το pc πηγε για αλλαγη mobo. Kαλο ειναι την αναβαθμηση να την κανει το service της hp και οχι καποιος που δεν γνωριζει. Με λιγα λογια αν παθει κατι το pc να το παθει στα χερια του service και οχι τα δικα σου. Τελος και εγω απο χθες αρχισα να παρατηρω στο hp dv 9542 ev που εχω τα ιδια συμπτωματα.Ο καταναλωτης ακομα μια φορα ειναι το θυμα.
efstratios1982 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Δηλαδή εγώ που είμαι κάτοχος ενοός dv9543ev να ανησυχώ?
manom18x Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Αν εχεις παρει την τριετη εγγυηση δεν υπαρχει λογος ανησυχιας. Καλο ειναι να κανεις την αναβαθμηση και να εισαι ηρεμος. Μπορεις να μου πεις τι θερμοκρασια εχεις στη vga οταν εισαι επιφανεια εργασιας?
efstratios1982 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 3ετή το σκέφτομαι να το κάνω...άλλωστε όντας της σειράς 9000 αν ισχύει αυτό που είπε ο φίλος carib του οποίου τη γνώμη εμπιστεύομαι θα πάει στην 5ετία(επέκταση εγγύησης στα 2 χρόνια)... δεν νομίζω να τον κρατήσω τόσο για να είμαι ειλικρινής.Αναβάθμιση θα έκανα αλλά φοβάμαι μη μου κολλήσει! Άλλωστε ότι καινούργιο βγαίνει σε drivers από την hp έχω βάλει να τα κατεβάζει αυτόματα. Από θερμοκρασίες: cpu1 44 και cpu2 44 και gpu 52 είναι καλές?
carib Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2009 Ευχαριστώ γισ την απάντηση, ένα ερώτημα μόνο... Πως γίνεται να παίζει κανονικά σε εξωτερική οθόνη όμως? Χωρίς να είμαι τεχνικός απλά μου φαίνεται παράξενο, εγώ υπέθεσα ότι θα ήταν inverter ή καλωδιοταινία οθόνης. Για να αλλαχτεί η κάρτα αλλάζει ολόκληρη η m/b? Ξέρεις πόσες μέρες το κρατάνε στο service της HP? Έχεις κάποιο link από το επίσημο site που να αναφέρεται στο πρόβλημα για να τους το δείξω σε περίπτωση που υποδυθούν τους σχιστομάτηδες? Εγώ βρήκα αυτό αλλά δεν αναφέρει συγκεκριμένα και τη δική μου σειρά αλλά όλα τα "αδερφάκια". Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να είναι inverter ή Backlight ή καλωδιοταινία όμως από την εμπειρία μου όσα DV μου ήρθαν με τέτοιο πρόβλημα ήταν ξεκόλλημα στην κάρτα γραφικών. Υπάρχει ψυχρή κόλληση σε κάποιο ποδαράκι του επεξεργαστή της που είναι υπεύθυνο για την οθόνη του laptop και για αυτό δεν αναγνωρίζει καθόλου ότι υπάρχει η οθόνη αυτή. Αν ήταν backlight ή inverter θα αχνοφαίνονταν η εικόνα στην οθόνη. Αν στη σελίδα δεν αναφέρεται ο κωδικός του μοντέλου σας τότε δεν καλύπτεται από την επέκταση εγγύησης, τουλάχιστον με βάση τα όσα γνωρίζω ως τώρα. Η HP προχωράει σε αντικατάσταση του mainboard. Δεν γνωρίζω πόσο καιρό το κρατάνε αφού κανένας από τους πελάτες μου δεν πλήρωσε ποτέ για να αλλάξει το mainboard καθώς το κόστος ήταν μεγαλύτερο από την αξία του υπολογιστή. Πάντως εγώ το κρατάω συνήθως 1-2 βδομάδες ώστε να βεβαιωθώ ότι η επισκευή έχει γίνει σωστά και δεν θα το ξαναλύνω σε μερικές μέρες. Η λύση που προτείνει η HP με την αναβάθμιση του bios είναι χρήσιμη μόνο αν δεν έχουν αρχίσει τα συμπτώματα. Όσα έχω ανοίξει εγώ πάντως είχαν τόση βρωμιά στο εσωτερικό του συστήματος ψύξης που ακόμη και συνεχόμενα να δούλευε το ανεμιστηράκι, πάλι θα ανέβαζαν θερμοκρασία. Οπότε συνιστώ τη συντήρηση του συστήματος ψύξης (λύσιμο και καθάρισμα, λάδωμα του blower όχι μόνο εξωτερικό φύσιμα) τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
bikey77 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2009 Ωραία, μένει να δούμε τι θα μου πουν λοιπόν, θα σας κρατάω ενήμερους. Όσο για συμπτώματα κλπ δεν είχα κανένα, το laptop δεν ανέβαζε θερμοκρασίες ενώ μια φορά στις 20-30 μέρες έβαζα ηλεκτρική σκούπα κάτω από το laptop και τραβούσα όλη τη σκόνη από τις γρίλιες και το ανεμιστηράκι. Φίλε Carib, αυτό που γράφω στη 2η παράγραφο στο αρχικό μου ποστ σου λέει κάτι?
carib Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2009 Ωραία, μένει να δούμε τι θα μου πουν λοιπόν, θα σας κρατάω ενήμερους. Όσο για συμπτώματα κλπ δεν είχα κανένα, το laptop δεν ανέβαζε θερμοκρασίες ενώ μια φορά στις 20-30 μέρες έβαζα ηλεκτρική σκούπα κάτω από το laptop και τραβούσα όλη τη σκόνη από τις γρίλιες και το ανεμιστηράκι. Φίλε Carib, αυτό που γράφω στη 2η παράγραφο στο αρχικό μου ποστ σου λέει κάτι? Αν δεν ανέβαζε θερμοκρασία τότε είναι πιθανό να φταίει απλά η καλωδιοταινία. Το οτι δεν βλέπει καθόλου την οθόνη του είναι ένδειξη κακής επικοινωνία μεταξύ της οθόνης και κάρτας γραφικών άρα θα είναι ή ξεκόλλημα στην κάρτα γραφικών (το πιο συνηθισμένο) ή βλάβη στην καλωδιοταινία (δεν μου έχει τύχει έως τώρα. Όπως και να έχει τα ενδεχόμανα βλάβης στο backlight ή στο inverter είναι απίθανα. Να υποθέσω ότι το πήγες στην HP; Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μας ενημερώσεις για το τι σου διέγνωσαν.
bikey77 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2009 Όχι, δεν το έχω πάει ακόμα γιατί έχω να παραδώσω αρκετή δουλειά αυτή την εβδομάδα και δε μπορώ να μείνω χωρίς το λαπτοπ. Προς το παρόν δουλεύω με μια εξωτερική οθόνη. Θα κάνω data migration και θα το πάω μάλλον την ερχόμενη Δευτέρα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.