Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με κεντρική θέρμανση και κατοίκους πολυκατοικίας

Narayan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα πρόβλημα με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας και θέλω τα φώτα σας...

Στην πολυκατοικία έχουμε κεντρική θέρμανση, η οποία όταν ανάβει ζεσταίνουν όλα τα σώματα σε όλα τα διαμερίσματα. Το καταστατικό λέει πως η θέρμανση θα λειτουργεί τις ώρες που αποφασίσθηκαν στην συνέλευση.

Πέρσι ενώ είχαμε συμφωνήσει στη συνέλευση συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας της θέρμανσης, πήγαινε συγκεκριμένος ιδιοκτήτης και το έκλεινε ενώ είχα νεογέννητο μωρό στο σπίτι και όταν τον ρωτούσα σχετικά απαντούσε πως "σήμερα είχε ζέστη" κτλ. κτλ. με αποτέλεσμα να τσακωθούμε στο τέλος. Φέτος για να μην έχουμε τα ίδια έβαλα όλους τους κατοίκους της πολυκατοικίας να υπογράψουν για συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας της θέρμανσης, και έχω στην κατοχή μου το χαρτί με τις υπογραφές τους. Ενώ το τήρησαν τις πρώτες εβδομάδες, άρχισαν κάποια στιγμή ο ίδιος ιδιοκτήτης που ανέφερα παραπάνω μαζί με κάποιον φιλοξενούμενο σε άλλο διαμέρισμα να το κλείνουν τις ώρες που είχαμε συμφωνήσει να λειτουργεί χρησιμοποιόντας την ίδια πρόφαση ("έχει ζέστη") και πάνε να με πείσουν πως σώνει και καλά είχα συμφωνήσει στη συνέλευση να κλείνει η θέρμανση αν η θερμοκρασία είναι κάτω των 18 βαθμών εσωτερικά της πολυκατοικίας, μάλιστα έβαλαν και θερμόμετρο κοντά στον θερμοστάτη με τον αισθητήρα να ακουμπά στο καλώδιο του ρεύματος(!).

Επειδή λοιπόν πάλι τσακωθήκαμε για το θέμα, καθώς όλοι οι κύριοι παραπάνω πηγαίνουν στη δουλειά τους το πρωί και οι μόνοι που μένουν σπίτι στο κρύο είναι η σύζυγός μου με το μωρό, πήγε ο ιδιοκτήτης που ανέφερα και έβγαλε την ασφάλεια από το μπόιλερ για μία εβδομάδα και την ξαναέβαλε την επόμενη που είχε παρεμφερείς θερμοκρασίες. Τώρα που τελείωσε το πετρέλαιο μου ζητάνε πάλι να πληρώσω το μερίδιο μου, πιστεύω όμως πως θα κάνουν πάλι τα ίδια.

Η ερώτησή μου λοιπόν είναι, με το χαρτί που έχω στα χέρια μου με τις υπογραφές τους μπορώ να κινηθώ νομικώς εναντίον τους που μου κανουν τον βίο αβίοτο; Μπορούν να μου ζητάνε να βάλουν πετρέλαιο από τη στιγμή που δεν δουλεύει η θέρμανση σύμφωνα με τα όσα υπογράψανε στη συνέλευση;

Σαφώς και θα δω και δικηγόρο αλλά θα ήθελα να ξέρω πάνω-κάτω τι να περιμένω.

Πέρσι έδωσα κοντά €3000 σε νοσοκομείο επειδή αρρώστησε το μωρό και έμεινε μέσα για δύο εβδομάδες, αν ξανασυμβεί φέτος δεν ξέρω τι θα κάνω.

Δημοσ.

Βάλε ένα κλιματιστικό με 250€ και γράψτους στα @@ σου. Δεν πιστεύω ότι θα βγάλεις άκρη, μόνο το χρόνο σου θα χάσεις και θα σπάσεις και τα νεύρα σου.

Δημοσ.

Εναλλακτικά , μπορείς να κλείσεις όλα τα καλοριφέρ σου (παρουσια του διαχειριστή σου) ωστε να πληρώνεις ελάχιστο πετρέλαιο, και να βάλεις καμια σόμπα κηροζίνης στα δωμάτια που θες να ζεσταίνεις και να τους γράψεις κανονικά.Οι καινούριες που βγαίνουν έχουν και πολύ καλή απόδοση και πολύ καλή ασφάλεια.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Έχω ήδη κλιματιστικό σε κάθε χώρο καθώς και φορητά θερμαντικά σώματα για να είναι η θερμοκρασία σε αποδεκτά επίπεδα, ζεσταίνουν όμως έναν χώρο κάθε φορά και δεν μπορώ να έχω το παιδί σαν φυλακισμένο τώρα που περπατάει κιόλας. Εκτός αυτού υπάρχει και το θέμα του αυξημένου κόστους λόγω ρεύματος, θα σκεφτώ πάντως και τη λύση της σόμπας κηροζίνης αν συμφέρει.

Να σημειώσω πως όταν είναι κλειστή η κεντρική θέρμανση αν δεν λειτουργήσω τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα η θερμοκρασία πέφτει μέχρι και στους 18 βαθμούς στους χώρους που είναι το παιδί (υπνοδωμάτιο, σαλόνι). Η παιδίατρος μου είπε πως κάτω από 21 βαθμούς δεν είναι καλό για την υγεία του μωρού. Αν έχω μάρτυρα για τις θερμοκρασίες που επικραττούν στο σπίτι θα βοηθήσει την υπόθεσή μου; Έχω αποφασίσει να τους πάω δικαστικώς επειδή ήδη τα έχω πάρει άγρια, είμαι στη δουλειά και δεν ξέρω αν κρυώνει ή όχι το παιδί μου :-(

Δημοσ.

Τις μονώσεις των παραθύρων/μπαλκονόπορτων τις έχεις κοιτάξει?

Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο οι άλλοι ένοικοι να έχουν παραπάνω απο 18 βαθμούς οταν εσύ έχεις 18?

Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα που έχεις με το παιδί σου και σε καταλαβαίνω, αλλά εγώ στην θέση σου θα προσπαθούσα να αποφύγω την δικαστική διαμάχη με τους γείτονές μου. Αν βέβαια νιώθεις οτι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο...τότε φυσικά κάνεις αυτό που νομίζεις.

Για τις σόμπες που σου ανέφερα ποιο πριν, την είδα σε έναν φίλο μου που την αγόρασε για τον ίδιο λόγο που θες και συ (μικρό παιδί), είναι ακριβή (250 - 300 ευρώ) αλλά θα την κάνεις απόσβεση μέσα στον χρόνο. Δεν μυρίζει και με την παραμικρή κινησή της, σβήνει αυτόματα για λόγους ασφαλείας. Νομίζω ήταν της kerosun.

• Super Moderators
Δημοσ.

Εμένα μου έκανε εντύπωση το ότι συμφώνησαν αρχικά οι συγκάτοικοι να ανάβει το καλοριφέρ ώρες που δε βρίσκονται στο σπίτι. Αυτά τα άσχημα έχει η κεντρική θέρμανση.

Μήπως, αντί για δικαστήρια (χρόνια θα πάρει η υπόθεση να εκδικαστεί, το παιδί θα έχει πάει νηπιαγωγίο νωρίτερα...) θα ήταν καλύτερα σε μια συνέλευση να συμφωνήσετε να πάρετε μια πρόταση για εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης; Το έχω δει να γίνεται σε παλιά πολυκατοικία, άλλά δεν έχω ιδέα για το κόστος.

Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό, κι εγώ μικρό παιδί έχω, αλλά με τους συγκατοίκους άκρη δε βγάζεις, τα νεύρα σου κάνεις κορδόνια και δε νομίζω πως έχεις και υπόθεση που μπορεί να σταθεί σε δικαστήριο. Αλλά και να δικαιωθείς, τι να το κάνεις, αν εντωμεταξύ το παιδί σου έχει πρόβλημα;

Δημοσ.
Πέρσι ενώ είχαμε συμφωνήσει στη συνέλευση συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας της θέρμανσης,

και ποιες ειναι αυτες οι ώρες?

σε ποιον όροφο είσαι;

(στη δικη μου πολυκατοικια, στον 1ο συνεχεια κρυώνουν -ενω οι υπολοιποι 5 οροφοι, ειμαστε ΟΚ- επειδη εχουν απο κατω την πιλωτή, το πατωμα χωρις μόνωση, και μια εβγαλε το ξυλινο παρκέ της, και εβαλε πλακάκια :lol: )

επισης στα ρετιρε, κλασικα το καλοριφέρ αποδιδει λιγοτερο.

αυτο που γράφει ο timour. μηπως στο δικό σου έχει χαμηλότερη θερμοκρασία;

Εμεις, βαζουμε θερμανση, μεταξυ 4 και 8 ωρων/μερα, αναλογα το κρύο και την ηλιοφάνεια. (8 ωρες οταν εχει πχ κατω απο 5 β. έξω)

και ποτέ δεν το ξεκινώ πριν τις 16.00.

Ναι, μπορει να κανει λιγο κρύο και τα πρωινά, αλλα δε νομιζω οτι χρωστάνε 7-8 διαμερίσματα με εργαζόμενους και μαθητές, να πληρώνουν τσάμπα πετρέλαιο , για να ζεσταίνονται 2-3 (πχ. ενας συνταξιουχος, και ενας με μωρά* ).

--------------------------------------------------------------------------------------

Προσωπικά, μου φαίνεται παράλογο να αναβει το καλοριφέρ στάνταρ ώρες, όλη τη σαιζόν, πχ. 6 ωρες/μέρα.

Ειδικά για τις δυο τελευταίες που θυμαμαι (χειμωνας 2007-8, και ο φετινός), ειναι πολύ ηπιοι χειμώνες.

δηλαδή, θελεις να πληρώνεις θερμανση όταν έξω εχει λιακάδα, και 18-22 βαθμούς (οχι σπάνιο περσι και φέτος);

που αν έχει 18 β. ΕΞΩ, μεσα στο σπίτι, και μόνο απο την παρουσια 2 ανθρώπων, πρεπει να εχει +2-5 βαθμους, δηλ, πάνω απο 20.

ενώ οταν έχει πχ. κατω απο 4-5 βαθμούς, παλι, θελεις να τηρήται το στανταρ πρόγραμμα των 6 ωρών, ενω υπάρχει ανάγκη για 10+ ώρες;

------------------------------------------------------------------------------------

Η παιδίατρος καλά τα λέει, αλλα πάρε και μια 2η γνώμη (απο παιδίατρο πάλι). Φέτος δεν ειναι νεογέννητο.

Αν ζεις ολο το χειμώνα σε θερμοκρασίες 21+, και στο σπίτι 20+ ωρες/μέρα, οταν βγαινεις έξω στις φυσιολογικές θερμοκρασίες (10-17 β) , θα νιωθεις πάντα κρύο, και πάλι θα αρρωσταίνεις συχνά.

η διαφορά καλοκαιριού-χειμώνα δεν καταργήται με την καυση πετρελαίου.

------------------------------------------------------------------------------------

1. συμφωνώ με την πρόταση για σόμπες, αρκει να εισαι σίγουρος 100% στο θεμα ασφάλεια (καλώδια στη μέση, αναθυμιασεις/μυρωδιες, να την ακουμπίσει το παιδί, κλπ).

2. κοιτα και τη μόνωση μπαλκονοπορτας και εξώπορτας διαμερισματος.

3. οσον αφορά οτι κατεβαίνει ο καθενας και κλείνει τον καυστήρα, όποτε νομίζει, ειστε λίγο χύμα :-)

τα κλειδια πρεπει να τα έχει ο διαχειριστής και αυτός κάνει ότι θέλει (ή ότι αποφασιστηκε με ψηφοφορία),

και αυτός να ακούει τη γκρίνια απο τους δυσαρεστημένους (απο τους κρυουλιάρηδες που θέλουν περισσότερο, και απο όσους θεωρουν τη δαπανη θέρμανσης υπερβολική) !!

Αν δεν του αρέσει να παραιτηθει, και να μπει ενας απο τους δυσαρεστημένους να δει τη γλύκα. Εσύ προσφέρεσαι για διαχειριστής?

* ο "ένας με μωρά"

ειμαι εγώ :-)

27, και 8 μηνών.

Δημοσ.

Το σπίτι ανακαινίστηκε πλήρως το 2006 με νέες μονώσεις και πόρτες αλουμινίου. Μερικές φορές με το καλοριφέρ το βράδυ η θερμοκρασία όντως ανεβαίνει υπερβολικά αλλά επειδή οι κύριοι είναι σπίτι τους δεν ενοχλούνται. Όταν είναι στη δουλειά τους ή έχουν έξοδο ή δεν είναι κρυωμένοι τότε είναι που "κάνει ζέστη" κατ' αυτούς.

Για να βάλω αυτόνομη θέρμανση με δικό μου λέβητα και σωληνώσεις μου έχουν πει γύρω στα €4500-5000. Δεν ξέρω αν γίνεται το κάθε διαμέρισμα να έχει δικό του θερμοστάτη αλλά και πάλι θε πρέπει να δουλέυει ο λέβητας εκείνες τις ώρες.

Επειδή οι παλιές σωλήνες θα περνάνε ούτως ή άλλως από το διαμέρισμά ακόμα και να τις αποσυνδέσω δεν θα ήθελα να πληρώνω το 50% του κόστους του πετρελαίου που θα έδινα ούτως ή άλλως τσάμπα. Υπάρχει εκεί κάποιο "παράθυρο";

Δημοσ.

Αγαπητέ, μην κάνεις μηνύσεις στους γείτονες, είναι οι άνθρωποι που μοιράζεστε το ίδιο κτίριο, συνήθως σε αυτές τις καταστάσεις γυρίζει ο τροχός και φτάνουν εκεί που είσαι εσύ τώρα. Σεβαστή και πλήρως κατανοητή η αγωνία σου για το παιδί. Για να τους ξεφορτωθείς, πρέπει όλοι να βάλετε αυτόνομη, που δε νομίζω ότι θα το δεχτούν τόσο εύκολα, όταν κάνουν φασαρία ουσιαστικά για 20ευρώ το μήνα. Το να ανάβει το καλοριφέρ συγκεκριμένες ώρες και εμένα μου φαίνεται περίεργο, αλλά το γενικό μπάχαλο όποιος θέλει πάει και κλείνει τον καυστήρα, αλλάζει την ασφάλεια κλπ κλπ, είναι σημαντικό να σταματήσει. Με την ίδια λογική, μπορείς να βάλεις ένα λουκέτο κι εσύ στην πόρτα του λεβητοστασίου και να κανονίζεις μόνος σου τη θερμοκρασία όλου του κτιρίου... Χάος δηλαδή.

Δημοσ.

Σόμπα κηροζίνης καλύτερα να μη βάλεις γιατί το φωτιστικό πετρέλαιο μυρίζει αρκετά και δεν θα είναι ότι καλύτερο για το παιδί. Επίσης είναι αρκετά ακριβοτερο σε σχέση με το θερμανσης και αν έχεις μεγάλο σπιτι δεν θα στο ζεσταίνει όλο. Στα λέω αυτά γιατί έχω 2 τέτοιες.

Από τη στιγμή που υπάρχουν τα σώματα, γιατί δεν σκέφτεσαι να κάνεις ατομική αερίου? Είχα ρωτήσει και μου είπαν πως για σπίτι γυρω στα 75τ.μ. εβγαινε καπου στα 3000 ευρώ (με τα εργατικα και τα καινουρια σωματα μεσα στην τιμη).

Δημοσ.

random καταλαβαίνω τι λες για τις ώρες λειτουργίας και έχεις δίκιο, αλλά επειδή είχα τα προβλήματα που ανέφερα στο πρώτο Post πέρυσι ήθελα να υπάρχει κάτι στάνταρ για να μην είναι στην διακριτική ευχαίρια του καθενός να πηγαίνει να το κλείνει όποτε του ταυλώσει. Οι ώρες που συμφωνήσαμε είναι 2 το πρωί (07:30-09:30) και 3 το βράδυ (19:00-22:00).

Το χειρότερο είναι πως δεν έχει οριστεί επισήμως διαχειριστής, είμαστε όντως χημείο σε αυτό το σημείο ή τέλως πάντως υπερβολικά σοσιαλιστές :mrgreen:

Η πλάκα είναι πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες που δεν ασχολήθηκα καθόλου με το άνοιξε-κλείσε επειδή τους σιχάθηκε η ψηχή μου, την πρώτη όπως έγραψα ήταν off όλη την εβδομάδα και την προηγούμενη το δούλευαν πρωί-βράδυ και χτυπάγαμε 27άρες στο σπίτι... αν εμείς που ήμαστε "περίεργοι" και κρυώνουμε είχαμε 27 στο δικό μας διαμέρισμα που θεωρητικά είναι πιο κρύο, φαντάσου πόσο θα είχαν οι άλλοι που "ζεσταίνονται"... τρέλα ΙΜΗΟ.

Μάλλον για σόμπα κηροζίνης με βλέπω, αν και με την μικρή να αλωνίζει στο σπίτι θα χρειάζεται προσοχή.

17 μηνών η δικιά μου :wink:

***αυτόματη ένωση μηνυμάτων***

Σόμπα κηροζίνης καλύτερα να μη βάλεις γιατί το φωτιστικό πετρέλαιο μυρίζει αρκετά και δεν θα είναι ότι καλύτερο για το παιδί. Επίσης είναι αρκετά ακριβοτερο σε σχέση με το θερμανσης και αν έχεις μεγάλο σπιτι δεν θα στο ζεσταίνει όλο. Στα λέω αυτά γιατί έχω 2 τέτοιες.

Από τη στιγμή που υπάρχουν τα σώματα, γιατί δεν σκέφτεσαι να κάνεις ατομική αερίου? Είχα ρωτήσει και μου είπαν πως για σπίτι γυρω στα 75τ.μ. εβγαινε καπου στα 3000 ευρώ (με τα εργατικα και τα καινουρια σωματα μεσα στην τιμη).

Ενδιαφέρον, το δικό μου είναι στα 105τ.μ. με 5 σώματα οπότε πρέπει να βγαίνει λίγο παραπάνω. Θεωρώ πως η ατομική είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση αλλά δεν θέλω να τους πληρώνω κερατιάτικα επειδή περνάνε οι σωλήνες της υπάρχουσας εγκατάστασης από το σπίτι. Υπάρχει λύση γι' αυτό;

Δημοσ.
Σόμπα κηροζίνης καλύτερα να μη βάλεις γιατί το φωτιστικό πετρέλαιο μυρίζει αρκετά και δεν θα είναι ότι καλύτερο για το παιδί. Επίσης είναι αρκετά ακριβοτερο σε σχέση με το θερμανσης και αν έχεις μεγάλο σπιτι δεν θα στο ζεσταίνει όλο.

Πως είναι δυνατόν να έχεις σόμπα κηροζίνης, και να καίει φωτιστικό πετρέλαιο?

Δημοσ.

Δεν νομίζω πως οι σωληνώσεις έχουν κάποια σχέση γιατί υποτίθεται πως εσυ θα έχει τις δικές σου και δεν θα σχετίζεσαι καθόλου με τον λέβητα του πετρελαίου. Παράδειγμα , φίλος μου έμενε σε πολυκατοικία με κεντρική πετρελαίου και και πολλοί εκαναν διακοπή και το γύρισαν σε ατομικοί αερίου .Αυτοί δεν πλήρωναν τίποτα άλλο πέρα από αυτό που ξόδευαν. Και οι 3000 που είπα περιλαβμανουν την εγκατάσταση σωμάτων. Αρα πάλι με "σχετικά" λιγα χρήματα μπορείς να αλλάξεις τα παλιά σου καλοριφέρ.

***αυτόματη ένωση μηνυμάτων***

Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο, αλλά αυτές οι σόμπες μαρκας kerosun ή και άλλης καίνε μόνο φωτιστικό πετρελαιο.

Δημοσ.

α, καλά. δεν εχετε διαχειριστή.

εντάξει. έχετε σοβαρότερα προβλήματα απο τις ώρες θέρμανσης.

φίλε, καθε καράβι θελει εναν καπετάνιο. ακομα κι αν δεν ειναι δικό του. καποιος πρέπει να ασχολήται.

Η πλάκα είναι πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες που δεν ασχολήθηκα καθόλου με το άνοιξε-κλείσε επειδή τους σιχάθηκε η ψηχή μου, την πρώτη όπως έγραψα ήταν off όλη την εβδομάδα και την προηγούμενη το δούλευαν πρωί-βράδυ και χτυπάγαμε 27άρες στο σπίτι

ξερεις τι γίνεται; κανουν εκει ενα setup, και μετά βαριούνται να πανε κατω να ξαναρυθμιζουν σε καθε αλλαγή καιρού.

εσυ μπορείς ( και θελεις; ..) να ζητησεις το κλειδι και να ρυθμίζεις μόνος σου το ωράριο της θερμανσης; και φυσικά να μην έχει άλλος πρόσβαση.

θα αρνηθουν;

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο, αλλά αυτές οι σόμπες μαρκας kerosun ή και άλλης καίνε μόνο φωτιστικό πετρελαιο.

Πρέπει να έχεις δίκιο τελικά...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...